Το retro είναι της μόδας όπως έχουμε καταλάβει με τα indies που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό. Και το είδος των shoot em up αναμφίβολα μαζί με τα platform κυριαρχούσαν για πολλά χρόνια. Για τους αρκετά παλιούς υπήρχε ένα παιχνίδι ονόματι Robotron, του οποίου τη βασική ιδέα δανείζεται το Ultratron, ένα retro shoot ‘em up που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στο PlayStation.

Έχουμε στον έλεγχό μας το μοναδικό εναπομείναντα ανθρωποειδές Droid και η αποστολή είναι να εκδικηθούμε την ανθρώπινη φυλή που έχει εξουδετερωθεί. Υπάρχουν 40 επίπεδα και ανά 10 υπάρχει το καθιερωμένο boss fight με ποικιλία εχθρών και φρουτάκια που μαζεύουμε ως bonus αν αυτό σας θυμίζει κάτι (λέγε με Pacman).

Παίζουμε σε ένα σκοτεινό ταμπλό, ένα κουτί όπου οι εχθροί εμφανίζονται στην οθόνη εκτοξεύοντας πυρά εναντίον μας. Στόχος φυσικά να τα αποφύγουμε και να εξουδετερώσουμε χρησιμοποιώντας τα δικά μας αναβαθμίσιμα όπλα. Οι εχθροί αφήνουν όταν τους χτυπάμε πόντους που θα μας βοηθήσουν στην αναβάθμιση των όπλων μας δίνοντας μας smart bombs, lasers και πυραύλους. Η κίνηση γίνεται με τον αριστερό μοχλό, ενώ πυροβολάμε με τον δεξί μοχλό, όπως έχει καθιερωθεί από όλα τα twin stick shooters. Το L1 χρησιμοποιείται για ειδικές επιθέσεις όπως τη smart bomb που μας αδειάζει την οθόνη από τα ενοχλητικά droids. Απλά τα πράγματα όσον αφορά το χειρισμό δε θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα το Ultratron το φουτουριστικό retro στυλ και ο ήχος είναι σαν να βγήκαν απευθείας από τα 80’s. Το σκοτεινό σκηνικό του background και η μόνο μία πίστα δε με ικανοποίησαν έχοντας παίξει αρκετά twinstick shooters που κατάφεραν να κρατήσουν τη retro αίσθηση προσθέτοντας μερικά σύγχρονα στοιχεία. Ένα μεγάλο πρόβλημα που εντόπισα ειδικά στην έκδοση του PS Vita είναι ότι στα προχωρημένα levels γίνεται ένας πανικός στην οθόνη με τους πολλούς εχθρούς και πυρά και εύκολα χάνεται η μπάλα.


Ένα άλλο μείον είναι και η χρονική διάρκεια καθώς τα 40 levels είναι λίγα και θα τα τελειώσετε σε 2-3 ώρες το ανώτερο. Ευτυχώς υπάρχουν τα leaderboards και μετά το τέλος συνεχίζουμε τα levels σε αυξανόμενη δυσκολία, οπότε πρακτικά δεν υπάρχει τέλος στο παιχνίδι. Στα θετικά είναι το local co op που υπάρχει στις εκδόσεις PS3 και PS4 και έχει το χαβαλέ του να παίζεις με παρέα.


Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη δυνατότητα cross buy και cross save που υπάρχει και για τις τρεις κονσόλες. To coop όπως είπαμε και πιο πάνω έχει τη πλάκα του αλλά και ένα δεκάλεπτο ενασχόλησης στο PS Vita είναι ότι πρέπει. Όπου και να το παίξετε το παιχνίδι είναι ακριβώς το ίδιο, καθώς δεν έχει και μεγάλες τεχνικά απαιτήσεις.
Γενικά το Ultratron είναι ένα απλό και διασκεδαστικό shoot ‘em up με εύκολο χειρισμό που μπορεί να κρατήσει τους φίλους του είδους για αρκετές ώρες. Σίγουρα δε καινοτομεί αλλά για όποιον αναζήτα λίγο old school δράση είναι μια χαρά.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από την Curve Digital