Όπως ίσως αρκετός κόσμος ανάμεσα μας, είχαμε πρόσβαση στην κλειστή beta του Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands και οφείλουμε να σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις από το παιχνίδι. Φυσικά, το κυριότερο είναι ότι μιλάμε για ένα μικρό κομμάτι του τίτλου (1 από τις 21 επαρχίες), είναι beta οπότε δεν αντιπροσωπεύει το τελικό προϊόν, αλλά με ένα μήνα μόλις πριν την τελική κυκλοφορία, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είδαμε ένα αντιπροσωπευτικό  δείγμα του Wildlands.

Αρχικά, όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να ξέρετε πως το παιχνίδι απευθύνεται ξεκάθαρα σε gamers που θα το παίξουν co-op με φιλαράκια τους ή άτομα που θα βρουν τυχαία μέσω του public matchmaking. Φυσικά και υπάρχει η δυνατότητα για single player καταστάσεις, όπου τα υπόλοιπα 3 μέλη τα αναλαμβάνει η ΑΙ, αλλά έτσι θα χάσατε πολλά από την ουσία του παιχνιδιού ή και ακόμα να απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα. Καταρχάς, η ΑΙ των μελών της ομάδας σας, αν παίξετε single, αν και αρκετά αποτελεσματική σε μάχες, θα σας δυσκολέψει κυρίως λόγω του συνεχούς feedback που πρέπει να τους δίνετε μέσω των εντολών, ώστε να κινηθούν, να ανοίξουν πυρ κτλ. Το σύστημα εντολών είναι αρκετά «δυσκίνητο» κυρίως γιατί κάνει χρήση του αναλογικού μοχλού, ενώ μοιράζεται την οθόνη με τις εντολές που μπορείτε να δώσετε και στους επαναστάτες συμμάχους σας. Πατώντας το R1 σας ανοίγει ένας κύκλος εντολών, όπου το πάνω μισό αφορά τα μέλη της ομάδας σας, ενώ το κάτω μισό τους rebels. Επιλέγετε με τον αναλογικό ποια εντολή θέλετε και πατάτε το Χ για να εκτελεστεί. Δυστυχώς, βρήκα το σύστημα μη αποτελεσματικό και αργό, ενώ ο αναλογικός δυσκολεύετε να κεντράρει τις εντολές και ταυτόχρονα για μία εντολή γίνεται ταυτόχρονη χρήση τριών κουμπιών (r1+αναλογικός+Χ), αρκετά δύσκαμπτο σύστημα για tactical τίτλο.

Tom Clancy's Ghost Recon® Wildlands - Closed Beta_20170204173559

Από κει και πέρα βέβαια, αν στο παιχνίδι μπουν φίλοι σας, τότε το Wildlands μεταμορφώνεται. Με πανεύκολο matchmaking μεταξύ φίλων ή public μεταξύ αγνώστων, οι εντολές της ΑΙ αντικαθίστανται από emotes, κάνοντας τη χρήση τους απλά προαιρετική. Μεικτή ομάδα, δηλαδή ΑΙ συν φίλοι μας, δεν είναι εφικτή, οπότε αν μπει ένας φίλος σας μόνο, θα είστε εσείς οι δύο, χωρίς δηλαδή τετραπλή ομάδα. Από κει και πέρα έχετε το voice chat για να συνεννοείστε, κάτι που θεωρώ απαραίτητο για να συντονίζεστε και να ζήσετε την καλύτερη εμπειρία που μπορεί να σας προσφέρει το Wildlands.

Και κάπως έτσι, το ταξίδι σας στη Βολιβία ξεκινά. Με ιδανική παρέα τα φιλαράκια σας μέσω co-op, θα βρεθείτε με τους χαρακτήρες να προσπαθείτε να αποσταθεροποιήσετε το Santa Blanca καρτέλ, που κάνει κουμάντο στη χώρα. Τα γραφικά, ακόμα και στο απλό και ταπεινό PS4, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Οι πλαγιές και οι αγροί της Βολιβίας έχουν τον πρώτο λόγο, γραφικά χωριουδάκια και ποτάμια, όμορφη εναλλαγή ημέρας και νύχτας και συχνή κίνηση από πεζούς και οχήματα, δίνουν μια ζωντάνια στη χώρα. Καθαρά γραφικά, χωρίς καθόλου frame drops, ακόμα και όταν κινείστε ταχύτατα πχ με μηχανή. Τα οχήματα είναι λίγο hit and miss, δηλαδή, ανάλογα το είδος του αυτοκινήτου, είτε έχουμε μοντέλο φυσικής σαν να οδηγούμε βάρκα (ΙΧΕ) ή αντιθέτως πολύ στιβαρό πχ φορτηγά. Θυμίζει οδηγικό μοντέλο αλά Watch Dogs, κάτι το οποίο αφήνει μεικτές εντυπώσεις αλλά ευτυχώς διορθώνεται εύκολα από την εταιρεία. Δεύτερο παράπονο από τα οχήματα είναι τα ελικόπτερα και συγκεκριμένα η χρήση του minigun που ορισμένα διαθέτουν. Η χρήση του είναι τελείως απαγορευτική με το παρόν μοντέλο χειρισμού, δεν μπορείτε να στοχεύετε με τίποτα, ενώ απουσιάζει και στόχαστρο, πράγμα που καθιστά τα πολεμικά ελικόπτερα τελείως άχρηστα. Από κει και πέρα, το «οδηγώ και πυροβολώ» στοιχείο του τίτλου είναι αρκετά ικανοποιητικό και με τετράδα έχετε πλήθος επιλογών για επιθέσεις με οχήματα, πχ sniper από ελικόπτερο, πυροβολισμοί από τα παράθυρα των επιβατικών οχημάτων, ή mount σε τζιπ με minigun στην οροφή.

Tom Clancy's Ghost Recon® Wildlands - Closed Beta_20170204180038

Αν και η beta μας περιορίζει σε μόλις 1 από τις συνολικά 21 περιοχές του τελικού παιχνιδιού, πήραμε μια καλή γεύση από τις αποστολές του παιχνιδιού. Το συμπέρασμα στο οποίο προέκυψα είναι το εξής: πέρα από το σχεδόν υποχρεωτικό co-op που σας προτείνω, προσθέτω πως θα ήταν καλύτερα να αυξήσετε και την δυσκολία του τίτλου, ώστε να βάλετε το tactical ακόμα περισσότερο στο πετσί σας. Μια τετράδα με φίλους σας, μπορεί άνετα να μπει μέσα σε μια βάση και θα θερίσει τους πάντες χωρίς σχεδιασμό. Με αυξημένη δυσκολία όμως, θα στραφείτε περισσότερο σε αναγνώριση των εχθρών μέσω του drone, τον σχεδιασμό της επίθεσης σας κτλ κάτι που θα ανεβάσει την εμπειρία του παιχνιδιού. Τα story missions δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθείται στο Wildlands, βγάζοντας από τη μέση πρώτα τα τσιράκια και μετά τους μεγαλύτερους στην ιεραρχία εχθρούς σας. Τα δε side missions, αν και περιοριζόταν σε 3-4 διαφορετικά, είναι αρκετά διασκεδαστικά και αναγκαστικά ως ένα σημείο, καθώς έτσι κερδίζετε τις «ύλες» που απαιτούνται για να ανεβάσετε τα skills του χαρακτήρα σας. Ελπίζω στο τελικό προϊόν να υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία στα side missions, καθώς είναι μόνιμο παράπονο και παράπτωμα των open world παιχνιδιών.

Tom Clancy's Ghost Recon® Wildlands - Closed Beta_20170204180924

Από κει και πέρα, θετικά ξεχώρισα την δημιουργία του χαρακτήρα μας και την παραμετροποίηση των όπλων μας. Οι χαρακτήρες μας βρίθουν λεπτομερειών, ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούμε να τους αλλάξουμε την εμφάνιση. Στα όπλα, το εντυπωσιακό gunsmith επιστρέφει και βλέπουμε το rifle μας κομμάτι κομμάτι και το παραμετροποιούμε όπως θέλουμε. Σοβαρή έλλειψη όμως βρίσκω στα gadgets που υπάρχουν στο παιχνίδι. Ίσως να ξεκλειδώνονται και άλλα, αλλά στην ουσία μόνο το drone υπάρχει και δίνει το τεχνολογικό προβάδισμα στα Ghosts έναντι των low end εχθρών μας. Αν και ξεκλειδώνει αρκετές δυνατότητες (θερμική/νυχτερινή όραση, εκρηκτικά) το drone,  νομίζω πως χρειάζονται περισσότερα gadgets, που ως συνήθως προσφέρει η σειρά Ghost Recon.

Tom Clancy's Ghost Recon® Wildlands - Closed Beta_20170204211219

Γενικά, κλείνοντας αυτές τις πρώτες εντυπώσεις από το Wildlands, να πω πως το παιχνίδι είναι μια μίξη του Far Cry 4 και The Division της εταιρείας, ενώ μου θύμισε πάρα πολύ το Mercenaries της Pandemic. Με στόχο το online co-op, τείνει να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία, μακριά από το άναρχο online multiplayer. Κάποια bugs και glitches υπάρχουν αλλά μιλάμε και για beta. Η Ubisoft καλά θα κάνει να στραφεί στις διορθώσεις των μοντέλων οδήγησης και όπλων των ελικοπτέρων, ενώ μακάρι να μην πέσει στην παγίδα επανάληψης με τα side missions. Το Wildlands φαίνεται υποσχόμενο και διασκέδασα πάρα πολύ παρέα με τους φίλους μου online, με όμορφα γραφικά και setting, κάτι που με προϊδεάζει πως ίσως αναδειχθεί σε μια εξαιρετική co-op εμπειρία.

Το Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands κυκλοφορεί για PC, PS4, Xbox One στις 7 Μαρτίου 2017.