Platform: PS4 (tested), PS4 Pro, Χbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Focus Home Interactive
Developer: Deck 13
Διάθεση: IGE
Κυκλοφορία: 24/09/2019

Δεν είναι λάθος να πούμε ότι η σειρά Dark Souls δημιούργησε το δικό της υπό-είδος παιχνιδιών, που αναφέρεται ως «soulslike». Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε αυτή τη σειρά και τίτλους της From Software, αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτουμε τόσους πολλούς τίτλους τέτοιου είδους και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που αξίζουν προσοχή. Μέσα σε αυτό το κλειστό γκρουπ επιχείρησε να μπει το The Surge του γερμανικού στούντιο Deck13. Ο τίτλος που κυκλοφόρησε το 2017 είχε κάποιες αδυναμίες, αλλά χάρη στο sci-fi setup του, που είναι ασυνήθιστο για αυτό το είδος και ένα ενδιαφέρον σύστημα μάχης, ήταν τα στοιχειά που αρκετοί φανς των soulslike παιχνιδιών το τίμησαν.

Το The Surge 2 λαμβάνει χώρα μετά τα γεγονότα του πρώτου Surge και ακολουθεί έναν ανώνυμο και σιωπηλό πρωταγωνιστή αντί του Warren, τον οποίο μπορείτε να τον δημιουργήσετε όπως θέλετε, ακόμα και ποια ήταν η προϊστορία του αλλά δεν επηρεάζει καθόλου την εξέλιξη του παιχνιδιού. Η ιστορία ξεκινά όταν η πτήση στην οποία βρίσκεστε και κινδυνεύετε λόγω των γεγονότων του πρώτου παιχνιδιού, πέφτει κοντά στην πόλη Jericho. Η πόλη είναι αποκλεισμένη, λόγω μιας θανατηφόρου ασθένειας που προκαλείται από μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται nanites, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεστε σε καραντίνα από την κυβέρνηση μετά τη συντριβή. Εκεί, οι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν μέσα στην καραντίνα έχουν χτίσει τη δική τους μικροσκοπική κοινωνία. Ξυπνάτε και σκοπός σας είναι να ξεφύγετε από την καραντίνα, να εξερευνήστε την πόλη, το απόλυτο χάος που επικρατεί και να βρείτε την πηγή όλων αυτών. Σε αυτό το χάος ο χαρακτήρας μας βλέπει κάποιες παραισθήσεις οι οποίες τον βοηθούν να ξεδιπλώσει το μυστήριο. Η ιστορία του παιχνιδιού ξεδιπλώνεται αργά και ομαλά ωστόσο δεν το βρήκαμε ικανό να μας τραβήξει ιδιαίτερα στην πλοκή του.

Από τη στιγμή που ξεκινά το παιχνίδι, κάνει καλή δουλειά ώστε να προσαρμοστεί άμεσα ο παίκτης με το χειρισμό, μαθαίνοντας τις βασικές λειτουργίες του gameplay σε πιο αδύναμους εχθρούς πριν σας ρίξει στα δύσκολα. Κατά τη διάρκεια της μάχης, όταν κλειδώσουμε τον αντίπαλο, εμφανίζεται ένα περίγραμμα γύρω του που μας εμφανίζει ποια σημεία έχουν armor και ποια όχι. Εδώ έρχεται ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του τίτλου, καθώς η επιλογή του άκρου που θα βρουν στόχο τα χτυπήματά σας, είναι καθοριστική για το loot που θα κερδίσετε από κάθε αντίπαλο. Όταν αποδυναμωθεί ο εχθρός και το συγκεκριμένο σημείο έχει υποστεί αρκετή ζημιά, γίνεται διαθέσιμη η επιλογή διαμελισμού του συγκεκριμένου άκρου. Βοηθά αρκετά τον παίκτη να επικεντρωθεί στο loot που χρειάζεται περισσότερο αποφεύγοντας το ατελείωτο ψάξιμο. Είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι ο χαρακτήρας μας αποκτά νέα όπλα και πανοπλίες. π.χ. αν χρειάζεστε helmet θα πρέπει να αποκεφαλισετε κάποιον εχθρό που φοράει armor στο κεφάλι ή αν θέλετε να πάρετε το όπλο του θα πρέπει να κόψετε το χέρι με το οποίο το κρατά. Το σύστημα μάχης είναι εθιστικό με αυτό τον τρόπο ωστόσο το αμυντικό κομμάτι δεν καθίσταται τόσο σημαντικό με το parry να μην είναι απαραίτητο για να ξεπεράσετε το εμπόδιο κάποιου αντιπάλου.

Σε κάθε περιοχή οι εχθροί φορούν διαφορετικό armor set, με διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν απέναντι σε διαφορετικά είδη εχθρών. Είναι αρκετά εύκολο να συλλέξετε και να κατασκευάσετε όποιο armor set επιθυμείτε και να επωφεληθείτε των boost που δίνει στον χαρακτήρα σας αν φοράτε full set. Από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού μπορείτε να φτιάξετε ένα από τα καλύτερα armor sets πράγμα που δεν το περιμέναμε, αφού με αυτό το armor set καταφέραμε να φτάσουμε με ευκολία αρκετά μακριά.

Το οπλοστάσιο του The Surge 2 είναι πλούσιο, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία χάρη σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες όπλων, όλα με τις δικές τους κινήσεις και παραλλαγές. Υπάρχει ένα όπλο για κάθε playstyle. Τα όπλα βρίσκονται παντού, κόβοντας άκρα, ολοκληρώνοντας sidequests, ή ψάχνοντας ακόμα σε γωνίες και γκρεμούς. Επίσης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα βρείτε Implants, τα οποία δίνουν στον χαρακτήρα κάποια boost και αναβαθμίσεις στις ικανότητές του.

Την θέση του xp έχει πάρει το tech scrap. Για κάθε εχθρό που νικάτε, κερδίζετε tech scrap που το ξοδεύετε σε αναβαθμίσεις και για level up του χαρακτήρα γενικότερα. Κάθε όπλο, πανοπλία και εμφυτεύματα μπορούν να αναβαθμιστούν και να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. Ωστόσο εάν πεθάνει ο χαρακτήρας τότε όλα τα tech scrap μένουν στο σημείο και έχετε συγκεκριμένο χρόνο που μπορείτε να επιστρέψετε και να τα πάρετε πίσω. Όλες οι αναβαθμίσεις καθώς και η δυνατότητα αποθήκευσης των scraps, γίνονται σε ασφαλή σημεία που ονομάζονται Medbay. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε αυτά τα σημεία οι εχθροί που σκοτώσατε επανέρχονται στη ζωή, αλλά είναι εύκολο να επιλέξετε αν θα τους επιτεθείτε ξανά για να πάρετε loot που χρειάζεστε ή αν άπλα θα επιλέξετε να τους προσπεράσετε μέσα από κάποιο σύντομο πέρασμα που θα έχετε ξεκλειδώσει. Η δυνατότητα για fast travel ξεκλειδώνεται αργότερα μέσα στο παιχνίδι και αφού έχετε επισκεφθεί όλα τα απαραίτητα σημεία.

Στη διάθεσή σας έχετε ένα drone που είναι το πολυεργαλείο του παιχνιδιού και θα σας βοηθήσει σε μάχες, να απομονώσετε κάποιο εχθρό και να ξεκλειδώσετε συντομεύσεις στο χάρτη που θα σας οδηγήσουν σε κάποιο medbay. Εδώ να πούμε πως οι συντομεύσεις προς τα medbay είναι αρκετές και δεν υπάρχει ιδιαίτερο άγχος για το αν θα χάσετε τα tech scrap που έχετε μαζέψει με κόπο ή αν θα χαθεί η πρόοδός σας γενικότερα.

Ο χάρτης του παιχνιδιού δεν είναι μεγάλος ωστόσο είναι ευρύς χάρη στη λαβυρινθώδη φύση του, ανταμείβοντας εκείνους που τους αρέσει η εξερεύνηση. Δεν υπάρχει γραμμικότητα και είναι πολύ εύκολο να χάσει κάποιος το δρόμο του προς το quest καθώς μερικές φόρες εκτός από την ελλειπή περιγραφή για το που πρέπει να κατευθυνθούμε, υπάρχουν μικρά περάσματα από τοίχους ή στενά που εύκολα κάποιος θα προσπεράσει και θα χαθεί μέσα στο λαβύρινθο της Jericho. Το περιβάλλον που αλλάζει από περιοχή σε περιοχή, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν επαναλαμβανόμενο και έδινε την αίσθηση ότι υπήρχε έλλειψη ιδεών.

Στο κομμάτι των γραφικών και της απόδοσης, το The Surge 2 στα πρώτα λεπτά μας εξέπληξε δυσάρεστα καθώς βλέπαμε ένα κόσμο θολό με λίγες λεπτομέρειες. Μια μικρή συμβουλή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τα preset του παιχνιδιού στα γραφικά αφού για κάποιο λόγο είναι τα πάντα στο max. Η αλλαγή αυτή βελτίωσε αισθητά την εμπειρία μας αλλά τα γραφικά δείχνουν ότι δεν έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες αυτής της γενιάς. Ίσως μιλάμε και για την μεγαλύτερη «πληγή» του The Surge 2 και αυτό είναι στο κομμάτι της απόδοσης. Αρκετά frame drops και σε πολλές περιπτώσεις το περιβάλλον αργούσε να φορτώσει και αυτό οδηγούσε πολλές φορές στο να μας επιτεθεί κάποιος εχθρός που ακόμα δεν είχαν σχηματιστεί όλες οι λεπτομέρειες πάνω του. Επίσης πολλές φορές η κάμερα λειτουργούσε αρνητικά στις μάχες και άλλες τόσες υπήρχε σ€ύγχυση. Αυτό βέβαια αφορά την έκδοση που είχαμε στα χέρια μας για review και ενδεχομένως με κάποιο update όλα αυτά να αποτελούν σύντομα παρελθόν.

Στα περισσότερα παιχνίδια αυτού του είδους, κάθε φορά που αντιμετωπίζετε κάποιο boss θα πρέπει να το μελετήσετε, να μάθετε τις κινήσεις του και μέσα από κάθε ήττα να βρείτε την σωστή τακτική αντιμετώπισης του, πράγμα που συμβαίνει και στο The Surge 2 αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ο βαθμός δυσκολίας των αρχηγών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν προσφέρει ενδιαφέρουσες προκλήσεις και δύσκολα θα σας μείνει κάποιος στη μνήμη. Είναι πιο εύκολο παιχνίδι, σε σύγκριση με παρόμοιους τίτλους χωρίς να σημαίνει ότι η Deck13 δεν έχει φροντίσει να σας τιμωρήσει σε ένα μικρο σφάλμα που θα κάνετε ή να σας αναγκάσει να επαναλάβετε ξανά και ξανά μια διαδρομή. Σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο δυσκολίας έχει περιοριστεί από τα αρκετά medbays ή συντομεύσεις που ανακαλύπτετε προς αυτά, που στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί απλά να τρέξετε για λίγα λεπτά μέχρι να βρεθείτε σε ασφαλή περιοχή. Επίσης σε αυτό συμβάλει και το σύστημα ανάπτυξης του χαρακτήρα που επιτρέπει εύκολο level up και η εύκολη αναπλήρωση της υγείας. Επιτρέπει από τα πρώτα λεπτά την πρόσβαση σε πολύ χρήσιμες λειτουργίες του χαρακτήρα, χάρη στις οποίες, για παράδειγμα, είμαστε σε θέση να γεμίσουμε την μπάρα υγείας, ξοδεύοντας ενέργεια.

Το The Surge 2 θα σας χαρίσει πάνω από 40 ώρες παιχνιδιού, ειδικά αν επιλέξετε να κάνετε δεύτερο playthrough στο NG + mode όπου σας δίνει αρκετούς λόγους για να παίξετε ξανά. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι για τον μέσο gamer, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα γι αυτού του είδους παιχνίδια αλλά στέκεται μακριά από τα “αδέρφια” του. Έχει προβλήματα αλλά είναι από τα παιχνίδια που για κάποιο λόγο, βλέπεις τα προβλήματα, τα κάνεις στην άκρη και δεν μπορείς να σταματήσεις να παίζεις με αυτό το σύστημα μάχης και τις ατελείωτες επιλογές αναβάθμισης σε κάθε όπλο και εξοπλισμό. Ανταποκρίνεται σε πάρα πολλά playstyles και θα αφιερώσετε χρόνο μέχρι να βρείτε το ιδανικό για εσάς.