Το Whispering Willows κατέφθασε στο PlayStation 4 και το PS Vita φιλοδοξώντας να μας παρουσιάσει μια ιστορία τρόμου και μυστηρίου με την Elena πρωταγωνίστρια στη προσπάθεια να βρει τον χαμένο πατέρα της. Καταφέρνει όμως να ανταποκριθεί στις προσδοκίες; Για να δούμε παρακάτω…


Ξεκινώντας λοιπόν η πρωταγωνίστρια μας βρίσκεται μέσα στις κατακόμβες κοντά στην παλιά έπαυλη των Willow (όπου ο πατέρας της είχε ρόλο επιστάτη και εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο) και προσπαθεί ανάμεσα σε τάφους και σκοτεινά μονοπάτια να βρει τη διέξοδο. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι έχει το χάρισμα να απελευθερώνει το πνεύμα της από το σώμα κάτι που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο βοηθώντας να λύσει τα διάφορα puzzle του παιχνιδιού και να επικοινωνεί με διάφορα φαντάσματα προκειμένου να βρει στοιχεία για τον πατέρα της.

2015-07-11-103437

Πρόκειται για ένα δισδιάστατο sidescrolling adventure που ενώ η εξαιρετική του ατμόσφαιρα μας προδιαθέτει για τρόμο και αγωνία στην ουσία ελάχιστες είναι οι δυνατές στιγμές που θα συναντήσουμε κάτι τέτοιο. Περισσότερο έχουμε να κάνουμε με αναζήτηση και puzzles και για όσους θέλουν ένα παιχνίδι τρόμου μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού (ναι το Until Dawn πλησιάζει…). Όσον αφορά το gameplay τα puzzles είναι συνήθως απλά στη πλειοψηφία τους απαιτούν από την Elena να στείλει το πνεύμα της (η μεταμόρφωση γίνεται πατώντας το touchpad στο PS4 ή το τετράγωνο στο PS Vita) σε διαφορετικά δωμάτια μέσα από μικρά κενά και να πατήσει ένα διακόπτη ή να βρει ένα κλειδί. Άλλες φορές θα πρέπει να βρούμε αντικείμενα στο έδαφος και να έρθουμε σε επαφή με άλλα φαντάσματα για να προχωρήσουμε στην ιστορία αλλά γενικά με τέτοιου είδους μυστήρια έχουμε να ασχοληθούμε στις περίπου 3-4 ώρες που διαρκεί το παιχνίδι. Σίγουρα η διάρκεια δεν είναι στα θετικά του Whispering Willows αλλά ούτως ή άλλως η αναζήτηση γίνεται μονότονη μετά από λίγο. Υπάρχουν και λίγα stealth κομμάτια καθώς και τρεχάτε να ξεφύγουμε σημεία αλλά πιστεύω θα έπρεπε να είναι περισσότερα και να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία στο gameplay.

2015-07-11-103510

 

Εκεί ακριβώς χάνει το παιχνίδι καθώς τα puzzle είναι εύκολα και μονότονα, ενώ πολλές φορές πρέπει να γυρνάμε πίσω στις διάφορες τοποθεσίες γύρω από την έπαυλη με αποτέλεσμα να χανόμαστε και να τριγυρνάμε ασκόπως κάτι που με εκνεύρισε αρκετά. Σε αυτό δε βοηθάει και η ακατανόητη απόφαση η Elena να μη μπορεί να τρέξει στους κλειστούς χώρους παρά μόνο όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους.

2015-07-11-103527
Είναι πραγματικά κρίμα που η NightLightGames δεν εκμεταλλεύτηκε όσο θα έπρεπε τον εξαιρετικό τεχνικό τομέα του Whispering Willows που δημιούργησε καθώς και την ενδιαφέρουσα ιστορία. Το καρτουνίστικο σκοτεινό art style των γραφικών συνδυάζεται με εξαιρετικές τρομακτικές μελωδίες και εκπληκτικά εφέ που δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα για παιχνίδι τρόμου κάτι που όμως τελικά το Whispering Willows δεν είναι…Ακόμα και η χρήση των ηχείων του Dualshock 4 συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος.
Στα θετικά του παιχνιδιού συγκαταλλέγεται και η δυνατότητα cross buy ανάμεσα σε PS4 και PS Vita, αν και δυστυχώς δεν υπάρχει cross save και δε μπορείτε να παίξετε λίγο στο Vita και να συνεχίσετε στο PS4 ή και το αντίθετο. Οι δύο εκδόσεις είναι πανομοιότυπες με κάποιες αλλαγές στο χειρισμό ελέω dualshock 4 που καθιστά την έκδοση του PS4 ελαφρώς ανώτερη αλλά και πάλι προσωπικά βρίσκω τα side scrollers να ταιριάζουν καλύτερα στο Vita.

Συνοψίζοντας το Whispering Willows έχει ενδιαφέρουσα ιστορία να μας πει, εξαιρετικό τεχνικό τομέα και ατμόσφαιρα που δυστυχώς δεν απογειώνονται από το μονότονο και εύκολο puzzle solving και τις ελάχιστες στιγμές τρόμου και έντασης. Η πρώτη προσπάθεια της Night Light Interactive κρίνεται θετική και ίσως ένα βελτιωμένο sequel καταφέρει να δώσει όσα δε μπόρεσε να δώσει το πρώτο λόγω του μη προκλητικού του gameplay.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Night Light Interactive για τις ανάγκες του review