Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One
Publisher: BigBen Interactive
Developer: Kylotonn, Maximum Games
Διάθεση: IGE S.A.
Κυκλοφορία: 06/03/2018

Η Kylotonn Racing Games έρχεται δυναμικά στο gaming προσκήνιο με ένα πρωτότυπο project για τα σημερινά δεδομένα, παρουσιάζοντάς μας ένα από τα μεγαλύτερα racing events. Το Isle of Man TT (Tourist Trophy) Race πρόκειται για μια ετήσια αθλητική διοργάνωση μοτοσικλετών που διεξάγεται στο Isle of Man, από το 1907. Αν και το παραπάνω event κρατάει σταθερά τις παραδόσεις πάνω από 100 χρόνια, θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες motorsport εκδηλώσεις, αγγίζοντας τους 146 θανάτους μέχρι στιγμής.

Στο παραπάνω event οι racers έρχονται αντιμέτωποι με μια τεράστια κούρσα 60 χιλιομέτρων, έχοντας ως εμπόδια αρκετές περίεργες στροφές, κακοσχεδιασμένους δρόμους και ως απώτερο σκοπό να πετύχουν έναν αξιοπρεπές χρόνο. Σε αυτά τα πλαίσια έρχεται η Kylotonn Racing Games για να φέρει το Isle of Man στις κονσόλες, αγγίζοντας όσο περισσότερο μπορεί την ομοιότητα με το πραγματικό event. Άραγε τα καταφέρνει;

Σε πρωταρχικό στάδιο, η developer ομάδα παρουσιάζει ένα άκρως ρεαλιστικό –και όσο πιο κοντινό- αγωνιστικό χώρο. Η διαδρομή των 60 χιλιομέτρων αγγίζει παραπλήσια επίπεδα με την πραγματικότητα, δίνοντας στους players μια άλφα απεικόνιση του τόπου, αλλά και της έντονης δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι racers. Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο φαίνεται και το ελκυστικό επίπεδο δυσκολίας του τίτλου. Σε γενικές γραμμές, το TT Isle of Man: Ride on the Edge πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο βιντεοπαιχνίδι. Σε αυτό οφείλεται η αρκετά ρεαλιστική αναπαράσταση του τοπίου μέσα από την οθόνη, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό τον physics του παιχνιδιού. Σχετικά με την αναπαράσταση του Isle η εταιρία ανάπτυξης δίνει ρεσιτάλ αγγίζοντας αληθοφανές χαρακτηριστικά στο προσκήνιο. Από την άλλη, τα physics του τίτλου ζορίζουν με την κακή έννοια τους players. Έχοντας δηλώσει και σε προηγούμενα review την ευχαρίστησή μου για ένα υψηλό επίπεδο δυσκολίας στους τίτλους –θέλοντας την αναμέτρηση στα ύψη- στην προκειμένη περίπτωση το TT Isle of Man έχει έναν κακό σχεδιασμό ανταπόκρισης ως προς τη φυσική των μηχανών. Ενώ πετυχαίνει μια ρεαλιστική αναπαράσταση του χώρου, παρουσιάζει απουσία στο πως θα πρέπει να ανταπεξέρχεται μια μηχανή στο δρόμο. Τα συγκεκριμένα λάθη θα τα εντοπίσετε σε απότομες στροφές ή σε υψηλές ταχύτητες όπου το όχημά σας δεν θα ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε.

Συνεχίζοντας στο gameplay, το παιχνίδι πέρα από την κλασική διαδρομή παρουσιάζει και άλλες alternative επιλογές. Σχετικά η ποικιλία των διαδρομών είναι ικανοποιητική, αν και χάνει έδαφος ως προς τον πρωταρχικό σχεδιασμό της κλασικής racing πίστας. Συνοπτικά, η εταιρία ανάπτυξης έχει δώσει ώθηση για ενασχόληση κυρίως στην κλασική κούρσα, αφήνοντας στο περιθώριο άλλες επιλογές, οι οποίες δέχτηκαν σχετικά λιγότερη υλοποίηση από ότι η προηγούμενη.

Από την άλλη, η πορεία σας μέσα στον τίτλο εξελίσσεται μέσω μιας σταδιακής προόδου, όπου σε κάθε βήμα σας θα σας ξεκλειδώνονται όλο και περισσότερες επιλογές. Κατά την πρώτη σας επαφή θα έχετε λιγότερες επιλογές τόσο στο είδος του οχήματος, όσο και στο όριο της πίστας. Στην ουσία, η developer ομάδα έχει φροντίσει για τη σταδιακή ανέλιξη του player παράλληλα με αυτήν της πίστας. Για παράδειγμα, καθώς έρχεστε σε μεγαλύτερη επαφή με τον τίτλο τόσο περισσότερες θα είναι και οι επιλογές σας στους αγωνιστικούς χώρους, μειώνοντας τα όρια που έχετε στα πρωταρχικά στάδια.

Σε γενικές γραμμές το TT Isle of Man: Ride on the Edge είναι σχετικά μια μεν θαρραλέα κίνηση της developer, η οποία όμως παραμένει σχετικά φτωχή και μη ικανοποιητική σε τελικό στάδιο, καθώς ακολουθεί απλά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Στα κλασικά αυτού του μοτίβου ακολουθούν τα Career Mode και το Time Trial. Τίποτα ιδιαίτερο ως προς το σχολιασμό αυτών, καθώς έχουμε δει και κριτικάρει μέσα στο έτος άλλους τίτλους, με παρόμοια ή ανώτερη ενασχόληση επάνω σε αυτό το μοτίβο. Από την άλλη, το βιντεοπαιχνίδι παρουσιάζει και ένα online πλαίσιο, στο οποίο όμως οι servers είναι άδειοι και ο χρόνος αναμονής απαράδεκτος για παιχνίδι 2018.

Όσον αφορά το γραφικό τομέα, η ομάδα ανάπτυξης έχει να παρουσιάσει σχετικά όμορφα τοπία. Σε ειδικές γραμμές η αναπαράσταση της κλασικής διαδρομής αξίζει βραβεία καθώς αγγίζει ρεαλιστικά επίπεδα που θα ζήλευαν μεγάλες εταιρίες racing τίτλων. Τέλος, τα λοιπά animations και ο σχεδιασμός των background είναι αρκετά τίμιος και προσεγμένος, ενώ αρμόζουν άψογα με τα λοιπά sound effects του τίτλου.

Εν κατακλείδι, το TT Isle of Man: Ride on the Edge αποτελεί μια θαρραλέα και πρωτοποριακή κίνηση της Kylotonn Racing Games, η οποία όμως χάνει τρομερό έδαφος είτε μέσα από σύγκριση με άλλους τίτλους του είδους, είτε μέσα από δικά της λάθη τα οποία φαίνονται στο προσκήνιο μέσα από προχειροδουλειές και ελλείψεις ενός racing τίτλου.