Η κυκλοφορία της νέας υβριδικής κονσόλας, του Nintendo Switch, είναι ένα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Η ιδέα αν μη τι άλλο είναι αρκετά έξυπνη και μένει να δούμε κατά πόσο θα έχει εμπορική επιτυχία , αν και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε. Και κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα αν θα πρέπει η Sony να απαντήσει με μια νέα κονσόλα που θα έχει και τη φορητότητα ή θα αφήσει τη Nintendo να παίζει μόνη της μπάλα σε ένα γήπεδο που έχει κυριαρχήσει για περίπου 30 χρόνια από την εποχή του Gameboy.

nintendo-switch-reveal-766x1024

Για να ρίξουμε μια ματιά στο ιστορικό της Sony με τα φορητά μπορούμε να πούμε ότι μετά από δύο απόπειρες τα πράγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Το PSP ή αλλιώς PlayStation Portable κυκλοφόρησε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν smartphones και tablets και σημείωσε μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι πούλησε πάνω από 80 εκατομμύρια κονσόλες, νούμερο παρόμοιο με του PS3. Φυσικά για να λέμε και του στραβού το δίκιο η Sony ποτέ δε στήριξε κάποιο φορητό της όπως τις οικιακές της κονσόλες, αλλά τουλάχιστον στο PSP κυκλοφόρησαν εκδόσεις για τα διασημότερα franchises της εταιρείας. Η third party υποστήριξη όμως ήταν τεράστια και τι να πρωτοθυμηθούμε από αποκλειστικά (τουλάχιστον στην αρχή) παιχνίδια όπως τα Grand Theft Auto, Metal Gear Solid Peace Walker, Crisis Core: Final Fantasy VII και πάει λέγοντας. Η συνέχεια κυκλοφόρησε το 2012 με την ονομασία PS Vita ή PlayStation Vita και η πορεία του ήταν απογοητευτική για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους τους. Οι λόγοι είναι γνωστοί και τους έχουμε αναλύσει διεξοδικά και το μηχάνημα μετά βίας θα κλείσει το κύκλο του με 15 εκατομμύρια πωλήσεις, μη καταφέρνοντας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δημιούργησε με βάση τα εξαιρετικά για την εποχή τεχνικά χαρακτηριστικά του. Σίγουρα κυκλοφόρησαν πολύ καλά παιχνίδια κατά καιρούς, αλλά η Sony γρήγορα το παράτησε με αποτέλεσμα  το PS Vita να έχει χρησιμότητα ως remote play περιφερειακό του PS4 ή σαν κονσόλα των JRPG και των indies.

4103_PSP_banner_760x250_v1

Προσωπικά ως fan των φορητών κονσολών και κόντρα στη μόδα της εποχής με το mobile gaming (κακά τα ψέματα χωρίς πλήκτρα τα περισσότερα είδη είναι unplayable) δε ξέρω αν θα ήμουν υπέρμαχος της ιδέας ενός ακόμα φορητού ή έστω στα πρότυπα του Switch από τη Sony. Το αγοραστικό κοινό έχει μικρύνει στη Δύση ειδικά και μια τέτοια επένδυση μπορεί να αποδειχθεί λάθος όπως και με το PS Vita, αλλά από την άλλη μεριά τι θα κάνει η Sony σε περίπτωση που το Switch σημειώσει μεγάλη επιτυχία; Ήδη από πρόπερσι ο Shuhei Yoshida δήλωσε ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί (και βοήθησαν και αυτοί σε αυτή τη κατεύθυνση) δεν ευνοεί για ένα νέο φορητό και θεωρώ ότι στη Sony έχουν κλείσει το κεφάλαιο  φορητές κονσόλες με τη παραδοσιακή τους μορφή. Η λογική λέει ότι η Sony δε περιμένει το Nintendo Switch να καταφέρει να πάρει μεγάλο μερίδιο της αγοράς και μάλλον δε το θεωρούν και μεγάλο ανταγωνιστή… Από την άλλη η Nintendo έχει αποδείξει ότι μπορεί ακόμα και σήμερα να πουλήσει φορητά και για το καλό του ανταγωνισμού ευχόμαστε η νέα κονσόλα της να μην έχει τη τύχη του WiiU ή του PS Vita. Μακάρι λοιπόν να πάει πολύ καλά το Switch, γιατί πρώτον το φορητό gaming δε πρέπει να σταματήσει να υπάρχει και δεύτερον η Sony μπορεί να θελήσει να πάρει μερίδιο της πίτας κυκλοφορώντας μια φορητή συσκευή (όχι απαραίτητα στη μορφή του PSP ή του PS Vita) που θα μπορεί να στηρίξει τόσο αυτή όσο και οι third party εταιρείες. Καλή επιτυχία στο Switch και ευχόμαστε να καταφέρει η Nintendo να προσελκύσει το κοινό, προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το φορητό gaming, παρασέρνοντας και τις υπόλοιπες εταιρείες.

Εσείς τι γνώμη έχετε για όλα τα παραπάνω; Σκοπεύετε να αποκτήσετε το Nintendo Switch ή θα θέλατε άλλη μια απόπειρα για φορητό από τη Sony;

psvita