Platform: PS4
Publisher: SEGA
Developer: SEGA
Διάθεση: Zegetron
Κυκλοφορία: 17/05/2016

Σίγουρα ο καταιγισμός από remaster τίτλους δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τους περισσότερους. Φυσικά, η ύπαρξή τους υποτίθεται ότι στοχεύει αυτούς που δεν έπαιξαν έναν τίτλο στην προηγούμενη γενιά. Προσωπικά ανήκω σε αυτήν την κατηγορία στην προκειμένη περίπτωση. Καλύτερα να αποφύγω τους μεγάλους προλόγους με αυτό το θέμα, αφού πιστεύω το έχουμε καλύψει αμέτρητες φορές. Οπότε, πάμε απευθείας στο ζουμί.

Αρχικά, να πούμε ότι το παιχνίδι τρέχει στα 1080p και 60 fps, πράγμα που σημαίνει ότι σαν εμπειρία είναι καλύτερο από το original. Επίσης να τονίσω ότι το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο ως artstyle και ως setting. Επίσης, από άποψη level design είναι αρκετά προσεγμένο και προσφέρει μεγάλη ποικιλία ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις αποστολές.  Παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει ότι οπτικά είναι και ό,τι καλύτερο για την εποχή. Τα γραφικά φαίνονται ότι είναι προηγούμενης γενιάς και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε για ένα παιχνίδι PS4. Από την άλλη όμως, αυτό δε θα έπρεπε να σας αποτρέψει από το να το δοκιμάσετε, αφού όπως θα πω και παρακάτω, τα καταφέρνει πολύ καλά στους υπόλοιπους τομείς.

Valkyria Chronicles_20160518172901

Το σενάριο μας πάει σε μία εναλλακτική πραγματικότητα στην ήπειρο της Europa, την περίοδο του Second Europan War, και συγκεκριμένα στο έτος 1935, ένα setting το οποίο αντικατοπτρίζει θα λέγαμε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Europa λοιπόν επικρατούν δύο υπερδυνάμεις: η Imperial Alliance στην Ανατολή και η Atlantic Federation στη Δύση. Οι οικονομίες και των δύο στηρίζονται σε ένα ορυκτό με το όνομα Ragnite (πετρέλαιο κανείς;). Μία χώρα η οποία βρίσκεται στη μέση και διατηρεί ουδέτερη στάση, η Gallia, έχει μεγάλα αποθέματα κι έτσι η Empire αποφασίζει να τα αποκτήσει εισβάλλοντας σε αυτή. Εμείς παίρνουμε μέρος στη μάχη για την ελευθερία της Gallia μαζί με την Squad 7, στην οποία ανήκουν ο Welkin και η Alicia. Το σενάριο είναι αρκετά πρωτότυπο και περνάει πολλά μηνύματα κατά του ρατσισμού και υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας (υπάρχει αναφορά μέχρι και στο ολοκαύτωμα). Η πλοκή είναι σχετικά ενδιαφέρουσα αλλά λίγο αργή και πολλά cutscenes θα έλεγα ότι είναι σχετικά αχρείαστα. Όντας συνηθισμένος στα πολλά cutscenes, προσωπικά δεν είχα πρόβλημα.

Valkyria Chronicles_20160521113459

Το gameplay του Valkyria Chronicles πρόκειται για ένα υβρίδιο turn-based και real-time μάχης. Κατά τη διάρκεια του γύρου σου βρίσκεσαι σε ένα overhead map, στο οποίο βλέπεις όλες τις μονάδες σου. Σε κάθε μάχη έχεις συγκεκριμένα command points, τα οποία καταναλώνεις όταν επιλέγεις μια μονάδα (στρατιώτη ή tank). Αμέσως μετά την επιλογή μεταφέρεσαι στο Action mode, στο οποίο ελέγχεις τη μονάδα σου. Η μπάρα κίνησης ποικίλλει ανάλογα με το Class του κάθε στρατιώτη (Scout, Shocktrooper, Lancer, Engineer, Sniper) και κάθε φορά που επιλέγεται μία μονάδα έχετε μία κίνηση. Κατά τη γνώμη μου, το υβρίδιο που δημιούργησε η Sega είναι πολύ πετυχημένο ως σύστημα, παίρνοντας στοιχεία από παιχνίδια όπως το Final Fantasy Tactics και αναπτύσσοντάς το σε πιο action και real-time πλαίσια. Τα tutorials για μένα ήταν αρκετά επεξηγηματικά ώστε να καταλάβω τα βασικά, όμως για να γίνετε master στο παιχνίδι χρειάζεται να το μελετήσετε. Η δυσκολία μερικές φορές είναι μεγάλη, οπότε αν δεν είστε εξοικειωμένος με το είδος ενδέχεται να χάσετε αρκετές φορές. Κάτι που ίσως να σας ενοχλήσει είναι ο στόχος, καθώς πολλές φορές η βολή χάνεται ακόμα και από κοντινές αποστάσεις. Από τη μία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό βοηθάει στη δυσκολία από άποψη στρατηγικής, από την άλλη όμως δε δικαιολογείται να χάνεις βολές από το μισό μέτρο (κυριολεκτικά μερικές φορές).

Valkyria Chronicles_20160520163332

Να τονίσω ότι η διάρκεια του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλη (προσωπικά μου πήρε περίπου 40 ώρες), που πιστεύω είναι αρκετό για να ευχαριστηθείτε ένα παιχνίδι του είδους, αλλά και για να μην καταντήσει ανιαρό. Όπως σχεδόν όλοι οι remaster τίτλοι, έτσι και εδώ περιέχονται όλα τα DLC, τα οποία δεν είναι και πολλά, αλλά είναι μια καλή έξτρα προσθήκη. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι με κέρδισε δεόντως το για ακόμη μια φορά εκπληκτικό soundtrack, το οποίο δημιούργησε ο Hitoshi Sakimoto, προηγούμενες δουλειές του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα Final Fantasy Tactics και Final Fantasy XII.

Valkyria Chronicles_20160522205822

Συνοψίζοντας, το Valkyria Chronicles Remastered είναι ένας τίτλος που αξίζει με το παραπάνω να βρίσκεται στην PS4 συλλογή σας, ειδικά στην τιμή που διατίθεται (25-30 ευρώ). Αν κατέχετε ήδη τον τίτλο στο PS3, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να το αγοράσετε δεύτερη φορά, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις. Αν όμως είναι η πρώτη φορά που θα το παίξετε, πιστεύω θα ανταμειφθείτε, καθώς είναι από τα καλύτερα παιχνίδια στο είδος του.