Platform: PS4
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Developer: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas
Κυκλοφορία: 06/06/2017

Το Wipeout αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο ιστορικά franchises του PlayStation και συνόδευε όλες τις κονσόλες της Sony εκτός από το PS4 μέχρι σήμερα. Και μπορεί το θρυλικό Studio Liverpool (τέως Psygnosis για τους παλιότερους) να έκλεισε λίγο μετά τη κυκλοφορία του Wipeout 2048 για το PS Vita και οι ελπίδες μας για νέο παιχνίδι της σειράς να έχουν ελαχιστοποιηθεί, αλλά τουλάχιστον η Sony προνόησε και πλέον υπάρχει ένας εκπρόσωπος του franchise και στο PS4, έστω και με τη μορφή remastered συλλογής. Το Wipeout Omega Collection είναι εδώ και μένει να δούμε πως το PlayStation 4 ανταπέξερχεται σε ένα franchise που ξεχώριζε ανέκαθεν για την οπτικοακουστική του ποιότητα και τις ιλιγγιώδης ταχύτητες.

Να ξεκινήσουμε με το τι εστί Wipeout για τους μη γνωρίζοντες (αν υπάρχουν έστω μερικοί). Πρόκειται για ένα arcade combat racer που διαδραματίζεται στο μέλλον με σκάφη που αγνοούν τους νόμους της βαρύτητας και έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Η remastered συλλογή περιλαμβάνει στην ουσία όλο το περιεχόμενο των φορητών εκδόσεων του Wipeout. To Wipeout HD είναι ένα remake των Wipeout Pure και Pulse του PSP και κυκλοφόρησε με αναβαθμισμένα γραφικά στο PS3, ενώ το Fury είναι expansion του HD και κυκλοφόρησε για PS3 και αργότερα για το PS Vita. Τέλος το Wipeout 2048 είναι το τελευταίο παιχνίδι της σειράς και κυκλοφόρησε σαν launch αποκλειστικός τίτλος του PS Vita. Στην ανάπτυξη της συλλογής μαζί με την Sony XDev Europe συνέβαλαν και δύο studio τα Clever Beans και EPOS που στο παρελθόν μας έδωσαν indie τίτλους και η δουλειά που έγινε είναι αν μη τι άλλο εξαιρετική.

Από ότι καταλαβαίνετε το περιεχόμενο του παιχνιδιού είναι υπεραρκετό και σε συνδυασμό με τη προσιτή τιμή το συνιστά μια must αγορά για τους φίλους του franchise, έστω και εάν δεν έχουμε κάτι καινούριο και οι περισσότεροι έχουμε ξαναπαίξει τις πίστες μπορεί και σε δύο διαφορετικές κονσόλες στο παρελθόν. Συνολικά υπάρχουν 26 πίστες, 46 διαφορετικά σκάφη και 9 game modes. Αυτά είναι τα Zone, Tournament, Speed Lap, Time Trial και Single Race του HD, τα Zone Battle, Eliminator και Detonator του Fury και το Career Mode του 2048. Επίσης υπάρχει και το online που λειτουργεί πάρα πολύ καλά από όσο το δοκιμάσαμε και το Racebox που μας επιτρέπει να ορίσουμε εμείς τις παραμέτρους του αγώνα από game mode, speed class, αριθμό παικτών, επίπεδο δυσκολίας και εάν θα υπάρχουν όπλα. Θετικό και η παρουσία local multiplayer με δύο παίκτες, όπου η οθόνη χωρίζεται στη μέση είτε κάθετα είτε διαγώνια. Εδώ να τονίσουμε ότι δεν έχει γίνει κάποια ενοποίηση των τίτλων και το campaign του κάθε τίτλου παίζετε ξεχωριστά για κάθε τίτλο. Στο Wipeout 2048 πετυχαίνοντας τον στόχο ξεκλειδώνουμε και πίστα, ενώ στα άλλα δύο υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές από την αρχή.

Στα του gameplay και του χειρισμού το παιχνίδι είναι εξαιρετικό. Μιλάμε για ένα arcade racer με πολύ καλή αίσθηση της ταχύτητας και έναν άμεσο χειρισμό που μας επιτρέπει να κοντρολάρουμε άψογα το σκάφος μας. Το Χ είναι η επιτάχυνση, το τετράγωνο χρησιμοποιείται για τα όπλα, ενώ τα L2 και R2 είναι τα αερόφρενα για τις στροφές αντίστοιχα. Τα λάθη δύσκολα συγχωρούνται στη διάρκεια ειδικά όσο προχωράμε στις πίστες, αλλά δε θα μπορούμε να κατηγορήσουμε κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό μας, καθώς ο χειρισμός είναι αψεγάδιαστος και η απόκριση στις εντολές μας άριστη. Η δυσκολία όσο πάει και αυξάνεται και μη νομίζετε σε καμία περίπτωση ότι είναι εύκολη υπόθεση οι πρωτιές. Για όσους δυσκολεύονται αρκετά υπάρχει η λειτουργία Pilot Assist που μας βοηθάει ειδικά σε απότομες στροφές και δε μας αφήνει να τρακάρουμε. Επιπλέον η AI των αντιπάλων είναι σε πολύ καλά επίπεδα και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να σας προσπεράσουν. Συνεπώς το Wipeout χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση, ακρίβεια και στρατηγική όσον αφορά τη χρησιμοποίηση όπλων και boosters. Υπάρχουν μέσα σε κάθε πίστα σημεία που όταν περνάμε από πάνω μας δίνουν πυραύλους, πολυβόλα, plasma, quake, νάρκες και ασπίδα και auto pilot, ενώ φυσικά υπάρχουν και σημεία που μας δίνουν επιτάχυνση. Όλα τα παραπάνω είναι ικανά να διαμορφώσουν τις συνθήκες ενός αγώνα και η σωστή χρησιμοποίηση τους μπορεί είτε να μας δώσει τη νίκη είτε να μας αφήσει τελευταίους και καταϊδρωμένους. Θεωρώ ότι καλύτερα θα είναι να ασχοληθείτε με το Wipeout για τακτά και μικρά χρονικά διαστήματα, καθώς η συνεχής ενασχόληση μπορεί να κουράσει λόγω της δυσκολίας του και της απαίτησης για απόλυτη συγκέντρωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα λεφτά σας θα πιάσουν τόπο και θα παίξετε για πολλές ώρες.

Και πάμε τώρα στον τεχνικό τομέα που η αλήθεια είναι ότι όποτε ακούω για remaster έχω τις αμφιβολίες μου στο κατά πόσο θα γίνει δουλειά που θα αναδεικνύει τις δυνατότητες της κονσόλας. Ευτυχώς εδώ έχει γίνει καταπληκτική δουλειά και αν δε ξέραμε το ιστορικό της συλλογής εύκολα θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για τίτλο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στο PlayStation 4. Η οπτική αναβάθμιση είναι πραγματικά μεγάλη, με υπέροχους χρωματισμούς, καταπληκτικά επανασχεδιασμένες πίστες και ραφιναρισμένα σε όλα τα επίπεδα γραφικά. Το Wipeout Omega Collection είναι χάρμα οφθαλμών και τρέχει σταθερά στα 1080/60 FPS, ενώ δεν υπάρχει καμία πτώση στο frame rate, που είναι ίσως το σημαντικότερο σε παιχνίδι του είδους. Έχοντας παίξει το Wipeout 2048 στο PS Vita διορθώνονται κάποια από τα σημαντικά του προβλήματα που ήταν το frame rate και οι μεγάλοι χρόνοι φορτώματος και εδώ όλα λειτουργούν ρολόι. Ακόμα καλύτερα είναι τα πράγματα στο PS4 Pro με υποστήριξη dynamic 4Κ με HDR, οπότε όσοι έχετε τα κατάλληλα μέσα θα δείτε μια πραγματική διαφήμιση των δυνατοτήτων του μηχανήματος. Και όλα αυτά σε ένα remaster που αποδεικνύει ότι άμα υπάρχει όρεξη για δουλειά, οι δυνατότητες για σωστή μεταφορά τίτλων στη τρέχουσα γενιά είναι μεγάλες.

Εκτός όμως από τα γραφικά το Wipeout ανέκαθεν συνοδευόταν από ένα δυνατό soundtrack και το Omega Collection φυσικά δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η ηλεκτρονική μουσική με 28 licensed κομμάτια με πασίγνωστα συγκροτήματα όπως οι Prodigy και οι  Chemical Brothers δένει άψογα με τις γρήγορες ταχύτητες, ενώ και τα ηχητικά εφέ έχουν δουλευτεί ξανά συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο να χαρακτηρίσουμε, έστω και ολίγον υπερβολικά, το Wipeout Omega Collection ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα!

Κλείνοντας, το Wipeout Omega Collection αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη επανακυκλοφορία των τελευταίων τίτλων της σειράς. Γρήγορη δράση, εξαιρετικός τεχνικός τομέας και άφθονο περιεχόμενο θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους φίλους του franchise, ενώ εφόσον πάει καλά μας δίνει ελπίδες ότι η Sony δε θα εγκαταλείψει το Wipeout και στο μέλλον θα επενδύσει και σε ένα ολοκαίνουριο τίτλο.