Το καλούπι ενός endless runner τίτλου είναι λίγο πολύ γνωστό. Ο χαρακτήρας τρέχει ακατάπαυστα σε ένα διάδρομο γεμάτο από εμπόδια, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να συλλέξει τα διάφορα αντικείμενα- bonus που ανεβάζουν το score ή αναβαθμίζουν τις ικανότητες μας. Με βάση αυτή τη περιγραφή το Velocibox, που μόλις κυκλοφόρησε για PlayStation 4 και PS Vita, δεν έχει να προσφέρει κάτι επαναστατικά καινούριο, καθώς και αυτή τη φορά ελέγχουμε ένα αντικείμενο που είναι ένα κουτί και προσπαθούμε να αποφύγουμε εμπόδια, ενώ θα πρέπει να συλλέξουμε και τα power ups για να μαζέψουμε πόντους και να προχωρήσουμε στο επόμενο level. Μη βιάζεστε όμως να το καταδικάσετε γιατί το Velocibox έχει τις καινοτομίες του.

2015-07-27-123550
Αυτό που κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίζει από υπόλοιπα endless runner που η πλειοψηφία έχει παίξει στα smartphones είναι η κίνηση του χαρακτήρα. Το κινούμενο κουτί που ελέγχουμε δε τρέχει μόνο κατά μήκος της πίστας και πηγαίνει δεξιά αριστερά, αλλά έχει τη δυνατότητα να κινείται και στους πλαϊνούς τοίχους και την οροφή. Επίσης αντί για το κλασικό άλμα το κουτί με το πάτημα του Χ βρίσκεται στον αέρα και πηγαίνει στην ακριβώς αντίθετη μεριά του τοίχου. Ταυτόχρονα με την αναστροφή (flip) η κάμερα περιστρέφεται για να βρίσκεται το κουτί πάντα στο κάτω μέρος της οθόνης. Έτσι έχουμε περισσότερες επιλογές για να αποφεύγουμε τα εμπόδια, καθώς μπορούμε να πηγαίνουμε δεξιά αριστερά, να πάμε σε διπλανό τοίχο ή και να κάνουμε αναστροφή απέναντι.

2015-07-27-123640
Τα επίπεδα είναι οκτώ, είναι procedurally generated, που σημαίνει ότι κάθε φορά αλλάζει η διάταξη των εμποδίων και αν σας φαίνονται λίγα να σας πω ότι μάλλον δε θα φτάσετε ποτέ στο level 8! Ο λόγος; Tο Velocibox είναι κυριολεκτικά μανίκι! Ακόμα και ο πιο hardcore παίκτης των endless runner θα δει χιλιάδες φορές το gameover στην οθόνη του. Αν δεν έχετε υπομονή, πείσμα και γρήγορα αντανακλαστικά τότε καλύτερα αφήστε γιατί τα αποτελέσματα θα είναι κανένα σπασμένο Dualshock 4 ή ακόμα χειρότερα PS Vita. Ο ρυθμός είναι φρενήρης και ο χρόνος που έχετε για να σκεφτείτε τη κατάλληλη διαδρομή για να ακολουθήσετε είναι ελάχιστος, ενώ για να προχωρήσετε αναγκαστικά θα πρέπει να μαζέψετε τα power ups που δίνουν score γιατί αλλιώς δεν έχει πρόοδο. Ευτυχώς ο χειρισμός είναι απλός και άμεσος και δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε αυτόν το τομέα. Προφανώς ο στόχος της Shawn Beck ήταν να κάνει το παιχνίδι μια δυνατή πρόκληση που θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά και όχι κάτι προσιτό σε όλους.

2015-07-27-123725
Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι εξίσου απλά και λιτά. Το art style είναι ενδιαφέρον, φωτεινό και πολύχρωμο χωρίς πολλές λεπτομέρειες και περιττά που θα δυσκόλευαν το οπτικό μας πεδίο. Η μουσική δένει θαυμάσια με το ρυθμό, καθώς είναι ένα γρήγορο ηλεκτρονικό soundtrack που κρατάει ψηλά την αδρεναλίνη όταν βρίσκεστε κοντά στο να μαζέψετε τους κύβους και πάτε στο επόμενο level. Να τονίσουμε ότι το Velocibox είναι cross buy και cross save ανάμεσα στο PlayStation 4 και το PS Vita, οι δύο εκδόσεις είναι πανομοιότυπες αν και η μεγάλη οθόνη ευνοεί λίγο τα πράγματα από την άποψη ότι έχετε καλύτερο οπτικό πεδίο.

2015-07-27-123635
Το Velocibox είναι κάτι σπάνιο στις μέρες μας και αντί να γίνεται προσιτό, τιμωρεί αυτούς που δεν είναι αρκετά καλοί με το παραμικρό, ενώ θα ικανοποιήσει αυτούς που θα το παλέψουν. Αν ψάχνετε για ένα παιχνίδι που θα σας βάλει πραγματικά σε δοκιμασία, που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια για να προχωρήσεις, τότε το Velocibox είναι για σας. Απλά θα πρέπει να συνηθίσετε στο gameover…