Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One
Publisher: Focus Home Interactive
Developer: DONTNOD Entertainment
Διάθεση: IGE S.A.
Κυκλοφορία: 05/06/2018

Λονδίνο 1918.

Όσο ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται ακόμα, η πανδημία της Ισπανικής Γρίπης έρχεται να προσθέσει ακόμα περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Jonathan Reid επιστρέφοντας από το μέτωπο όπου υπηρέτησε ως γιατρός, συναντά μια πόλη παραδομένη στον φόβο και στον θάνατο. Οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου και της αρρώστιας είναι παντού εμφανείς και η αξία της ανθρώπινης ζωής υποβαθμισμένη ιδιαίτερα στις πιο φτωχές συνοικίες της πόλης. Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό ερχόμαστε εμείς να αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Jonathan Reid όχι πια ως διακεκριμένου επιστήμονα, αλλά ενός αρτιγενούς πλάσματος του σκότους λίγο μετά την μετατροπή του σε βρυκόλακα από κάποιον άγνωστο Δημιουργό..

What is Life but Death pending
What is Life but Death pending

Το Vampyr αποτελεί την τελευταία κυκλοφορία της Dontnod Entertainment (γνωστή από τα Remember me και Life is Stange) και έρχεται να προστεθεί σε μια τεράστια λίστα video games που έχουν ασχοληθεί με το θέμα των βρυκολάκων με κάποιες ριζικές διαφοροποιήσεις. Σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία (πχ Castlevania,Van Helsing κτλ) o ρόλος μας δεν είναι αυτός του Κυνηγού, αλλά του ίδιου του βρυκόλακα. Φυσικά σε αυτό το είδος κατά καιρούς έχουμε δει εξαίσιες δημιουργίες (BloodRayne, Legacy of Kain, Vampire the Masquerade κ.α) αλλά και πάλι το Vampyr διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από όλα τα προαναφερθέντα.

Ο Jonathan Reid δεν είναι κάποιο παντοδύναμο βαμπίρ. Είναι σε σύγχυση και σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού έχει τον ρόλο του αντί-ήρωα που πρώτα θα παλέψει ενάντια στα νέα του ένστικτα που τον παρακινούν να βυθίσει τα δόντια σου σε κάθε ανυποψίαστο πολίτη του Λονδίνου και μετά σε όποιον άλλο κίνδυνο. Ένα διάσημος γιατρός στους επιστημονικούς κύκλους του Λονδίνου για τις εργασίες του πάνω στην μετάγγιση αίματος -μια τεχνική που βρισκόταν στα πρώιμα στάδια στις αρχές του 20ου αιώνα που τώρα πια είναι καταδικασμένος να αναζητά το αίμα για να επιβιώσει.Μια τραγική ειρωνεία που συνδέει τον επιστήμονα με τον Βρυκόλακα …

Προσπαθώντας να μη πέσω στην παγίδα κάποιου spoiler, θα σας πω ότι ο Jonathan Reid ξεκινά την διαδρομή στον κόσμο των απέθαντων με ένα φρικτό έγκλημα πάνω στην αρχική του σύγχυση του και την δίψα του για αίμα. Αμέσως, γίνεται στόχος μιας ομάδας κυνηγών Βρυκολάκων η αντιμετώπιση της οποία αποτελεί ουσιαστικά το tutorial του παιχνιδιού. Το παιχνίδι ξεκινά με τον ήρωα μας να συνέρχεται στο πρώτο του καταφύγιο την επόμενη νύχτα, συνειδητοποιημένος για την νέα του κατάσταση του και αποφασισμένος να βρει τον Δημιουργό του, τον οποίο και θεωρεί υπεύθυνο για το έγκλημα που αναφέραμε παραπάνω. Η αναζήτηση θα τον φέρει σε γνωριμία με τον dr.Swansea τον Διευθυντή του νοσοκομείου Pembroke ο οποίος και θα τον προσλάβει στο νοσοκομείο έχοντας πλήρη επίγνωση της βαμπιρικής του φύσης αλλά και του επιστημονικού του υποβάθρου. Με τον Jonathan Reid να αναλαμβάνει το πόστο του ιατρού με μόνιμες βραδινές βάρδιες και το Pembroke ως εφαλτήριο το πραγματικό παιχνίδι ξεκινά και μαζί με αυτό η περιπλάνηση στο σκοτεινό Λονδίνο και τα διάφορα districts του.

perhaps the countdown to oblivion for the once proud city of London

Η ατμόσφαιρα που αναδίδει το σκοτεινό Λονδίνο του 1918 είναι εξαιρετική. Τα έρημα σοκάκια, η καταχνιά και η εικόνα εγκατάλειψης εξαιτίας της έξαρσης της Γρίπης θα σας βάλουν για τα καλά στο κλίμα του παιχνιδιού. Μέσα στις περιπλανήσεις σας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους θα έρθετε αντιμέτωποι με ομάδες κυνηγών Βρυκολάκων, αλλά και άλλων εχθρικών πλασμάτων της νύχτας που σας καταδιώκουν.

Μην έχετε καμιά αμφιβολία, το storytelling του Vampyr είναι εξαιρετικό, παρά το γεγονός ότι καταπιάνεται με τα χιλιοπαιγμένα κλισέ που συναντούμε σε κάθε ιστορία με βρυκόλακες.

Έχω γράψει κατ’επανάληψη ότι η ιστορία και ο τρόπος αφήγησης της αποτελούν για εμένα το πιο σπουδαίο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας ενός video game. Και σε αυτό τον τομέα οφείλω να υποκλιθώ στο Vampyr. Η αφήγηση και το ξεδίπλωμα του σεναρίου γίνεται με υποδειγματικό τρόπο και το κομμάτι της κατάρας του βαμπιρισμού είναι απλώς ο καμβάς πάνω στον οποίο θα αποτυπωθεί το δράμα του Jonathan Reid. Μια ευγενική προσωπικότητα που πλέον καθοδηγείται από το πάθος του για εκδίκηση απέναντι στον Δημιουργό του. Ένας θεραπευτής που εξαναγκάζεται να γίνει δολοφόνος. Ένα πλάσμα με κτηνώδη ένστικτα αλλά ταυτόχρονα και ηθικούς ενδοιασμούς. Μια εσωτερική μάχη της οποίας η ισορροπία θα κριθεί αποκλειστικά και μόνο από τις δικές σας επιλογές και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξετε να προσεγγίσετε κάθε νέα σας γνωριμία.

What is darkness but lurking sun

Περνώντας στο κομμάτι του gameplay καταρχήν θα έλεγα ότι το Vampyr είναι ένα μείγμα ενός σχεδόν open world κόσμου, με αρκετά στοιχεία rpg, ένα εξαιρετικά βαθύ σύστημα διαπροσωπικών σχέσεων και action. Θα κάνετε μπόλικο exploration σε έναν σχετικά μαζεμένο χάρτη μαζεύοντας το απαραίτητο xp, θα μιλήσετε σε πολύ κόσμο έχοντας αρκετή διαδραστική επαφή μαζί του και μέσα σε όλα αυτά θα χρειαστεί να δώσετε και πολλές μάχες.. Μάχες απέναντι στους μισητούς κυνηγούς Βρυκολάκων, απέναντι σε άλλα πλάσματα τους σκότους και φυσικά δεν λείπουν και τα boss fights .

Δυστυχώς όμως το σύστημα μάχης είναι απογοητευτικό αν και στα χαρτιά το Vampyr διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα ικανοποιητικό τέτοιο σύστημα.  Διαθέτετε μια ευρεία γκάμα από όπλα (one hand, two hand, μαχαίρια, σπαθιά, πιστόλια κτλ ) , τις βαμπιρικές σας ικανότητες χωρισμένες σε κατηγορίες οι οποίες αναβαθμίζονται καθώς θα γίνεστε ισχυρότερος και μπορείτε να κάνετε αποφυγή, ΑΛΛΑ η εφαρμογή τους μέσα στην μάχη είναι αρκετά άτσαλη και θυμίζει κυκλοφορίες της περασμένης δεκαετίας. Προσωπικά θα ήθελα και θα απαιτούσα αρκετά περισσότερα όπως για παράδειγμα ένα αξιοπρεπές σύστημα stealth, απαιτητικότερες boss battles και άλλα τα οποία δυστυχώς το Vampyr δεν προσφέρει.  Το action κομμάτι της μάχης χωλαίνει αρκετά αλλά από τη στιγμή που θα του πάρετε τον αέρα, θα σταματήσει να είναι ενοχλητικό και απλώς θα μάχεστε για να προχωρήσετε την ιστορία.

Since the apple was placked from the sacred tree, mortality was believed to be God’s punishment

Και μετά το σύστημα μάχης πρέπει να μιλήσουμε για το άλλο μεγάλο πρόβλημα του Vampyr. Μιλάμε για το κομμάτι των γραφικών το οποίο σίγουρα μας πάει αρκετά χρόνια πίσω. Τα μοντέλα όλων των χαρακτήρων δείχνουν να έχουν μια ξύλινη δυσκαμψία και το animation είναι στα όρια του βασικού. Βάλτε και κάποιους εσωτερικούς χώρους που απαιτούν αρκετό loading time, δεν θέλω να φανώ υπερβολικός αλλά το παιχνίδι ταιριάζει περισσότερο σε PS3 τίτλο, παρά σε μια κυκλοφορία του 2018. Έχοντας κακομάθει από τις κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων, φοβάμαι ότι το Vampyr θα απογοητεύσει μεγάλο μερίδιο από την gaming κοινότητα που πιθανόν να περίμενε κάτι καλύτερο σε επίπεδο γραφικών. Φυσικά για να τα είμαστε ακριβοδίκαιοι η σχεδίαση των γραφικών του περιβάλλοντος είναι αρκετά καλή με τα κτίρια και τα σοκάκια του νυχτερινού Λονδίνου να κλέβουν την παράσταση από τους χαρακτήρες και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές!

Όμως η αξία του Vampyr δεν βρίσκεται στα γραφικά του, ούτε στο σύστημα μάχης του. Είναι οι μηχανισμοί του που εστιάζουν περισσότερο στο role playing που θα σας κολλήσουν, θα σας γοητεύσουν και θα σας ωθούν να συνεχίζετε την εξερεύνηση.

Ας περάσουμε λοιπόν στους μηχανισμούς του παιχνιδιού οι οποίοι και είναι η ειδοποιός διαφορά που ξεχωρίζει το Vampyr από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι του είδους και το έτερο δυνατό στοιχείο του μαζί με την ιστορία.  Ο χάρτης είναι χωρισμένος σε τέσσερις περιοχές μέσα στις οποίες θα γνωρίσετε γύρω στους εξήντα  πολίτες npc’s. Κάθε ένας από αυτούς τους πολίτες έχει την δική του μοναδική προσωπικότητα, το δικό του υπόβαθρο και καθώς γνωρίζεστε καλύτερα με όλους, τόσο περισσότερες επιλογές και πλαίσια διαλόγου θα ξεκλειδώνονται. Κάθε περιοχή έχει ένα βασικό (pillar) χαρακτήρα ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με αυτόν, ενώ κάθε ενέργεια σας έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στους υπόλοιπους είτε θετική, είτε αρνητική. Ένας κοινωνικός ιστός πλεγμένος γύρω από προσωπικά δράματα, ίντριγκες και μυστικά περιμένει να τον ξεμπλέξετε πραγματοποιώντας διάφορα θελήματα ή απλώς συζητώντας με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ο ρόλος σας ως γιατρός είναι κομβικός ενώ η βαμπιρική σας φύση σας καθιστά ταυτόχρονα επικίνδυνο αλλά υποψήφιο τιμωρό για τα «άτακτα» μέλη της κοινότητας.

Καθώς προχωράτε με τις αποστολές σας θα κερδίζετε xp points τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε μόνο στο καταφύγιο σας σε νέα abilities ανεβάζοντας έτσι το level σας. Σε κάθε καταφύγιο υπάρχει και ένας πάγκος εργασίας πάνω στον οποίο μπορείτε να κάνετε αρχικά αναβάθμιση στα όπλα σας αλλά και αναλύσεις αίματος από ενδιαφέροντα δείγματα που ανακαλύπτετε, κάτι που θα ξεκλειδώνει την δυνατότητα παρασκευής ορών αλλά και φαρμάκων για χρήση μέσα στο παιχνίδι. Ειδικά τα φάρμακα θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για να θεραπεύσετε τους ασθενείς που γνωρίζετε και όχι πάντα λόγω της αφοσίωσης στον όρκο του Ιπποκράτη!

Η αλήθεια είναι ότι κάθε πολίτης κρύβει μέσα του μια πολύτιμη για εσάς δεξαμενή αίματος, κάτι που μεταφράζεται σε xp points μέσα στο παιχνίδι. Όσο καλύτερα μάλιστα τον γνωρίζετε, τόσο μεγαλώνει αυτή η δεξαμενή. Αν πρόκειται και για κάποιον ασθενή τον οποίο μόλις θεραπεύσατε, τότε μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι γνωρίζοντας και βοηθώντας τους συμπολίτες σας είναι σαν «ταΐζετε» για να παχύνετε τα ζωάκια της φάρμας που πρόκειται να φάτε στο μέλλον!

Βεβαίως δεν είναι όλα τόσο απλά και σαν καινούριο βαμπίρ θα χρειαστείτε χρόνο και εμπειρία προκειμένου να μπορέσετε να δοκιμάσετε τους πιο «γκουρμε» πολίτες! Ουσιαστικά όμως το Vampyr και εν τη απουσία easy/hard mode θέτει σε εσάς και τον τρόπο προσέγγισης των πολιτών την επιλογή της δυσκολίας..Θέλετε γρήγορο boost ? Αναζητήστε το στον λαιμό της τελευταίας σας γνωριμίας. Μην ξεχνάτε όμως ότι κάθε επιλογή έχει τον αντίκτυπο της και ο θάνατος ενός npc επιφέρει πολλές φορές και δραματικές αλλαγές σε ένα ολόκληρο district το οποίο έχει κι αυτό με τη σειρά του ένα status με το επίπεδο «υγείας» του!

Παρόλα αυτά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Όσο καλύτερα γνωρίζεστε με κάποιον, όσο περισσότερα σας αποκαλύπτει για το παρελθόν του τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τον δείτε σαν το επόμενο σας γεύμα. Δεδομένου μάλιστα ότι το παιχνίδι κατά μια έννοια σας «σπρώχνει» να κερδίσετε εύκολο xp ρίχνοντας στο δρόμο σας κάποιους χαρακτήρες που από την πρώτη σας επαφή, η αλήτικη συμπεριφορά τους προκαλεί να γίνουν βορά στους κυνόδοντες σας, θα νιώσετε κι εσείς το ηθικό δίλημμα και την εσωτερική μάχη που βασανίζει το μυαλό του Jonathan Reid. Πιο δρόμο θα ακολουθήσετε ; Θα αφεθείτε στο ένστικτό σας αγκαλιάζοντας την κατάρα του βαμπιρισμού σαν ένα θείο δώρο και χρησιμοποιώντας το αποδίδοντας δικαιοσύνη ; Ή θα συνεχίσετε να δηλώνετε πίστη στον όρκο του Ιπποκράτη βοηθώντας ανιδιοτελώς ακόμα και τον την πιο εγκληματική φυσιογνωμία ;

what is hate but jilted love

Συμπερασματικά το Vampyr είναι μια αξιοπρεπέστατη δημιουργία, γεμάτη με ωραίες ιδέες, που όμως χωλαίνει στον τομέα της δράσης. Θα σας καθηλώσει με την εξαιρετική του ιστορία, την αφηγηματικότητα του και τους μοναδικούς του χαρακτήρες που μπορούν να είναι ταυτόχρονα υποψήφια θύματα αλλά και αξιαγάπητοι φίλοι . Για όσους μπορούν να ανεχθούν το φτωχό του animation και το ξύλινο σύστημα μάχης θα σας μεταφέρει σε ένα ζοφερό, σκοτεινό Λονδίνο στο ρόλο ενός Βρυκόλακα με φονικά ένστικτα και ηθικούς ενδοιασμούς σε μια ιστορία και θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σχεδόν μέχρι το τέλος. Συνιστώμενη ώρα παιξίματος αργά το βράδυ, με ελάχιστο φωτισμό. Προτιμήστε το σίγουρα στην πρώτη καλή προσφορά.