Platform: PS4
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Developer: Mind Candy
Διάθεση: Sony Playstation Greece
Κυκλοφορία: 21/03/2018

Toν Νοέμβριο του 2014 η Mind Candy κυκλοφόρησε το World of Warriors για mobile συσκευές . Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με το mobile gaming αποτέλεσε έναν πολύ αξιόλογο τίτλο ο οποίος πατώντας στα καθιερωμένα πρότυπα που έχουν θεμελιωθεί στο mobile είδος αποτέλεσε πόλο έλξης για αρκετούς χρήστες δεδομένου ότι ήταν free to play (με το κλασσικό pay to advance faster μοτίβο) και ακολουθούσε την επιτυχημένη συνταγή της turn-based μάχης (που έχει προφανώς λιγότερες απαιτήσεις από μια action εκδοχή)  .

Κατόπιν συμφωνίας που προηγήθηκε μεταξύ  Sony και Mind Candy, το World of Warriors αφού τροποποίησε πολλά από τα mobile βαρίδια που διέτρεχαν τον πυρήνα και την φιλοσοφία του, από τις 21 Μαρτίου κυκλοφορεί αποκλειστικά για το PS4 όχι ως ένας free to play τίτλος, αλλά με κοστολογημένη έκδοση τόσο σε retail όσο και σε ψηφιακή μορφή.

Η αλήθεια είναι ότι για κάποιον που είχε μάθει το παιχνίδι στην mobile εκδοχή του, το γεγονός και μόνο ότι τώρα καλείται να αγοράσει στην κονσόλα του κάτι που μέχρι τώρα παίζει δωρεάν στο κινητό του είναι απαγορευτικό χωρίς δεύτερη σκέψη. Εδώ φαίνεται ότι η Mind Candy έχει κάνει στροφή και στοχεύει να προσελκύσει τους πιο σκληροπυρηνικούς gamers φέρνοντας το World of Warriors στα δικά τους μέτρα και παρουσιάζοντας έναν τίτλο ο οποίος μάλλον δεν έχει σχέση με την mobile version του. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορεί να περιμένει κάποιος που θα αποφασίσει να ασχοληθεί με τον εν λόγο τίτλο!

Βάζοντας λοιπόν το World of Warriors στο PS4 ξεκινάμε αμέσως με ένα tutorial που μας εξηγεί τον τρόπο χειρισμού του μαχητή. Το turn based μοτίβο δεν υπάρχει, οι μάχες είναι καθαρό action και οι κινήσεις επίθεσης, άμυνας , αποφυγής όπως και διάφορα special attack είναι εξαιρετικά απλά στην εφαρμογή τους και εμπεδώνονται άμεσα. Το εισαγωγικό μενού υπό την μορφή ενός μικρού συμπαθητικού χωριού περιλαμβάνει την γνωριμία με τo Temple of Epics από όπου μπορούμε να ξεκλειδώνουμε τους μαχητές μας , το Foundry όπου μπορούμε να εξοπλίζουμε τους μαχητές κατασκευάζοντας διάφορα αντικείμενα, την αρένα του tutorial για όποιον θέλει να δοκιμάσει κάποιο νέο συνδυασμό και το portal για το online battle. Βγαίνοντας από το χωριουδάκι θα μεταβούμε στον ανοιχτό χάρτη ο οποίος έχει διάφορες τοποθεσίες (κάθε μια με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό πχ δάσος, θάλασσα, κτλ) και μέσα σε κάθε τοποθεσία μας περιμένουν διάφορες αρένες σταδιακής αυξανόμενης δυσκολίας και στο τέλος κάποια «boss arena». Κάθε μάχη είναι υποχρεωτικά 2Vs2 και έτσι πριν ξεκινήσετε διαλέγετε 2 πολεμιστές οι οποίοι θα λάβουν μέρος στον αγώνα και αναλόγως την επίδοση κάθε μαχητή υπάρχει το αντίστοιχο level up. Επιπλέον κάθε αρένα εμφανίζει random για κάποιο διάστημα κάποια αντικείμενα τα οποία αποτελούν το ingame νόμισμα του παιχνιδιού. Τα χρησιμοποιούμε για να ξεκλειδώσουμε νέους μαχητές, να κάνουμε crafting εξοπλισμό και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας.

Όπως είπα και παραπάνω ο χειρισμός είναι εξαιρετικά απλός και το σύστημα μάχης δεν προσφέρει κάτι καινούριο ούτε κάτι πρωτότυπο. Βεβαίως η σταδιακή αύξηση της δυσκολίας σε αναγκάζει σταδιακά να εγκαταλείψεις το spamming στα attack buttons και να υιοθετήσεις το σύστημα αποφυγής, τις άμυνες στους σωστούς χρόνους έτσι ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στους δυσκολότερους αντιπάλους. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε μαχητής εκπροσωπεί κάποιο στοιχείο της φύσης ( για τους  γερο-gamers τις παρέας , θυμηθείτε τους τερατομάχους!!!) το οποίο ακολουθεί την λογική νερό>φωτιά>γη>αέρας>νερό  . Έτσι λοιπόν ένας μαχητής της φωτιάς έχει πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιον της γης αλλά μειονεκτεί απέναντι σε κάποιον του νερού κ.ο.κ . Επιπλέον κάθε μαχητής έχει διαφορετικού τύπου armor, καθιστώντας έτσι αντίστοιχα περισσότερο ή λιγότερο γρήγορο, ανθεκτικό στις άμυνες, αποτελεσματικό στην επίθεση κτλ. Κάθε πίστα κρύβει κι από ένα κίνδυνο ο οποίος πολλές φορές είναι ικανός να ανατρέψει την πορεία της μάχης και θα λέγαμε ότι γενικότερα μέσα στην απλότητα του το World of Warriors προσφέρει μια πολύ συμπαθητική προσέγγιση στις μάχες τόσο απλή και τόσο συμπαθητική που σε κάνει να κολλήσεις, ειδικά το πρώτο διάστημα.

Το μοναδικό αρνητικό του παιχνιδιού είναι η  μεγάλη επαναληψιμότητα που διατρέχει όλη την πορεία σου μέσα στον κόσμο των Wildlands του World of Warriors . Προχωρώντας τον χάρτη ξεκλειδώνοντας διαδοχικά κάθε περιοχή αντιλαμβάνεσαι ότι κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά υπό διαφορετικές συνθήκες, σε άλλο περιβάλλον και με διαφορετικούς αντιπάλους. Παρόλα αυτά σε εμένα δεν λειτούργησε τόσο ανασταλτικά . Η διάθεση μου να ξεκλειδώσω όλους τους διαθέσιμους μαχητές , οι οποίοι είναι μια συλλογή μιας ευρεία γκάμας πολεμιστών (από βίκινγκς και νίντζα μέχρι σπαρτιάτες και γαλάτες) με υποχρέωναν κατά μια έννοια να συνεχίζω και να συνεχίζω κάτι που προσωπικά το κατατάσσω στα θετικά της εμπειρίας !

Τα γραφικά του φυσικά δεν θα σας κερδίσουν, άλλωστε μιλάμε για ένα game που μας έρχεται από τα κινητά αλλά οι καρτουνίστικες απεικονίσεις των πολεμιστών με τα μεγάλα κεφάλια είναι πολύ αστείες και θα ξυπνήσουν το παιδάκι που κρύβεται μέσα σας (τουλάχιστον στην αρχή!) . Για την μουσική και τον ήχο δεν νομίζω ότι αξίζει επίσης να σταθούμε μιας και δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο ΕΚΤΟΣ από το καταπληκτικό intro τραγουδάκι (που μπορείτε να απολαύσετε και στο trailer του παιχνιδιού ) το οποίο έστω και για μερικά δευτερόλεπτα μου θύμισε  Manowar και συνετέλεσε κι αυτό καθοριστικά στο να ξυπνήσει το παιδάκι μέσα μου !

Δυστυχώς στο κομμάτι του Online όσες φορές κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρεθώ αντιμέτωπος με κάποιον επομένως δεν μπορώ να εκφέρω άποψη πάντως το παιχνίδι δίνει την δυνατότητα για 2 local players vs 2 online players κάτι το οποίο θα είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό όπως φυσικά και την δυνατότητα να παίξεις εναντίον κάποιου φίλου σου local με 2ο χειριστήριο (ο ακρογωνιαίος λίθος διασκέδασης κάθε fighting τίτλου!).

Συμπερασματικά το World of Warriors είναι ένας τίτλος ο οποίος δεν θα ταράξει φυσικά τα νερά, κινείται μεταξύ τιμιότητας και μετριότητας προσφέροντας ακριβώς αυτό που υπόσχεται. Πολλές ώρες διασκέδασης , αρκετούς πολεμιστές για να ξεκλειδώσετε και να κάνετε level up. Σίγουρα η επαναληψιμότητα και το απλοϊκό gameplay δεν σας ιντριγκάρουν , αλλά το World of Warriors έχει την ικανότητα να σε κρατήσει απασχολημένο δίνοντας ανόθευτη αγνή διασκέδαση για τις στιγμές που θα θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από κάτι πιο απαιτητικό και να σκοτώσεις την ώρα σου .