Platform: PS4 (tested) PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC, Switch
Publisher: Ubisoft
Developer: RedLynx
Διάθεση: CD Media
Κυκλοφορία: 26/02/2019

Η σειρά Trials της RedLynx σχεδόν συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας σε διάφορες πλατφόρμες και υπάρχει φυσικά λόγος για αυτόν την μακροβιότητα, που δεν είναι άλλος από το απίστευτα διασκεδαστικό και συνάμα εθιστικό gameplay. Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από το Trials Fusion, που ήταν ο πρώτος τίτλος της σειράς που κυκλοφόρησε στο PlayStation, και οι περισσότεροι απολαύσατε ως τίτλο του PS Plus τον περασμένο Ιούνιο. Προσωπικά ξόδεψα πολλές ώρες καλοκαιριάτικα και η ανακοίνωση  του Trials Rising στην E3 με χαροποίησε ιδιαίτερα και μάλιστα φαινότανε από την αρχή ότι θα ήταν μια προσεγμένη δουλειά, δημιουργώντας μου μεγάλες προσδοκίες. Fast forward μερικούς μήνες μετά και το Trials Rising έφτασε επιτέλους στα χέρια μας και μπορώ να πω ότι η Ubisoft μας δικαίωσε και με το παραπάνω αυτή τη φορά. Η γνωστή πετυχημένη συνταγή επιστρέφει και τσίτα τα γκάζια!

Για τους μη γνωρίζοντες το Trials Rising είναι ένα arcade παιχνίδι με αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας με μηχανές σε 2,5D προοπτική και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα physics based racing platformer. Eνώ όλα τα περιβάλλοντα και τα μοντέλα είναι 3D η κίνηση μας περιορίζεται σε εμπρός, πίσω, πάνω και κάτω και φυσικά σημαντικότατο ρόλο παίζει και η περιστροφική κίνηση της μηχανής μας στον αέρα. Σκοπός μας σε κάθε πίστα είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο τέλος της διαδρομής αποφεύγοντας τα διάφορα λογής εμπόδια που θα βρούμε στον δρόμο μας. Στη θεωρία όλα φαντάζουν εύκολα και μπορεί στην αρχή όντως να μην αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά στη πορεία τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά και θα χρειαστούμε αρκετές ώρες και συνεχόμενες προσπάθειες για να κάνουμε την τέλεια διαδρομή. Κάπου εδώ έγκειται και η μαγεία της σειράς και το εθιστικό του πράγματος. Μπορεί το trials and error gameplay συνήθως να εκνευρίζει στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο το Trials Rising είναι τόσο απλό και διασκεδαστικό, που πολλές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να επαναλαμβάνει τις πίστες πάμπολλες φορές και να θέλει και άλλο μέχρι να πετύχει τον τέλειο χρόνο και να εκπληρώσει απόλυτα τους διάφορους στόχους που ονομάζονται contracts και μας δίνουν την ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε τις πάνω από 100 πίστες που υπάρχουν διαθέσιμες. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι ο σφιχτός χειρισμός, που σημειωτέον έχει μόνο γκάζι, φρένο και περιστροφική κίνηση της μηχανής, δε θα σας αδικήσει ποτέ και τα όποια λάθη που γίνονται αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις δικές μας λάθος κινήσεις. Εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι και αυτό το βρήκα ιδιαίτερα θετικό, καθώς το παιχνίδι επικεντρώνεται περισσότερο στη ταχύτητα και τους αγώνες και λιγότερο στα διάφορα stunts που ήταν απαιτητά στο προηγούμενο. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι τα πράγματα είναι εύκολα και θα χρειαστείτε σε αρκετές πίστες υπομονή και άριστο συγχρονισμό στις κινήσεις σας. To ρητό practice makes perfect ταιριάζει γάντι στην περίπτωση και θα δείτε ότι όσο προσπαθείτε παραπάνω η επιβράβευση θα έρχεται σταδιακά.

Όσον αφορά τα modes του παιχνιδιού υπάρχει αρκετά μεγάλο περιεχόμενο και το σίγουρο είναι ότι θα σας κρατήσει κολλημένους στις οθόνες για καιρό. Στο single player θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου και υπάρχουν πίστες από το Hollywood, τον πύργο του Άιφελ, το Σινικό Τείχος μέχρι και την Ελλάδα. Ξεκινάμε από την Αμερικάνικη ήπειρο, όπου τα πράγματα είναι σχετικά απλά, ενώ υπάρχει και ένα αναλυτικότατο tutorial, που μπορεί εύκολα να βάλει στο κλίμα τους νεοφερμένους. Κερδίζοντας τις πίστες και κάνοντας τον καλύτερο χρόνο και χωρίς λάθη μας απονέμονται μετάλλια και XP points που αναβαθμίζουν το level μας και ξεκλειδώνουν τις επόμενες πίστες. Το σύστημα progression είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη πορεία θα σας αναγκάσει να επαναλάβετε αρκετές φορές τις πίστες και υπάρχει grinding για να πετύχετε να ανεβάσετε level. Μπορεί αυτό σε κάποιους να φανεί κουραστικό αλλά όπως προείπαμε παραπάνω το παιχνίδι είναι τόσο διασκεδαστικό και εθιστικό που το πιθανότερο είναι να το παλέψετε μέχρι τέλους.

Στο multiplayer υπάρχει το Global multiplayer και αργότερα θα προστεθεί το Private multiplayer για να παίζουμε online με τους φίλους μας. Στο πρώτο μέχρι 8 παίκτες αναμετρούνται σε 3 αγώνες τη φορά και μας δίνετε η επιλογή να ψηφίσουμε σε ποια πίστα θα αγωνιστούμε. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πολύς κόσμος online, αλλά οι αγώνες είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικοί και ανταγωνιστικοί. Ίσως θα μπορούσανε να υπάρχουν και περισσότερα modes στο online για να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά δε νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε παράπονα από το περιεχόμενο. Συνολικά υπάρχουν έξι διαθέσιμες μηχανές και καθεμία έχει τα υπέρ και τα κατά της, ενώ το παιχνίδι πριν από κάθε πίστα μας προτείνει πια θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουμε. Μάλιστα η μηχανή Tandem μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε ταυτόχρονα με έναν φίλο μας με τον έναν να χειρίζεται γκάζι και φρένο και τον άλλον την κίνηση. Σίγουρα έχει το χαβαλέ του αλλά μη περιμένετε να κάνετε αξιόλογα ρεκόρ με αυτόν τον τρόπο. Τέλος δε θα πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά μας στον Track Editor που μας επιτρέπει να φτιάξουμε τις δικές μας πίστες ή ακόμα καλύτερα να παίξουμε τις δημιουργίες της κοινότητας. Από όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα ξοδέψετε πάμπολλες ώρες στο Trials Risings, ενώ θα υπάρχει και υποστήριξη στο μέλλον με καινούριο περιεχόμενο, οπότε καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να επενδύσετε άφοβα και δε θα το μετανιώσετε. Στα αρνητικά είναι η ύπαρξη loot boxes που ονομάζονται Gear Crates και μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε parts στη μηχανή, την εμφάνιση μας και διάφορα αυτοκόλλητα. Αυτά μπορούμε να τα ξεκλειδώσουμε παίζοντας και ανεβαίνοντας level ή αγοράζοντας τα με κανονικά χρήματα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση το gameplay, οπότε μπορείτε άνετα να τα αγνοήσετε.

Στον τεχνικό τομέα επίσης έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Το ταξίδι μας στον κόσμο έχει φανταστικά σχεδιασμένα backgrounds και περιβάλλοντα και έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με το φουτουριστικό κόσμο του Trials Fusion. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και διαφορετικοί χρωματισμοί σε κάθε πίστα, ενώ το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν κάποια frame drops, που ωστόσο δεν επηρεάζουν αρνητικά το gameplay. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με το soundtack και συναντάμε δυνατά κομμάτια που ταιριάζουν με το είδος του παιχνιδιού με διάφορα είδη από hip hop, rock ακόμα και heavy metal.

Εν κατακλείδι, το Trials Rising είναι εξαιρετικό. Τελειοποιεί το ήδη πολύ καλό arcade gameplay σήμα κατατεθέν της σειράς, έχει άφθονο περιεχόμενο για να μας κρατήσει κολλημένους για καιρό και κάνει βήματα μπροστά και στον τεχνικό τομέα. Η τιμή του στα 25€ είναι κάτι παραπάνω από προσιτή για αυτά που προσφέρει και όσοι παίξατε τα προηγούμενα και σας άρεσαν, αγοράστε το με κλειστά μάτια. Είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος των arcade physics-based racing παιχνιδιών και περιμένουμε και ακόμα περισσότερα τους επόμενους μήνες, όταν και το παιχνίδι θα εμπλουτίζεται περαιτέρω τόσο από την Ubisoft, όσο και από την κοινότητα.