Μεσάνυχτα Δευτέρας είχαμε την αποκάλυψη της νέας κονσόλας της Microsoft, της δυνατότερης κονσόλας ever, το Xbox One X. Θα ξεκινήσω λέγοντας πως το hype είχε φτάσει ταβάνι για το νέο δυνατό Xbox καθώς τόσο στελέχη της εταιρίας όσο και fans είχαν ανεβάσει τις προσδοκίες στο θεό σχετικά με την δύναμη και τα παιχνίδια που θα δείξει η Microsoft στην παρουσίαση. Στο twitter δε, είχε στηθεί ένα πανηγύρι εντυπώσεων γύρω από την τιμή και τις δυνατότητες της κονσόλας, καθώς και το 4Κ/60fps που θα δούμε στα παιχνίδια.

image-1

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε εν τάχει με το τι καινούριο μάθαμε για το Xbox Scorpio. Εν αρχή, το όνομα, Xbox One X, που ναι μεν δεν αποτελεί κάτι εντυπωσιακό, είναι όμως μια λογική επιλογή και εξηγώ. Από τη στιγμή που η Microsoft θέλει να κρατήσει την νέα της κονσόλα στην οικογένεια του One τότε δεν θα μπορούσε να λείπει το Xbox One από το όνομα, κυρίως για αποφυγή σύγχυσης του καταναλωτικού κοινού. Το ίδιο επέλεξε και η Sony με το PS4 Pro, ενώ είδαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της Nintendo με την ίδια επιλογή για το Wii U το οποίο νόμιζε ο κόσμος πως πρόκειται απλά για ίδιο πράμα με το Wii ενώ ήταν τελείως διαφορετική κονσόλα. Το X στον τίτλο προδιαθέτει για το premium του πράγματος και συνάδει αισθητικά με το S που είναι για την οικονομική λύση της Xbox οικογένειας.
Σχεδιαστικά η νέα κονσόλα έχει τις ίδιες γραμμές του Xbox One S, ευτυχώς καθώς το βρίσκω άκρως καλαίσθητο, ενώ είναι και ελαφρώς πιο λεπτή, με μαύρο χρώμα. Ο Phil Spencer αναφέρει πως απέφυγαν το Elite στον τίτλο καθώς είχαν βγάλει ήδη ένα elite Xbox (αυτό με τον hybrid HDD και το elite controller) ενώ δεν επέλεξαν να κρατήσουν το Scorpio ως όνομα καθώς είναι δύσκολο να το κάνουν trademark. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, αν και τα γνωρίζαμε ήδη, θεωρώ πως η κονσόλα δεν παίζετε, δύναμη και προηγμένη τεχνολογία σε ένα μικρό πακέτο, ενώ για πρώτη φορά θα έχουμε υδρόψυξη σε κονσόλα, πραγματικά ένα τεχνολογικό επίτευγμα από την Microsoft και της αξίζουν συγχαρητήρια. Η εταιρία από πέρσι παίζει συνέχεια με το motto πως το Xbox One X είναι η πιο δυνατή κονσόλα που φτιάχτηκε ποτέ, το οποίο θεωρώ λογικό και χαζό ταυτόχρονα. Φυσικά και θα πατήσει στην τεχνολογική υπεροχή του Xbox One X για να πουλήσει, από την άλλη είναι χαζό ΝΑ ΜΗΝ ήταν η πιο δυνατή κονσόλα που βγήκε ποτέ, όποια κονσόλα βγαίνει τελευταία πάντα θα είναι η πιο τεχνολογικά προηγμένη, εκτός αν σε λένε Nintendo και βλέπεις τον κόσμο ακόμα σαν να είναι 2006.

image-4
Από κει και πέρα έχουμε την τιμή και ημερομηνία κυκλοφορίας. Το Xbox One X θα κυκλοφορήσει στις 7 Νοεμβρίου 2017 (Σκορπιός στο ζώδιο δηλαδή) στην τιμή των 499€. Καταρχάς η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι στην καρδιά του πυρετού κυκλοφοριών κάθε έτους. Οκτώβριο Νοέμβριο πάντα βγαίνουν μαζεμένα πολλά ΑΑΑ παιχνίδια και είναι μια καλή ευκαιρία να αναδειχνεί η κονσόλα μέσα από την τεχνική υπεροχή της στα third party παιχνίδια. Πολλά παιχνίδια θα είναι Xbox One X Enhanced (και PS4 Pro enhanced θα προσθέσω εγώ) οπότε η νέα κονσόλα της MS θα έχει την ευκαιρία να τρέχει πολλά γνωστά παιχνίδια καλύτερα από κάθε άλλη κονσόλα και ας μη γελιόμαστε, αυτό θα συμβεί. Θα το θεωρήσω μεγάλη αποτυχία της Microsoft να μην καταφέρει να πείσει τους devs να προσαρμόσουν τα παιχνίδια τους στο One X και να τα δούμε να τρέχουν με παρόμοιες επιδόσεις με αυτές στο PS4 Pro. Η καλύτερη της ευκαιρία είναι να δούμε third party AAA τίτλους να παίζουν NATIVE 4K στα 30/60fps σε αντίθεση πχ με 1440p του PS4 Pro έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα στους απαιτητικούς gamers πως αν θέλουν επιδόσεις και τις καλύτερες εκδόσεις των παιχνιδιών τότε το Xbox One X είναι η μόνη τους επιλογή.
Δυστυχώς όμως η μεγαλύτερη αποτυχία της Microsoft ήταν πως με την Ε3 παρουσίαση της δεν κατάφερε να πείσει κόσμο να αγοράσει το Xbox One X. Με την λογική τιμή των 499€ (σίγουρα με καπελάκι 10% πάνω στη χώρα μας), καθώς μιλάμε για ένα premium προϊόν, κάτι που ο Spencer είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή, είναι ένα ποσό που φαντάζει μεγάλο χωρίς απτές αποδείξεις ακόμα. Οκ, θα τρέχει τα third party καλύτερα, αλλά πολλά από αυτά είμαι σίγουρος πως θα έχουν παρόμοιες επιδόσεις στο PS4 Pro, ενώ πολλά από αυτά δεν πρόκειται να επενδύσουν καν στο 4k αλλά σε καλύτερα γραφικά σε 1080p ανάλυση. Αυτό που πουλάει νέες κονσόλες είναι τα αποκλειστικά παιχνίδια, όσο και να το συζητήσουμε. Το Forza 7, ναι είναι native 4K/60fps και δείχνει εντυπωσιακό αλλά τους περισσότερους μας αφήνει αδιάφορους. Το Crackdown 3 από πότε απέκτησε cel shaded γραφικά και που πήγε το cloud computing που υποσχόταν στην τότε πρώτη παρουσίαση του Xbox One; Και ας μη γελιόμαστε, δεν δείχνει καν εντυπωσιακό ακόμα και σε 4Κ. Το State of Decay 2 έχει ένα «φίλτρο beta» πάνω του, με μέτρια γραφικά και animations που θα ζήλευε και η Telltale. Το Sea of Thieves δείχνει πρωτότυπο και φρέσκο αλλά σίγουρα και αυτό προορίζεται για συγκεκριμένο κοινό, ενώ τα υπόλοιπα indies ή pc ports που είδαμε είναι αδιαμφισβήτητα διαμαντάκια πολλά από αυτά (όπως το Path of Exile, Black Dessert MMO, Playersunknown Battlegrounds) αλλά δεν παύουν να είναι PC ports και να αναμένονται και στο PS4. Σίγουρα θα ετοιμάζεται από πίσω και ένα νέο Halo ή Gears of War, αλλά τα franchises αυτά έχουν ήδη κουραστεί και τα προηγούμενα τους μέρη δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν και ιδιαίτερα. Το μεγαλύτερο τέλμα λοιπόν είναι η μη ύπαρξη καθαρά αποκλειστικών ΑΑΑ τίτλων που θα αποτελέσουν system seller και θα αναδείξουν την κορυφαία ποιότητα του Xbox One X. Προς το παρόν, ο κάτοχος ενός Xbox One S, αν δεν έχει 4Κ display, δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε One X δίνοντας τα διπλάσια λεφτά σε σχέση με ένα One S, σε όλα τα παραπάνω παιχνίδια η εμπειρία δύσκολα θα είναι κατά πολύ κατώτερη σε 1080p ανάλυση, ενώ το ίδιο θα σκεφτεί και ο κάτοχος Windows 10 PC καθώς σχεδόν όλα τα παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα και σε PC, εκτός…..
…. αν μιλάμε για το ΑΝΤΗΕΜ. Το νέο open world RPG της Bioware για PC, PS4 και Xbox, έριξε σαγόνια στο κλείσιμο της Microsoft και αν όντως τρέχει σε Xbox One X σε native 4K ανάλυση τότε μιλάμε για κάτι τελείως εξωπραγματικό. Τα γραφικά είναι ότι καλύτερο έχουμε δει σε παιχνίδι έως τώρα, ενώ ο κόσμος του δείχνει φοβερά γεμάτος και βαρύς σε σημείο να καταλαβαίνω πως ένα τέτοιο παιχνίδι θα ζόριζε πολύ μια GTX 1080 Ti σε native 4K. Μένει να δούμε στην πραγματικότητα το παιχνίδι βέβαια το 2018, καθώς από εντυπωσιακά trailers και downgraded αποτελέσματα έχουμε χορτάσει. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι πως μόνο τέτοιες κυκλοφορίες μπορούν να εντυπωσιάσουν τον κόσμο και να κάνει το βήμα για την απόκτηση του One X με 500€. Και τέτοια παιχνίδια που θα φτιάχνονται εξαρχής με γνώμονα την καλύτερη χρήση των One X και PS4 Pro θα δούμε σε κυκλοφορία από το 2018 από τρίτες εταιρίες, γιαυτό η Microsoft λοιπόν χρειαζόταν ένα ΑΑΑ αποκλειστικό system seller μέσα στο πρώτο εξάμηνο κυκλοφορίας του One X.

image-5
Και ας πούμε και λίγο για τον ανταγωνισμό, για τη Sony δηλαδή. Η Sony ή ξέρει πολλά και πατάει σταθερά στα πόδια της ή απλά οι αντίπαλοι της παραπέουν και την κάνουν να δείχνει τιτάνας. Έβγαλε στραβά κουτσά , σχεδόν με ντροπή, το PS4 Pro σε μια παρουσίαση που μας πήρε ο ύπνος και κυκλοφορεί PS4 Pro Enhanced παιχνίδια τα οποία έχουν μικρές βελτιώσεις στα γραφικά και σε ανάλυση είναι κατά μεγάλο ποσοστό σε 4Κ checkerboard ή αλλιώς 2Κ (1440p) που γίνεται upscale, ενώ δεν ξεχνάμε πως και εδώ πολλοί devs επιλέγουν βελτιώσεις μόνο σε 1080p αναλύσεις, βλέπε Tekken 7, Dirt 4. Επέλεξε να πάει σε διπλάσιας δύναμη GPU με την ίδια CPU και Ram στα 4.2 Tflops και η MS προμοτάρει τα 6Tflops του One X. Η Sony επέλεξε να κυκλοφορήσει πέρσι το PS4 Pro ως μια mid-gen κυκλοφορία στα 399€, η MS επέλεξε μια φετινή πολύ δυνατή mid gen κυκλοφορία του μοιάζει σαν νέα γενιά και τιμολογείται αναλόγως. Το PS4 Pro αυτή τη στιγμή πωλείται στα 340€ στα ελληνικά καταστήματα, τι θα γίνει αν η Sony κάνει επίσημη μείωση τιμής ή αν βρεθεί στις 7 Νοεμβρίου να πωλείται το PS4 Pro στα 299€; Με διαφορά τιμής 200 ολόκληρα ευρώ και μια μεγάλη βιβλιοθήκη αποκλειστικών τίτλων που δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ονόματα, δεν νομίζω να είναι πολλοί αυτοί που θα νοιαστούν για το 4K checkerboard έναντι του native 4K, εδώ η συντριπτική πλειοψηφία δεν νοιάζεται καν για μεγαλύτερες επιδόσεις πέραν αυτών που προσφέρει το standard PS4. Και για να αναφέρω το προφανές, αν περάσει το 2018, ετοιμαστείτε για αναμονή του PS5 έως το 2020, πόσο έδαφος μπορεί να καλύψει το One X σε δύο χρόνια όταν θα αρχίσει να υπερσκιάζεται από το hype του επόμενου PlayStation και τις δυνατές κυκλοφορίες που θα έχουμε στο τέλος του κύκλου όπως τα Death Stranding και The Last of Us 2;
Όπως και να χει, όλα τα παραπάνω είναι δικές μου σκέψεις και προβληματισμοί και τα στοιχεία θα τα γράψει το κοινό των gamers. Προς το παρόν πάντως βλέπω τη Sony να συνεχίζει την σταθερή της πορεία, χωρίς να καταλαβαίνει και πολλά πολλά από την ύπαρξη του Xbox One X. Η σιγή της δε και το low profile που κράτησε όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή της Ε3, μάλλον δείχνουν σοβαρότητα από μια μεριά και εμπιστοσύνη στα παιχνίδια που έχει στα χέρια της, αναμένουμε λοιπόν την παρουσίαση της σε λίγες ώρες, υπενθυμίζω 04.οο πμ ξημερώματα Τρίτης 13/6/2017.

Ποιες οι δικές σας απόψεις για το Xbox One X; Θα αγοράσετε την κονσόλα;