Platform: PS4
Publisher: Sega
Developer: Ryu ga Gotoku Studios
Διάθεση: Zegetron
Κυκλοφορία: 24/01/2017

Beat em up και Sega έχουν μια παράδοση που κρατάει εδώ και χρόνια με τις σειρές Golden Axe και Streets of Rage να μας έχουν προσφέρει άφθονο ξύλο στις προηγούμενες γενιές. Φυσικά πολλά άλλαξαν από τις εποχές των arcades και των 16 bit και η σειρά Yakuza μπορεί να θεωρηθεί ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πετυχημένο franchise στην Ιαπωνία που ξεκίνησε στα χρόνια του PlayStation 2 και συνεχίζει ακάθεκτο στις μέρες μας. Στη Δύση υπάρχουν αρκετοί fans της σειράς αναγκάζοντας έτσι τη Sega να μεταφέρει τα παιχνίδια της σειράς, έστω και κάποιες φορές αργοπορημένα. Το Yakuza 0 αποτελεί ιδανική κυκλοφορία και για αρχάριους στη σειρά, όπως και για τους βετεράνους φυσικά, καθώς είναι ένα prequel και τοποθετείται χρονικά πριν τα γεγονότα του πρώτου μέρους.

Βρισκόμαστε στο 1988 και έχουμε να κάνουμε με δύο ιστορίες που εξελίσσονται ταυτόχρονα. Η μία αφορά τον κλασικό πρωταγωνιστή της σειράς Kazuma Kiryu και η άλλη τον επίσης γνωστό από τα προηγούμενα παιχνίδια Goro Majima. Το παιχνίδι όπως προείπαμε είναι prequel και έτσι ο Kazuma Kiryu είναι στα πρώτα του βήματα ως μέλος της Yakuza και αναλαμβάνει απλές αποστολές όπως προστασία σε μαγαζιά και συλλογή χρημάτων για λογαριασμό της μαφίας. Έλα όμως που κάποιοι θα τους στήσουν μια παγίδα και θα κατηγορηθεί για έναν φόνο που δεν διέπραξε, με αποτέλεσμα η Yakuza να μην μπορεί να αγοράσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι γης που θα εδραιώσει τη κυριαρχία της στην περιοχή. Ο Kazuma Kiryu βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αποφασίζει να πάρει τη κατάσταση στα χέρια μη θέλοντας να εκθέσει τον μέντορα του Kazama Shintaro. Αποχωρεί από την οργάνωση και προσπαθεί να καθαρίσει το όνομα του βρίσκοντας ποιος και γιατί τον έμπλεξε. Φυσικά δε μιλάμε για εύκολη αποστολή και τα μάτια μας θα δούνε πολλά μέσα στον υπόκοσμο της ιαπωνικής μαφίας…Ως Goro Majima θα πρέπει να διευθύνουμε το καμπαρέ Grand, καθώς έχουμε διωχθεί από την οργάνωση και μαζεύοντας ένα μεγάλο ποσό θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στη Yakuza. Οι ιστορίες των δύο που διαδραματίζονται παράλληλα σε κάποιο σημείο όπως καταλαβαίνετε διασταυρώνονται, σε ένα εξαιρετικό σενάριο γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές.

Το Yakuza 0 είναι ένα open world τρίτου προσώπου που βασίζεται κυρίως στις μάχες σώμα με σώμα με τον εκάστοτε πρωταγωνιστή μας να καλείται ως άλλος Bruce Lee να τα βάλει με πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα. Το σύστημα μάχης μπορεί να ξενίσει λίγο όσους έχουν συνηθίσει σε παιχνίδια όπως η σειρά Batman Arkham και Mad Max, αλλά με τη πάροδο του χρόνου και μόλις παίξουμε λίγο θα προσαρμοστούμε εύκολα και από εκεί που στην αρχή μπορεί να χτυπάμε στον αέρα στη συνέχεια και τα combos μας θα κάνουμε και το ξύλο της αρκούδας θα μοιράσουμε. Οι δύο χαρακτήρες μας έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, βέβαια μη φανταστείτε τίποτα το σπουδαίο, και ξεκινάνε με ένα στυλ μάχης αλλά στη πορεία ξεκλειδώνουν άλλα δύο για τον καθένα. Έχουμε ένα γρήγορο στυλ που βασίζεται στη κινητικότητα και τις αποφυγές, αλλά δεν υπάρχει block και οι επιθέσεις μας είναι πιο αδύναμες, ένα πιο αργό με δυνατά χτυπήματα, άμυνα και χρησιμοποίηση αντικειμένων που βρίσκονται στο χώρο και ένα πιο ισορροπημένο που είναι ένας συνδυασμός των άλλων δύο. Η εναλλαγή μεταξύ των στυλ γίνεται εύκολα ανάμεσα στα τρία βελάκια του D-pad και όπως καταλαβαίνετε ανάλογα με τη περίσταση θα πρέπει να ακολουθήσουμε και τη στρατηγική μας. Όταν έχουμε πολλούς αντιπάλους στην οθόνη ή σε boss fights ενάντια σε θηρία η καλύτερη τακτική είναι να είμαστε γρήγοροι και να αποφεύγουμε τα χτυπήματα, ενώ όταν οι αντίπαλοι είναι λίγοι και υπάρχουν και αντικείμενα τριγύρω να μας δώσουν μια βοήθεια, τότε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα με αργές αλά δυνατές επιθέσεις.

Σημαντικό ρόλο στις μάχες παίζει και το Heat Level που βλέπουμε σε μπάρα πάνω αριστερά και έχει τρεις διαβαθμίσεις. Με τα διαδοχικά πετυχημένα χτυπήματα η μπάρα γεμίζει και μας επιτρέπει να εξαπολύσουμε δυνατές επιθέσεις που προκαλούν μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο, τα λεγόμενα Heat Actions. Όσο προχωράμε και μαζεύουμε χρήμα μπορούμε να εξελίξουμε τις ικανότητες του χαρακτήρα μας, καθώς υπάρχουν ability tree διαφορετικό για κάθε ένα από τα στυλ που περιγράψαμε παραπάνω. Γενικώς στη μάχη υπάρχει ποικιλία και εξέλιξη, αλλά η A.I των αντιπάλων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή τουλάχιστον στο normal επίπεδο δυσκολίας, καθώς πολλές φορές είναι σαν να περιμένουν να τους δείρουμε χωρίς να επιτίθενται ακόμα και όταν υπερτερούν σημαντικά αριθμητικά.

Στη πορεία του παιχνιδιού θα εξασκήσουμε και το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο, καθώς ο μεν Kazuma Kiryu αναλαμβάνει μεσιτικό γραφείο και θα προσπαθήσει να επεκταθεί σε μαγαζιά στη περιοχή του Kamurocho, ενώ ο Goro Majima θα μανατζάρει ένα καμπαρέ και θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη προσλαμβάνοντας και εκπαιδεύοντας κοπέλες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει και να κρατάει και τους πελάτες ικανοποιημένους. Όσο περισσότερο μεγαλώνει η επιχείρηση θα χρειαστούμε και προσωπικό από managers και φρουρούς για να μας βοηθήσουν στη διαχείρηση. Χρήμα όμως εκτός από τις μάχες και τις επιχειρήσεις μπορούμε να μαζέψουμε παίζοντας τα πάμπολλα minigames που υπάρχουν διαθέσιμα στο παιχνίδι. Από στοιχήματα σε μπιλιάρδο, βελάκια, παιχνίδι τζόγου από blackjack, poker και ρουλέτα μέχρι το ψάρεμα υπάρχει μεγάλη ποικιλία, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε και να ξοδέψουμε παίζοντας κλασικά arcades της Sega όπως το Space Harrier και το Outrun, bowling ή ακόμα και να πιάσουμε με τη δαγκάνα ηλεκτρονικά και κουκλάκια. Και επειδή είμαστε στα 80s δε θα μπορούσε να λείψει η Disco όπου μπορούμε με τα πάτημα των κατάλληλων πλήκτρων να δείξουμε τις χορευτικές μας ικανότητες, ενώ υπάρχει και Karaoke για να δείξουμε ότι το έχουμε και με το τραγούδι. Ώρες να χεις να ασχοληθείς πραγματικά και για όσους είναι τελειομανής και θέλουν να παίξουν τα πάντα μέσα στο παιχνίδι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο όχι αστεία, αρκεί να πούμε ότι χρειάζεται περίπου 40 ώρες για το story με κάποια μικρή ενασχόληση με mini games και sub stories. Και μιας και μιλήσαμε για sub stories, αυτά υπάρχουν άφθονα στη πορεία και συνήθως είναι χιουμοριστικά ξεφεύγοντας από τη δραματική ιστορία. Θα πρέπει να κλείσουμε τηλεφωνικά ραντεβού με κοπέλα, να το παραστήσουμε τη σχέση μιας κοπέλας και να γνωρίσουμε τον πατέρα της, ενώ υπάρχουν και κάποια σαδομαζοχιστικού περιεχομένου που μπορεί να ψιλοσοκάρουν μερικούς.

Με βάση όλα τα παραπάνω εύκολα θα μπορούσατε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι ο κόσμος του παιχνιδιού είναι τεράστιος, αλλά μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Οι δύο περιοχές που διαδραματίζεται η ιστορία είναι μικρές για τα σημερινά open world παιχνίδια και γι αυτό δεν υπάρχει καθόλου οδήγηση και μετακινούμαστε με τα πόδια σε μικρές αποστάσεις. Βρισκόμαστε σε αστικό κέντρο και οι περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες, κόσμος κυκλοφορεί συνεχώς στους δρόμους και φυσικά κυριαρχεί η ιαπωνική αισθητική της εποχής με τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες και έντονο φωτισμό. Και πάμε στον τεχνικό τομέα που δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Να θυμίσουμε ότι το Yakuza 0 κυκλοφόρησε το 2015 στην Ιαπωνία και υπήρχε και έκδοση για το PS3, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι και πολύ καλύτερα. Οι χαρακτήρες ωστόσο είναι αρκετά καλοσχεδιασμένοι, ενώ τα υπόλοιπα κρίνονται απλά ως άνω του μετρίου, αλλά τουλάχιστον το παιχνίδι τρέχει σε 1080Ρ και 60FPS. Εκεί που όμως το Yakuza 0 δείχνει τα δόντια του είναι τα cutscenes. Εξαιρετικές ερμηνείες, το ιαπωνικό voice acting και η άριστη σκηνοθεσία πολλές φορές θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι βλέπετε ταινία, ενώ και ηχητικά το soundtrack είναι πολύ καλό με διάφορα είδη όπως pop, rock, techno και ολίγον τι από Disco όπως προείπαμε. Και κάπου εδώ να τονίσω ότι σίγουρα θα υπάρχει μια μερίδα που δε θα τους τραβήξει το παιχνίδι, καθώς οι διάλογοι και τα cut scenes είναι αρκετά μεγάλης διάρκειας και αν ψάχνεστε για γρήγορη δράση μόνο χωρίς πολλά πολλά, τότε ενδεχομένως η σειρά Yakuza να μην είναι για εσάς.

Συμπερασματικά το Yakuza 0 είναι ένα ακόμα πολύ καλό exclusive του PlayStation εξ Ιαπωνίας. Διατηρεί τη δικιά του ταυτότητα και θα έλεγα ότι οι λάτρεις της σειράς πρέπει οπωσδήποτε να το παίξουν σε αναμονή και του Yakuza Kiwami, που θα είναι remake του αρχικού τίτλου του PS2 και θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, ενώ αργότερα υπάρχει και το Yakuza 6 με νέα μηχανή γραφικών. Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τη σειρά είναι μια καλή ευκαιρία να πάρουν τα πράγματα από την αρχή και να απολαύσουν ένα από τα καλύτερα γραμμένα σενάρια σε συνδυασμό με το εθιστικό και βίαιο gameplay.