Το Xbox One X της Microsoft, αποτελεί την πιο πρόσφατη και ισχυρότερη προσθήκη στη σειρά κονσολών της εταιρείας. Υπό το πρίσμα των διαρκώς εξελισσόμενων νέων τεχνολογιών, όπως οι VR δυνατότητες και η υποστήριξη 4K, οι εταιρείες δομούν ακόμα ισχυρότερες κονσόλες, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού. Τον Αύγουστο του 2016, κυκλοφόρησε το Xbox One S , μια τροποποιημένη και βελτιωμένη έκδοση του πρωταρχικού Xbox One (Q2, 2013), που υποστηρίζει αναπαραγωγή 4K βίντεο, ευρύτερο χρωματικό εύρος (HDR) και upscalling. Ακολουθεί το PS4 Pro της Sony, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 10 Νοεμβρίου 2016. Αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του προϋπάρχοντος PS4 (Q4, 2013) με ειδοποιό διαφορά την υποστήριξη 4K ανάλυσης και, παρότι έλαβε μεικτές κριτικές, κινητοποίησε σημαντικό αριθμό χρηστών, ώστε να προβούν στην αγορά του προκειμένου να επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητές του. Τη σκυτάλη παίρνει το Xbox One X, που κυκλοφόρησε επίσημα στις 7 Νοεμβρίου 2017, με πολύ σημαντικές βελτιώσεις που φυσικά θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Η Microsoft διατείνεται πως το Xbox One X αποτελεί την ισχυρότερη κονσόλα που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δε διαψεύδουν την τοποθέτηση αυτή, αν και το εκάστοτε αποτέλεσμα σχετίζεται απόλυτα με την άρτια αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κονσόλας. Διαθέτει τροποποιημένο οκταπύρηνο επεξεργαστή (AMD Jaguar x86) χρονισμένο στα 2.3 GHz. Η κάρτα γραφικών αποτελεί πιθανότατα το δυνατότερο τεχνικό σημείο της κονσόλας, αφού φτάνει τα 1173 MHz με 12GB GDDR5 μνήμη RAM. Με επεξεργαστικές δυνατότητες που φτάνουν την ισχύ των 6 teraflops και memory bandwidth στα 326GB/s, ξεπερνάει την ισχύ του PS4 Pro (4.2 TF). Αν δούμε αυστηρά τις επεξεργαστικές δυνατότητες του Xbox One X και αγνοήσουμε το κατά πόσο υλοποιούνται, τότε πράγματι έχουμε να κάνουμε με την τεχνικά ισχυρότερη κονσόλα.

Πρόκειται για ένα άρτια σχεδιασμένο μηχάνημα· ο σχεδιασμός του δε διαφέρει εξωτερικά από εκείνον του Xbox One S. Το μαύρο χρώμα το κάνει αρκετά επιβλητικό, οι γραμμές του διαμορφώνουν κατάλληλες γωνίες, ενώ παράλληλα οι διαστάσεις του είναι ιδανικές αν σκεφτεί κανείς ότι για ακόμη μια φορά το τροφοδοτικό τοποθετήθηκε εντός της κονσόλας. Στο κουτί συμπεριλαμβάνεται το καλώδιο τροφοδοσίας, το χειριστήριο με δύο μπαταρίες, ένα απλό HDMI καλώδιο και φυσικά η κονσόλα. Στην πίσω πλευρά εντοπίζονται όλες οι θύρες εισόδου και εξόδου, πιο συγκεκριμένα μια HDMI θύρα εξόδου και εισόδου αντίστοιχα, μια θύρα IR Out, μια θύρα S/PDIF, δύο θύρες USB 3.0, μια υποδοχή για καλώδιο Ethernet καθώς και η υποδοχή του τροφοδοτικού. Στην μπροστά πλευρά, που είναι αισθητά πιο λιτή, υπάρχει στα δεξιά μόνο μια θύρα USB, καθώς και το ειδικό πλήκτρο συγχρονισμού χειριστηρίων και κονσόλας. Αριστερά εντοπίζεται το Blu-ray drive (UHD) και το πλήκτρο eject. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στη συσκευασία συμπεριλαμβάνεται και μια δοκιμαστική συνδρομή 14 ημερών Xbox Live Gold.

Ένα παράπονο από το απλό PS4 που έχω στην κατοχή μου είναι ο υπερβολικός θόρυβος που προκαλείται από το σύστημα ψύξης. Αναφορές κάνουν λόγο για σαφέστατη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα στα PS4 Slim και Pro. Μπορείτε, ωστόσο, να φανταστείτε την έκπληξη μου όταν ολοκλήρωσα μια ώρα παιχνιδιού και δεν με ενόχλησε καθόλου το Xbox One X. Πρόκειται για την πιο αθόρυβη κονσόλα με την οποία έχω έρθει σε επαφή, ανεξάρτητα από τις ώρες που ήταν σε λειτουργία, δεν υπήρξε καμία στιγμή που να με απέσπασε ο θόρυβος του συστήματος εξαερισμού. Νομίζω αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, ιδίως για τους χρήστες που δεν χρησιμοποιούν ακουστικά και δεν απομακρύνονται αρκετά από την κονσόλα.

Για ψύξη γίνεται χρήση vapor champer, τεχνολογία που συναντάμε σε ακριβές κάρτες γραφικών. Παρατήρησα πως σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ξεκινούσα ένα παιχνίδι, η κονσόλα ζεσταινόταν αισθητά, ιδίως στην πίσω πλευρά της. Ίσως κάτι τέτοιο να είναι λογικό, αν σκεφτούμε την ισχύ και την ενέργεια που προαπαιτείται, αλλά μακροπρόθεσμα ίσως να αποτελέσει ζημιογόνο παράγοντα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής της κονσόλας. Παραθέτω την εικόνα που προέκυψε από μια μέτρηση που πραγματοποιήθηκε με τη θερμική κάμερα της Flir One και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, στην οποία μπορεί κανείς να διακρίνει που εντοπίζεται η αυξημένη θερμοκρασία, που μπορεί βάσει αναφορών να ξεπεράσει τους 70 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα έκανα μια νύξη και για τις ενεργειακές απαιτήσεις της κονσόλας, που είναι αρκετά πιο ενεργοβόρο από τους προκατόχους της. Στις περισσότερες λειτουργίες της, προαπαιτεί σχεδόν τη διπλάσια ενέργεια συγκριτικά με το Xbox One S. Φυσικά οι νέες δυνατότητες, ιδίως η υποστήριξη 4K είναι λογικό να προαπαιτεί και περισσότερη ενέργεια.  

Η υποστήριξη παλαιότερων τίτλων είναι ένα ένα σύνηθες θέμα συζήτησης, που αφορά φυσικά και την PlayStation κοινότητα. Το Xbox One X όχι μόνο υποστηρίζει πληθώρα τίτλων παλαιότερων Xbox κονσολών, αλλά υπόσχεται να βελτιώσει την απόδοσή τους. Η Microsoft υπόσχεται ταχύτερους χρόνους φόρτωσης, καλύτερα γραφικά, αρτιότερη απόδοση, κατά βάση χάρη στη βελτιωμένης CPU καθώς και τη μεγαλύτερη RAM μνήμη. Πράγματι, σε αρκετούς τίτλους η απόδοση είναι σαφώς αρτιότερη και οι χρόνοι φόρτωσης αισθητά μικρότεροι. Αρκετοί τίτλοι που υποστήριζαν με δυσκολία 900p κλειδώνουν στα 1080p μέσω του dynamic scaling και του βελτιωμένου texture filtering. Τα fps δεν εκτοξεύονται αισθητά, ωστόσο η εμπειρία στους περισσότερους τίτλους είναι πιο ομαλή, από τη στιγμή που ελαχιστοποιούνται τα frame drops. Για παράδειγμα, τίτλοι που φαινομενικά κλείδωναν στα 30fps και δεν απέδιδαν εξαιτίας των περιστασιακών πτώσεων, στο Xbox One X κλειδώνουν σταθερά στα ενδεδειγμένα fps. Η Microsoft δεν απογοητεύει στο θέμα υποστήριξης παλαιότερων τίτλων, κατορθώνοντας παράλληλα να εξασφαλίζει και αρτιότερη απόδοση.

Επειδή, βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για την αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή ισχύ της κονσόλας καθώς και για την υποστήριξη 4K, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε πως οι σημαντικές βελτιώσεις δεν εναπόκεινται αποκλειστικά στις δυνατότητες της κονσόλας, αλλά και στην ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Κατά την παραγωγή ενός τίτλου, η προγραμματιστική ομάδα έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το υλικοτεχνικά βελτιωμένο Xbox One X. Πολλοί τίτλοι δεν έχουν λάβει ακόμα ειδικό patch που θα βελτιώνει την απόδοσή τους ή θα επιτρέπει την υλοποίηση των 4K δυνατοτήτων της κονσόλας. Το UHD Blu-ray drive διαφοροποιεί εξαρχής το Xbox One X από τον ανταγωνισμό. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως το 4K είναι το μέλλον, αν έπρεπε να κάνω μια πρόβλεψη θα έλεγα πως μέσα σε μια πενταετία πιθανότητα θα έχει κερδίσει την πλειονότητα των χρηστών. Ακόμα και αν η νέα κονσόλα της Microsoft εξασφαλίζει δυνατότητες άκρως καινοτόμες, μου σχηματίζεται η υποστήριξη 4K βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι τίτλοι που ήδη υλοποιούν τις 4K δυνατότητες της κονσόλας είναι αρκετά περιορισμένοι. Το αποτέλεσμα πάντως είναι σίγουρα εντυπωσιακό. To Forza 7 που ήταν διαθέσιμο από την εταιρεία και συγκαταλέγεται στη λίστα των βελτιωμένων για το Xbox One X παιχνιδιών, είναι οπτικά εκτός ανταγωνισμού. Δεν νομίζω πως ένα βίντεο ή μερικά 4K screenshots μπορούν να αποδείξουν αυτή τη χαοτική διαφορά που βιώνει κανείς όταν δοκιμάζει το Forza 7 σε Xbox One X. Πάραυτα, επειδή σε όλους μας αρέσουν οι συγκρίσεις, το παρακάτω comparison video, που εντοπίζεται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδεικνύει και την αρχική τοποθέτησή μου περί της ορθής αξιοποίησης των δυνατοτήτων της κονσόλας. 

Σταδιακά οι τίτλοι που θα υποστηρίζουν 4K θα αυξηθούν. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο θέμα του Xbox One X αυτή τη στιγμή. Ορισμένοι αγοραστές αποτρέπονται από το γεγονός πως η υποστήριξη των νέων δυνατοτήτων είναι σχεδόν αποκλειστικά ευθύνη της ομάδας πίσω από κάθε τίτλο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τους βελτιωμένους τίτλους, καθώς και αυτούς που βρίσκονται υπό βελτίωση, στην παρούσα σελίδα. Η εφαρμογή του YouTube που μέχρι πρότινος δεν υποστήριζε την προβολή 4K βίντεο, απέκτησε μέσω update αυτή τη δυνατότητα μόλις πριν λίγες μέρες.

Καταληκτικά, θα ήταν ανούσιο να αμφισβητήσει κανείς την ανώτερη ισχύ του Xbox One X. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κυκλοφορία, με άρτιο σχεδιασμό και καινοτόμες δυνατότητες. Είναι μια κονσόλα που έχει το βλέμμα της στο άμεσο μέλλον, όπου το 4K, το HDR θα θεωρούνται απαραίτητα από τους χρήστες. Είναι μια κονσόλα που ασφαλώς αποτελεί αξιόλογο ανταγωνιστή του PS4 Pro και όχι μόνο. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός αυτός μόνο αρνητικός δεν μπορεί να είναι για εμάς, τους χρήστες. Οι εταιρείες με αυτό τον τρόπο τείνουν να βελτιώνονται, και πασχίζουν να παρέχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινότητά τους. Η τιμή του Xbox One X κυμαίνεται στα 500€ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Είναι μια έντιμη κοστολόγηση αν αναλογιστούμε τις παροχές της κονσόλας, ωστόσο οικονομικά δεν ανταποκρίνεται εύκολα στις δυνατότητες του μέσου Έλληνα αγοραστή, και τεχνικά δεν απευθύνεται στην πλειονότητα των Ελλήνων χρηστών. Είναι βέβαια μια εξαιρετική επιλογή για εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητές της και διαθέτουν 4K τηλεόραση, ενώ παράλληλα υποστηρίζει άριστα παλαιότερους τίτλους.

Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να συγχαρούμε τη Microsoft για την προσπάθειά της, το Xbox One X αποτελεί μια ποιοτικότατη κονσόλα που έχει ακόμα να προσφέρει πολλά στους χρήστες της. 

Ευχαριστούμε την Microsoft Greece για την παραχώρηση της κονσόλας.