Platform: PS4
Publisher: Sony
Developer: Naughty Dog
Διάθεση: Sony Playstation Greece
Κυκλοφορία: 23/08/2017

Το Uncharted The Lost Legacy αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια σε DLC για τη Naughty Dog, μετά το επιτυχημένο Left Behind για το The Last of Us. Σταθείτε στο «προσπάθεια», γιατί η Naughty Dog προσπάθησε να δώσει ένα story DLC για το Uncharted 4 και απέτυχε. Απέτυχε παταγωδώς και αντί αυτού παρέδωσε ένα παιχνίδι που στέκεται μόνο του επάξια στη σειρά Uncharted, με νέους πρωταγωνιστές, νέα τοποθεσία, γεμάτο 8+ ωρών story mode, πλήρες multiplayer και survival arena mode και όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο, στη μειωμένη τιμή των 39.99€ και με δώρο το Jak & Daxter Precursor Legacy για όσους προπαραγγείλουν. Για άλλη μια φορά η Naughty Dog αποδεικνύει πως είναι απλά στην κορυφή των gaming studios και στην προσπάθεια της για ένα story DLC δεν κατάφερε να κρατήσει τον ενθουσιασμό και όρεξη των devs της και απλά έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο Uncharted. Το The Lost Legacy αποτελεί ταυτόχρονα και την πρώτη προσπάθεια της ND για ένα Uncharted παιχνίδι χωρίς τον Nathan Drake και φαίνεται πως η εταιρεία «τσεκάρει τα νερά«. Ας προχωρήσουμε όμως στο κυρίως review του παιχνιδιού, όπου θα δούμε τον τίτλο αναλυτικότερα.

Uncharted™: The Lost Legacy_20170817193833

Το Uncharted The Lost Legacy μας ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ινδία και μας καλεί να εξερευνήσουμε τον (πραγματικό) πολιτισμό των Χοϊσαλά, αφορμή για τη νέα μας περιπέτεια αποτελεί η Chloe, η οποία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο πλευρό της ως συνοδοιπόρο έχει την Nadine, την οποία γνωρίσαμε από το Uncharted 4. Οι δυο τους έχουν ως στόχο την εύρεση ενός πολύτιμου artifact των Χοϊσαλά που παραμένει κρυμμένο για αιώνες, με απέναντι τους το Asav, έναν νέο κακό ο οποίος επιθυμεί την κατάρρευση του καθεστώτος στην Ινδία και θέλει να αναζωπυρώσει την επανάσταση χρησιμοποιώντας το ιερό αυτό κειμήλιο για να χρηματοδοτήσει τους σκοπούς του. Οι αλλαγές στον τομέα των προσώπων αποδεικνύονται παραπάνω από θετικές, με την Chloe να καταφέρνει να σταθεί επάξια ως πρωταγωνίστρια, προσφέροντας το γνωστό χιούμορ της σειράς, σωστή εμβάθυνση και ανάπτυξη του χαρακτήρα της και με την Nadine να συμπληρώνει το δίδυμο. Αν και η Nadine μένει πίσω ως χαρακτήρας και δεν ξεδιπλώνεται τόσο πολύ όσο η Chloe, ως θηλυκό δίδυμο οι δύο γυναίκες αποτελούν ένα δυναμικό duo, έξυπνο και ανεξάρτητο, καταφέρνοντας να φέρει εις πέρας όποιες δυσκολίες και αν συναντήσει. Κρατώντας αποστάσεις από όλα τα προηγούμενα Uncharted, αν και υπάρχουν αναφορές και αστειάκια τόσο για τα Uncharted όσο και για το The Last of Us, η Naughty Dog επιχειρεί το πρώτο της άνοιγμα στον κόσμο του Uncharted, απεξαρτητοποιημένη  από τον Nathan Drake.

Uncharted™: The Lost Legacy_20170815115723

Το γράψιμο είναι υποδειγματικό και νομίζω πως είναι το +1 που κάνει το Uncharted The Lost Legacy να είναι κάτι παραπάνω από μια ρηχή προσπάθεια με χάρτινους χαρακτήρες. Η περιπέτεια στην Ινδία είναι καλοστημένη και αν η αρχή είναι ίσως λίγο αργή, μετά την πρώτη ώρα θα βρεθείτε στην μεγαλύτερη ανοιχτή περιοχή της σειράς. Εκεί, παρέα με το 4Χ4 τζιπ σας, θα περιηγηθείτε αρκετές ώρες ανακαλύπτοντας τα μυστικά της περιοχής, χαρτογραφώντας της, θα λύσετε το πρώτο sidequest της σειράς και να γίνει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της σχέσης των δύο γυναικών. Η κοιλάδα στην οποίο βρίσκεστε παραπέμπει σε παιχνίδια open world, χωρίς φυσικά να είναι. Με την βοήθεια ενός χάρτη θα περιηγηθείτε στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και θα ζήσετε γνώριμες Uncharted στιγμές. Σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας μας τα δύο κορίτσια συνομιλούν μεταξύ τους και μας αποκαλύπτουν το παρελθόν τους, σχολιάζουν τα τεκταινόμενα και δένονται μεταξύ τους, με έναν εξαιρετικά απλό και απροβλημάτιστο τρόπο. Όση ώρα κινείστε με το τζιπ από σημείο σε σημείο αναπτύσσονται οι διάλογοι και αν τυχόν κατεβείτε για να εξερευνήσετε ή σας επιτεθούν τότε υπάρχουν ατάκες που σταματούν τον διάλογο και τον επαναφέρουν, ένα τυχαίο παράδειγμα «δωσμου 2 λεπτά να δω κάτι» εξερευνάς και όταν επανέλθεις στο τζιπ «που είχαμε μείνει; α! που λες…». Έτσι υπάρχει μια σταθερή ροή στην ανάπτυξη της σχέσης των δύο πρωταγωνιστών και δεν χάνονται οι διάλογοι αν γίνει trigger κάποιο γεγονός. Ιδιαίτερα βοηθητικό σε αυτό είναι το sidequest, το οποίο για πρώτη φορά συναντάμε σε τίτλο Uncharted και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Καταρχάς, το sidequest προσθέτει περί τις 2 ώρες ενασχόλησης, δίνοντας πάτημα για αρκετό διάλογο όσο κινείστε δεξιά αριστερά, προσφέρει ποικιλία από platforming, εξερεύνηση και puzzles με τελικό τρόπαιο κάτι το οποίο θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στους τροπαιοκυνηγούς ανάμεσα μας.

Uncharted™: The Lost Legacy_20170817174444

Γενικότερα αυτό που παρατήρησα, ήταν πως η Naughty Dog αφουγκράστηκε τους fans και τα οποιοδήποτε παράπονα υπήρχαν για το Uncharted 4, όσο μικρά και αν ήταν αυτά. Καταρχάς, το The Lost Legacy έχει καλύτερο ρυθμό από το U4 και δεν κάνει κοιλιά, κάτι που βοηθά βέβαια και η μικρότερη του διάρκεια. Η ισορροπία ανάμεσα στις μάχες, στην εξερεύνηση και στα puzzles είναι πολλές φορές καλύτερη από τα προηγούμενα επεισόδια στα οποία λες και παίρναμε μέρος σε πολέμους, ενώ επιτέλους υπάρχουν και puzzles τα οποίο προσφέρουν κάποιο challenge στον παίκτη. Το έχω πει και άλλες φορές, αλλά το σύμπαν του Uncharted προσφέρεται εξαιρετικά για την ύπαρξη γρίφων και puzzles, κάτι που η ND δείχνει να φοβάται μην τυχόν και προκαλέσει παραπάνω από όσο πρέπει το μυαλό των gamers (λες και η ύπαρξη crushing δυσκολίας είναι καλύτερο..), ευτυχώς στο The Lost Legacy τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα και υπάρχουν 2-3 στιγμές που θα ξοδέψετε λίγη φαιά ουσία παραπάνω, σε αντίθεση με το U4 που το θεωρώ το πιο εύκολο παιχνίδι της σειράς, από άποψη δυσκολίας γρίφων. Σε μικρότερες βελτιώσεις προχώρησε και σε άλλα σημεία του παιχνιδιού που μπορεί να δέχτηκαν κριτική σε προηγούμενους τίτλους, σε σημείο να αυτόσαρκάζεται, πχ γίνεται ελάχιστη χρήση κιβωτίων για βοήθεια στην αναρρίχηση, έως και αναφορά στις σκάλες που υπήρχαν παντού στο TLoUs (!), πολύ ευχάριστη πινελιά και δείχνει πως οι devs προσπάθησαν να δώσουν ποικιλία στην πορεία μας και όχι να καταφεύγουν σε φτηνά κολπάκια.

Uncharted™: The Lost Legacy_20170817183237

Από την άλλη, ο περιορισμένος χρόνος και το budget στερούν από το The Lost Legacy 2-3 καλά set pieces και 3-4 ώρες επιπλέον διάρκεια που θα το ανέβαζαν στο πάνθεο της σειράς. Χωρίς να στερείτε εντυπωσιασμού, θεωρώ πως η περιπέτεια μας στην Ινδία είναι ολοκληρωμένη και κάνει σωστά τον κύκλο της από την αρχή έως το τέλος, προσφέροντας σκηνικά εξωτικά και σκηνές δράσης που η πλειοψηφία των παιχνιδιών εκεί έξω θα ζήλευε να έχει και να χρεώσει 60-70€. Απλά, στα γνωστά πλαίσια της σειράς, λείπουν set pieces που θα έκαναν μπαμ και θα χαρακτήριζαν τον τίτλο όπως έγινε πχ με την σκηνή με το αεροπλάνο στο U3 και το τραίνο στο U2. Επίσης, στα πλαίσια του DLC που εξελίχθηκε σε stand alone τίτλο, το The Lost Legacy χρησιμοποιεί πολλά assets τα οποία είχε έτοιμα η Naughty Dog από το Uncharted 4, κάτι όχι κακό βέβαια και αναγκαίο μέσα στον έναν χρόνο ανάπτυξης, απλά θα βρεθείτε σε γνώριμα σκηνικά ορισμένες φορές όσον αφορά τους δρόμους, βράχους, βλάστηση του περιβάλλοντος. Τα όποια λοιπά αρνητικά που υπάρχουν αποτελούν κληρονομιά της σειράς και μιλάμε για την ΑΙ του παιχνιδιού που δείχνει να διαθέτει ακρίβεια sniper ακόμα και αν κρατάει μυδραλιοβόλο από χιλιόμετρα, ενώ όλοι διαθέτουν γερακίσιο μάτι!

Uncharted™: The Lost Legacy_20170817184247

Εξάλλου η μηχανή γραφικών είναι η ίδια και το αποτέλεσμα συνεχίζει να είναι άκρως εντυπωσιακό. Μπορεί να μεσολάβησε το Horizon Zero Dawn που θεωρώ πως κρατάει τα σκήπτρα στον τεχνικό τομέα του PS4, το The Lost Legacy παραδίδει έναν εντυπωσιακό οπτικό τομέα με εξωτικά περιβάλλοντα που κόβουν την ανάσα με τον σχεδιασμό τους και το art direction, πυκνή βλάστηση και πανίδα που προσθέτει ζωντάνια στον κόσμο, ξεχασμένοι πολιτισμοί και θεόρατες κατασκευές που μας γεμίζουν δέος και δίψα για εξερεύνηση των μυστικών τους. Με πεντακάθαρα textures, φωτισμούς και λοιπά εφέ, facial animation καλύτερο από του Horizon, ο τίτλος τρέχει στα 1080p/30fps στο PS4, ενώ στο PS4 Pro προσφέρει ανάλυση 1440p/30fps η οποία γίνεται 4Κ με checkerboard τεχνική ή πέφτει στα 1080p με supersampling αν διαθέτουμε 1080p οθόνη. Όπως και να χει το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, προσωπικά έπαιξα το παιχνίδι στο PS4 Pro σε 1080p display και σταματούσα συνέχεια για να χαζέψω τα τοπία και τα γραφικά. Εδώ, ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται το καταπληκτικό photo mode το οποίο μας επιτρέπει να παγώσουμε το παιχνίδι σε οποιοδήποτε σημείο και να πειράξουμε τα πάντα, ενδεικτικά μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση του ήλιου, να αφαιρέσουμε οποιονδήποτε χαρακτήρα, να αλλάξουμε γκριμάτσες στην Chloe συν φυσικά τα γνωστά logos, filters αλλαγή θέση κάμερας, γωνίας, χρωμάτων, πλαισίων και πολλών άλλων, δείγματα των οποίων βλέπεται στο παρόν review.

Uncharted™: The Lost Legacy_20170817194819

Στο ίδιο κύμα ποιότητας κυμαίνεται και ο ήχος με τις εντυπώσεις να κερδίζουν τα καταπληκτικά voice overs όλων των χαρακτήρων. Πολύ καλή απόδοση από όλους τους ηθοποιούς που συμβάλουν τα μέγιστα στην δημιουργία του σύμπαντος που όλοι αγαπάμε. Η μουσική που συνοδεύει τον τίτλο είναι καλή και ντύνει όμορφα πολλές σκηνές, παρόλα αυτά λείπει ένα καλό κομμάτι που θα γινόταν συνώνυμο του The Lost Legacy.

Το παιχνίδι έρχεται πακέτο με το multiplayer κομμάτι του Uncharted 4, το οποίο είναι υπερπλήρες για κάποιον που θα το πρωτοδοκιμάσει. Φυσικά, όσοι έχετε το Uncharted 4 θα γνωρίζετε ήδη το περιεχόμενο, ενώ η νέα προσθήκη είναι το Survival Arena, ένα horde mode με κύματα εχθρών, το οποίο έρχεται και με update στο Uncharted 4, παρέα με μερικούς νέους εχθρούς και skins. Γενικά το multiplayer είναι κοινό και για τους δύο τίτλους, κάτι που συμπληρώνει άψογα το πακέτο και μεταφράζεται σε ακόμα πιο value for money ευκαιρία.

Uncharted™: The Lost Legacy_20170815220522

Τελευταίο άφησα τους ελληνικούς υπότιτλους και μενού που διαθέτει το The Lost Legacy. Συνεχίζοντας την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στους τίτλους της Naughty Dog, η Sony Hellas παραδίδει ένα άρτιο αποτέλεσμα με πολύ καλή απόδοση στους υπότιτλους και δεν κατάφερα να εντοπίσω ιδιαίτερα προβλήματα στην μετάφραση και απόδοση του νοήματος. Προφανώς και ορισμένες εκφράσεις αλλάχτηκαν ή παραφράστηκαν για να ταιριάξουν στην ελληνική απόδοση και θεωρώ πως αποδόθηκαν σωστά, με σωστό νόημα που δεν ξεφεύγει από το κείμενο και «κολλάει» σωστά στην ελληνική καθομιλουμένη. Βρήκα την ύπαρξη των ελληνικών υποτίτλων ως ένα μεγάλο συν, με βοήθησε στην ξεκούραστη παρακολούθηση των διαλόγων και μακάρι να βλέπουμε συχνά υποτιτλισμό σε όλο και περισσότερους τίτλους του PS4.

Uncharted™: The Lost Legacy_20170815220925

Εν κατακλείδι, το Uncharted The Lost Legacy αποτελεί ένα άριστο πακέτο το οποίο δημιουργήθηκε μέσα σε ένα χρόνο από μια Naughty Dog η οποία το δούλεψε στο «ρελαντί», που λέμε. Με πολλά έτοιμα assets, έτοιμο δοκιμασμένο multiplayer, η εταιρεία θέλησε περισσότερο να δοκιμάσει τα νερά στο σύμπαν του Uncharted με πρωταγωνιστές άλλα πρόσωπα, διορθώνοντας μικρές ατέλειες που υπήρχαν στο Uncharted 4, παραδίδοντας ένα αξιόλογο παιχνίδι αντάξιο του ονόματος του. Με εξαιρετικό ρυθμό σε συνδυασμό με την μικρότερη σχεδόν 9ωρη διάρκεια του, καταφέρνει να κρατήσει σε εγρήγορση και κολλημένο τον gamer στην οθόνη του, σε ένα ενδιαφέρον σενάριο με μια εξαιρετική Chloe, χιούμορ και άριστη γραφή και ανάπτυξη χαρακτήρα. Μερικές πρωτιές για τη σειρά, όπως η πρώτη μεγάλη ανοιχτή περιοχή  προς εξερεύνηση, το πρώτο sidequest της σειράς, νέοι πρωταγωνιστές και μάλιστα γένους θηλυκού είναι ίσως δείγματα για την κατεύθυνση της σειράς στο μέλλον. Μπορεί να του λείπουν τα άκρως εντυπωσιακά set pieces που είχαν προηγούμενοι Uncharted τίτλοι, αλλά ας μην ξεχνάμε πως στην ουσία η Naughty Dog «κατέβασε τα δεύτερα» να παίξουν μπάλα, που συγκριτικά αν μιλούσαμε για άλλη εταιρεία θα ήταν το σούπερ ντούπερ ΑΑΑ παιχνίδι που θα δημιουργούσαν για χρόνια. Εδώ, το The Lost Legacy καταφέρνει να ρθει και να σταθεί εύκολα στο ύψος (και παραπάνω) του πρώτου Uncharted και του Golden Abyss, κάνοντας ακόμα πιο πλούσιο το σύμπαν της σειράς. Εννοείται άχαστο exclusive για τους κατόχους PlayStation 4.