Νομίζω ότι όλοι σήμερα μαζεύονται σε σπίτια με τους φίλους τους και παίζουν παιχνίδια της παρέας στο PS4. Τι όχι; Μα φυσικά και όχι. Υπάρχουν πλέον παιχνίδια να ευχαριστηθείς με την παρέα σου; Παρακάτω ακολουθεί η άποψή μου για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα games, όσον αφορά το local multiplayer. Δεν αναφέρομαι τόσο πχ σε racing games με δύο παίχτες split-screen, όσο πιο πολύ σε παιχνίδια της παρέας (party games, kart games), που μπορούν να παιχτούν με πάνω από δύο παίχτες. Βάλτε λοιπόν τις ζώνες σας και ετοιμαστείτε για ένα κύμα νοσταλγίας αν είστε πάνω από 20 χρονών (γιατί όχι και μικρότεροι).

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά πριν από χρόνια -χωρίς να θέλω να φανώ ο παππούς που όλα σήμερα του φαίνονται χειρότερα- που μαζευόμασταν τέσσερα και πάνω άτομα και πάντα βρίσκαμε κάτι να παίξουμε ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Τρανά παραδείγματα αποτελούσαν τα πολυαγαπημένα Crash Team Racing (μακάρι να βγει remaster) και Crash Bash, ενώ πολλά παιχνίδια υποστήριζαν 4 παίχτες, όπως το Destruction Derby. Εκτός βέβαια από το PS One, πολλά concepts συνεχίστηκαν την εποχή PS2, όπως τα Crash Nitro Kart και Twisted Metal: Black, ενώ συγκεκριμένα το Twisted Metal κυκλοφόρησε και σε PS3 με υποστήριξη 4 παικτών σε split-screen.

Φυσικά υπάρχει το online σήμερα, το οποίο κυριαρχεί. Δε θέλω να ασχοληθώ με το αν μου αρέσει ή όχι. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι γιατί όχι να μην υπάρχει και η επιλογή για local multiplayer; Σίγουρα το online έχει τη γλύκα του, αλλά προσωπικά το βρίσκω και κάπως απρόσωπο. Το local έχει μία »κοινωνική» πτυχή, μία αλληλεπίδραση θα λέγαμε. Ναι υπάρχει και το chat, που βεβαίως βοηθάει την κατάσταση (εκτός από όταν ακούς κατάρες). Σίγουρα έχω φάει πολλές ώρες στο Rocket League, αλλά γιατί όχι να μην γελάσουμε με την παρέα μια μέρα που έτυχε να μαζευτούμε σπίτι; Σίγουρα υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις, όπως το αρκετά καλό Overcooked (μπορείτε να διαβάσετε και το review μας εδώ) ή και τα ποδοσφαιράκια, τα οποία όμως βρίσκω πιο πολύ ανταγωνιστικά παρά διασκεδαστικά με την έννοια των party games.

Αυτό που »ζητάω» και πιστεύω πολλοί από τους μεγαλύτερους κυρίως θα ήθελαν, δε νομίζω ότι είναι κάτι εξωπραγματικό. Η κατεύθυνση της βιομηχανίας δεν πάει προς τα εκεί και το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Όμως, δεν πιστεύω ότι είναι πια τόσο δύσκολο να κυκλοφορήσουν μερικά παιχνίδια ώστε να εξυπηρετήσουν αυτή την ανάγκη, ας είναι και για μικρό ποσοστό. Δε χρειάζεται να είναι παιχνίδια μεγάλου μπάτζετ, ούτε υπερπαραγωγές, ένα party game, ένα kart game, ένα παιχνιδάκι με co-op σε στυλ Overcooked και Broforce αλλά με μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Το PS4 κατά τη γνώμη μου δε διαθέτει έναν κατεξοχήν local multiplayer τίτλο και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι το Mario Kart το οποίο είναι προς μεριά Nintendo. Καλό και το online αλλά λίγο φάση και με την παρέα από κοντά ρε παιδιά.