Στις 10 Νοεμβρίου 2016 κυκλοφορεί παγκοσμίως το PS4 Pro, το νέο mid-generation PS4 μοντέλο της Sony. Το PS4 Pro αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο στο χώρο των κονσολών καθώς είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί ανανεωμένο μοντέλο Playstation το οποίο πέρα από κοσμητικές αλλαγές φέρει αναβαθμισμένο εσωτερικό. Γενικότερα, αν δούμε την ιστορία των κονσολών έχουν γίνει προσπάθειες ανανέωσης της δύναμης των τότε κονσολών στο μέσο της γενιάς, είτε ώστε να κρατήσουν λίγο παραπάνω πριν βγει ο διάδοχος τους, είτε για να προλάβουν τον ανταγωνισμό. Τα παραδείγματα πολλά και αποτυχημένα όπως τα Sega 32X, Sega CD, Nintendo 64 DD τα οποία όμως αποτελούσαν add-on στις υπάρχουσες κονσόλες και όχι κάτι εξολοκλήρου νέο. Αν κάτι πλησιάζει το PS4 Pro είναι η κυκλοφορία του New Nintendo 3DS το οποίο είναι ένα αναβαθμισμένο εσωτερικά 3DS, πιο δυνατό και μάλιστα έχει και αποκλειστικά «New 3DS» παιχνίδια.

ps4_pro

Ας αναλύσουμε όμως σε αυτό το άρθρο τι είναι το PS4 Pro και τι παραπάνω θα προσφέρει στους gamers γενικότερα και ειδικότερα στους ήδη κατόχους «απλού» PS4. Καταρχάς η βασική αναβάθμιση βρίσκεται στην GPU της κονσόλας. Ο Mark Cerny, αρχιτέκτονας της κονσόλας αναφέρει πως το Pro είναι 2.5 φορές δυνατότερο από το PS4 με συνολικά 4.20 TFLOPS έναντι μόλις 1.84 TFLOPS. Η GPU αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση της υπάρχουσας, βασισμένη στη νέα Polaris αρχιτεκτονική της AMD και στην ουσία είναι είναι μια custom τύπου crossfire εκδοχή της PS4 GPU, η οποία είναι πλέον διπλή και βρίσκεται σε μορφή «πεταλούδας» μέσα στο PS4 Pro. Έτσι επιτυγχάνεται το εύκολο compatibility μεταξύ των παιχνιδιών του PS4 και αυτών με βελτιώσεις για το PS4 Pro. Όταν το PS4 Pro τρέχει οποιοδήποτε απλό παιχνίδι του PS4 χωρίς ειδικές βελτιώσεις για το νέο μοντέλο, τότε κάνει χρήση μόνο της μίας GPU, σαν να δουλεύει δηλαδή ως απλό PS4. Όταν όμως τρέχει βελτιωμένο τίτλο, αναβαθμισμένο για το Pro, τότε γίνεται χρήση και των 2 GPU ώστε να μπορέσει να προσφέρει καλύτερες και υψηλότερες επιδόσεις είτε στην γραφική απεικόνιση είτε στο frame rate.

Base PS4 PS4 Pro Boost
CPU Eight Jaguar cores clocked at 1.6GHz Eight Jaguar cores clocked at 2.1GHz 1.3x
GPU 18 Radeon GCN compute units at 800MHz 36 ‘improved’ GCN compute units at 911MHz 2.3x FLOPs
Memory 8GB GDDR5 at 176GB/s 8GB GDDR5 at 218GB/s 24% more bandwidth, 512MB more usable memory

Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, έχουμε τον ίδιο AMD Jaguar 8πύρηνο επεξεργαστή απλά υπερχρονισμένο, ενώ το ίδιο ισχύει και για την μνήμη η οποία παραμένει στα 8GB GDDR5 αλλά με μεγαλύτερο bandwidth στα 218GB/s από 176GB/s. Βέβαια, όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία, η Sony έχει ένα κρυφό άσο στο μανίκι της για την μνήμη. Συγκεκριμένα έχει εξοπλίσει το PS4 Pro με επιπλέον 1GB «αργής» DDR3 μνήμης η οποία θα χρησιμοποιείται πολύ έξυπνα κατά τη γνώμη μου. Στο απλό PS4 όταν τρέχετε παράλληλα μια εφαρμογή πχ netflix και παράλληλα ένα παιχνίδι, τότε η εφαρμογή παραμένει ενεργή στην μνήμη ώστε να επιτρέπει την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ εφαρμογής και game, στο PRO τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, εκεί η εφαρμογή όταν τρέχει παράλληλα με ένα παιχνίδι θα μεταφέρεται στην αργή DDR3 μνήμη, αφήνοντας έτσι έως και 1 GB GDDR5  παραπάνω ελεύθερο, εκ του οποίου τα 512MB θα διατίθενται στο παιχνίδι (δηλαδή συνολικά 5.5GB στο Pro για τα games, τα υπόλοιπα είναι για το OS) και το υπόλοιπο 512MB θα είναι για να τρέχει το interface του Pro σε 4Κ. Έτσι πολύ απλά έχουμε ένα 10% επιπλέον μνήμη προς χρήση αποκλειστικά από τα games!

3126169-ps4_7000_acc_withnotice

Ένα επιπλέον πολύ θετικό στοιχείο είναι η (επιτέλους) ύπαρξη υποστήριξης Sata-3 σκληρών δίσκων, κάτι που είναι στάνταρτ εδώ και χρόνια και επιτέλους θα εκμεταλλεύεται η κονσόλα το πλήρες transfer rate του sata3 προτύπου, ενώ γίνεται καλύτερη η υποστήριξη SSD δίσκων για ταχύτατα loading times, αν και η σχέση τιμής/χωρητικότητας των SSDs δε ευνοεί ακόμα την τοποθέτηση τους σε κονσόλες.

Φυσικά όλα τα παραπάνω θετικά φέρουν και ένα αρνητικό, την απουσία 4Κ bluray player από το PS4 Pro. Ενώ θα είναι εφικτή η αναπαραγωγή 4Κ περιεχομένου και από εφαρμογές τύπου media player, Netflix και YouTube, παρόλα αυτά δεν υπάρχει υποστήριξη για UltraHD bluray discs (σε αντίθεση με το Xbox One S) κάτι που ίσως ξενίσει όλους τους λάτρεις των φυσικών μέσων. Προσωπική εκτίμηση, δεν έχω δει bluray ταινία στο PS4 και ούτε πρόκειται να δω στο PS4 Pro, εδώ στο PS3 είχα δει το πολύ 2 φορές. Προτιμώ την κονσόλα να είναι 50€ κάτω χωρίς UltraHD Bluray Player και σε ανταγωνιστική τιμή παρά το αντίστροφο, ΑΛΛΑ όλα αυτά έχουν να κάνουν καθαρά με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός και το τι είδους media καταναλώνει.

Παρακάτω βλέπετε τα πλήρη χαρακτηριστικά της PS4 Pro κονσόλας:

 • Main processor: Custom-chip single Processor
  • CPU: x86-64 AMD «Jaguar,» 8 cores
  • GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon™ based graphics engine
 • Memory: GDDR5 8GB
 • Storage size: 1TB
 • External dimensions: Approx. 295×55×327 mm (width × height × length) (excludes largest projection)
 • Mass: Approx. 3.3 kg
 • BD/DVD Drive: BD × 6 CAV, DVD × 8 CAV
 • Input/Output: Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3, AUX port × 1
 • Networking: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1, IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth® 4.0 (LE)
 • Power: AC 100V, 50/60Hz
 • Power consumption: Max. 310W
 • Operating temp: 5ºC – 35ºC
 • AV Output: HDMI out port (supports 4K/HDR) DIGITAL OUT (OPTICAL) port

ps4_pro-4k

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι παραπάνω θα μου προσφέρει το PS4 Pro σε σχέση με το PS4 Slim;

Αναφέρω επιγραμματικά το τι παραπάνω θα προσφέρει το PS4 Pro σε σχέση με το τρέχον PS4 Slim.

 • Kαταρχάς έχουμε να κάνουμε με καθαρά καλύτερη γραφική απεικόνιση και απόδοση στα παιχνίδια που υποστηρίζουν το PRo, καθώς και στα αντίστοιχα PSVR παιχνίδια.
 • Έξοδος εικόνας σε 4Κ αναλύσεις 2160p YUV420 και 2160p RGB
 • Επιπλέον 1GB DDR3 μνήμη για δευτερεύουσες λειτουργίες
 • 4Κ upscale στα παιχνίδια με την checkerboard τεχνική, ενώ μερικά θα τρέχουν και σε native 4K
 • 4K υποστήριξη βίντεο από Netflix και Youtube
 • Νέο σχεδιασμό και φινίρισμα παρόμοιο με του PS4 Slim και με διαστάσεις 295×55×327mm
 • Αναβαθμισμένο Dualshock 4 χειριστήριο με εμφανή LED λωρίδα στο touchpad και λειτουργία μέσω USB καλωδίου για μηδαμινό lag
 • Τρίτη USB 3.1 θύρα στο πίσω μέρος της κονσόλας, περισσότερο προς καλύτερη τακτοποίηση του PSVR
 • Ο 1Tb σκληρός δίσκος γίνεται standard
 • Υποστήριξη Sata-III προτύπου
 • Βελτιώσεις  στο WiFi – υποστήριξη 5GB IEEE 802.11 a/b/g/n/ac (υπάρχει και στο Slim αλλά όχι στο αρχικό PS4)
 • Remote Play στα 1080p σε PC/MAC και Xperia συσκευές, Share Play στα 1080p από PR4 Pro
 • Βελτιώσεις στο Share με 4Κ screenshots, 1080p εγγραφή βίντεο, 1080p/60fps Youtube Streaming
 • Διακριτική σήμανση στις συσκευασίας παιχνιδιών,  αν κάποιο από αυτά υποστηρίζει βελτιώσεις στο Pro.

Τι παραμένει το ίδιο μεταξύ Pro και Slim;

 • Όλα τα παιχνίδια θα τρέχουν και στις δύο κονσόλες, παλαιά και νέα games, δεν θα υπάρχουν PS4 αποκλειστικά παιχνίδια
 • Στο multiplayer κομμάτι των παιχνιδιών, ακόμα και αυτών που θα υποστηρίζουν Pro βελτιώσεις, το framerate θα παραμένει το ίδιο ώστε να εξασφαλίζεται η ισοδυναμία μεταξύ των παικτών.
 • Θα υποστηρίζονται όλα τα υπάρχοντα περιφερειακά, χειριστήρια και κάμερα.
 • Δεν θα υπάρχουν αποκλειστικά modes ή DLCs για το Pro.
 • PS Store, μενού και γενικότερο περιβάλλον παραμένουν τα ίδια ώστε να μην υπάρχει διαφορά στο οικοσύστημα μεταξύ των κατόχων PS4.
 • Μεταφορά δεδομένων μεταξύ των δύο συστημάτων, saves, trophies κανονικά.
 • HDR υποστήριξη, καθώς μετά το FW Update 4.00 ήρθε και στα PS4, PS4 Slim.

Συχνές ερωτήσεις αναγνωστών

Θα καταργηθεί το PS4 και θα κυκλοφορεί μόνο το PS4 Pro;

-Όχι, καταργείται το original PS4 μοντέλο και τη θέση του παίρνει το PS4 Slim το οποίο και θα γίνει πλέον το standard PS4. Με την κυκλοφορία του PS4 Pro θα υπάρχουν δύο διαφορετικά PS4s στην αγορά και τα οποία θα πωλούνται παράλληλα καθ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της τρέχουσας γενιάς, μέχρι να δούμε το PS5 δηλαδή.

Σε τι τιμή και πότε κυκλοφορεί το PS4 Pro;

 • Το PS4 Pro κυκλοφορεί παγκοσμίως στις 10/11/2016 και στην Ελλάδα θα πωλείται προς 409€ λιανική τιμή.

Θέλω να αγοράσω PS4 Pro αλλά δεν έχω 4Κ TV, πειράζει;

– Καθόλου, η υποστήριξη 4Κ τηλεοράσεων είναι ένα έξτρα πλεονέκτημα του PS4 Pro που θα προσφέρει 4Κ αναλύσεις (native ή upscaled) στα παιχνίδια με αποτέλεσμα καθαρότερα γραφικά, προσοχή όχι απαραίτητα καλύτερα ΑΛΛΑ καθαρότερα γραφικά λόγω αυξημένης ανάλυσης. Κάποιος σε 1080p τηλεόραση θα μπορεί να δει καλύτερα γραφικά καθώς πολλά παιχνίδια θα έχουν modes (βλέπε Rise of the Tomb Raider κ.α.) που θα υποστηρίζουν 1080p ανάλυση με ultra γραφικά ή 1080p/60fps. Το PS4 Pro θα κάνει rendering σε 4Κ μεν αλλά χρησιμοποιώντας την τεχνική Super Sampling θα «συμπιέζει» την εικόνα σε 1080p με αποτέλεσμα καθαρότερη εικόνα. Σε 4K αναλύσεις μην περιμένετε εύκολα να δείτε native 4K και 60fps ή Ultra Settings γραφικά σε ΑΑΑ τίτλους, εκτός αν μιλάμε για τίποτα indie games ή ελαφριά παιχνίδια. Παρακάτω μπορείτε να δείτε σε πίνακα, τι αποτέλεσμα επιτυγχάνεται ανάλογα με την ανάλυση του περιεχομένου σας σε συνδυασμό με την TV σας.

screenshot_5

Έχω PS4 και θέλω να πάρω το PS4 Pro, αξίζει η μετάβαση;

– Αυτό έχει να κάνει με τις συνήθειες του καθενός ως gamer, αν μέχρι τώρα σας φτάνουν αυτά που προσφέρει το PS4 σε τεχνικό επίπεδο και δε θέλετε να ξοδευτείτε τότε παραμείνετε στο απλό PS4. Μην ξεχνάτε πως ότι βίντεο έχουμε δει από πολλά παιχνίδια πχ God of War ήταν γραμμένα από απλό PS4, ενώ η Sony δηλώνει πως όλα τα παιχνίδια θα τρέχουν κανονικότατα στο PS4. Από κει και πέρα αν έχετε το μικρόβιο για καλύτερα γραφικά, αν θέλετε να έχετε το τελευταίο μοντέλο που κυκλοφορεί ή αν έχετε 4Κ τηλεόραση τότε το PS4 Pro είναι για σας. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια έχετε στο νου σας πως ίσως τέλη 2019 ή το πολύ 2020 θα έχουμε PS5 (προσωπική εκτίμηση βέβαια).

Οι επιλογές που μας δίνει το Rise of the Tomb Raider στο PS4 Pro. 4K/30fps, 1080p/60fps ή Ultra Settings/1080p/30fps

Έχω PSVR, να πάρω το PS4 Pro; Θα δω βελτίωση;

– Εδώ ισχύει ότι ισχύει και με τα συνηθισμένα games, όλα είναι θέμα των developers. Αν η εταιρεία προσθέσει βελτιώσεις στο VR παιχνίδι της για το PS4 Pro, τότε τα PSVR παιχνίδια θα έχουν καλύτερες επιδόσεις είστε στο frame rate είτε στα γραφικά. Γενικά οι κάτοχοι PSVR νομίζω πως είναι προτιμότερο να έχουν PS4 Pro για καλύτερο future proof της επένδυσης τους.

 Τα PS4 Pro παιχνίδια θα πωλούνται ξεχωριστά στα καταστήματα;

– Όχι, τα παιχνίδια θα πωλούνται κανονικά όπως τώρα, τίποτα δεν αλλάζει ως προς την διανομή στα καταστήματα. Απλά όσα παιχνίδια θα έχουν βελτιώσεις για το PS4 Pro θα έχουν στο εξωτερικό του κουτιού τους μία ένδειξη που θα γράφει «PS4 PRO Enhanced». Από δω και πέρα, σε όλα τα νέα παιχνίδια η υποστήριξη για το Pro θα υπάρχει μέσα στο δισκάκι και δε θα αποτελεί ξεχωριστό update από το PSN. Update θα πάρουν μόνο κάποιοι παλαιότεροι τίτλοι που έχουν κυκλοφορήσει ήδη.

Ποια παιχνίδια μου θα πάρουν/πήραν update για υποστήριξη PS Pro;

– Μπορείτε να τσεκάρετε την λίστα εδώ, ενώ αναμένονται άλλα 45 παιχνίδια έως το τέλος του χρόνου. Από το 2017 και έπειτα όλα τα first party παιχνίδια της Sony θα έχουν πάντα υποστήριξη έξτρα για το PS4 Pro.

Πηγές: Digital Foundry, Eurogamer, EU PS Blog

Θα αγοράσετε το PS4 Pro;