Platform: PS4, PSVita
Publisher: DotEmu
Developer: DotEmu
Κυκλοφορία: 29/08/2017

Το Windjammers ήταν ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια την εποχή των arcades σε σημείο που, όταν δεν μας έτρωγε τα πενηντάρικα, μαζευόμασταν μια παρέα πιτσιρικάδων και παίζαμε με πραγματικό frisbee κάνοντας τα «κόλπα» του arcade και διαλέγοντας ο καθένας να υποδυθεί κάποιον από τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, ααααχ χαρούμενες εποχές.. Οπότε καταλαβαίνετε τον ενθουσιασμό μου όταν έμαθα ότι θα γίνει port σε PS4/PSVita από την DotEmu!
Αφήνοντας την νοσταλγία πίσω, το Windjammers είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που ήρθε στα arcades από την Data East και αργότερα βρέθηκε και στο οικιακό μηχάνημα της Neo-Geo, το οποίο βέβαια για τότε ήταν απλησίαστο οικονομικά, σήμερα για τους συλλέκτες είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα καθώς ένα Neo-Geo cartridge μπορεί να φτάσει τα εκατοντάδες δολάρια. Το concept του είναι απλό και προσομοιάζει αυτό το pong: Ανάμεσα από 6 αθλητές, καθένας από διαφορετική χώρα με διαφορετικά στατιστικά δύναμης-ταχύτητας και στυλ, βρισκόμαστε αντίπαλοι σε γήπεδα όπου καλούμαστε να σκοράρουμε στην αντίπαλη πλευρά εκτοξεύοντας το Frisbee μας.

WINDJAMMERS_20170902004058
Η μαγεία του Windjammers έγκειται στην απλότητα του παιχνιδιού, όπου ο καθένας μπορεί μέσα σε 2 λεπτά να μάθει να παίζει το παιχνίδι και ταυτόχρονα στο βαθύ και εθιστικό gameplay του. Το να πετάς το frisbee και να περιμένεις πότε θα κινηθεί λάθος ο αντίπαλος ώστε να σκοράρεις είναι το εύκολο κομμάτι, το Windjammers όμως προσφέρει ποικιλία στο τρόπο σκοραρίσματος μέσα από το προσβάσιμο σύστημα χειρισμού του. Πετάς το frisbee με μεγαλύτερη ταχύτητα όσο πιο γρήγορα ανταποκριθείς μόλις το πιάσεις, αν προλάβεις την πορεία του frisbee μπορείς να το «τινάξεις» στον αέρα και να κάνεις το super move του χαρακτήρα σου, το οποίο super move μπορεί να γίνει με 3 διαφορετικούς τρόπους, να ρίξεις ψιλοκρεμαστό ή φάλτσο κτλ συν την οποιαδήποτε ιδιομορφία του γηπέδου με εμπόδια και διαφορετικές ζώνες σκοραρίσματος.

WINDJAMMERS_20170902002347

Το περιεχόμενο του Windjammers παραμένει ως ένα σημείο απαράλαχτο με το arcade. Υπάρχει το arcade mode με επιλογή δυσκολίας (καλή τύχη στο hard…) όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους 6 διαθέσιμους χαρακτήρες και αν δύο αγώνες παίζουμε ένα Mini game. Τα mini games είναι δύο και υπάρχει επιπλέον επιλογή στο μενού να τα παίξουμε όποτε θέλουμε μόνα τους, στο ένα πετάμε το frisbee σε μια παραλία όσο πιο μακρυά μπορούμε και ελέγχουμε έναν σκύλο ο οποίος τρέχει να το πιάσει και πρέπει να αποφύγουμε τους λουόμενους που είναι ξαπλωμένοι και φυσικά να πιάσουμε το frisbee στον αέρα σκοράροντας πόντους ανάλογα την απόσταση, τα εμπόδια που επιτυχώς περάσαμε κτλ. Το δεύτερο είναι bowling απλά αντί για μπάλα εκτοξεύουμε το frisbee ώστε να ρίξουμε τις κορύνες. Βασικά πράγματα δηλαδή, ακριβώς όπως η εμπειρία στα arcades, σε σημείο που η DotEmu έχει βάλει επιλογές για να παίξουμε με ή χωρίς scanlines ή ακόμα και την καμπυλότητα στις γωνίες που υπήρχε στης CRT τηλεοράσεις των arcades!

WINDJAMMERS_20170902002024

Υπάρχει κάτι το τρομερά εθιστικό στο Windjammers, αυτή η 90s αίσθηση ένα άψογου port με το ιδιαίτερο και όμορφο artstyle στα πιξελιασμένα γραφικά, το γρήγορο και skill based gameplay, το ανταγωνιστικό πνεύμα του παιχνιδιού είναι κάτι μου έκανε να κολλήσω ξανά και ξανά με το παιχνίδι και να θέλω να το ξαναπαίξω με την πρώτη ευκαιρία, ανάμεσα σε πολλά σύγχρονα παιχνίδια που έχω στην κατοχή μου. Η δε μεγαλύτερη προσθήκη της DotEmu είναι αναμφίβολα η ύπαρξη multiplayer, κάτι που φαντάζει και είναι ιδανικά για το Windjammers.

WINDJAMMERS_20170902004405

Υπάρχει επιλογή για casual matches αλλά και ranked με Leaderboards, οπότε ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα στο online κομμάτι, όχι ότι ήθελε και πολύ βέβαια. Η φύση του Windjammers είναι τέτοια που έχοντας αντίπαλο έναν άνθρωπο το ματς απευθείας γίνεται άκρως πιο γρήγορο και έντονο και όταν λέω έντονο μιλάμε σε σημείο να φεύγουν χειριστήρια και βρισιές για λάθη τα οποία οφείλονται καθαρά στην απροσεξία ή μικρό skill του εκάστοτε παίκτη. Βέβαια τα ranked matches δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο ως προς το στήσιμο τους, κερδίζοντας ματς παίρνετε πόντους και ανεβαίνετε κατηγορίες (wooden,bronze,silver…), χάνοντας ματς χάνεται πόντους και πέφτετε στην κατάταξη. Θα μπορούσαμε να έχουμε παραπάνω modes στο Multiplayer και γιατί όχι και στα Mini games, ενώ γενικότερα υπάρχει μια καθυστέρηση στην εύρεση αντιπάλου. Το σημαντικότερο όμως είναι πως 20 και πλέον χρόνια μετά, το Windjammers μπορεί να λάμψει ακόμα περισσότερο με την προσθήκη του Multiplayer που του «πάει γάντι» και μακάρι να δούμε επιπλέον προσθήκες από την DotEmu όπως τουρνουά και νέους χαρακτήρες.

Η προσβασιμότητα του Windjammers και το ανταγωνιστικό, γρήγορο και βαθύ gameplay του παρέα με την εξαιρετική προσθήκη του multiplayer, το κατατάσσουν σε ένα από τα καλύτερα ports που έχουμε δει σε Neo-Geo παιχνίδια. Πιστό στο αυθεντικό υλικό,  η DotEmu έκανε μια εξαιρετική δουλειά και αξίζει να επενδύσετε τα 14.99€ που ζητάει, προσφέροντας cross buy δυνατότητα σε PS4/PSVita για ατελείωτες arcade διασκέδασης τόσο στην TV σας όσο και στο φορητό σας.