Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως ο αγαθός Πίτερ Πάρκερ aka Spider-Man, θα γινόταν για πολλούς ο αγαπημένος ήρωας τόσο της Marvel αλλά και γενικότερα; Ειδικά με την τροπή που έχει πάρει το Marvel Universe (που πλέον δεν αποτελεί μέλος δυστυχώς), τόσο με τις νέες ταινίες Spider-Man όσο και την είσοδό του στους Avengers, είναι αδιαμφισβήτητο να μην αρέσει σε κάποιον ή έστω λίγο.  Έτσι, καθώς έφηβος, αγαθός (όπως προείπαμε) και διάνοια στην φυσική, η ζωή του νεαρού Πίτερ Πάρκερ, άλλαξε από την μια στιγμή στην άλλη, με το τσίμπημα μιας ραδιενεργούς αράχνης κατά την διάρκεια ενός πειράματος στα γραφεία – εργαστήρια της Oscorp.  Σκαρφάλωμα σε τοίχους, απίστευτη δύναμη και ιστοί από τα χέρια ήταν αρκετό για την μεγάλη αλλαγή του ονόματός του σε Άνθρωπος Αράχνη ή καλύτερα Spider-Man! Η στολή (μπλε – κόκκινη) και κυρίως η μάσκα, ήταν αυτά για την απόκρυψη της ταυτότητάς του. Φυσικά, η φράση που έμεινε στο νεαρό Πίτερ Πάρκερ, ήταν αυτή που του είπε ο θείος Μπεν καθώς ήταν και τα τελευταία του λόγια.

Με την μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη

Έτσι λοιπόν, το κακό παραμονεύει σε κάθε γωνιά της Νέας Υόρκης και ο φιλικός ήρωας της γειτονιάς, είναι εκεί για να το σταματήσει με κάθε κόστος. Εμείς, θέλουμε να σας πάμε λίγο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν και να δούμε παρέα τα 10 καλύτερα video games που τον σημάδευαν μέχρι και σήμερα.

No 10: Spider-Man and Venom: Maximum Carnage

(SNES, Sega Mega Drive/Genesis – 1994)

Ένας side-scrolling beat ‘em up τίτλος, έκανε την εμφάνισή του το 1994, βασισμένος σε κόμικ της Marvel όπου το μεγάλο του ατού ήταν πως είχε αρκετή ποικιλία από ήρωες και όχι μόνο, όπως οι Captain America, Black Cat, FireStar κ.α. Το story εξελίσσονταν σε γνώριμα νερά, με τον παίκτη να βάλει τέλος στα διαβολικά σχέδια του Carnage. H συνέχεια ήρθε ακριβώς τον επόμενο χρόνο με το Venom/Spider-Man: Separation Anxiety.

No 9: Spider-Man: Friend or Foe

(PSP, PlayStation 2, PC, Nintendo DS, Wii, Xbox 360 – 2007)

Μια μίξη από ταινίες και κόμικ κυκλοφόρησε με τον Άνθρωπο Αράχνη το 2007 από την Activision και πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Spider-Man: Friend or Foe. Διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Τόκιο, Αίγυπτο, Νεπάλ αλλά και η συνεργασία του Spider-Man με διάσημους ήρωες αλλά και villains, έκαναν το παιχνίδι πολύ διασκεδαστικό, ιδιαίτερα με την προσθήκη co-op multiplayer mode.

No 8: Spider-Man: The Movie

(PlayStation 2, Xbox, GBA,PC, – 2002)

Το 2002, ήταν η χρονιά του Spider-Man τόσο στην σύγχρονη εποχή και στο μεγάλο πανί όσο και στην ανάπτυξή ενός video game στα δεδομένα της εποχής εκείνης. Η Τreyarch, παρουσίασε στα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας και υπολογιστές το Spider-Man: The Movie. Ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού ήταν ότι ο ήρωας μας, μαχόταν πάνω στου ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και μέσα στα κτήρια αυτής. Δυστυχώς, δεν είχαμε την πολυτέλεια ποτέ να πατήσουμε το πόδι μας στο έδαφος όταν βρισκόμασταν στην πόλη καθώς ο Spidey, «πέθαινε». Φυσικά, εκτός από τον βασικό κακό της ταινίας (Green Goblin), είχαμε την δυνατότητα να έρθουμε αντιμέτωποι και με τους Socker, Vulture, Kraven, Scorpion.

No 7: Spider-Man: Shattered Dimensions

(PS3, Xbox 360, PC, Wii, DS – 2010)

Το 2010, τέσσερις διαφορετικοί κόσμοι από το σύμπαν των Marvel Comics, έκαναν την εμφάνισή τους στο Spider-Man: Shattered Dimensions, με τη δυνατότητα να ελέγχουμε 4 διαφορετικούς Spider-Man (Amazing, Noir, 2099 και Ultimate). Κατά την εξέλιξη της ιστορίας και σε διάφορα σημαντικά γεγονότα, η κάμερα μας άλλαζε σε first person, με την δυνατότητα των αναλογικών μοχλών στην θέση των «όπλων» μας. Φυσικά, ο κάθε κόσμος έκρυβε τα δικά του ατού και τις δικές του προκλήσεις.

No 6: Spider-Man

(PlayStation, N64, GBC, Dreamcast, PC – 2000)

Στην πρώτη κονσόλα της Sony και το PlayStation, το 2000 έκανε για πρώτη φορά ντεμπούτο ο Άνθρωπος Αράχνη, με τον κλασσικό τίτλο Spider-Man από την Activision. Ένα action-adventure beat ‘em up παιχνίδι, όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στα GBC, Dreamcast αλλά και PC. Σκοπός σας ήταν να περνάτε κάθε πίστα με τα εμπόδιά της μέχρι να φτάσετε στο τελικό αφεντικό. Τα γραφικά για την εποχή ήταν τα κλασσικά πολυγωνικά αλλά αρκετά εντυπωσιακά. Μάλιστα, είχε δανειστεί την μηχανή γραφικών του Tony Hawk’s Pro Skater. Φυσικά, η συνέχεια του τίτλου ήταν αναμενόμενη και έρχεται ακριβώς στην επόμενη θέση.

No 5: Spider-Man 2: Enter Electro

(PlayStation – 2001)

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τον τίτλο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στην εν λόγω θέση θα έπρεπε να βρισκόταν το The Amazing Spider-Man της Beenox, αλλά επειδή έχουμε δρόμο μπροστά μας και με νέο τίτλο του ήρωά μας, αποφασίσαμε να δώσουμε την θέση στο Spider-Man 2: Enter Electro. Από εκεί που σταμάτησε ο πρώτος τίτλος, έρχεται ένα χρόνο μετά η συνέχεια, με τον Spidey, να προσπαθεί να βάλει τέλος, σ’ έναν πολύ γνωστό κακό από τους Sinister Six, που ακούει στο όνομα Electro. Το design αλλά και το gameplay δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά με τον προκάτοχό του παρά μόνο ότι αυτή την φορά ο ήρωάς μας, μπορούσε να περιηγηθεί στο έδαφος.

No 4: Ultimate Spider-Man

(PlayStation 2, Xbox, GC, DS, GBA, PC – 2005)

Το Ultimate Spider-Man, κάνει την εμφάνισή του το 2005, όπου είναι βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ της Marvel. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τίτλου, είναι τα γραφικά του, όπου διαθέτουν την μηχανή των cel shaded ονόματι «Comic Inking Animation technology«. Επίσης, κάτι που έκανε τον τίτλο ξεχωριστό, είναι πως καθώς το story mode εξελίσσεται, γίνεται εναλλαγή του χαρακτήρα σας από Spider-Man σε Venom, με τον καθένα ξεχωριστά να διαθέτει τα δικά του skills και την δική του ιστορία. Τέλος, η περιήγηση στο Manhattan, είναι άκρως απολαυστική.

No 3: Spider-Man: Web of Shadows

(PS2, PS3, PSP, Xbox 360, Wii, DS, PC – 2008)

Το 2008 και με την υπογραφή της Activision, το φως της δημοσιότητας είδε το πολύ καλό και δυνατό παιχνίδι του Spidey, Spider-Man: Web of Shadows. Όπως και σε άλλους τίτλους, έτσι και εδώ μπορούσατε να επιλέξετε σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού ανάμεσα στην καλή και κακή πλευρά του Spidey. Ναι, μιλάμε για symbiote suit. Το αξειοσημείοτο, ήταν πως η αλλαγή στην symbiote στολή, σας έδινε μια εντελώς άλλη αίσθηση gameplay του ήρωά μας. Όπως καλά μπορείτε να μαντέψετε, οι 2 αυτές στολές ήταν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, με την κόκκινη – μπλε να έχει μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα, ενώ η symbiote ήταν ισχυρότερη και πιο καταστροφική στο διάβα της. Ένα full action 3D game, που ακόμα και σήμερα θα μπορούσε να σταθεί άξια στα μεγαθήρια εκεί έξω.

Νο 2: Marvel’s Spider-Man 

(PS4 – 2018)

Χμμμ… Επειδή θα υπάρχουν αντιδράσεις, θα είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται το γιατί η 2η θέση στο εν λόγω παιχνίδι και όχι η . Το 2018 για το gaming και για το PS4 από exclusives κυκλοφορίες και όχι μόνο, θεωρήθηκε σταθμός. Μέσα σε όλες τις κυκλοφορίες, αρκετοί περιμέναμε το διαμαντάκι (όπως αποδείχθηκε κιόλας) της Insomniac Games. To Marvel’s Spider-Man είναι γεγονός, με έναν Spidey να είναι ήδη έμπειρος σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά εδώ και χρόνια, με μια πόλη που θα ζήλευαν αρκετοί τίτλοι, με τις δυνατότητες της αράχνης να είναι στα καλύτερά της και το feeling ότι είστε όντως ο Άνθρωπος Αράχνη, χτυπούσε κόκκινο. Το θέμα μέσα σε όλα αυτά είναι πως την εν λόγω συνταγή την είχαμε δει. Ίσως μια μίξη από Assassin’s Creed και Batman μαζί απλά άλλαζε ο χαρακτήρας και δεν ήταν τόσο βαρύ αλλά ανάλαφρο παιχνίδι ή και ότι γενικά την όλη ιδέα την είχαμε δει ήδη από το Spider-Man 2 (The Movie); Ακόμα και τα boss fights ήταν αρκετά εύκολα και δεν δίνανε το κλικ παραπάνω της πρόκλησης. Kάπου εδώ λοιπόν και ΜΟΝΟ γι’ αυτό τον λόγο, δεν μπόρεσε να μας «κλέψει» την πρωτιά αλλά σίγουρα αμφιταλαντευόταν στο μυαλό μας αρκετή ώρα το γιατί. Βαθιά μέσα μας ξέρουμε όμως ότι είναι μέχρι στιγμής το Νο1!

Νο 1: Spider-Man 2

(PS2, PSP, Xbox, PC, GC, GBA, DS, N-Gage, Mac OS X – 2002)

Kαι φτάνουμε στην 1η θέση. Αφού το 2002, η ταινία Spider-Man με τον Tobey Maguire γνώρισε τεράστια επιτυχία, η συνέχεια δεν άργησε να έρθει με το Spider-Man 2 το 2004 και μαζί της το ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι. Εκπληκτικά γραφικά για την εποχή εκείνη, ελεύθερη εξερεύνηση σε όλο το Manhattan, Roosevelt Islands και Ellis Island με πολλά side quests να κατακλύζουν το παιχνίδι. Επιλογή storyline της ταινίας ή challenges και για την εξέλιξη της ιστορίας αλλά και για την αναβάθμιση των skills του Spidey. Oι κριτικές ήταν αξιοζήλευτες καθώς η ελευθερία κινήσεων, η αίσθηση της Αράχνης με τις δυνατότητες της, το έγκλημα στην πόλη αλλά και το λαμπερό Manhattan σας έβαζαν για τα καλά στο πετσί του ρόλου. Κάπως έτσι συνέχισε και η συνταγή των παιχνιδιών που έχουμε στην τρέχουσα γενιά και όχι μόνο. Όχι, δεν εννοούμε ότι μιμήθηκαν τον Spider-Man αλλά σίγουρα άντλησαν ιδέες του.

Κάπου εδώ, το αφιέρωμά μας, φτάνει και στο τέλος του. Θα θέλαμε να μοιραστείτε τις απόψεις σας μαζί μας αλλά και την δική σας 10αδα στα Spider-Man παιχνίδια.

Άλλωστε, η φράση που κέρδισε το κοινό ήταν…

This is my giftmy curseWho am II’m Spider-Man.