Στην εποχή που διανύουμε και με την τεράστια πληθώρα παιχνιδιών που κυκλοφορούν στην αγορά, αρκετοί gamers επιλέγουν να επενδύσουν σε τίτλους, οι οποίοι θα τους κρατήσουν απασχολημένους για δεκάδες, ακόμη και για εκατοντάδες ώρες και θα «βγάλουν τα λεφτά τους» με σχετική άνεση. Σήμερα ρίχνουμε μία ματιά σε εκείνα τα παιχνίδια-γίγαντες, τα οποία καταφέρνουν να προσφέρουν ατελείωτες ώρες ευχαρίστησης, λαμβάνοντας φυσικά υπ’ όψιν τη δεδομένη ποιότητα των εν λόγω τίτλων και συγχωρώντας κάποια ατοπήματα, όπως η επαναληψιμότητα ή το μεγάλο endgame περιεχόμενο. Από την άλλη, αρκετά από τα παιχνίδια που ακολουθούν έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και έχουν εισέλθει στο Πάνθεον του gaming. Αποφασίσαμε να μην περιοριστούμε στις κονσόλες της Sony, ενώ παράλληλα χρειάζεται να τονίσουμε πως η διάρκεια του κάθε παιχνιδιού αναφέρεται κατά προσέγγιση και καταγράφεται μετά από αρκετή ώρα αναζήτησης. Τι λέτε, ξεκινάμε;

 

Honorable mentions:

Assassin’s Creed Odyssey (70-100 ώρες)

Souls Series (50-110 ώρες)

Baldur’s Gate II (70-120 ώρες)

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age (85-120 ώρες)

Final Fantasy Series (50-140 ώρες)

 

10. Divinity: Original Sin II (90-130 ώρες)

Θεωρείται από την πλειοψηφία των κριτικών ένα από τα καλύτερα και πιο πλήρη RPGs όλων των εποχών και όχι άδικα. Η ιστορία, τα quests, το combat, το replayability value, η έμφαση στη λεπτομέρεια είναι αυτά που εξυψώνουν την εμπειρία, με το παιχνίδι να έχει κυκλοφορήσει μόλις λίγους μήνες πριν στο PlayStation 4 και να έχει κάνει κι εκεί πάταγο. Δεκάδες και εκατοντάδες ώρες απασχόλησης περιμένουν τους φανατικούς – και μη – του είδους που θα αποφασίσουν να επενδύσουν στο Divinity: Original Sin II.

 

9. Dragon Age Inquisition (90-130 ώρες)

Το – προς το παρόν – τελευταίο εξαιρετικό παιχνίδι της BioWare φυσικά και δεν απουσιάζει από το σημερινό αφιέρωμα. Πρόκειται για μία επική περιπέτεια φαντασίας, σε έναν μαγευτικό και αχανή κόσμο και παρότι το κυρίως story και διεκδικεί δάφνες ποιότητας, η εξερεύνηση και το εξαιρετικό gameplay υπόσχεται να κρατήσει όποιον ασχοληθεί με το Dragon Age Inquisition, απασχολημένο για αρκετές δεκάδες ώρες. Ο τίτλος συγκαταλέγεται στα καλύτερα RPGs της γενιάς και ευελπιστούμε το επόμενο – και προσφάτως ανακοινωθέν – Dragon Age να σημάνει τη μεγάλη επιστροφή μίας εταιρείας που όλοι αγαπήσαμε στο παρελθόν.

 

8. Fallout 4 ( 80-140 ώρες)

Για αρκετούς, κατώτερο των προκατόχων του, το Fallout 4 θεωρείται από τους φανατικούς της σειράς το μόνο πραγματικό Fallout που κυκλοφόρησε στην τρέχουσα γενιά, με το Fallout 76 να αποδεικνύεται παταγώδης αποτυχία. Το παιχνίδι αποτελεί ένα κλασσικό RPG της Bethesda, με εκατοντάδες quests διαθέσιμα, ενώ φυσικά δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχει κάποιος που δεν μαγεύτηκε από τον κόσμο του Fallout 4 και ασχολήθηκε μόνο με το ( όχι και τόσο μεγάλο ) main story. Με ένα σωρό μυστικά διαθέσιμα προς ανακάλυψη, με τόσους διαφορετικούς NPCs διαθέσιμους για αλληλεπίδραση και τόσα τέρατα διαθέσιμα προς εξόντωση, το Fallout 4 αποτελεί μία αγνή Fallout εμπειρία, η οποία για την πλειοψηφία των gamers διαρκεί πάνω από 100 ώρες.

 

7. Metal Gear Solid V (80-140 ώρες)

Το τελευταίο πόνημα του Hideo Kojima κάτω από τη στέγη της Konami δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει από τη λίστα. Το πρώτο μεγάλο open world Metal Gear Solid έτυχε της πλήρους αποδοχής των κριτικών, δίχασε όμως αρκετά την gaming κοινότητα, με αρκετούς fans της σειράς να θεωρούν οτι το παιχνίδι άφησε πίσω του αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία μετά και την αποχώρηση του Kojima από την Konami, δεν θα απαντηθούν ποτέ. Παρόλα αυτά, το Metal Gear Solid V παραμένει μία πλήρης εμπειρία, με ένα από τα καλύτερα gameplay των τελευταίων ετών, που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πάρα πολλές ώρες.

 

6. Red Dead Redemption 2 (75-150 ώρες)

Ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της γενιάς, το Red Dead Redemption 2 αποτελεί χωρίς αμφιβολία το καλύτερο και πιο πλήρες παιχνίδι της Rockstar, και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Με ένα κυρίως story που ξεπερνά σε διάρκεια τις 40 ώρες και μία πληθώρα από καλογραμμένα και ενδιαφέροντα side quests, η περιπέτεια του Arthur Morgan αποτελεί μία εμπειρία που κατά τη γνώμη μου κάθε gamer οφείλει στον εαυτό του να βιώσει. Η τρομερή έμφαση στη λεπτομέρεια, ο εξαιρετικός κόσμος του παιχνιδιού και τα εντυπωσιακά γραφικά προσφέρουν εκατοντάδες ώρες απόλαυσης, ειδικά σε εκείνους που θα αποφασίσουν να κυνηγήσουν το 100% του παιχνιδιού.

 

5. Persona 5 (110-160 ώρες)

Πρόκειται ίσως για το πιο ιδιαίτερο – από το πάνω ράφι – αποκλειστικό του PlayStation 4 και ταυτόχρονα για το μεγαλύτερο σε διάρκεια. Ένα παιχνίδι που αποτελεί το «υγρό» όνειρο οποιουδήποτε έχει αδυναμία στην Ιαπωνική ποπ κουλτούρα, αλλά απευθύνεται και σε ένα αρκετά ευρύτερο κοινό. Αυτό που κάνει το Persona 5 να ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερο και υπερβολικό εικαστικό του, αλλά το παιχνίδι έχει πολλά περισσότερα να δώσει, κυρίως χάρις στο σύστημα μάχης και τους χαρακτήρες του, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρονται στον τίτλο ως το καλύτερο RPG του PS4.

 

4. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (90-180 ώρες)

Παρότι αποκλειστικό της Nintendo, το Breath of the Wild έχει κερδίσει επάξια τη θέση του σε αυτή τη λίστα. Κουβαλώντας εκατοντάδες βραβεία, καθώς και τον τίτλο «ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών», η πιο πρόσφατη προσθήκη στο franchise του Zelda επαναπροσδιόρισε ολόκληρη τη φύση της σειράς, παραμένοντας παράλληλα πιστό στις ρίζες του. Ο σχεδιασμός του ανοιχτού κόσμου του τίτλου παραμένει μοναδικός και αποτελεί ορόσημο για όλα τα open world παιχνίδια που κυκλοφόρησαν μετά από αυτό, ενώ μιλάμε για το παιχνίδι που μέχρι ένα χρονικό σημείο είχε πουλήσει περισσότερο από την ίδια την κονσόλα στην οποία κυκλοφορεί.

 

3. The Witcher 3 (100-180 ώρες)

Καθώς πλησιάζουμε στην κορυφή, συναντάμε το παιχνίδι στο οποίο όλοι οι gamers αναφέρονται ως το παράδειγμα προς μίμηση της τωρινής γενιάς, κάτι που οφείλεται τόσο στη δεδομένη ποιότητα του τίτλου, όσο και στη μεταχείριση του από την CD Projekt Red. Τεράστιο, με καλογραμμένο σενάριο, εκατοντάδες και μοναδικά quests, τρομερές ερμηνείες και έναν από τους ομορφότερους ανοιχτούς κόσμους που έχουμε δει, η τρίτη περιπέτεια του Geralt απολαμβάνει της καθολικής αποδοχής κριτικών και κοινού και όχι άδικα. Τα 2 expansions του παιχνιδιού, δεν επαυξάνουν απλώς τις εκατοντάδες ώρες που διαρκεί, αλλά επαναπροσδιορίζουν την έννοια του DLC στο σύνολο της.

 

2. Elder Scrolls Series (100-300 ώρες)

Πρώτη «κλεψιά» της λίστας μας, αφού στη δεύτερη θέση συναντάμε ένα ολόκληρο franchise. Συγχωρέστε με, αλλά είναι αδύνατον να επιλέξω κάποιο από τα Dagerfall, Morrowind, Oblivion και Skyrim, με καθένα από αυτά να αποτελεί έναν πραγματικό γίγαντα. Τα παιχνίδια της σειράς The Elder Scrolls αποτελούν τον ορισμό της έννοιας RPG, το καθένα με τον δικό του τεράστιο ανοιχτό κόσμο, τα εκατοντάδες quests και το τόσο πολύπλοκο lore, ενός κόσμου μαγικού., με τους φανς της σειράς να βρίσκονται σε αιώνια διαμάχη για το ποιο παιχνίδι είναι το καλύτερο. Περιττό να αναφέρουμε με πόσο μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το έκτο μέρος της σειράς, το οποίο μάλλον αναμένεται για την επόμενη γενιά κονσολών.

 

1. Monster Hunter Series (90-1000 ώρες)

Στο νούμερο 1 του βάθρου συναντάμε το Monster Hunter franchise. Με 5 κυρίως προσθήκες και αρκετά δευτερεύοντα παιχνίδια σε ένα σωρό διαφορετικές πλατφόρμες, τα Monster Hunter είναι παιχνίδια που μπορεί κάποιος να παίζει και να μην τελειώνουν. Με αρκετές εκατοντάδες ώρες διάρκεια και έως και 1000(!) ώρες για αυτούς που θέλουν να βιώσουν το 100% της εμπειρίας, τα παιχνίδια της σειράς μέχρι προσφάτως απευθυνόταν κυρίως σε hardcore κοινό, αλλά μετά το Monster Hunter: World έγιναν πιο προσφιλή στον μέσο gamer. Με τεράστιο βάθος στον πυρήνα του gameplay του το franchise προσφέρει απλόχερα ένα τρομερά άπλετο περιεχόμενο για τους επίδοξους κυνηγούς που θα επιδιώξουν να ασχοληθούν.

Αυτά ήταν λοιπόν κάποια από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια παιχνίδια που ήρθαν στη δική μας μνήμη και επιλέχθηκαν μετά από μεγάλη αναζήτηση. Παραλείψαμε κάποια; Μοιραστείτε μαζί μας τη γνώμη σας στα σχόλια.