Platform: PS4, PSVita
Publisher: Koei Tecmo Games
Developer: Koei Tecmo Games
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 24/03/2017

Τα παιχνίδια Toukiden πρόκειται για αυτό που λέμε κοινώς Monster Hunter clone, αλλά με πολλά action-RPG στοιχεία. Το πρώτο Toukiden, το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε μόνο στο PS Vita, ενώ ύστερα κυκλοφόρησε η βελτιωμένη έκδοση (Kiwami) για PS4 και PS Vita στη Δύση. Το sequel λοιπόν έρχεται από την Koei Tecmo να αλλάξει τα δεδομένα, εισάγοντας πολλά JRPG στοιχεία και μία open world εμπειρία στο προσκήνιο. Τα καταφέρνει να μας συγκινήσει; Ας δούμε παρακάτω.

 

Η ιστορία ξεκινά σε έναν κόσμο που ταλανίζεται από τέρατα (Oni), τα οποία αντιμετωπίζονται από τους Slayers. Κατά τη διάρκεια μιας εισβολής στην πόλη Yokohama οι Slayers τα βρίσκουν σκούρα και ο πρωταγωνιστής, ο οποίος είναι Slayer,  καταβροχθίζεται από μία δίνη και περνάει μέσα από μία πύλη. Ύστερα, υπό την επήρεια αμνησίας, βρίσκεται σε ένα χωριό και αποδεικνύεται ότι έχουν περάσει 10 χρόνια από τη μάχη στη Yokohama και ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Αν εξαιρέσουμε μερικά κλισέ των JRPG (όπως την αμνησία), η ιστορία μπορώ να πω ότι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ οι χαρακτήρες συμπαθητικοί.

Toukiden 2_20170322110115

 

Επίσης, άξια αναφοράς είναι η διαμάχη μεταξύ Guards και Samurai και η αναγκαστική συνεργασία τους για την επιβίωση του χωριού. Τέτοιου είδους αφηγήσεις συνήθως αποτυγχάνουν στα JRPGs ή το χάνουν λίγο στην παρουσίαση. Αυτό όμως δεν υφίσταται στο Toukiden 2. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι οι αμέτρητοι διάλογοι στο παιχνίδι, που ίσως να ενοχλήσουν μερικούς, όμως προσωπικά τους βρήκα ενδιαφέροντες, χαρακτηριστικό επίσης δυσεύρετο στο είδος. Τέλος, αν και ως σενάριο το θεωρώ μέτριο και όχι κάτι ξεχωριστό, τα καταφέρνει σε άλλους τομείς όπως στην ατμόσφαιρα και σε αυτά που ανέφερα παραπάνω.

Toukiden 2_20170323140047

Ο οπτικός τομέας αποτελεί αναμφίβολα το αδύναμο σημείο του Toukiden 2, αφού τα γραφικά είναι πολύ ξεπερασμένα για τα σημερινά δεδομένα. Παρ’όλα αυτά, το θεωρώ αναμενόμενο για τα άτομα που ενδιαφέρονται για το είδος και φαντάζομαι ότι είναι συνηθισμένα στα ξεπερασμένα γραφικά τέτοιων παιχνιδιών. Επίσης, ένας λόγος για το παραπάνω είναι το γεγονός ότι κυκλοφορεί και για PS Vita, οπότε άλλος ένας λόγος για downgrade. Δεν είναι όμως στο σύνολο και τόσο άσχημα τα πράγματα, αφού οι χαρακτήρες και ο κόσμος είναι στην πλειοψηφία τους όμορφα και καλοσχεδιασμένα και μαζί με το κατά πολύ ιαπωνικό και καλό soundtrack καταφέρνει να έχει την ατμόσφαιρα του setting και της εποχής, ενώ οι περιοχές έχουν ποικιλία.

Toukiden 2_20170324132851

Το σύστημα μάχης είναι απλοϊκό, όμως και με την προσθήκη του Demon Hand, με το οποίο πιάνεσαι από τα τέρατα και σε τραβάει προς αυτά, είναι για κάποιο λόγο εθιστικό. Οι ακρωτηριασμοί των μεγάλων τεράτων είναι απολαυστικοί, ενώ η ποικιλία από όπλα και γενικά customization προσφέρει ώρες από δοκιμές και συνδυασμούς. Όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι, έτσι και εδώ υπάρχουν Mitama (Ψυχές στο περίπου) που προσφέρουν διάφορες ικανότητες και στυλ παιχνιδιού, αλλά και έξτρα ικανότητες με διαφορετικούς συνδυασμούς τους. Με τους ακρωτηριασμούς παίρνεις αντικείμενα που τα χρησιμοποιείς για να φτιάξεις νέα όπλα ή να βελτιώσεις τα ήδη υπάρχοντα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για alchemy. Παραδόξως, η AI των συντρόφων σου είναι πολύ καλή και ανταποκρίνεται καλά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Toukiden 2_20170329003533

Το παιχνίδι καταφέρνει να είναι ένα υβρίδιο κλώνου Monster Hunter και ενός κλασικού JRPG, αφού πρόκειται για μία open world εμπειρία με πολλά side quests. Το περιεχόμενό του είναι τεράστιο, αφού τα side quests και οι μάχες είναι αμέτρητες, ενώ υπάρχει και δυνατότητα για online μάχες με άλλα άτομα, γεγονός που βοηθάει αρκετά στις δύσκολες αποστολές. Από την άλλη μεριά βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο θα είχα τη θέληση να ολοκληρώσω όλες αυτές τις αποστολές, γιατί αν εξαιρέσουμε το online, δε νομίζω ότι το παιχνίδι μου δίνει σοβαρό λόγο. Παρ’όλα αυτά, δε νομίζω ότι είναι κάτι σημαντικό, αφού όλα τα παιχνίδια του είδους είναι σχεδιασμένα με αυτή τη λογική.

Toukiden 2_20170323153517

Για να κλείσουμε, το Toukiden 2 παρουσιάζει σίγουρα βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ με την προσθήκη μεγάλου κόσμου καταφέρνει να έχει εξερεύνηση και ποικιλία. Τα γραφικά του μπορεί να είναι ξεπερασμένα, όμως δεν παύει να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης και μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Αν και δε νομίζω να προσεγγίζει έναν μέσο παίκτη, οι φανς του είδους πιστεύω ότι θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα.