Platform: PC, PSVita, PS4
Publisher: NISA
Developer: Falcon
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 15/09/2017

Η σειρά Ys γιορτάζει τα τριακοστά γενέθλιά της, ένα franchise που αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δημοτικότητα του μεγαθήριου που ακούει στο όνομα Final Fantasy, έχει προσπαθήσει και έχει αναδειχτεί η αξία της τα τελευταία χρόνια. Ο τελευταίος τίτλος ήταν το Ys: Memories of Celceta, ο οποίος κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το PS Vita και δέχθηκε πολύ καλές κριτικές. Το Lacrimosa of Dana μετά την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία για το Vita, έρχεται τώρα στη Δύση για PS4 αλλά και PS Vita. Ας δούμε παρακάτω περί τίνος πρόκειται.

Αρχικά, ας είμαστε ειλικρινείς. Ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού είναι το αδύναμο σημείο του. Το παιχνίδι δε σας κρύβω ότι μοιάζει με τίτλο εποχής PS2 σε HD. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο από ιαπωνικούς τίτλους, οι οποίοι είναι στην ουσία τίτλοι για PS Vita. Επίσης, τα cutscenes είναι χαμηλής ποιότητας, αφού αποφεύγουν να δείξουν σκηνές δράσης και συνήθως βλέπουμε το αποτέλεσμα μιας πράξης. Παρόλα αυτά, μην τα βάφουμε όλα μαύρα. Τουλάχιστον το artstyle και ο κόσμος έχουν τύπο και μια γοητεία που συναντάμε σε ιαπωνικούς τίτλους που δεν έχουν και πολύ μεγάλο μπάτζετ. Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με τα γραφικά, αν το παιχνίδι τα καταφέρνει στους υπόλοιπους τομείς. Φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν μόνο για το PS4, αφού για PS Vita το παιχνίδι είναι μια χαρά όμορφο για φορητό.

Ys VIII -Lacrimosa of DANA-_20170824123510

Αν και αρχικά δε μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, όσο προχωρούσε το παιχνίδι έκανε τα πάντα για να με διαψεύσει. Όπως και σχεδόν σε όλα τα Ys, ακολουθούμε τον Adol Christin σε άλλη μία από τις αμέτρητες περιπέτειές του. Αυτή τη φορά, ναυαγεί με τους υπόλοιπους επιβάτες του πλοίου Lombardia κοντά στην (ο θεός να την κάνει) Ελλάδα, στο μυστηριώδες νησί Seiren, από το οποίο κανένας δεν έχει ξεφύγει ζωντανός. Ο Adol αναλαμβάνει να ανακαλύψει το μυστήριο του νησιού και να επιβιώσει με τη βοήθεια των υπόλοιπων ναυαγών του Lombardia, καθώς και να εξηγήσει τα περίεργα όνειρά του με μία κοπέλα που ονομάζεται Dana. Η ιστορία αρχικά φαινόταν μία από τις κλασικές κλισέ και λίγο χαζές ιστοριούλες των περισσότερων JRPG. Στη συνέχεια όμως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως μερικοί διάλογοι, το σενάριο ξέφυγε λίγο από τα συνηθισμένα και έγινε μία ενδιαφέρουσα ιστορία με αρκετά απρόσμενα ενδιαφέροντα side plots, όπως μυστήρια φόνου και ιστορίες τρόμου.

Ys VIII -Lacrimosa of DANA-_20170824140921

Το gameplay κινείται στα πλαίσια των τελευταίων Ys, όπως του Ys Seven και ιδιαίτερα του Memories of Celceta, ανανεώνοντας όμως το ρεπερτόριο με περισσότερα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ψάρεμα ως minigame. Το σύστημα μάχης του είναι στη βάση του απλό, με βασικά combos σε στυλ hack n’ slash, αλλά στηρίζοντας αρκετά και σε skill moves, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιείς με μία τακτική, ανάλογα με τον εχθρό που αντιμετωπίζεις. Υπάρχει δυνατότητα να αλλάζετε χαρακτήρα ανά πάσα στιγμή με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ ο κάθε χαρακτήρας έχει πλεονέκτημα έναντι διαφορετικών εχθρών, λόγω του όπλου του. Επίσης, αν κάνετε evade ακριβώς πριν την επίθεση του εχθρού έχετε πλεονέκτημα με το σταμάτημα του χρόνου, ενώ με guard επίσης την κατάλληλη στιγμή έχετε περισσότερο attack damage. Τέλος, με τα R1 και L1 μπορείτε να εκτελέσετε special move που θα σας βγάλει από πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Ys VIII -Lacrimosa of DANA-_20170830231838

Το σύστημά του μπορεί να είναι σχετικά απλοϊκό, όμως είναι άκρως διασκεδαστικό να καταστρέφετε τους αντιπάλους σας κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς σας. Να αναφέρουμε επίσης ότι υπάρχουν πολλά boss battles τα οποία είναι δυναμικά και διασκεδαστικά, ενώ έχουν και την κατάλληλη δυσκολία (στο Normal) ώστε να μην είναι εκνευριστικό. Η AI των συντρόφων λειτουργεί αρκετά καλά και δε δημιουργεί προβλήματα, όπως γίνεται με πολλά παιχνίδια του είδους. Τα side quests στην πλειοψηφία τους είναι ενδιαφέροντα, αφού βοηθούν να χτίσετε καλύτερες σχέσεις με τους υπόλοιπους ναυαγούς. Η εξερεύνηση των περιοχών και η χαρτογράφηση είναι επίσης ικανοποιητικές, εφόσον με έκανε να θέλω να τα εξερευνήσω όλα. Ένα πράγμα που βρήκα λίγο αχρείαστο ήταν τα Interceptions, επιθέσεις που γίνονται ανά μερικές ώρες παιχνιδιού στη βάση σας από τέρατα, τα οποία πιστεύω ότι »έσπαγαν» λίγο το ρυθμό της περιπέτειας. Από όπλα και crafting το παιχνίδι διαθέτει αρκετές επιλογές, με αναβαθμίσεις όπλων, δημιουργία πανοπλιών και αντικειμένων.

Ys VIII -Lacrimosa of DANA-_20170825145517

Το Ys VIII: Lacrimosa of Dana τα καταφέρνει και στον τομέα του ήχου. Η ομάδα έκανε καλή δουλειά, δημιουργώντας ένα δυναμικό soundtrack και ταιριαστό σε όλες σχεδόν τις στιγμές. Παρόλα αυτά, δε νομίζω ότι είναι τόσο ψηλά με άλλα soundtracks, αφού δεν είναι καθόλου αξιομνημόνευτα (προσωπικά δε θυμάμαι σχεδόν κανένα κομμάτι). Το καλό όμως είναι ότι πετυχαίνει το σκοπό του κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Από άποψη διάρκειας το παιχνίδι είναι όσο χορταστικό θα έπρεπε, περίπου 35 ώρες, χωρίς να τραβάει υπερβολικά.

Ys VIII -Lacrimosa of DANA-_20170825143933

Εν κατακλείδι, το Ys VIII: Lacrimosa of Dana είναι ένα πολύ αξιόλογο JRPG που θα έπρεπε να δοκιμάσει κάθε φαν του είδους και μη. Είναι μία άκρως διασκεδαστική περιπέτεια με ενδιαφέρουσα ιστορία και γοητεία που μου θύμισε παλιότερα παιχνίδια. Τα μόνα αρνητικά που μπορώ να του προσάψω είναι ο οπτικός του τομέας και τα cutscenes, τα οποία μπόρεσα να προσπεράσω εύκολα αφού στους υπόλοιπους τομείς τα καταφέρνει και με το παραπάνω. Στο σύνολό του είναι ένα άρτιο JRPG που θα σας χαρίσει πολλές ευχάριστες ώρες μυστηρίου και gameplay. Θα σας το πρότεινα ανεπιφύλακτα.