Platform: PC, Xbox One, PS4, Switch
Publisher: Bethesda
Developer: MachineGames
Διάθεση: IGE S.A.
Κυκλοφορία: 27/10/2017

Αναμφίβολα, το Wolfenstein 2 : The New Colossus ήταν ένα από τα καλύτερα first-person shooters της χρονιάς. Παρότι η διάρκεια του παιχνιδιού ήταν ικανοποιητική, το καταιγιστικό gameplay και η ασταμάτητη δράση άφησαν το κοινό διψασμένο για περισσότερες σφαγές Nazi στο σύμπαν του William Blazkowicz. Έτσι, η Bethesda ανακοίνωσε την κυκλοφορία τριών DLCs, το καθένα με διαφορετικό πρωταγωνιστή και αφηγούμενο μία ξεχωριστή περιπέτεια, τα οποία αποκαλούνται The Freedom Chronicles. Η εταιρία κυκλοφόρησε μάλιστα, ένα DLC εν ονόματι Episode Zero, που λειτούργησε ως πρόλογος για τα 3 βασικά expansions που θα ακολουθήσουν. Το πρώτο DLC κυκλοφόρησε πρόσφατα και φέρει την ονομασία The Adventures of Gunslinger Joe.

Η ιστορία μας ακολουθεί την πορεία ενός πρώην παίκτη Αμερικάνικου ποδοσφαίρου, με το όνομα Joseph Stallion, ο οποίος αναζητά εκδίκηση απέναντι σε έναν Ναζί αξιωματικό, που τον έπιασε αιχμάλωτο και τον βασάνισε. Τα κίνητρα του Stallion είναι αυτά που κάνουν τον χαρακτήρα του να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν προσωπικό αγώνα λύτρωσης, σε αντίθεση με το βασικό παιχνίδι, κατά το οποίο επιδίωξη ήταν το ευρύτερο καλό. Επιπρόσθετα, το χτίσιμο της προσωπικότητας του πρωταγωνιστή, μέσα από τα ιδιαίτερα σε εικαστικό αφηγηματικά cutscenes του Wolfenstein είναι προσεγμένο και γενικότερα τόσο ο Stallion, όσο και το αντίπαλο δέος πείθουν χάρις στο – για άλλη μία φορά – ποιοτικότατο voice acting. Να τονίσω εδώ οτι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην αλληλεπίδραση του Joe με τους γύρω του εκτός μάχης, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι πρόκειται για ένα έγχρωμο άτομο σε έναν κόσμο υποδουλωμένο από τους Ναζί, κάτι που τον ξεχωρίζει άμεσα από τον Blazkowicz.

Στην αντίπερα όχθη, παρά την ολοφάνερη προσπάθεια των δημιουργών του DLC να δώσουν στον χαρακτήρα του Joe μία υπόσταση που θα επιτρέψει στον παίκτη να ταυτιστεί μαζί του, η μικρή διάρκεια της ιστορίας δεν το επιτρέπει. Το DLC είναι χωρισμένο σε 3 κεφάλαια, τα οποία διαρκούν όλα μαζί λιγότερο από 2 ώρες. Σίγουρα, η ιστορία του Gunslinger Joe είναι μόλις η πρώτη από τις 3 διαφορετικές που θα κυκλοφορήσουν και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ένα ενιαίο expansion, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως η ιστορία δεν προλαβαίνει να κορυφωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και το DLC αποτελεί περισσότερο μία «τζούρα» Wolfenstein παρά μία αυτόνομη περιπέτεια.

Όσον αφορά το gameplay, αυτό είναι φυσικά ολόιδιο με εκείνο του βασικού παιχνιδιού. Η δράση είναι καταιγιστική, ο ρυθμός μανιώδης και μαζί συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που εξελίσσεται και πάλι σε 60 fps στο PS4 Pro. Το dual-wielding κυριαρχεί και εδώ, ενώ ο Joe όντας παίκτης του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου έχει τη δυνατότητα να περνάει τρέχοντας μέσα από τοίχους, πόρτες και φυσικά Ναζί , κάτι βέβαια πανομοιότυπο με την αντίστοιχη ικανότητα του Blazkowicz (spoilers!) εάν είχε επιλέξει κανείς να τον ενισχύσει με το Ram Shackles στην επιλογή contramption. Αν και το stealth δεν προτείνεται συγκριτικά με το χάος που μπορεί να δημιουργήσει μία πιο άμεση προσέγγιση, κυρίως εξαιτίας των δυνατοτήτων του πρωταγωνιστή, μπορεί να λύσει τα χέρια του παίκτη σε κάποιες -ελάχιστες- περιπτώσεις.

Δυστυχώς, η μεγάλη παθογένεια του Wolfenstein 2 μεταφέρεται και στο έξτρα περιεχόμενο του. Αναφέρομαι φυσικά στο κουραστικό level design, αφού παρότι το The Adventures of Gunslinger Joe λαμβάνει χώρα στο Chicago, η περιοχή μοιάζει περισσότερο με μία reskinned έκδοση του Roswell παρά με ένα καινούριο setting, που έχει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώνεται προς το τέλος της ιστορίας, αφού το τελευταίο επίπεδο είναι ολόιδιο με εκείνο του βασικού παιχνιδιού. Προσωπικά, θεωρώ κουραστική την ανακύκλωση επιπέδων και χώρων και το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού αντί να προσφέρει την κορύφωση που αξίζει η ιστορία, αναγκάζει τον παίκτη σε μία άχαρη περιήγηση σε δωμάτια που έχει ξαναπερπατήσει.

Συνοψίζοντας το The Adventures of Gunslinger Joe αποτελεί ένα 2ωρο καταιγιστικής και ασταμάτητης δράσης. Πρόκεται για ένα ικανοποιητικότατο σενάριο, αποτελούμενο από καλογυαλισμένους χαρακτήρες, οι οποίοι όμως λόγω της μικρής διάρκειας δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμό. Τα επίπεδα του δεν διακατέχονται από φρέσκες ιδέες και δεν προσφέρουν το παραμικρό στο τέλος του παιχνιδιού, το οποίο θα χαρακτήριζα ως anti-climactic.

Το επόμενο DLC για το Wolfenstein 2 κυκλοφορεί στις 30/1/2018, ενώ το review μας για το παιχνίδι βρίσκεται εδώ.