Το αιώνιο ερώτημα, ποια κονσόλα να αγοράσω; Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε τα υπέρ και τα κατά του κάθε στρατοπέδου και προσπαθούμε να καταλήξουμε στο τι συμφέρει περισσότερο τον σύγχρονο gamer.
Like και subscribe αν σας άρεσε το βίντεο!

ΒΙΝΤΕΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ

Tο αιώνιο ερώτημα, ποια κονσόλα να αγοράσω; Xbox One, PS4 ή Switch; Τρεις διαφορετικές προτάσεις τρία διαφορετικά στρατόπεδα, ο καθένας με τα δικά του συν και πλην, προσπαθούν να κερδίσουν το πορτοφόλι του κάθε gamer. Τι προσφέρει όμως ο καθένας τους; Ας δούμε το κάθε στρατόπεδο ξεχωριστά:

Για αρχή πάμε στη Sony και το PS4. Το PS4 έχει κερδίσει κατακράτος τον άμεσο του αντίπαλο που ακούει στο όνομα Xbox One. Με 75 εκατομμύρια κονσόλες στα σπίτια των gamers αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή ανάμεσα στις υπάρχουσες κονσόλες. Η εταιρεία μάλιστα έχει δύο προτάσεις στην αγορά, τα PS4 slim και PS4 Pro, το πρώτο αποτελεί το βασικό μοντέλο που κοστολογείται επίσημα στα 299€, αν και βρίσκεται συνήθως εύκολα φθηνότερα, ενώ το δεύτερο είναι η premium έκδοση της κονσόλας, πιο ισχυρή, στα 399€ επίσημη τιμή και επίσης συνήθως βρίσκεται φθηνότερα. Και τα δύο μοντέλα υποστηρίζουν τα ίδια παιχνίδια, τα ίδια περιφερειακά, διαθέτουν το ίδιο μενού και τις ίδιες ονλαιν υπηρεσίες. Επίσης διαθέτουν Blu ray player, υποστηρίζουν αναπαραγωγή πολυμέσων, ενώ μπορούν να εγκαταστήσουν και να παίξουν παιχνίδια από εξωτερικό σκληρό δίσκο. Η διαφορά τους έγγειται στη δυνατότητα αναπαραγωγής παιχνιδιών σε “περίπου” 4Κ, με το PS4 Pro να διαθέτει περισσότερη επεξεργαστική ισχύ με τα 4.2Τflops έναντι 1.84Tflops του PS4, κάτι που το κάνει ένα αξιόλογο μηχάνημα απαραίτητο για όποιον έχει 4ΚTV.
Η Sony ακολουθεί μια εντυπωσιακή στρατηγική με τα παιχνίδια της, καθώς στοιχηματίζει και ρίχνει το βάρος της σε αποκλειστικά παιχνίδια που κατά βάση εντυπωσιάζουν, ξεχωρίζουν και καθορίζουν την κάθε gaming γενιά. Παιχνίδια όπως τα Infamous Second Son, Bloodborne, Yakuza, Until Dawn, Uncharted 4, Horizon Zero Dawn, Nioh, Nier Automata, Persona 5 κ.α. Είναι μερικά που θρυάμβευσαν στις κατηγορίες τους και κέρδισαν τις καρδιές πολλών gamers με το δεύτερο κύμα αποκλειστικών να έρχεται εντός του 2018/2019 με τα God of War, Detroit Become Human, Spiderman, Days Gone, Yakuza 6, Dreams κ.α. Και στο βάθος έχουμε τα Ghost of Tsushima, The Last of Us Part 2 και Death Stranding, ένα σαφώς πιο δυτικό lineup σε σχέση με ότι έχουμε δει έως τώρα. Ταυτόχρονα είναι η βασική επιλογή για όλα τα indie games που βγαίνουν από μικρότερα studios, που πολλές φορές είναι διαμαντάκια.
Επίσης, αν μιλάμε για τα βασικά μοντέλα, το PS4 έχει σαφές προβάδισμα επιδόσεων σε σχέση με το απλό Xbox One καθώς παίζει τα περισσότερα παιχνίδια σε καλύτερη ανάλυση και επιδόσεις.

Περνόντας στις υπηρεσίες, η Sony έχει καταφέρει με τα χρόνια να έχει μία αξιοπρεπέστατη online υπηρεσία, το PSN, το οποίο έχει βελτιωθεί δραματικά σε σχέση με την εποχή του PS3. Φυσικά σε αυτό βοήθησε η “υποχρεωτική” PS Plus συνδρομή, αν θέλουμε να παίζουμε online παιχνίδια και το κόστος της ανέρχεται στα 60€ για 12 μήνες. Πέρα του online gaming και των ευκολιών που προσφέρει όπως μεταφορά των saves στο cloud, κάθε μήνα η εταιρεία δίνει κάποια παιχνίδια για τα PS4/PS3/PSVita, τα οποία κυμαίνονται σε ποιότητα κάθε φορά. Η ποιότητα του δικτύου πλέον είναι πολύ καλή, αν και δεν φτάνει το Xbox Live, ενώ πρόσφατα είχε και προβλήματα καθώς έπεφτε για πολλές ώρες κάθε μέρα. Ελλείψεις όπως μεγαλύτερη σταθερότητα, δυνατότητα αλλαγής PSN ID και υπηρεσίες που προσφέρει η Microsoft, κρατάνε το PSN στη δεύτερη θέση, αλλά ταυτόχρονα στην πρώτη από πλευράς συμμετοχής, καθώς διαθέτει πάνω από 70 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, έναντι 55+ εκατομμυριών στο Xbox Live.

Για τέλος αφήνω κάτι σημαντικό. Το PS4 είναι η μόνη κονσόλα και η πιο οικονομική επιλογή ταυτόχρονα, για να γευτείτε την εμπειρία του VR. Η Sony κατάφερε να πρωτοπωρήσει και να παίξει μόνη της στο χώρο του VR στις κονσόλες, ξεπερνώντας ακόμα και τις προτάσεις στο χώρο του PC, καταφέρνοντας να πουλήσει ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια PSVR headsets και με την εταιρεία να δείχνει διαρκής υποστήριξη με VR παιχνίδια με στόχο των διπλασιασμό της βιβλιοθήκης εντός του 2018.

Περνάμε στο στρατόπεδο της Microsoft και η εταιρεία έχει να αντιπαρατάξει 2 προτάσεις, τα Xbox One S και το βαρβάτο Xbox One X. Το πρώτο είναι η βασική και οικονομική πρόταση στα 249€ και το X είναι η premium έκδοση στα 499€. Η Microsoft ακολουθεί μια διαφορετική επιλογή από τη Sony, τουλάχιστον έως τώρα. Με σαφή προσανατολισμό στη διανομή digital περιεχομένου, η εταιρεία υποστηρίζει μια πλειάδα από ψηφιακές υπηρεσίες που δε θα βρείτε σε άλλη κονσόλα. Το Play Anywhere γεφυρώνει του PC gamers με το Xbox και μπορείτε, αγοράζοντας μια φορά ένα από τα υποστηριζόμενα παιχνίδια, να το παίξετε είτε στην Xbox κονσόλα σας είτε στο PC. Το Xbox Game Pass σας προσφέρει με 10€ το μήνα πάνω από 100 παιχνίδια διαθέσιμα για κατέβασμα, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε πως όλα τα παιχνίδια των Microsoft Studios θα γίνονται διαθέσιμα day one στο Game Pass, μια εξαιρετική κίνηση που δείχνει την κατεύθυνση που έχει στραμμένο το βλέμμα της η Microsoft. Φυσικά η εταιρεία έχει να υπερυφανέυεται για το Xbox Live, το καλύτερο παιδί που γέννησε η ίδια και άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο των κονσολών και του online gaming. Το πιο σταθερό δίκτυο, με πολλές υπηρεσίες και δυνατότητες που δεν δίνει το PSN, όπως αλλαγή του Xbox live ID κ.α. Κατάφερε να εδρεωθεί στις συνηδείσεις των gamers και να αποτελεί βασικό παράγοντα στην κερδοφορία του Xbox Division. Ταυτόχρονα εννοείται, υπάρχει η Xbox Live Gold συνδρομή στα 60€ το 12μηνο, απαραίτητη για να παίζετε τα Online games σας, ενώ κάθε μήνα η εταιρεία δίνει 2 παιχνίδια για το Xbox One και 2 για το Xbox 360, που κυμαίνονται συνήθως σε μέτρια επίπεδα.

Στα των κονσολών τώρα, το Xbox One S και X μοιράζονται το ίδιο UI, το ίδιο δίκτυο, τις ίδιες υπηρεσίες, τα ίδια παιχνίδια. Υποστηρίζουν αναπαραγωγή πολυμέσων, διαθέτουν Ultra HD bluray, κάτι που δεν διαθέτει το PS4, ενώ υποστηρίζουν εγκατάσταση και αναπαραγωγή των παιχνιδιών σε εσωτερικό και εξωτερικό σκληρό δίσκο. Σημαντικό θεωρώ επίσης το controller του Xbox One το οποίο βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων στην πλειοψηφία των gamers. Το Xbox One X φυσικά αποτελεί αυτή τη στιγμή τη δυνατότερη κονσόλα, ικανή να παίξει πολλά παιχνίδια που την υποστηρίζουν σε native 4K ή τουλάχιστον σε υψηλότερες αναλύσεις απότι το PS4 Pro. Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να βρίσκεται στην κορυφή των επιδόσεων, ενώ και ως μηχάνημα αποτελεί ένα αρτιο αποτέλεσμα μηχανικής, παντοδύναμο στα 6Tflops, στιβαρό και αθόρυβο.

Στον τομέα των παιχνιδιών η Microsoft είναι του ύψους και του βάθους. Με το απλό Xbox one S υπολείπεται σε επιδόσεις στην πλειοψηφία των games έναντι του απλού PS4, ενώ με το One X βρίσκεται στην κορυφή των επιδόσεων, εύκολα πάνω και από το PS4 Pro. Προφανώς με το X σε συνδυασμό με το Xbox Live, η Microsoft θέλει να φτιάξει την καλύτερη πλατφόρμα για να παίξει κανείς τα third party παιχνίδια με τις καλύτερες επιδόσεις. Εκεί που υστερεί η MS όμως και είναι κοινό παράπονο των fans είναι στα exclusives. Μετά από ένα κύμα κυκλοφοριών με τα Forza Horizon, Forza 7, Dead Rising 3, Halo 5, Gears of War 4 κ.α. Δεν κατάφερε να ταράξει τα νερά και να κερδίσει τους gamers προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες. Σε όλο αυτό συνέβαλαν και ακυρώσεις μεγάλων παιχνιδιών όπως το Fable Legends και Scalebound, ενώ τα αποκλειστικά που περιμένουμε όπως τα States of Decay 2, Sea of Thieves και Scalebound 3 έχουν σαφέστατο προορισμό των χώρο του online gaming και των games as a service, όπου ας μη γελιόμαστε, εκεί είναι τα λεφτά. Απόδειξη η αποκλειστικότητα του PUBG με 4 εκατομμύρια παίκτες στο Xbox Live, μια εξαιρετική επιτυχία για την Microsoft. Στο βάθος φυσικά αναμένουμε νέα Gears, Halo και Forza τα οποία θα έχουν και αυτά ακόμα μεγαλύτερη τάση προς το online gaming απότι στο παρελθόν και θα το δείτε.

Για τέλος αφήνω το Backwards Compatibility, ένα χαρακτηριστικό που στην τρέχουσα γενιά το έχει μόνο το Xbox One. Εξαιρετική δουλειά από την εταιρεία που πλέον έχει αρχίσει να υποστηρίζει μέχρι και παιχνίδια από το πρώτο Xbox, ενώ ορισμένα παιχνίδια του 360 έχουν πάρει και έξτρα βελτιώσεις όταν τρέχουν στο X, δυνατή κίνηση που δείχνει αφοσίωση στο brand και φυσικά τις δυνατότητες της Microsoft στο software τομέα.

Τρίτη μας επιλογή είναι το Nintendo Switch. Οι fans της Νιντυ ανυπομονούσαν για την επόμενη κίνηση της εταιρείας με την τεράστια αποτυχία του WiiU και ευτυχώς αυτή ήρθε με την μορφή του Switch. Η υβριδική αυτή κονσόλα στηρίζεται στο concept του mobile gaming ενώ μπορεί να συνδεθεί μέσω dock και στην τηλεόραση του σαλονιού, προσφέροντας μάλιστα καλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια μέσω το scalability του nvidia chipset που διαθέτει. Η εταιρεία στηρίχτηκε πάλι σε ένα πρωτότυπο concept για τη νέα της κονσόλα κάτι που έγινε συνήθεια μετά το Wii. Καλώς ή κακώς, η Nintendo ξέρει πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις Sony και MS βγάζοντας μια 4Κ παντοδύναμη κονσόλα, θα τη φάνε για πλάκα. Το προσπάθησε και στο παρελθόν με το Gamecube και δεν της βγήκε, ενώ για να λέμε την αλήθεια, το κοινό και τα παιχνίδια της nintendo δεν χρειάζονται παντοδύναμες κονσόλες και 4Κ γραφικά για να αναδειχθούν. Πατώντας πάνω στο υβριδικό αυτό σχέδιο, το Switch γνωρίζει τεράστια επιτυχία και σε μόλις 10 μήνες κατάφερε να ξεπεράσει τις πωλήσεις που είχε το WiiU σε όλη του τη ζωή. Η προώθηση και ο σχεδιασμός της Nintendo του έδωσαν τρομερό momentum, βγάζοντας μέσα στον πρώτο του χρόνο κορυφαία παιχνίδια όπως τα Legend of Zelda Breath of the Wild, Xenoblade chronicles 2 και Mario Odyssey, ακολουθούμενα από μια σταθερή ροή από βελτιωμένα ports δυνατών παιχνιδιών του WiiU όπως τα Mario Kart, Bayonetta 1 k 2, Hyrule Warriors, Donkey Kong Tropical Freeze και άλλα. Ταυτόχρονα βλέπουμε ports από παλαιότερα ή σύγχρονα third party παιχνίδια όπως τα LA Noire, Doom, Wolfenstein 2 κ.α. Τα οποία φαίνονται ξαφνικά φρέσκιες εμπειρίες λόγω της φορητής φύσης της κονσόλας. Η Nintendo έχει πετάξει μάλιστα και το τυράκι με ανακοινώσεις όπως Bayonetta 3 και Metroid Prime 4, ενώ σίγουρα φαίνονται τα Pokemon RPG, νέο Zelda, νέο Donkey Kong, νέο Smash κ.α. Σχεδιάζοντας έτσι ένα λαμπρό μέλλον για τα αποκλειστικά της εταιρείας.

Τι γίνεται με τα third party παιχνίδια όμως; Αν εξαιρέσουμε τα indies που βρήκαν τη χαρά τους πλέον στο Switch και πουλάνε ομολογουμένως καλύτερα, αναμένουμε και την στροφή των developers από το 3DS και PSVita στο Switch. Από κει και πέρα όμως τα πράγματα δεν δείχνουν ρόδινα, μεγάλες ΑΑΑ κυκλοφορίες από τρίτους δεν πρόκειται να δούμε γιατί πολύ απλά δεν τις αντέχει το μηχάνημα. Η ΕΑ έβγαλε ένα μισό FIFA ενώ δεν έχει σε ανάπτυξη άλλα παιχνίδια για το Switch και όλα δείχνουν πως θα δούμε τα επαναλαμβάνονται τα ίδια που είχαμε με το WiiU μετά από τα πρώτα ports που είχαν βγει. Επίσης η Nintendo πάσχει στις online υπηρεσίες. Με ένα δίκτυο που βρίσκεται χρόνια πίσω από τα Xbox Live και PSN σε υπηρεσίες, παντελής απουσία virtual console ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον τον Σεπτέμβριο όπου θα κοπεί το δωρεάν online και θα ξεκινήσει η συνδρομητική υπηρεσία της εταιρείας με 20€ κόστος το χρόνο. Φυσικά, μετά από χρόνια, έχουμε και την πρώτη κονσόλα της εταιρείας χωρίς backwards compatibility.

Με κόστος στα 330€, το Nintendo Switch έχει ένα άλλο ελλάτωμα και αυτό είναι το κρυφό κόστος. Η αγορά έξτρα κάρτας μνήμης θεωρείται επιβεβλημένη, ενώ τα μικροσκοπικά χειριστήρια κρίνουν απαραίτητη και την αγορά ενός Pro controller στα 70€. Αν βάλουμε μέσα και μια θήκη μεταφοράς ή κάποιο παρόμοιο αξεσουάρ, τότε βλέπουμε πως το πραγματικό κόστος εκτοξεύεται, αγγίζοντας άνετα τα 400+ ευρώ.

Μετά τα παραπάνω, πως επιλέγει κάποιος τη μία και μοναδική κονσόλα; Σκεπτόμενος όσα είπα κρίνω πως η πιο ασφαλής και value for money επιλογή είναι το βασικό PS4. Πολύ απλά, δεν χωράνε περιθώρια λάθους σε μια τέτοια επιλογή, πολλά exclusives, διαφορετικές εμπειρίες, φουλ υποστήριξη από third party παιχνίδια, καλύτερες επιδόσεις από το απλό Xbox One, σύγχρονες online υπηρεσίες και γενικά ότι επιζητά ο σύγχρονος gamer, ενώ οι κάτοχοι 4KTV καλύτερα να κοιτάξουν το PS4 Pro.

Από την άλλη αν δεν σαν ενδιαφέρουν και τόσο πολύ τα αποκλειστικά single player της Sony και σας αφήνουν αδιάφορο τα Ιαπωνικά αποκλειστικά του Playstation, τότε καλύτερα να στραφείτε στην οικονομικότερη επιλογή όλων, που είναι το Xbox One S ή ιδανικά στο One X. Στο στρατόπεδο της Microsoft έχετε έναν τεράστιο κατάλογο από backwards compatible παιχνίδια, τις καλύτερες και σταθερότερες online υπηρεσίες για να παίξετε τα αγαπημένα σας online παιχνίδια, οικονομικές και συμφέρουσες υπηρεσίες όπως το Game Pass και Play Anywhere ενώ η εταιρεία στρώνει το χαλί για τα νέα της παιχνίδια με σαφή προσανατολισμό στο online και στο games as a service, που μάλλον είναι το μέλλον του gaming. Η σκληρή αλήθεια πάντως κατά την άποψη μου είναι πως για πρώτη κονσόλα κάποιος σήμερα πρέπει να κοιτάει μόνο το PS4 Pro ή το Xbox One X, με ή χωρίς 4ΚTV, έχει καλυφθεί ακόμα περισσότερο μελλοντικά ενώ θα χαρεί επιδόσεις καλύτερες ακόμα και σε 1080p τηλεόραση με τα διάφορα modes που υπάρχουν ήδη σε πολλά παιχνίδια, προσφέροντας καλύτερα γραφικά ή fps σε αυτές τις δυνατότερες κονσόλες.
Ας φυσικά είστε λάτρεις της Nintendo δεν περιμένατε αυτό το βίντεο για να αγοράσετε ήδη ένα Switch. Η πρωτοτυπία της Nintendo της βγήκε σε καλό και κυκλοφόρησε μια υβριδική κονσόλα που δείχνει καλύτερη μέρα με τη μέρα. Η φορητή της φύση και η δυνατότητα να παίζει παιχνίδια κανονικής κονσόλας είναι το system seller point της εταιρείας μαζί με τα γνωστά τεράστια franchises της. Δυστυχώς με το Switch μόνο, θα είστε κλεισμένοι στη φούσκα της Nintendo χωρίς επαφή με το σύγχρονο gaming που προσφέρουν οι μεγάλοι third party developers.
Προσωπική μου γνώμη εδώ και καιρό είναι πως το Nintendo Switch είναι η καλύτερη επιλογή δεύτερης κονσόλας και αυτό είναι κάτι που παλεύει να αποφύγει η Microsoft. Ιδανικά, ένας all around gamer θα πρέπει να διαθέτει ένα PS4 σαν βασική κονσόλα και ένα Switch για τα παιχνίδια της Nintendo και φορητό gaming και με αυτές τις 2 επιλογές καλύπτει το 90% των gaming εμπειριών που υπάρχουν εκεί έξω.

Η επιλογή φυσικά είναι δικιά σας, καλό gaming.