Platform: PC, Xbox One, PS4
Publisher: Ubisoft
Developer: Ubisoft Montreal
Διάθεση: CDMEDIA
Κυκλοφορία: 15/11/2016

Η σειρά Grand Theft Auto έχει μια τεράστια επιρροή στη gaming βιομηχανία και αρκετές είναι οι εταιρείες που προσπαθούν χρησιμοποιώντας τη πετυχημένη φόρμουλα να αφήσουν το στίγμα τους στη κατηγορία των open world. Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο και παρότι πλέον υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογική εξέλιξη για να υποστηρίξει τα απαιτητικά παιχνίδια της κατηγορίας, στη τρέχουσα γενιά οι περισσότερες απόπειρες δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Νωπά στη μνήμη έρχονται τα παραδείγματα του Just Cause 3 και του Mafia 3. Η Ubisoft πάντως αποδεικνύεται πεισματάρα και παρότι το πρώτο Watch Dogs δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές (αν και προσωπικά μου άρεσε αρκετά) προσπαθεί να εξελίξει το franchise με προφανή φιλοδοξία να δημιουργήσει το δικό της GTA. Κάπως έτσι έρχεται η στιγμή για να κυκλοφορήσει το Watch Dogs 2, χωρίς αυτή τη φορά να συνοδεύεται από το hype που είχε δημιουργηθεί στο πρώτο μέρος, και με αρκετή καχυποψία από τη gaming κοινότητα για την ποιότητα του. Μπορεί άραγε η Ubisoft να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να μας προσφέρει μια πολύ καλή open world εμπειρία με το Watch Dogs 2; Για να δούμε παρακάτω…

WATCH_DOGS® 2_20161117085109

Το πρώτο Watch Dogs, που κυκλοφόρησε το Μάιο του 2014, είχε να επιδείξει αρκετά ενδιαφέροντες μηχανισμούς όσον αφορά το hacking, αλλά το κράτησαν πίσω η σχετικά αδιάφορη και μελό ιστορία του όχι και τόσο αξιομνημόνευτου hacker Aiden Pearce και κάποια κομμάτια του gameplay όπως η οδήγηση που παρουσίαζαν προβλήματα. Οι πωλήσεις πάντως του παιχνιδιού ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικές και η Ubisoft άκουσε τα περισσότερα από τα παράπονα που ακούστηκαν και κατάφερε να διορθώσει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών κυκλοφορώντας ένα σαφώς βελτιωμένο sequel, που κάθε fan του είδους θα πρέπει να δοκιμάσει. Η ιστορία του παιχνιδιού μεταφέρετε στο San Francisco, όπου μετά το Chicago του αρχικού Watch Dogs, είναι η επόμενη πόλη που εγκαθίσταται το σύστημα ctOS (central Operating System) και συνδέει τους πάντες με τα πάντα. Ο νέος ήρωας της υπόθεσης είναι ο αφροαμερικανός νεαρός hacker Marcus Holloway, που θεωρείται απειλή για τη δημόσια τάξη με βάση το εν λόγω σύστημα. Ο Marcus εισβάλλει στο κτήριο της Blume Corporation για να δει με τα μάτια του τα αρχεία του ctOS 2.0 και κάπως έτσι γίνεται μέλος της DedSec, ενός group από hackers που έχει βάλει σαν στόχο να ρίξει το σύστημα. Φυσικά η αποστολή μόνο εύκολη δε μπορεί να χαρακτηριστεί απέναντι σε ένα τέτοιο μεγαθήριο και θα χρειαστούμε πόρους και αυτό μπορεί να γίνει μαζεύοντας followers που θα κατεβάσουν την εφαρμογή DedSec στο κινητό τους. Με κάθε αποστολή που τελειώνουμε μαζεύουμε περισσότερους followers και research points, που με αυτά μπορούμε να ξεκλειδώσουμε επιπλέον ικανότητες στο χαρακτήρα μας. Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι υπάρχει διαφορά στο ύφος και το Watch Dogs 2 προσεγγίζει περισσότερο τη λογική του GTA V με πιο ανάλαφρους χαρακτήρες με χιουμοριστικές ατάκες και διαλόγους.

Πάμε τώρα στο gameplay του παιχνιδιού που για όσους έχουν παίξει το πρώτο παιχνίδι θα φανεί αρκετά οικείο. Πρόκειται για ένα open world με στοιχεία stealth και third person shooter με άφθονη οδήγηση, καθώς σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κόσμος του San Francisco είναι τεράστιος. Όσοι θέλουν μάλιστα να ασχοληθούν και λίγο παραπάνω και να περιηγηθούν στο χάρτη υπάρχουν διασκορπισμένα εικονίδια με πάρα πολλά side missions και συνολικά το Watch Dogs 2 έχει μεγάλη διάρκεια που μπορεί να ξεπεράσει και τις 30 ώρες. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι αποστολές παρουσιάζουν ποικιλία, από το να υποκλέψουμε αρχεία, να απενεργοποιήσουμε βόμβες μέχρι και το να κλέψουμε ένα αυτοκίνητο που μιλάει (που είναι ίδιο ο KITT από το Knight Rider) από τα studio παραγωγής μια ταινίας και να τρέξουμε σε αγώνες ταχύτητας, ενώ φυσικά υπάρχουν και στιγμές που μας καταδιώκει η αστυνομία και το FBI. Σύμμαχος μας σε όλα αυτά είναι οι hacking ικανότητες και μηχανισμοί που είχαμε συναντήσει και στο πρώτο παιχνίδι. Μπορούμε να ελέγχουμε κάμερες ασφαλείας, να αλλάζουμε τα φανάρια στους δρόμους ακόμα και να αναλαμβάνουμε τον έλεγχο αυτοκινήτων που βρίσκονται εν κινήσει.

KITT εσύ;
KITT εσύ;

Παίρνοντας ένα ένα τα κομμάτια του gameplay να ξεκινήσουμε από το stealth που φαντάζει και η πιο λογική προσέγγιση και στη φιλοσοφία του παιχνιδιού λόγω hacking για να ακολουθήσουμε. Χρησιμοποιώντας τις κάμερες και τις διάφορες καλύψεις που υπάρχουν στο περιβάλλον μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τη μεγάλη πλειοψηφία των αποστολών ως άλλος Snake ή Sam Fisher χωρίς να γινόμαστε αντιληπτοί. Στη διάθεση μας βρίσκονται και gadget όπως ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι ή και το ελικοπτεράκι που αποδεικνύονται σωτήρια καθώς είναι μικρά σε μέγεθος και μπορούν εύκολα να κάνουν τη δουλειά για εμάς και να ξεκλειδώσουν πόρτες ή να κλέψουν αρχεία από υπολογιστές. Γενικά σε όσους αρέσουν τα stealth παιχνίδια θα βρουν αρκετούς λόγους για να ασχοληθούν με το Watch Dogs 2 και σίγουρα θα το ευχαριστηθούν. Τι γίνεται όμως αν κάτι πάει στραβά και μας πάρουν χαμπάρι οι ουκ ολίγοι φύλακες που υπάρχουν διάσπαρτοι στα κτήρια που εισβάλουμε; Ε τότε έρχεται η ώρα να μιλήσουν τα όπλα! Το παιχνίδι μετατρέπεται σε third person shooter και υπάρχει η δυνατότητα να φέρουμε σε πέρας τις αποστολές εκτελώντας όποιον δύσμοιρο βρεθεί στο δρόμο μας. Γενικά το πιστολίδι λειτουργεί καλά, αλλά το stealth κομμάτι με ικανοποίησε παραπάνω και φαίνεται ότι το Watch Dogs 2 έχει σχεδιαστεί για να χακάρουμε ότι υπάρχει στο περιβάλλον χωρίς να γινόμαστε αντιληπτοί. Εδώ να τονίσουμε ότι η ΑΙ των αντιπάλων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και πολλές φορές όταν σημάνει συναγερμός δεν έχουν και τη καλύτερη αντίδραση και μπορούμε να κρυφτούμε σχετικά εύκολα, ενώ έρχονται και κατά πάνω μας σαν πρόβατα στη σφαγή. Μη φανταστείτε τίποτα που χαλάει την εμπειρία, αλλά ίσως η Ubisoft θα μπορούσε να το δουλέψει λίγο παραπάνω.

Φυσικά σε τέτοια open world παιχνίδια σημαντικό ρόλο παίζει και η οδήγηση και ιδίως στο Watch Dogs 2 που ο χάρτης είναι τεράστιος και θα χρειαστεί να γράψουμε πολλά χιλιόμετρα. Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν είχα μια ανησυχία λόγω του ότι στο πρώτο παιχνίδι η κατάσταση ήταν λίγο προβληματική, αλλά ευτυχώς τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στο sequel και όλα τα οχήματα από αμάξια, μηχανές και ταχύπλοα έχουν σωστή αίσθηση και ανταπόκριση στις εντολές μας. Μάλιστα υπάρχει και app στο κινητό μας με την ονομασία Driver San Fransisco (όπως το ομώνυμο παιχνίδι της Ubisoft Reflections) και εκεί υπάρχουν αποστολές με βάση την οδήγηση όπως αγώνες και stunts αυξάνοντας τη ποικιλία και τoν αριθμό των side missions. Έξυπνη η ιδέα της Ubisoft να μας δώσει κίνητρο για να εξερευνήσουμε τη πόλη και τα αξιοθέατα της μέσω της εφαρμογής Scout X. Έτσι βγάζοντας μια selfie στο ιστορικό Αλκατράζ και μαζεύουμε followers με εύκολο τρόπο και έχουμε μια ευκαιρία να δούμε το San Francisco χαλαρώνοντας ανάμεσα στις αποστολές.

Απόδραση από το Αλκατράζ!
Απόδραση από το Αλκατράζ!

Όσον αφορά το multiplayer που αντιμετώπισε προβλήματα στο launch, πλέον είναι διαθέσιμο και έχει αρκετές επιλογές πέρα από τις αρκετές coop αποστολές. Υπάρχει το Bounty Hunter, στο οποίο έχουμε να κάνουμε με καταδιώξεις με την αστυνομία και μπορούμε είτε να καταδιώκουμε έναν στόχο είτε να προσπαθούμε να ξεφύγουμε. Στο Hacking Invasion μπορούμε να μπούμε στο παιχνίδι ενός παίκτη-hacker και να κλέψουμε τα αρχεία του χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί. Μπορώ να πω ότι για όσο το δοκίμασα δουλεύει χωρίς προβλήματα και περιμένουμε στο μέλλον η Ubisoft να το εμπλουτίσει και με επιπλέον περιεχόμενο.

Ωραία θέα
Ωραία θέα

Ο τεχνικός τομέας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και τα γραφικά του για τον τεράστιο χάρτη του κρίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Τρέχει σε 1080P και 30FPS με ελάχιστες πτώσεις στο frame rate όταν υπάρχει συνωστισμός στην οθόνη. Στον ηχητικό τομέα δεν ενθουσιάστηκα από τα μουσικά κομμάτια που υπάρχουν διαθέσιμα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μπορεί να υπάρχουν αρκετά είδη μουσικής από κλασική, pop και rock, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και τα περισσότερα είναι άγνωστα.

Εν κατακλείδι το Watch Dogs 2 είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέρος. Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, χιουμοριστική διάθεση και βελτιωμένο gameplay, που ωστόσο διατηρεί τα καλά στοιχεία (ιδίως τους hacking μηχανισμούς) που συναντήσαμε και στον αρχικό τίτλο. Οι fans των open world  σίγουρα θα πρέπει να το δοκιμάσουν και προσωπικά το θεωρώ έναν από τους καλύτερους τίλους της κατηγορίας. Υποπτεύομαι ότι θα έχουμε αρκετό Watch Dogs και στο μέλλον…