Platform: PC, Xone, PS4
Publisher: Microids
Developer: Pendulo Studios
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 17/11/2016

Η Pendulo Studios παραμένει πιστή στη δημιουργία adventure παιχνιδιών (ευτυχώς) και μας προσφέρει αυτή τη φορά το Yesterday Origins, που αποτελεί sequel του αρχικού Yesterday τίτλου, που κυκλοφόρησε το 2012. Καταρχάς, θεωρώ μεγάλο βήμα που συνεχίζονται και πληθύνονται οι κυκλοφορίες adventure παιχνιδιών στις κονσόλες. Προφανώς και είναι ένα είδος που του ταιριάζει γάντι το ποντίκι, αλλά ευτυχώς το μεγάλο κοινό των κονσολών προσελκύει τους publishers και αυτοί τους devs, που με τη σειρά τους προσαρμόζουν το UI στις ανάγκες των κονσολών.  Το Yesterday Origins έφτασε για να εξυπηρετήσει το old school κοινό των adventure gamers, το οποίο όμως διψά και για κάτι ταυτόχρονα μοντέρνο. Ας δούμε αναλυτικότερα την άποψη μου, στο κείμενο που ακολουθεί.

 

Η ιστορία του Yesterday Origins αποτελεί sequel του αρχικού Yesterday, κάτι που ίσως δυσκολέψει όσους δεν έχουν παίξει τον αρχικό τίτλο. Σίγουρα μπορεί να παιχτεί μόνο του, καθώς το παιχνίδι εξηγεί κάποια πράγματα για να μπορέσει να γίνει πιο κατανοητό στον νεοεισερχόμενο στο franchise, αλλά εγώ που είχα ήδη παίξει το αρχικό Yesterday ήμουν απευθείας εντός κλίματος και σεναρίου, ενώ καταλαβαίνω καλύτερα τα διάφορα flashbacks που έχει ο ήρωας μας, από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού. Αναλαμβάνεται ξανά το ρόλο του John Yesterday αλλά αυτή τη φορά έχετε μαζί σας και την σύντροφο σας Pauline. Σε πολλές σκηνές θα κληθείτε να εναλλάσσεστε μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών και να αλληλεπιδράτε προκειμένου να προχωρήσετε την ιστορία, κάτι που δίνει μια ποικιλία στο gameplay. Εσείς έχετε αφήσει στο παρελθόν το The Order of the Flesh που ήσασταν μέλος και ζείτε μια απλή, καθημερινή ζωή ως…. αθάνατος. Το παραπάνω δεν είναι spoiler καθώς αυτό είναι το βασικό σενάριο του παιχνιδιού. Ως αθάνατος, έχετε ένα και μοναδικό ελάττωμα, χάνετε την μνήμη σας κάθε φορά που σκοτώνεστε και πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία να θυμηθείτε, βλέποντας μια βιντεοκασέτα με τον εαυτό σας. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να περιπλέκονται όταν έχετε διάφορα flashbacks από το παρελθόν σας και τις προηγούμενες ζωές σας ανά τους αιώνες, για τις οποίος όπως προείπα δεν θυμάστε τίποτα. Εδώ επέρχεται το Origins στο τίτλο και το παιχνίδι μας καλεί να εξερευνήσουμε τις απαρχές του ήρωα μας, πως αυτός βρέθηκε αθάνατος, πως δημιουργήθηκε το Order of the Flesh, γιατί χάνουμε τη μνήμη μας κάθε φορά που πεθαίνουμε και ποιο το νόημα από τα ισχυρά flashbacks που έχουμε.

Yesterday Origins_2

Γενικότερα, το σενάριο είναι σίγουρα πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον. Κρατάει τον παίκτη από την αρχή έως το τέλος και απαντάει στα ερωτήματα που τίθενται για τον ήρωα μας. Η εναλλαγή μεταξύ προηγούμενων ζωών του ήρωα μας ανά τους χρόνους προσθέτει ποικιλία σεναριακά και σκηνικά. Από νεαρό παιδί και την Ισπανική Ιερά Εξέταση, σε ενήλικο μοναχό του Τάγματος της Σάρκας και βασανιστή, έως τον καλοκάγαθο John Yesterday της σύγχρονης εποχής σε Νέα Υόρκη και Παρίσι.

Yesterday Origins_1

Αυτό που εξιτάρει τον παίκτη σεναριακά, δεν είναι μόνο το σενάριο που έχει ως θέμα της αιώνια ζωή και αυτούς που την κυνηγάνε. Μου άρεσε πως πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σκοτεινό και μακάβριο σενάριο, ασχέτως που δεν υπάρχουν τέτοιες έντονες σκηνές. Μέσα από τους διαλόγους προκύπτουν πολλές πληροφορίες για σατανισμό και σατανιστικές τελετές, βασανισμούς ανθρώπων που εσείς τελέσατε και λεπτομέρειες που πραγματικά ανατριχιάζουν και μια τελείως απαξίωση για την ανθρώπινη ζωή στις τάξεις του Τάγματος. Θεωρώ τον αντι-ήρωα μας τελείως ένοχο για τις πράξεις τους που ξεπερνάνε την ανθρώπινη λογική και αποτελούν μαύρες σελίδες της ιστορίας μας με τη λέξη Μεσαίωνας να φιγουράρει ως κατάρα, ακόμα χειρότερα δε, ως δικαιολογία για την απόκτηση της υπέρτατης Γνώσης. Ευτυχώς υπάρχει αυτογνωσία των παρελθόντων πράξεων στην σύγχρονη εκδοχή του ήρωα μας και υπάρχει η λύτρωση που απαιτείται σε ένα αλα αρχαιοελληνικό δράμα.

Τα παραπάνω αναμιγνύονται με ελαφρύ ή μαύρο χιούμορ, που πιστεύω ακροβατεί πολύ καλά ώστε να μην είναι ούτε πολύ βαρύ το παιχνίδι αλλά ούτε και παρωδία. Προσωπικά, μου άρεσε πάρα πολύ η ιστορία του και πως αυτή δόθηκε, από την αρχή έως το τέλος και είναι αυτό που επιζητώ από ένα adventure game, πολύ καλή δουλειά από την Pendulo Studios.

Yesterday Origins_5

Εκεί που συνεχίζει να τα πηγαίνει εξαιρετικά το Yesterday Origins είναι στον τεχνικό τομέα. Με την απλότητα της Unity Engine, ο τίτλος μας παραθέτει πανέμορφα γραφικά που συνδυάζουν το 2D με το 3D. Συγκεκριμένα, τα backgrounds είναι από τα πιο όμορφα που έχω δει σε σύγχρονο adventure game και μοιάζουν όλα με πανέμορφους και πολύχρωμους πίνακες ζωγραφικής, ρίξτε μια ματιά απλά στα screenshots. Από κει και πέρα, οι χαρακτήρες και ειδικά όταν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω διαλόγου ή με αντικείμενα, περνάμε σε 3D όπου οι χαρακτήρες απεικονίζονται μέσα σε πορτραίτα και συνομιλούν. Παρομοίως, όταν χρησιμοποιούμε ένα αντικείμενο, αυτό γίνεται 3D μέσα σε ένα παράθυρο και μπορούμε να το περιστρέψουμε προς κάθε πλευρά και να το περιεργαστούμε ή συνδυάσουμε με άλλα αντικείμενα. Τα παραπάνω αποτελούν μια μοντέρνα πινελιά στα adventure καθώς διατηρείται τόσο η πανέμορφη αισθητική των 2D σκηνικών αλλά έχουμε και το 3D που βοηθά πολύ στην επίλυση γρίφων και γενικά στο immersion του τίτλου στα διάφορα puzzles του.

Yesterday Origins_3

Παρομοίως, συνοδεύεται και από ένα πολύ καλοδουλεμένο soundtrack, το οποίο είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό στις μυστικιστικές σκηνές του παιχνιδιού. Αν υπάρχει κάποιο παράπονο εκ μέρους είναι ίσως στο μέτριο voice acting που υπάρχει, το οποίο με ξένισε λίγο στην αρχή αλλά γρήγορα συνήθισα.

Όσο αφορά το adventurιστικο στοιχείο του παιχνιδιού, δηλαδή την εξερεύνηση και την επίλυση γρίφων, εδώ έμεινα απολύτως ικανοποιημένος. Κάθε σκηνή μας καλεί να επιλύσουμε κάποιες καταστάσεις, είτε μόνοι μας είτε με υπόλοιπους χαρακτήρες, αλλά κυρίως βασίζεται στην γνωστή τακτική της χρήσης και συνδυασμού διαφόρων αντικειμένων που βρίσκουμε στο background. Η προσθήκη που υπάρχει στο Origins είναι πως πλέον όταν κάνουμε focus σε ένα αντικείμενο πχ γραφείο, αυτό ανοίγει σε ένα παράθυρο και με τον δεξί αναλογικό ψάχνουμε δεξιά αριστερά για διάφορα αντικείμενα που μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε. Παρομοίως και με τους χαρακτήρες, αντί να τους μιλήσουμε μόνο, μπορούμε πλέον και να τους παρατηρήσουμε με το 3D μοντέλο τους να μπαίνει σε ένα παράθυρο και με τους αναλογικούς μπορούμε να παρατηρήσουμε σημεία ενδιαφέροντος πάνω τους από την κορυφή των μαλλιών τους έως τα παπούτσια. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη που θυμίζει τα πρόσφατα Sherlock Holmes παιχνίδια, αν και εδώ είναι σε μια πιο απλοική μορφή. Ωστόσο, πολλές φορές η παρατήρηση των διάφορων χαρακτήρων είναι απαραίτητη καθώς μόνο έτσι μπορούν να προκύψουν στοιχεία που θα προχωρήσουν παρακάτω έναν διάλογο και συνεπώς την ιστορία. Οι διάφοροι γρίφοι κρίνονται άκρως ενδιαφέρον και κανένας δεν αποτελεί κάτι εξωφρενικά τραβηγμένο, πράγμα σύνηθες για το είδος. Φυσικά θα έχετε πολύ trial and error μέχρι να βρείτε τι συνδυάζεται με τι και αν έχετε όλα τα απαραίτητα clues, αλλά πολύ δύσκολα θα τα παρατήσετε εξαγριωμένοι, για όλα υπάρχει μια λογική από πίσω τους, στα πλαίσια του gaming φυσικά.

Yesterday Origins_4

Το παράπονο μου έχει να κάνει με το UI του παιχνιδιού το οποίο δείχνει να μην προσαρμόστηκε αρκετά στις ανάγκες ενός απλού χειριστηρίου κονσόλας. Αν και το έντονο pixel hunting απουσιάζει, καθώς τα αντικείμενα βρίσκονται σχετικά εύκολα, θα μπορούσε να υπάρχει μία optional επιλογή που να δείχνει τα διάφορα σημεία αλληλεπίδρασης σε κάθε σκηνή και ακόμα καλύτερα να επιλέγαμε όποιο θέλαμε με το dpad και τότε να μεταβαίνει ο χαρακτήρας κοντά του (κάτι αντίστοιχο υπήρχε στο The Book of Unwritten Tales 2 που λειτουργούσε άψογα). Έτσι πολλές φορές βρισκόμαστε να «παίζουμε» με τον αναλογικό και να προσπαθούμε να γυρίσουμε το βλέμμα του χαρακτήρα μας προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να εμφανιστεί το Χ και να αλληλεπιδράσουμε με το αντικείμενο.

Κλείνοντας, το Yesterday Origins αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα adventure games που κυκλοφόρησαν στο PS4, αναμφίβολα. Δεν μιλάμε για έναν κλασικό τίτλο μεν, αλλά σίγουρα αξίζει να παιχτεί από όλους τους φαν του είδους. Με πολύ ενδιαφέρον σενάριο και πανέμορφα 2D backgrounds, θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον με τους έξυπνους γρίφους τους, το μακάβριο στοιχείο του και την καλή αίσθηση του χιούμορ. Η σύντομη διάρκεια του είναι μείον καθώς θα το ήθελα ακόμα ένα 2ωρο πέραν του 6ωρου που κρατάει στο πρώτο playthrough, ειδικά αν δούμε την τιμή του στο PS Store που είναι 39.99€, αν και retail βρίσκεται στην πιο λογική τιμή των 30+ ευρώ. Για τους completionists υπάρχει βέβαια και trophy που θέλει να γίνει το παιχνίδι speedrun με χρόνο κάτω από 250 λεπτά, οπότε έχετε μια καλή ευκαιρία να απασχοληθείτε ακόμα περισσότερο.