Η Naughty Dog είχε ήδη καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα από τα κυρίαρχα studios της Sony, δημιουργώντας κάποια από τα πρώτα μεγάλα franchises της εταιρείας, όπως τα Crash Bandicoot και Jak and Daxter. Τότε, το 2007 αποφάσισε να αφήσει πίσω της την ελαφρά ανωριμότητα που διέκρινε τις πρώτες δημουργίες της και να κάνει μία στροφή προς κάτι πιο ώριμο και ρεαλιστικό. Η συνταγή πέτυχε για μία ακόμη φορά και το όνομα Uncharted είναι πλέον συνυφασμένο με τις μεγάλες δόξες του PlayStation. Ο Nathan Drake αναδείχτηκε αμέσως σε μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες και μασκότ των κονσολών της Sony και αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς για τα παιχνίδια δράσης. Αποφάσισα να απονείμω ένα μικρό φόρο τιμής στη σειρά, γράφοντας κάποιες λέξεις για το franchise που σημάδεψε την τρέχουσα και την περασμένη γενιά κονσολών.

Uncharted: Drake’s Fortune

Τα πάντα ξεκίνησαν το 2007, με το Uncharted: Drake’s Fortune, όταν ένας νέος κόσμος, γεμάτος μυστικά και ιστορίες του παρελθόντος ανοίχτηκε μπροστά μας για πρώτη φορά. Η ιστορία ακολουθεί τον υποτιθέμενο απόγονο του Sir Francis Drake, Nathan, στην αναζήτηση του χαμένου θησαυρού του El Dorado. Φυσικά, ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή με αγαπημένους χαρακτήρες, αφού εκτός του Drake γνωρίζουμε τη δημοσιογράφο Elena Fisher και τον μέντορα του Nate, Victor Sullivan. Ο τίτλος, αντλώντας προφανείς επιρροές από τα πρώτα Tomb Raider, συνδύαζε εξαιρετικά το shooting τρίτου προσώπου με το – αναγκάιο – platforming και αποτέλεσε αμέσως μία μεγάλη εμπορική και κριτική επιτυχία. Προφανώς, το Drake’s Fortune έθεσε τις βάσεις για κάτι αρκετά πιο μεγαλεπήβολο και στη μνήμη αρκετών έχει μείνει ως μία από τις πιο αδύναμες προσθήκες της σειράς, αλλά αξίζει να σημειωθεί οτι στην εποχή του αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του PlayStation 3.

 

Uncharted 2: Among Thieves

Οκτώβριος του 2009 και η σκυτάλη περνάει στο Uncharted 2: Among Thieves. Το σενάριο του τίτλου θέλει τον Nathan, καθώς και τις συνεργάτιδες του, Chloe Fraser και Elena Fisher, να βρίσκονται στην αναζήτηση της μυθικής πόλης Shangri-La. Το παιχνίδι τελειοποιεί την πετυχημένη συνταγή του προκατόχου του, σε ό,τι αφορά το storytelling, το gameplay και τον τεχνικό τομέα και είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και κινηματογραφικό. Θα μπορούσαμε με χαρακτηριστική ευκολία να πούμε πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια δράσης όλων των εποχών, κάτι που υποδεικνύουν και οι τρομερές κριτικές που απέσπασε. Κάποια set-pieces, όπως εκείνο το θρυλικό του τρένου ή ο εντυπωσιακός πρόλογος του παιχνιδιού, έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας και δικαίως θεωρείται ακόμη από αρκετούς, το καλύτερο παιχνίδι της σειράς. Τρομερή εμπειρία!

 

Uncharted 3: Drake’s Deception

Μετά το τρομερό Uncharted 2, οι προσδοκίες των φίλων της σειράς είχαν χτυπήσει κόκκινο και το Uncharted 3: Drake’s Deception είχε να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Σε γενικές γραμμές, η Naughty Dog τα κατάφερε περίφημα, παραδίδοντας ένα αξιολογότατο sequel, το οποίο δεν είχε και πολλά να ζηλέψει από τον προκάτοχο του. Η δράση μεταφέρεται στην Ανατολή, με την αναζήτηση της χαμένης πόλης, The Iram of the Pillars, στο επίκεντρο. Για πρώτη φορά, βλέπουμε σκηνές από το ξεκίνημα του Drake και μαθαίνουμε πως γνώρισε τον μέντορα και φίλο του, Victor Sullivan. Ένα ακόμη Uncharted με εντυπωσιακά set pieces, όπως εκείνο στο πλοίο που βυθίζεται, με την κινηματογραφικότητα του franchise να είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Λιγάκι αδικημένο, εξαιτίας των Uncharted 2 και 4, το Drake’s Deception είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι και άξιος συνεχιστής των περιπετειών του Nathan Drake.

 

Uncharted 4: A Thief’s End

Ένα από τα καλύτερα αποκλειστικά παιχνίδια του PlayStation 4, το Uncharted 4: A Thief’s End κυκλοφόρησε το 2016 και αποτέλεσε μία τρομερή επιτυχία, τόσο εμπορικά, όσο και για τους κριτικούς. Ο τίτλος κλείνει ιδανικά την ιστορία του Drake, ο οποίος μετά από μία επίσκεψη του – μέχρι πρότινος χαμένου – αδερφού του, Sam, αφήνει πίσω του την οικογενειακή θαλπωρή και επιστρέφει στη δράση, σε ένα ταξίδι για την αναζήτηση του πειρατή Henry Avery. Πρόκειται σίγουρα για το πιο ώριμο παιχνίδι της σειράς, που καταφέρνει να εμβαθύνει αρκετά στην storytelling πλευρά του franchise, κάτι που σίγουρα οφείλεται στο προηγούμενο παιχνίδι της Naughty Dog, The Last of Us. Οι πάνω από 16 εκατομμύρια πωλήσεις του το φέρνουν στη δεύτερη θέση των παιχνιδιών του PS4 με τις περισσότερες πωλήσεις, πίσω μόνο από το GTA V. Αριστούργημα!

 

Uncharted: Golden Abyss

Το Uncharted: Golden Abyss κυκλοφόρησε το 2012 στο PlayStation Vita και αποτέλεσε την πρώτη (και πιθανότατα τελευταία) μεταφορά του franchise σε handheld σύστημα. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την Bend Studio (Days Gone) και παρότι δεν αγγίζει σε επίπεδο τα «μεγάλα» Uncharted, αποτελεί μία από τις καλύτερες εμπειρίες του αδικοχαμένου φορητού της Sony. Πρόκειται για ένα prequel, που λαμβάνει χώρα κάποια χρόνια πριν το Uncharted: Drake’s Fortune και για μία ακόμη φορά ο Nathan αναζητά τη χαμένη πόλη Quivira, με τη «συνάδελφο» του, Marisa Chase. Άχαστο για όποιον ασχολείται ακόμα με τις φορητές κονσόλες της Sony.

 

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Πρόκειται για μία συλλογή, η οποία κυκλοφόρησε στο PlayStation 4 και περιέχει τα 3 Uncharted του PlayStation 3, σε ένα πλήρες πακέτο. Τα πρώτα παιχνίδια της σειράς, μας έρχονται με ανανωμένα γραφικά και καλογυαλισμένο τεχνικό τομέα και η συλλογή αποτελεί μία από τις πιο value for money επιλογές της γενιάς.

 

Uncharted: The Lost Legacy

Ένα παιχνίδι, η ανακοίνωση του οποίου συνοδεύτηκε από αρκετή αμφισβήτηση, αλλά στο τέλος διέψευσε όλους εκείνους που έσπευσαν να το κρίνουν αρνητικά. Το Uncharted: The Lost Legacy πρόκειται για ένα standalone expansion του Uncharted 4 που κατέληξε ολόκληρο παιχνίδι και είναι το πρώτο Uncharted που δεν περιλαμβάνει τον Nathan Drake. Ο παίκτης ελέγχει την Chloe Frazier του Uncharted 2, η οποία ταξιδεύει στην Ινδία, αναζητώντας τον χαυλιόδοντα της θεότητας Ganesh, με τη βοήθεια της Nadine Ross, την οποία γνωρίσαμε στο Uncharted 4. Το παιχνίδι, κόντρα στα προγνωστικά, αποτέλεσε το πρώτο πείραμα της Naughty Dog για ένα Uncharted χωρίς τα one-liners και τη γοητεία του Nate και το studio δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Φυσικά, η ερώτηση όλων μας είναι «τι μέλλει γενέσθαι με το franchise»; Οι φήμες υπάρχουν, ένα νεοσύστατο studio της Sony υπάρχει και πολλοί είναι εκείνοι που θα επιθυμούσαν μία νέα περιπέτεια. Από την άλλη, αρκετοί έχουν συνδιάσει τη σειρά με τον Nathan Drake και ένα εκτεταμένο σύμπαν δεν θα τους ενδιέφερε. Αν μη τι άλλο όμως, η Naughty Dog απέδειξε με το The Lost Legacy πως το franchise μπορεί να έχει σφυγμό και με διαφορετικό πρωταγωνιστή και δεν φαίνεται πιθανό να προβεί σε «milking» της σειράς που την καθιέρωσε. Προφανώς, μετά την κυκλοφορία του τεράστιου The Last of Us Part II που θα έχουμε νέα για τα μελλοντικά σχέδια του studio, θα μάθουμε εάν θα ζήσουμε ποτέ άλλη μία περιπέτεια σε έναν κόσμο με χαμένες πόλεις, ξεχασμένους θρύλους και κρυμμένα μυστικά.

Sic Parvis Magna.