Σύμφωνα με μία ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου, οι άνθρωποι σε όλο το κόσμο ξοδεύουν 3 δις ώρες τη εβδομάδα παίζοντας video games. Παρόλο που αυτή η έρευνα στάθηκε στα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ενασχόληση με το χόμπι αυτό, μας έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τους λόγους που έχει γίνει τόσο δημοφιλή.

Τα ευρήματα δείχνουν πως τα παιχνίδια επιτρέπουν στον χρήστη να δοκιμάσει πολλούς ρόλους και χαρακτηριστικά, που θα ήθελαν να έχουν στη πραγματικότητα.

the-witcher-3-blood-and-wine

Όπως σχολιάζει η Dr. Andy Przybylski: «Ένα παιχνίδι μπορεί να είναι διασκεδαστικό όταν έχεις την ευκαιρία να συμπεριφερθείς ως ο ιδανικός εαυτός σου. Η γοητεία των παιχνιδιών και αυτό που τα κάνει διασκεδαστικά είναι η ευκαιρία που δίνεται στους ανθρώπους να σκεφτούν ένα ρόλο που θα ήθελαν να είχαν αναλάβει και να υποδυθούν αυτό το ρόλο με κάθε ευκαιρία.
Η έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι αισθανόντουσαν καλύτερα με τον εαυτό τους αν έπαιζαν ένα χαρακτήρα διαφορετικό από τον εαυτό τους. Συμπεριλαμβανομένων των κακών ή κάποιο χαρακτήρα του αντίθετου φύλου.»

rise_of_the_tomb_raider_vr_endurance_20th_ps4-5

 

«Όταν κάποιος θέλει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και παίζει αυτόν τον χαρακτήρα τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του όταν παίζει.» Συμπλήρωσε η Dr. A. Przybylski.
Η έρευνα συμπεριέλαβε σχεδόν 1000 ανθρώπους που ασχολούνται εντατικά με τα video games ή είναι οι λεγόμενοι Casuals. Αφού έπαιξαν ένα παιχνίδι, κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ρωτήθηκε πως αισθάνθηκε σε σχέση με τον χαρακτήρα που θα ήθελαν να είναι στη πραγματικότητα.

Οι ερευνητές στην αρχή είχαν την εντύπωση πως τα video games είναι ένας τρόπος για να «ξεφύγουμε από τον εαυτό μας.»

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι δεν έτρεχαν μακριά από τον εαυτό τους αλλά έτρεχαν προς το ιδανικό τους εγώ. Δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από πουθενά. Προσπαθούν να ξεφύγουν προς κάπου.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science.