Platform: PS4
Publisher: SEGA, Deep Silver
Developer: Ryu ga Gotoku Studios
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 29/08/2017

Όπως έχουμε πει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες τα remakes και τα remastered πάνε και έρχονται. Άλλο ένα remake έφτασε στη Δύση, το πρώτο παιχνίδι της σειράς Yakuza, με τίτλο Yakuza Kiwami. Το Yakuza είχε κυκλοφορήσει αρχικά στο PS2 και το Kiwami ήρθε φέρνοντας αρκετές αλλαγές από το original, τόσο όσον αφορά το story αλλά και το gameplay.

Πρόκειται για έναν action- adventure τίτλο σε ένα θεωρητικά open world περιβάλλον, με κάποια role playing στοιχεία. Το Kiwami είναι μια καλή γνωριμία με τη σειρά για όσους δεν έχουν ξανασχοληθεί, ένα καλό sequel για το Yakuza 0 και μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούν τα παλιά όσοι είναι fans από την εποχή του PS2.

Η ιστορία του παιχνιδιού μας γνωρίζει τον Kazuma Kiryu, ένα μέλος της Yakuza, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Tojo. Ο Kiryu παίρνει πάνω του την ευθύνη για τον φόνο του πατριάρχη της οικογένειας του, για να σώσει το πραγματικό ένοχο, τον κολλητό του φίλο. Δέκα χρόνια αργότερα ο Kiryu αποφυλακίζεται και βλέπει πως όλα έχουν αλλάξει. Η οικογένεια και ο κολλητός του δεν είναι όπως τους άφησε, ενώ η παιδική του φίλη, Yumi, έχει εξαφανιστεί. Ακολουθούμε λοιπόν τον πρωταγωνιστή μας, ο οποίος προσπαθεί να αποκαλύψει διάφορα σκάνδαλα και να σώσει ένα κοριτσάκι που φαίνεται να το κυνηγά όλη η Yakuza, μέσα σε μια πόλη όπου εμφανίζονται συνέχεια νέα εμπόδια αλλά και ευκαιρίες.

Οι μάχες  που συναντάμε στο παιχνίδι ξεκινάν πολύ απλά, με μικρά combos και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το battle system. Ωστόσο όσο προχωράμε και αποκτούμε εμπειρία, τα skills πληθαίνουν και τα combo μεγαλώνουν κάνοντας τις μάχες ολοένα και πιο ενδιαφέρουσες. Το level up σύστημα που μας δίνεται έχει ενδιαφέρον, ενώ πέρα από αυτό ο Kiryu έχει τέσσερα διαφορετικά battle styles. Το Rush βασίζεται περισσότερο στις γρήγορες κινήσεις, το Brawler είναι πιο ισορροπημένο μεταξύ άμυνας και επίθεσης δίνοντας βάση σε λίγο πιο αργές και σίγουρες επιθέσεις και το Beast Style το οποίο βασίζεται σε “ωμό ξύλο” και χρησιμοποιεί οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας  ως όπλο. Οι διάφορες ικανότητες αυτών των στυλ ξεκλειδώνονται παλεύοντας τρώγοντας ή κάνοντας κάποιες άλλες δραστηριότητες.

Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο είναι το Dragon Style, το χαρακτηριστικό στυλ του πρωταγωνιστή μας. Το Dragon Style βασίζεται σε δυνατά combo, ωστόσο η χρήση του δεν είναι τόσο απλή όσο των άλλων. Στα δέκα ειρηνικά χρόνια της φυλάκισης του ο χαρακτήρας μας φαίνεται να έχει ξεχάσει πως να χρησιμοποιεί το Dragon Style στο έπακρο. Προκειμένου να ξεκλειδώσουμε λοιπόν αυτό το στυλ πρέπει να περάσουμε διάφορες δοκιμασίες.

Οι δοκιμασίες αυτές είναι το Majima Everywhere. Όσοι έπαιξαν το Yakuza 0 γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο Goro Majima. Ο Majima λοιπόν εμφανίζεται τυχαία σε διάφορα σημεία της πόλης και κάθε φορά που ανεβαίνουμε ένα rank στο Majima Everywhere, ξεκλειδώνουμε και μια νέα ικανότητα για το Dragon Style. Πέρα από αυτό όμως το Dragon Style περιέχει και ικανότητες του Komaki Style, ένα battle style στο οποίο μπορούμε να εκπαιδευτούμε από έναν δάσκαλο που συναντάμε στο παιχνίδι.

Το Yakuza Kiwami προσφέρει ένα Open World περιβάλλον στην πόλη του Kamurocho. Υπάρχει πληθώρα side quests, ενώ ο δρόμος είναι γεμάτος από yakuza και εγκληματίες που μπορεί να σου επιτεθούν ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν επίσης διάφορα σημεία διασκέδασης με τα πιο δημοφιλή να είναι δύο cabaret clubs, τα Shine και Jewel, στο καθένα από τα οποία γνωρίζεις δυο hostesses με τις οποίες μπορείς να έρθει πιο κοντά.

Το παιχνίδι έρχεται με τεράστια δόση δράσης και πολύ ξύλο. Σε κάνει να νιώσεις την αδρεναλίνη και να ανατριχιάσεις σε κάθε επική μάχη. Παρ’ όλα αυτά το συνεχές κυνηγητό από περαστικούς μπορεί να κουράσει, ειδικότερα όταν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου και ξαφνικά πετάγονται μπροστά σου τρία άτομα για μια μάχη, η οποία ξέρεις πως θα τελειώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα side quests μπορούν επίσης να εμφανιστούν παντού και πολλές φορές δίνουν γενναιόδωρα rewards, υπάρχουν όμως κάποια επαναλαμβανόμενα τα οποία μπορούν επίσης να κουράσουν. Το καλό στο open world είναι πως πολλές φορές οι περαστικοί μπορεί να σου δώσουν κάποιο hint για το που πρέπει να πας αν έχει κολλήσει ή δεν θυμάσαι τι πρέπει να κάνεις.

Όσο καλό και ενδιαφέρον και αν είναι το story του Kiwami, η αφήγηση χάνει αρκετά, καθώς μιλάμε στην ουσία για ένα παιχνίδι του 2005. Όσον αφορά τα γραφικά από την άλλη, παρατηρούμε βελτιωμένα textures και framerate σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι, αλλά το γεγονός πως πρόκειται για remake ενός παλιού τίτλου είναι εμφανές.

Συνοψίζοντας το Yakuza Kiwami είναι ένα πολύ καλό remake, που έρχεται για να δείξει στου νεότερους από που ξεκίνησε η σειρά, ενώ δεν λείπουν και μερικές ευχάριστες προσθήκες για να ασχοληθούν και οι παλιοί. Δένει πολύ καλά και με το prequel του Yakuza 0, ωστόσο το τελευταίο μπορεί και να το επισκιάσει αφού μπροστά σε αυτό τα visuals και η αφήγηση χάνουν αρκετά. Το game πάντως έχει να προσφέρει ένα όμορφο story, ευχάριστες μάχες και μπορεί να κρατήσει κάποιον ακόμα και μετά το τέλος της ιστορίας.