Στο σημερινό βίντεο προσπαθούμε να απαντήσουμε σε δύο συνηθισμένα ερωτήματα: «Ποια κονσόλα να αγοράσω, PS4 ή PS4 Pro;» και «Αξίζει να αναβαθμίσω σε PS4 Pro;».

Βλέπουμε τα διαθέσιμα μοντέλα που υπάρχουν στην αγορά, διαφορές μεταξύ τους καθώς και τι προσφέρει το καθένα ανάλογα και την τηλεόραση που έχουμε.

Αν σας άρεσε το βίντεο, ρίξτε ένα like και subscribe στο κανάλι των PSaddicts.

ΒΙΝΤΕΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ

Αποφασίσατε λοιπόν να έρθετε στην αγκαλιά της μαμά Sony και δεν ξέρετε ποια κονσόλα της να πάρετε; Ή μήπως είστε με το απλό PS4 και σκέφτεστε αν θα πρέπει να αναβαθμίσετε σε PS4 Pro; Ε τότε είστε στο κατάλληλο μέρος γιατί με αυτό το βίντεο θα προσπαθήσω να σας απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα.

Καταρχάς, ας δούμε τις προτάσεις που έχει η Sony για το PS4. Για αρχή έχουμε το πρώτο μοντέλο του PS4, το οποίο υπάρχει ακόμα σε μερικά καταστήματα εκεί και έξω ενώ ταυτόχρονα θα το βρείτε πολύ συχνά σε αγγελίες. Στη συνέχεια έχουμε το revision που έβγαλε η Sony και συχνά το αναφέρουμε λανθασμένα ως PS4 Slim ενώ κανονικά ονομάζεται σκέτο PS4 και αποτελεί πλέον το βασικό μοντέλο της κονσόλας και ακολουθεί το ενισχυμένο PS4 Pro ως μια πιο premium πρόταση.

Σε αυτό το βίντεο θα επικεντρωθούμε στα PS4 Slim και PS4 Pro, αφήνοντας έξω το αρχικό PS4 καθώς θεωρώ πως όποιος το έχει ήδη και δουλεύει απροβλημάτιστα δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει στο slim ενώ για αγορά το προτείνω μόνο αν το βρείτε σε καλή κατάσταση σε αγγελία με ανώτατη τιμή τα 150-170€.

Ας δούμε αρχικά ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των PS4 Slim και PS4 Pro σε hardware και software επίπεδο. Σε θέμα hardware οι δύο κονσόλες διαθέτουν τον ίδιο 8πύρηνο custom Jaguar επεξεργαστή της AMD ο οποίος στο Pro μοντέλο είναι υπερχρονισμένος στα 2.1GΗz έναντι 1.6GΗz με την μεγάλη τους διαφορά να είναι εντοπίζεται στο ενσωματομένο υποσύστημα γραφικών. Το Slim διαθέτει custom κάρτα γραφικών της AMD χρονισμένη στα 800MHz απόδοσης 1.84Tflops ενώ στο Pro η GPU αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση της υπάρχουσας, βασισμένη στη νέα Polaris αρχιτεκτονική της AMD και στην ουσία είναι είναι μια custom τύπου crossfire εκδοχή από το απλό PS4, η οποία είναι πλέον διπλή και βρίσκεται σε μορφή «πεταλούδας» μέσα στο PS4 Pro. Έτσι επιτυγχάνεται το εύκολο compatibility μεταξύ των παιχνιδιών του PS4 και αυτών με βελτιώσεις για το PS4 Pro. Όταν το PS4 Pro τρέχει οποιοδήποτε απλό παιχνίδι του PS4 χωρίς ειδικές βελτιώσεις για το νέο μοντέλο, τότε κάνει χρήση μόνο της μίας GPU, σαν να δουλεύει δηλαδή ως απλό PS4. Όταν όμως τρέχει βελτιωμένο τίτλο, αναβαθμισμένο για το Pro, τότε γίνεται χρήση και των 2 GPU ώστε να μπορέσει να προσφέρει καλύτερες και υψηλότερες επιδόσεις είτε στην γραφική απεικόνιση είτε στο frame rate. Το υποσύστημα γραφικών είναι χρονισμένο στα 911MHz και προσφέρει συνολική απόδοση 4.2Tflops, δηλαδή 2,3 φορές περισσότερη ισχύ σε σχέση με το βασικό μοντέλο PS4.

Στη θέμα μνήμης και οι δύο κονσόλες διαθέτουν 8Gb GDDR5 με το Pro να έχει μεγαλύτερο bandwith στα 218GB/s από 176GB/s αλλά ταυτόχρονα διαθέτει  επιπλέον 1GB «αργής» DDR3 μνήμης η οποία χρησιμοποιείται πολύ έξυπνα κατά τη γνώμη μου. Στο απλό PS4 όταν τρέχετε παράλληλα μια εφαρμογή πχ netflix και παράλληλα ένα παιχνίδι, τότε η εφαρμογή παραμένει ενεργή στην μνήμη ώστε να επιτρέπει την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ εφαρμογής και game, στο PRO τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκεί η εφαρμογή όταν τρέχει παράλληλα με ένα παιχνίδι θα μεταφέρεται στην αργή DDR3 μνήμη, αφήνοντας έτσι έως και 1 GB GDDR5  παραπάνω ελεύθερο, εκ του οποίου τα 512MB θα διατίθενται στο παιχνίδι (δηλαδή συνολικά 5.5GB στο Pro για τα games, με τα υπόλοιπα να είναι για το λειτουργικό σύστημα) και το υπόλοιπο 512MB θα είναι για να τρέχει το interface του Pro σε 4Κ.

Σε λοιπά χαρακτηριστικά σε επίπεδο hardware, το Pro υποστηρίζει Sata 3 σκληρούς δίσκους, διαθέτει μια έξτρα usb 3.1 θύρα στο πίσω μέρος για καλύτερη τακτοποίηση καλωδίων του PSVR, ενώ στο Slim αφαιρέθηκε η θύρα οπτική ίνας.

Στα του software τώρα, το Pro υπέρ του Slim διαθέτει τη δυνατότητα για 4K video streaming σε εφαρμογές όπως Youtube και Netflix λόγω του HDMI 2.0 της κονσόλας, Remote Play και Share Play σε 1080p, livstreaming στο Youtube σε 1080p/60fps, εγγραφή gameplay σε 1080p ανάλυση και λήψη screenshots σε 4Κ, το απλό PS4 τα κάνει όλα τα παραπάνω έως 720p ανάλυση, εκτός από τα screenshots που τραβάει 1080P. Και οι δύο κονσόλες υποστηρίζουν HDR για μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων, αν φυσικά το υποστηρίζει η τηλεόραση σας και πιστέψτε με, όλο και σε νεότερα παιχνίδια αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τη διαφορά. Απο εκεί και πέρα το PS4 Pro διαθέτει το Boost Mode, μια επιλογή για υπερχρονισμό της κονσόλας ώστε να αποδόσει περισσότερα frames κυρίως σε παιχνίδια που δεν έχουν pro patch από μόνα τους, ενώ παράλληλα αναμένουμε το 5.50 firmware update όπου θα δούμε στο Pro επιλογή για supersampling σε όλα τα παιχνίδια, αν διαθέτουμε 1080p τηλεόραση. Το supersampling είναι μια τεχνική όπου τα παιχνίδια που γίνονται rendering σε μεγαλύτερη από 1080p ανάλυση στο Pro, η κονσόλα αναλαμβάνει να τα “συμπιέσει” στην 1080p τηλεόραση ή 2Κ μόνιτορ μας, με θεωρητικό αποτέλεσμα μια καθαρότερη εικόνα στα γραφικά.

Καλοί οι παραπάνω αριθμοί αλλά ας πάμε στην ουσία. Share play και remote play σε 1080p, livestreaming στο youtube σε 1080p/60fps, εγγραφές gameplay κτλ απασχολούν ελάχιστους ανάμεσα μας για να αποκτήσουν βαρύνουσα σημασία.

Αυτό που μας νοιάζει όλους είναι τα παιχνίδια, πώς αυτά τρέχουν στις κονσόλες και ποιο συμφέρει ποιο πολύ τον μέσο gamer.

Η απάντηση είναι απλή και κρίνεται σε δυο σημεία. Πρώτον, αν διαθέτετε 4Κ τηλεόραση. Αν έχετε 4KTV τότε θα έπρεπε να είχατε αποκτήσει το PS4 Pro χτες. Πολύ απλά, χαραμίζετε την τηλεόραση σας αλλιώς. Η διαφορά που θα δείτε, ειδικά στα νεότερα παιχνίδια είναι προφανής. Καθαρότερη εικόνα, είτε μιλάμε για native 4K είτε δυναμικό 4Κ μέσω checkerboarding τεχνικής. Παιχνίδια όπως τα Gran Turismo Sport, Horizon Zero Dawn, Shadow of the Colossus κ.α. Πραγματικά λάμπουν σε 4Κ/HDR τηλεόραση και μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά στον τεχνικό τομέα της επόμενης γενιάς. Φυσικά δεν χρειάζεται να θυμήσω τι έρχεται, God of War, Spiderman, Days Gone, Death Stranding, The Last of Us Part 2 όλα ως first party τίτλοι θα εκμεταλλευτούν καλύτερα το PS4 Pro και ήδη πλέον μπορείτε να διαπιστώσετε πως κάθε νέο trailer περιέχει σκηνές από τα παιχνίδια να τρέχουν σε Pro κονσόλα. Η Sony έχει πλέον εμφανέστατα στρέψει την προσοχή της στο PS4 Pro με νέα διαφημιστικά για την κονσόλα, πακέτα με προσφορές και παρουσία της κονσόλας να τρέχει τα παιχνίδια της σε διάφορες εκθέσεις βιντεοπαιχνιδιών που γίνονται το χρόνο.

Αν διαθέτετε απλά 1080p τηλεόραση η κονσόλα προσφέρει βελτιώσεις και στις full hd τηλεοράσης. Πολλοί developers προσφέρουν Modes στα παιχνίδια τους όταν τρέχουν στο Pro για βελτιωμένα γραφικά σε 1080p οθόνη ή μεγαλύτερο frame rate. Επίσης με το supersampling που θα προσφέρει το Pro στο νέο 5.50 firmware update, θεωρητικά θα δούμε επίσης καλύτερη εικόνα σε full hd tv. Η αλήθεια όμως είναι πως οι διαφορές είναι ελάχιστες, τα Modes που προσφέρουν οι devs για καλύτερα γραφικά συνήθως είναι απλά δικό τους supersampling ή ελάχιστα καλύτερη λεπτομέρεια που ίσως και να μην την πιάσει το μάτι σας. Το δε supersampling που θα προσφέρει από μόνο του το Pro δύσκολα θα κάνει την διαφορά, για να εντοπίσετε βελτιώσεις θα πρέπει να έχουμε δύο οθόνες δίπλα δίπλα για σύγκριση και εκείνο ΑΝ, ενώ η Sony αναφέρει πως το Supersampling ίσως επιρρεάσει και αρνητικά το frame rate του παιχνιδιού. Εκεί που έχει αξία το Pro είναι στα ελάχιστα παιχνίδια που προσφέρουν Mode για μεγαλύτερο framerate σε 1080p οθόνη όπως το Rise of the Tomb Raider ενώ πιθανότατα να δούμε καλύτερη εκμετάλλευση στα νέα first party της Sony.

Εδώ θα πρέπει να ανοίξω μία σημαντική παρένθεση και πρέπει να αναφερθώ στο PSVR. Το VR headset της Sony έχει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις στα VR παιχνίδια με ελαφρώς λιγότερη θολούρα και καλύτερη ανάλυση στο Pro. Χωρίς να έχω προσωπική άποψη, η γενική αίσθηση πάντως είναι πως οι διαφορές είναι αμελητέες και δεν αξίζει, τουλάχιστον έως τώρα, την αναβάθμιση από απλό PS4 σε PS4 Pro.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι αν διαθέτετε ήδη PS4 ή μιλάμε για την πρώτη σας κονσόλα. Εδώ η άποψη μου είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη. Αν διαθέτετε 1080p τηλεόραση και έχετε είτε το πρώτο PS4 είτε το PS4 slim πολύ απλά είστε μια χαρά. Όλα τα παιχνίδια όλων των εταιρειών προγραμματίζονται για να τρέχουν μια χαρά με βάση το απλό PS4 ή ακόμα και στο πιο αδύναμο Xbox One. Οι διαφορές που θα δείτε με ένα PS4 Pro είναι μικρές και ακόμα μικρότερες στα παιχνίδια των τρίτων εταιρειών. Αν διαθέτετε PS4 με 4ΚΤV τότε όπως προείπα έπρεπε να είχατε αναβαθμίσει σε PS4 Pro χτες.

Αν όμως, δεν διαθέτετε καθόλου κονσόλα και μιλάμε για το πρώτο σας PS4, είτε διαθέτετε 1080p TV είτε 4ΚΤV, η επιλογή σας είναι μία, PS4 Pro. Η διαφορά στην τιμή των δύο κονσολών κυμαίνεται στα 100€ και πολλές φορές λιγότερο, θεωρώ πως το ποσό δεν είναι ανατρεπτικό για να αγοράσει κάποιος απευθείας την δυνατότερη κονσόλα, μιλάμε για κόστος μικρότερο από 2 day one παιχνίδια ή μιας φθηνής συλλεκτικής. Το βάρος θα αρχίσει να πέφτει όλο και περισσότερο στο PS4 Pro με τη σόνυ ήδη να το διαφημίζει περισσότερο και οι developers σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του Xbox One X θα αρχίσουν να εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο και καλύτερα τις δύο αυτές δυνατότερες κονσόλες. Σε συνδυασμό με την μεγάλη πιθανότητα να αγοράσετε μια 4ΚTV μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια τότε είστε από πριν καλυμένοι με το Pro και επειδή πολλοί μπορεί να πείτε πως “έως τότε θα βγει το PS5 θα αγοράσω αυτό απευθείας” σκεφτείτε πόσοι, εσείς ή φίλοι σας, αγοράσετε απευθείας το PS4. Για τέλος μια δικιά μου τελείως αβάσιμη πρόβλεψη. Αν συνεχιστεί αυτό το μοτίβο και στην επόμενη γενιά με τα παιχνίδια που γίνεται τώρα μεταξύ απλού PS4 και Pro ή Xbox One S με το X , ποιος μας λέει ότι οι εταιρείες δεν θα κρατήσουν ως οικονομικές προτάσεις τα PS4 Pro και Xbox One X τα οποία θα τρέχουν τα ίδια παιχνίδια με τα επόμενα Xbox και PS5;

Η απόφαση είναι πάντα δική σας, καλό gaming.