Platform: PC, Xbox One, PS4, Switch
Publisher: Bethesda
Developer: MachineGames
Διάθεση: IGE S.A.
Κυκλοφορία: 27/10/2017

Στις 30 του Ιανουαρίου κατέφθασε το δεύτερο από τα συνολικά τρία DLCs για το Wolfenstein 2 : The New Colossus, The Diaries of Agent Silent Death. Φυσικά και περιλαμβάνεται στο Freedom Chronicles ή αλλιώς το season pass του εξαιρετικού τίτλου της Bethesda και της MachineGames. Το πρώτο DLC ονομάζεται The Adventures of Gunslinger Joe και το review μας βρίσκεται εδώ. Σίγουρα ένα ακόμα «σφηνάκι» Wolfenstein είναι ευπρόσδεκτο, αλλά μπορεί το επιπλέον περιεχόμενο να δώσει το κάτι διαφορετικό στην Αμερική του Terror Billy;

Η ιστορία μας βάζει στο ρόλο της Jessica Valiant, πρώην πράκτορα του αμερικάνικου γραφείου στρατηγικών υπηρεσιών, η οποία αν και χρόνια εκτός δράσης, αναγκάζεται να επανέλθει στο προσκήνιο για να κλείσει κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Το σενάριο αποτελείται από έναν διαρκή αγώνα για προσωπική εξιλέωση, αφού η πράκτορας «Σιωπηλός Θάνατος» εξαπολύει το μίσος της προς όλους εκείνους που ευθύνονται για τον θάνατο ενός αγαπημένου της προσώπου. Δυστυχώς, παρότι η ιστορία φαντάζει ενδιαφέρουσα, στην ουσία τα κίνητρα της πρωταγωνίστριας μας είναι ίδια με αυτά του Gunslinger Joe από το προηγούμενο DLC του παιχνιδιού. Έτσι, σεναριακά το εν λόγω DLC δεν προσφέρει κάποια καινοτομία, αφού παίρνει μία ήδη δοκιμασμένη συνταγή και την αναπαράγει υπό διαφορετικές συνθήκες. Παράλληλα, λάμπουν δια της απουσίας τους οι στιγμές που παρουσιάζουν το πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο της Αμερικής στο σύμπαν του Wolfenstein 2. Με εξαίρεση τα διάφορα collectibles, όπως εφημερίδες της εποχής, απουσιάζουν δυνατές στιγμές σαν τη συνύπαρξη Ναζί και μελών της ΚΚΚ, κάτι που προσωπικά μου έλειψε.

Στα του gameplay τώρα, αν και τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά, η περιπέτεια της Jessica διαφέρει από αυτά που είχαμε δει έως τώρα. Η πρώην πράκτορας έχει ένα ειδικό skill που της επιτρέπει να κινείται μέσα στον αεραγωγό του εξαερισμού, προσφέροντας της έτσι το πλεονέκτημα της stealth προσέγγισης. Εκεί ακριβώς έγκειται και το διαφορετικό σε σχέση με το βασικό παιχνίδι. Φυσικά η all-guns-blazing τακτική πετυχαίνει ακόμα, αλλά σε υψηλά επίπεδα δυσκολίας, ο μόνος τρόπος να ολοκληρωθούν συγκεκριμένα objectives είναι η αθόρυβη εξόντωση των εχθρών. Έτσι, το επίπεδο πρόκλησης ανεβαίνει και ο παίκτης νιώθει πως χειρίζεται έναν χαρακτήρα πολύ διαφορετικό από τους Blazkowicz και Gunslinger Joe. Επιπροσθέτως, θεωρώ θετική την ύπαρξη γυναίκας στο ρόλο της πρωταγωνίστριας, κάτι άγνωστο για τη σειρά έως τώρα.

Το μεγαλύτερο θετικό που διέκρινα στο Diaries είναι το level design, κάτι που με είχε θορυβήσει αρκετά στο βασικό παιχνίδι. Παρότι τα περιβάλλοντα συνεχίζουν να είναι μουντά, για πρώτη φορά δεν κουράζουν και δίνουν ένα ελαφρύ σπρώξιμο στην πλάτη του παίκτη προς την προσεκτική και αθόρυβη προσέγγιση. Αεραγωγοί, γραφεία και αντικείμενα καλύπτουν τα βήματα της Jessica και θα ικανοποιήσει εκείνους που εκτιμούν το stealth. Ψεγάδι αποτελεί πάλι το τελευταίο από τα 3 κεφάλαια της ιστορίας, που φέρει μεγάλες ομοιότητες με τα ending levels, τόσο του New Colossus, όσο και του Gunslinger Joe. Η φαντασία της MachineGames μοιάζει πως εξαντλήθηκε στο βασικό παιχνίδι και ένα ακόμη DLC είναι ανέμπνευστο και αν εξαιρέσουμε το gameplay και τις μικροαλλαγές που φέρνει, το έξτρα περιεχόμενο προς το παρόν υπάρχει απλώς για να δικαιολογήσει την ύπαρξη season pass.

Εν κατακλείδι, το The Diaries of Agent Silent Death δεν θα μείνει για πολύ στη μνήμη των κατόχων του season pass του Wolfenstein 2, αφού δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει. Μπορεί το Adventures of Gunslinger Joe να κρίθηκε με μεγαλύτερη επιείκεια, όντας το πρώτο DLC του παιχνιδιού, αλλά το Diaries, στην 1 ώρα και κάτι που διαρκεί, δεν προσφέρει μία εμπειρία αρκετά διαφορετική από τις ήδη υπάρχουσες. Σίγουρα το stealth είναι ένα στοιχείο που πλέον δεν περνάει απαρατήρητο από τους fans του Wolfenstein και το εν λόγω DLC ευθύνεται γι’ αυτό, αλλά η δομή και το στήσιμο και αυτής της ιστορίας παραμένουν στάσιμα.