Platform: PS4,PS3,PC,X360,XOne
Publisher: 2K Sports
Developer: 2K Sports
Κυκλοφορία: 27/10/2015

Raise Some Hell

WWE-2K16

Το WWE 2K16 είναι ένα professional wrestling/fighting παιχνίδι, που αναπτύχθηκε από Yuke’s/Visual Concepts και εκδόθηκε από την 2K Sports. Κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου για next-gen και last-gen κονσόλες. Είναι ο 17ός WWE τίτλος και ο 3ός της σειράς με το WWE 2K banner.

Όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος περιλαμβάνεται το 2K Showcase που εστιάζει στην ζωή ενός συγκεκριμένου WWE Superstar ή κάποιας σπουδαίας αντιπαλότητας. Ο περσινός τίτλος της σειράς, είχε συνολικά 2 Showcases: Triple HHH vs Shawn Michaels και Cm Punk vs John Cena. Φέτος υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα Showcase, που εστιάζει αποκλειστικά στην καριέρα του Stone Cold Steve Austin.  Χρονολογικός,  περιλαμβάνονται αγώνες από το King Of The Ring 1996, έως και το τελευταίο match του ‘Rattlesnake‘ στην Wrestlemania 19( 30 Mαρτίου 2003). Μετά από την ολοκλήρωση διάφορων matches, υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκλειδώσετε κάποιο bonus match. Τα bonus matches λαμβάνουν χώρα στις αρχές της καριέρας του Steve Austin, που ήταν γνωστός ως Stunning Steve Austin.

wwe_2k16-124

Δυστυχώς, το Showcase έχει πολύ μικρή διάρκεια και ειδικά αν παίζετε σε χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, μπορείτε να το έχετε τερματίσει μέσα σε 2 ώρες. Εάν σκοπεύετε να αφιερώσετε παραπάνω χρόνο στο συγκεκριμένο mode, υπάρχουν τα Special Objectives που σας δίνουν διάφορα Unlockables ως reward.  Σε σχέση με τα προηγούμενα showcases, το Stone Cold Steve Austin showcase απογοητεύει σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς, είναι τα λιγοστά και επαναλαμβανόμενα objectives που σας δίνονται για την ολοκλήρωση κάθε αγώνα. Επίσης, είναι πολύ κακή η επιλογή του συγκεκριμένου storyline, καθώς υπάρχουν πολλά ‘μοντέρνα’ feuds που θα μπορούσε να αναπαραστήσει η 2K Sports.  Απ’ την στιγμή που η διάρκεια του storyline είναι τόσο μικρή, θα έπρεπε απαραίτητα να υπήρχε ένα 2ο showcase.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των υπόλοιπων modes, θα μιλήσουμε για μερικές διαφοροποιήσεις στον τομέα του gameplay. Ο χειρισμός παραμένει ίδιος με αυτόν του WWE 2K15, αλλά έχουν υπάρξει αλλαγές στο grapple και reversal system. Παλιά, για να κάνετε reverse οποιαδήποτε κίνηση, χρειαζόταν απλά να πετύχετε το σωστό timing. Με λίγα λόγια, αντιστρέφατε όσες κινήσεις θέλατε δίχως να υπάρχει κάποιο ‘όριο’. Βάση του νέου reversal system όμως, κάθε WWE Superstar έχει reversal bars. Για να αντιστρέψετε μια απλή λαβή, καταναλώνετε 1 reversal bar την φορά. Σε αντίθεση, για να πραγματοποιήσετε Major Reversal (αντιστροφή Signature/Finisher κίνησης), απαιτούνται 2 reversals bars.

DvxcVpl

To grapple system περιλαμβάνει πλέον περισσότερα Holds, με αποτέλεσμα να έχει επιπλέον κινήσεις διαθέσιμες κάθε χαρακτήρας.  Όταν κάνετε apply ή είστε εγκλωβισμένος σε submission hold, θα εμφανιστούν 2 bars( ένα μπλε, ένα κόκκινο). Στην εκδοχή που κάνετε εσείς το submission, πρέπει να ‘καλύψετε’ το bar του αντιπάλου σας. Εάν βρίσκετε σε σημείο για να κάνει tap out, κρατώντας το hold θα παραδοθεί ή θα κάνετε επιπλέον ζημιά όσο το κρατάτε. Αντίστοιχα, όταν ‘αμύνεστε’  ο στόχος σας είναι να μείνετε εκτός της ‘εμβέλειας’ του bar που ελέγχει ο αντίπαλός σας.

Νέες προσθήκες/βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν στο My Career mode που όπως και πέρσι, δεν περιλαμβάνεται στις PS3/Xbox 360 εκδόσεις  του παιχνιδιού.  Χάρη στο αναβαθμισμένο Creation Suite, οι δυνατότητες και επιλογές που έχετε για την δημιουργία/customization του χαρακτήρα σας, είναι αμέτρητες.  Έπειτα από την δημιουργία του δικού σας WWE Superstar(characteristics, move-set-, entrance), σας δίνονται λίγοι πόντοι για να βελτιώσετε τα attributes σας.  Πριν συνεχίσουμε, να τονίσουμε πως υπάρχει η επιλογή να δημιουργήσετε WWE Diva, αλλά δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στο My Career Mode.

12182607_1082682905077097_6023077016877122493_o

To My Career σας επιτρέπει(πλέον) να ‘στήσετε’ τα δικά σας rivalries, να επιλέξετε αν θα είστε Face ή Heel βάση των αποφάσεών σας και ποιόν τίτλο θέλετε να διεκδικήσετε.  Χάρη στο νέο dynamic entrance, μπορείτε να επιτεθείτε στον αντίπαλο σας πριν ή αφού αρχίσει το match του/σας. Με τον τρόπο αυτό, κάνετε ‘set-up’ ένα rivalry μεταξύ εσάς και του superstar που επιτεθήκατε. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα δίνετε ‘συνεντεύξεις’ και βάση των διαλόγων που θα επιλέξετε, επηρεάζονται πολλά στοιχεία του χαρακτήρα σας. Οι συγκεκριμένοι διάλογοι, μπορούν αντίστοιχα να καθορίσουν αν θα εμπλακείτε σε ένα rivalry ή όχι. Ας συνεχίσουμε, αναλύοντας μια επίσης καινούργια προσθήκη στο My Career mode, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από ‘την’ Authority.

Οι Authority  ‘απαρτίζονται’ από τους: Triple HHH, Stephanie McMahon, Corporate Kane, Seth Rollins και Big Show.  Όπως και στο κανονικό WWE programming, οι Triple HHH και Stephanie McMahon διευθύνουν το WWE και οι αποφάσεις τους παίζουν καθοριστικό ρόλο.  Σε κάθε show, οι Authority θα σας δίνουν objectives που πρέπει να ολοκληρώσετε, για να λάβετε παραπάνω SP Points. Όσο ολοκληρώνετε τα objectives αυτά, η σχέση σας μαζί τους γίνεται πιο favorable και αντίστοιχα όσο τα ‘αγνοείτε’ unfavorable. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά  είναι αδιάφορα, καθώς απαιτούν να χάσετε επίτηδες, σκόπιμο  DQ και πολλά άλλα. Πλέον, σε κάθε match υπάρχει μια ένδειξη με 5 αστέρια που ‘δηλώνει’ πόσο εντυπωσιακό ή ‘φτωχό’ είναι. Πραγματοποιώντας διαφορετικές κινήσεις και μόνο, ανεβαίνουν τα αστέρια και λαμβάνετε περισσότερους πόντους για να κάνετε upgrade τα skills,attributes και abilities σας.

12182477_1082682921743762_5163630109308314532_o

Αρχίζοντας την καριέρα σας, θα βρίσκεστε στο developmental center του WWE, γνωστό ως NXT. Στόχος σας, είναι να αποκτήσετε για πρώτη φορά τον NXT τίτλο, ώστε να ενταχθείτε στην συνέχεια στο main roster. Όταν βρεθείτε στο main roster, θα σας δίνετε η επιλογή να κάνετε Join στην ranking list του κάθε τίτλου. Κάθε φορά που θα επιλέγετε έναν νέο τίτλο, αρχίζετε από την 10η θέση και πρέπει να ‘σκαρφαλώσετε’ στην πρώτη θέση, για να γίνετε number 1 Contender. Για πρώτη φορά, εκτός από rival  μπορείτε να έχετε tag team partner με σκοπό να νικήσετε τους WWE Tag Team τίτλους.  Συνοψίζοντας,  ο απώτερος σκοπός σας ως WWE Superstar, είναι να ενταχθείτε το WWE Hall Of Fame. Πραγματοποιώντας τους στόχους που σας αναγράφονται, έρχεστε όλο και πιο κοντά στο να γίνετε ένας ‘θρύλος’.

Εστιάζοντας στο WWE Universe Mode, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές που δεν βελτιώνουν απαραίτητα την λειτουργικότητά του.  Όπως και στον προηγούμενο τίτλο της σειράς, το WWE 2K16 σας αφήνει να δημιουργήσετε ελεύθερα τα δικά σας rivalries.  Παρόλα αυτά, υπάρχουν πλέον contenders όπως και στο My Career Mode, κάτι που περιορίζει την ελευθερία αυτή. Μπορείτε να αναδιαμορφώσετε την λίστα με τους contenders κάθε τίτλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι αντιπαλότητες που θα δημιουργούνται θα είναι για την διεκδίκηση του τίτλου.  Επίσης, ακόμη και να απενεργοποιήσετε την επιλογή που κάνει set-up αυτόματα τις αντιπαλότητες, οι περισσότερες απ’ αυτές συνεχίζονται ανεξάρτητα από την διάρκεια που έχετε ορίσει. Όσοι έχουν παίξει το WWE 2K15, καταλαβαίνουν πως όσο αφορά το mode αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί βήματα προς τα πίσω. Οι αλλαγές αυτές είχαν όντως προοπτική, αλλά ‘βοήθησαν’ στην δυσλειτουργία του WWE Universe και μόνο.

12184127_1082682918410429_8683139388339846259_o

Όσοι επιθυμείτε να παίξετε Online μόνοι σας ή και με φίλους, θα μείνετε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το αισθητά βελτιωμένο matchmaking. Όπως και πέρσι, είναι διαθέσιμα όλα τα match types. Δυστυχώς, όσοι περιμέναμε καινούργια match types θα παραμείνουμε απογοητευμένοι, καθώς δεν υπάρχει κάποιο νέο είδος. Αντικειμενικά, η προσθήκη των Tornado Tag Team Ladder match και Elimination Tag, δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και πολλά χρονιά, ανακυκλώνονται τα ίδια και ίδια match types. Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο όσον αφορά αυτό, είναι ότι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς έχουν περισσότερα match types να επιλέξετε.

Στις κονσόλες νέας γενιάς, το WWE 2K16 τρέχει στα 1080p και 60fps. Χάρη στο motion capture, πολλοί από τους WWE Superstars δείχνουν πιο ρεαλιστικοί. Ταυτόχρονα όμως, τα textures και τα models πολλών Superstars και Divas, είναι αρκετά φτωχά. Μέσα στο παιχνίδι, θα παρατηρήσετε διάφορα glitches που ευτυχώς δεν επηρεάζουν το gameplay. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να κυκλοφορήσει κάποιο update που να διορθώνει τα τεχνικά αυτά προβλήματα.  Στον ηχητικό τομέα, ένας ακόμη WWE τίτλος υστέρει στο ίδιο κομμάτι: τον σχολιασμό των εκφωνητών.  Οι συζητήσεις τους πολλές φορές, δεν συμβαδίζουν με αυτά που διαδραματίζονται.  Επιπλέον, ο σχολιασμός τολμώ να δηλώσω πως είναι χειρότερος από αυτόν του WWE 2K15. Η προσθήκη του 3ου εκφωνητή είχε ως σκοπό να κάνει πιο ενδιαφέρον το κομμάτι αυτό, αλλά δυστυχώς έγινε ακόμη χειρότερο. Προσωπικά, μου έτυχε μάλιστα να ακούσω μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, τις ίδιες προτάσεις 6 φορές συνεχόμενες.

906098_1082682915077096_6029299521247395228_o

Συνολικώς, το WWE 2K16 κινείται στο μοτίβο του προηγούμενου τίτλου της σειράς. Αναμφίβολα, η προσθήκη του μεγαλύτερου roster στην ιστορία του franchise και οι διάφορες αναβαθμίσεις στα modes που αναφέραμε,  κάνουν πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι. Εάν συγκρίνουμε όμως τα θετικά και τα αρνητικά που υπάρχουν, καταλήγουμε πως το WWE 2K16 υστερεί ακόμη σε πολλά και απαιτεί βελτίωση. Ειδικά όταν σε πολλούς τομείς, χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει.

Το WWE 2K16 μας παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από τη CDMEDIA, την επίσημη αντιπροσωπία της 2Κ στη χώρα μας.