Platform: PS4 (tested, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC, Switch
Publisher: Team17
Developer: Playtonic Games
Διάθεση: Team17
Κυκλοφορία: 08/10/2019

Η Playtonic Games, μας πρωτοσυστήθηκε το 2017, όταν κυκλοφόρησε κάτι το οποίο είχε έλλειψη εκείνα τα χρόνια και σιγά σιγά είδε ξανά το φως της δημοσιότητας, ολοένα πιο πολύ. Αναφερόμαστε φυσικά στο Yooka-Laylee, ένα αχτύπητο δίδυμο, ενός πράσινου χαμαιλέοντα (Yooka) και μιας μοβ νυχτερίδας (Laylee) που θυμίζει την χρυσή εποχή των platform games. Έτσι, με εκείνο το παιχνίδι τότε, τα μέλη της Playtonic Games και Team 17, ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας παρέδωσαν ένα 3D platform game που έντονα θύμιζε το πολυαγαπημένο Banjo-Kazzoie. Φυσικά, ενώ σαν παιχνίδι ήταν πολύ καλό, τα θεματάκια του δεν έλειπαν όπως παραδείγματος χάρη, η προβληματική κάμερα που μετά από update έφτιαξε καθώς θεωρούνταν μεγάλο πρόβλημα στον εκάστοτε gamer. Έτσι λοιπόν, 2 χρόνια αργότερα, φτάνουμε στο 2019 με την εταιρεία να μην έχει κλείσει στο ντουλάπι το δίδυμο, αλλά έμαθε από τα λάθη της και μας φέρνει την συνέχεια των μικρών ηρώων ανανεωμένη. Το Yooka-Laylee and the Impossible Lair είναι εδώ και μας υπόσχεται ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Πάμε να δούμε αν αληθεύει όλο αυτό.

Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινάει με ένα tutorial stage και μέσα απ’ αυτό, μαθαίνουμε γι’ αυτήν. Ο Capital B επιστρέφει ως κύριος κακός, ο οποίος αυτή την φορά έχει φτιάξει μια συσκευή με την οποία μπορεί να ελέγχει τα μυαλά των μελισσών ώστε να κάνουν τα θελήματά του. Έτσι το παλαβό δίδυμο Yooka και Laylee, καλούνται να τον σταματήσουν και να σώσουν τον κόσμο. Ξεκινώντας, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε, είναι ότι δεν πρόκειται για 3D game, αλλά όπως θα διαπιστώσουμε και αργότερα για 2.5D. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τα levels που θα παίζετε θα είναι side-scrolling και ο χάρτης θα έχει μια πανοραμική κάμερα στο ότι κι αν κάνετε. Φυσικά, όλο αυτό στέφεται με μεγάλη επιτυχία και αξίζουν τα συγχαρητήρια στους developers. Το κουλό αλλά όχι αρνητικό της υπόθεσης, είναι ότι το τελικό stage είναι και το αρχικό. Βέβαια, εδώ είναι και όλο το ζουμί. Ο Capital B είναι αρκετά δυνατός, ώστε να μην μπορείτε εξ αρχής να τον νικήσετε και με 2 χτυπήματα έχει βγει off. Όπως καταλαβαίνεται, χρειάζεστε κάποια βοήθεια ή περισσότερες ζωές κατά κάποιον τρόπο. Έτσι πρέπει να μαζέψετε κάποια beetalions, που είναι μέλισσες που σας προστατεύουν ουσιαστικά και σας επιτρέπουν να δεχτείτε παραπάνω χτυπήματα. Αυτές τις μέλισσες μπορείτε να τις κερδίσετε νικώντας κάθε level. Συνολικά υπάρχουν 48 μέλισσες, εκ των οποίων τις 40 τις αποκτάτε από τα levels και τις υπόλοιπες 8 τις βρίσκετε στο χάρτη μέσα από μυστικά περάσματα. Άρα μαζεύοντας περισσότερες μέλισσες, έχετε περισσότερες πιθανότητες για να νικήσετε τον Capital B. Αμ δε!! Μάθετε το rotation, εξοπλιστείτε με υπομονή και καλή τύχη! Αυτό είναι το tip μας!

Μιας που μιλήσαμε για τα levels, να σας ενημερώσουμε πως στην πραγματικότητα, υπάρχουν 20 levels. Τα 40 γίνονται αφού κάθε πίστα έχει δύο εκδοχές, δηλαδή μια θα είναι κανονική και η άλλη με μια μέθοδο που θα μάθετε εντός του παιχνιδιού π.χ θα παγώνει. Ο κόσμος είναι χωρισμένος σε 5 περιοχές. Αν έχετε ολοκληρώσει όλα τα levels σε μια συγκεκριμένη περιοχή δεν σημαίνει ότι μπορείτε να περάσετε στην επόμενη, αφού οι περιοχές μπλοκάρονται από κάποια “paywalls” τα οποία χειρίζεται ο Trowzer (φίδι) και για να περάσετε από αυτά πρέπει να πληρώσετε με τα γνωστά από το πρώτο παιχνίδι, T.W.I.T coins. Tα T.W.I.T coins τα βρίσκετε μέσα σε κάθε levels που παίζετε και είναι κρυμμένα πολλές φορές σε μυστικά δωμάτια ή κάνοντας συγκεκριμένα tasks. Επίσης, τα Pagies, κάνουν την εμφάνισή τους και εδώ καθώς πρόκειται για κάποιες σελίδες για να ξεκλειδώσετε κάποια σεντούκια, που θα σας βοηθήσουν στο να λύσετε τον γρίφο για να ανοίξετε την δεύτερη εκδοχή του level, να σας εμφανίσουν περισσότερο μέρος του χάρτη, είτε στο να αγοράζετε διάφορα Tonics. Τα Tonics, είναι κάτι σαν skills. Υπάρχει μεγάλη γκάμα από αυτά, όπως να τρέχετε πιο γρήγορα, να σας δίνουν μια έξτρα μπάρα ζωής κ.α.

Επίσης, κατά την διάρκεια των levels θα εντοπίσετε διάφορα checkpoints που θα αποθηκεύουν την πρόοδό σας και ακόμα θα μπορείτε να κάνετε και skip διάφορα σημεία. Το συγκεκριμένο, φαίνεται πολύ χρήσιμο καθώς η εκάστοτε πίστα δεν είναι και τόσο μικρή, οπότε δεν θα πείτε ποτέ »φτου και απ΄την αρχή!».  Συνολικά, το gameplay, δεν σας αφήνει με το παράπονο, καθώς συνδυάζει αρκετά στοιχεία ώστε να σας κρατήσει το ενδιαφέρον (εκτός της τελευταίας πίστας) με το να χρησιμοποιείται το μυαλό σας για το τι Tonic θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε σε έναν τίτλο, κακά τα ψέματα, είναι τα γραφικά. Το Yooka-Laylee and the Impossible Lair καταφέρνει με πολύ μεγάλη ευστοχία να παρουσιάσει πρώτα τα λεπτομερή μοντέλα των χαρακτήρων και τις κατάλληλες σκιές και έπειτα έναν φανταστικό και πλούσιο χάρτη, με τα τοπία να κλέβουν την παράσταση. Επίσης, το κάθε level είναι άρτια σχεδιασμένο τόσο με τον φωτισμό και τις σκιάσεις όσο και το εκάστοτε εκπληκτικό background του καθ’ ενός. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και με το soundtrack του τίτλου, όπου και εδώ οι devs, φαίνεται πως δεν βαρέθηκαν και έριξαν αρκετή δουλειά και χρόνο και σε αυτό το κομμάτι. Ο ήχος από level σε level προφανώς και αλλάζει αλλά ταυτόχρονα διαφοροποιείται και όταν το δίδυμό μας μπαίνει μέσα σε νερό ας πούμε. Το Yooka-Laylee κράτησε το ίδιο στυλ στα voice-over και τα ηχητικά. Οι φωνές των χαρακτήρων, τόσο των NPCs όσο και των πρωταγωνιστών, παρέμειναν στο ίδιο στυλ με το πρώτο Yooka-Laylee που απλά ακούμε ένα μουρμουρητό.

Συνοψίζοντας, το Yooka-Laylee and the Impossible Lair είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι, σε μερικούς πιο old school gamers ίσως φανεί και καλύτερο, καθώς συνδυάζει την παλιά καλή εποχή του 2.5D σε ένα είδος platform εν έτη 2019 και τα καταφέρνει περίφημα. Θα χρειαστεί να ψάξετε καλά τόσο για τα περάσματα όσο και για όλο τον χάρτη του παιχνιδιού περίπου στις 12 -13 ώρες. Μπορεί να υπάρχουν σε σημεία μεγάλα loading screens αλλά το αποτέλεσμα που θα αποκομίσετε θα σας κάνει να το ξεχάσετε. Η Playtonic Games τελικά έμαθε από τα λάθη της και παρέδωσε τη νέα περιπέτεια άκρως ανανεωμένη κατά πολύ. Πάρτε στον έλεγχό σας τον πράσινο χαμαιλέοντα και την μοβ νυχτερίδα και προσπαθήστε να κατατροπώσετε για άλλη μια φορά τα σχέδια του Capital B.