Platform: PS4 (tested), PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Bandai Namco Entertainment
Developer: Supermassive Games
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Κυκλοφορία: 30/08/2019

Πίσω στο 2015 και η γνωστή εταιρεία Supermassive Games (Killzone 2004Doctor Who: The Eternity Clock κ.α.) κατάφερε να προσφέρει στο κοινό ένα διαμάντι ή αν θέλετε καλύτερα ένα παιχνίδι έκπληξη με το όνομα Until Dawn, το οποίο ήταν ένας interactive horror τίτλος. ‘Ενα παιχνίδι τρόμου όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εμπνευσμένο από διάφορες ταινίες του συγκεκριμένου είδους όπως τα The Hills Have Eyes, Wrong Turn, SAWFriday the 13th κτλ. Παρά όμως την επιτυχία του Until Dawn και την επιθυμία του κόσμου για ένα sequel, η Sony δεν έδωσε ποτέ το πράσινο φως για την συνέχεια και έτσι η εταιρεία, στράφηκε στην Bandai Namco για μια σειρά τέτοιων παιχνιδιών με τον τίτλο “The Dark Pictures Anthology”, η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον 3 αυτόνομα επεισόδια. Ντεμπούτο λοιπόν κάνει με το Man of Medan ή καλύτερα το The Dark Pictures: Man of Medan, προφανώς με μικρότερη διάρκεια ιστορίας. Οι διακλαδώσεις στην ιστορία είναι άπλετες και σε αντίθεση με το Until Dawn, δεν βασίζεται σε έναν προκαθορισμένο πυρήνα που οι επιλογές του παίκτη θα καθορίσουν απλά το ποιος θα επιζήσει μέχρι το φινάλε. Αυτή τη φορά προσφέρει πράγματι εναλλακτικά τέλη που προκύπτουν από τις επιλογές που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της ιστορίας και τη σχέση που θα χτίσουμε στους χαρακτήρες μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν, η νέα βάση για μια πιο έντονη interactive horror εμπειρία κατέφθασε και περιμένει ΕΣΑΣ για να την δοκιμάσετε.

Αξίζει να ουρλιάξετε μέσα από το παιχνίδι ή μια χαλαρή βόλτα θα ήταν καλύτερη; Οι απαντήσεις θα δοθούν παρακάτω και πάμε να τις δούμε παρέα!

Η ιστορία ξεκινά κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον παίκτη να ελέγχει έναν φαντάρο που υπηρετεί σε ένα τεράστιο πλοίο κάπου στην Ασία. Αφού περάσετε τις πρώτες σκηνές που λειτουργούν ως tutorial για εσάς, η πραγματική ιστορία αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά με το ταξίδι του πλοίου στον Ειρηνικό Ωκεανό να διακόπτεται από ένα περίεργο φαινόμενο. Έτσι λοιπόν μετά από αρκετές δεκαετίες, 5 πρόσωπα, μια ομάδα καλύτερα 5 νεαρών, ξεκινούν για μια μίνι κρουαζιέρα κατάδυσης στην ίδια περιοχή, έχοντας στην κατοχή τους πληροφορίες για ένα αεροπλάνο που έχει βυθιστεί και ένα σημείωμα το οποίο αναφέρεται σε “χρυσό”. Μέχρι που, μέσα από μια σειρά γεγονότων, θα βρεθούν θέλουν δεν θέλουν μπροστά στο προαναφερθέν πλοίο φάντασμα. Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, καθώς παίζεται, θα νομίζετε ότι πρωταγωνιστείτε σε μια τηλεοπτική σειρά επεισοδίων τρόμου και αγωνίας με σκοπό να μείνετε ζωντανοί και να ξετυλίξεται το μυστήριο. Το δυσάρεστο σε όλο αυτό όμως είναι ότι ότι η ιστορία του Man of Medan δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι αξιόλογο αλλά αντιθέτως αν είχαμε να κάνουμε με ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς ανθολογίας τρόμου, θα ήταν εκείνο που θα λέγαμε “Ναι, ok, μέτριο ήταν είχε αυτά τα καλά και αυτά που ήταν αδιάφορα, το ξεχνάμε και περιμένουμε με αγωνία το επόμενο επεισόδιο”. Φυσικά για το σενάριο δεν μπορούμε να μιλήσουμε και να το αναλύσουμε περισσότερο καθώς η ιστορία του ξεδιπλώνεται σταδιακά παρά την απογοήτευση της ιδέας του τίτλου.

Η γοητεία του τίτλου όμως είναι αυτή που η Supermassive Games έκανε στο Until Dawn και συνεχίζει και κάνει το ίδιο καλά και στο Man of Medan. Αναφερόμαστε σαφώς στην δημιουργία ατμόσφαιρας, στην σχέση μεταξύ των 5 πρωταγωνιστών και τις επιλογές που πρέπει να κάνει ο παίκτης, επιλογές που θα χαράξουν την πορεία της ιστορίας και θα κρίνουν ποιοι και πόσοι από τους πρωταγωνιστές θα ζήσουν (κλασσικά) και θα φτάσουν μέχρι το τέλος της περιπέτειας. Οι επιλογές, οδηγούν στις σχέσεις μεταξύ των προσώπων, στην εμπιστοσύνη που χτίζεται μεταξύ ζευγαριών, αδελφών αλλά και ξένων μεταξύ τους μέσα από αρκετά Time Events αλλά και QTEs τα οποία θα καθορίσουν 2 με 3 ώρες αργότερα μια δύσκολη ίσως στιγμή. Το φαινόμενο της πεταλούδας, το καλύτερο στοιχείο δηλαδή του τίτλου, κάνει την εμφάνισή του και εδώ, με την προσφορά του σε replayability, παίζοντας ξανά, να δούμε ένα διαφορετικό τέλος ή εξέλιξη της ιστορίας ή ακόμα και να σώσουμε περισσότερους χαρακτήρες.

Συνεχίζοντας στα του gameplay του τίτλου, θα θέλαμε να αναφερθούμε λίγο στο χειρισμό που κατά την προσωπική μας άποψη η Supermassive Games, δεν έπρεπε να το επιτρέψει. Πολλές φορές όταν τελειώσει κάποιο cinematic, θα σας ζητηθεί να ασχοληθείτε με το ψάξιμο του χώρου στον οποίο βρίσκεστε. Όχι, σε καμία περίπτωση η κάμερα δεν κάνει την ζωή σας δύσκολη όσο ο χειρισμός, ο οποίος είναι λες και βγήκε από άλλη δεκαετία, όπου παραμένει αργός και βαρύς. Μπορεί να πέρασαν 4 χρόνια από το Until Dawn αλλά η εταιρεία έπρεπε να είχε αλλάξει λίγο την φιλοσοφία της πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι. Όπως προ είπαμε, θα πρέπει να ψάξετε χώρους μέσα στο πλοίο για διάφορα clues, αντικείμενα κτλ. Τα σημαντικότερα που θα σας ενδιαφέρουν αν δεν είστε κυνηγοί τροπαίων, είναι κάτι πίνακες που θα βρίσκετε, μέσα από τους οποίους θα σας δίνουν πληροφορία για το τι έχει συμβεί στο πλοίο.

Συνεχίζοντας, ένα νέο στοιχείο και μεγάλο ατού του τίτλου, είναι το multiplayer το οποίο μάλιστα έρχεται σε 2 modes. Για πρώτη φορά, παίζεται παρέα με έναν φίλο/η σας μέσω του Shared Story, παίζεται μόνο online και δίνει στον κάθε παίκτη έναν χαρακτήρα. Το mode αυτό μπορεί σε διάφορες φάσεις να γίνει αρκετά εντυπωσιακό, αφού οι δύο χαρακτήρες μπορεί να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και να συνεργάζονται ή σε εντελώς διαφορετικά σημεία και να ενεργούν όπως κρίνει ο καθένας καλύτερα, επηρεάζοντας όμως την πορεία και τις σχέσεις του με τον άλλον ή συνολικά με την ομάδα των πρωταγωνιστών. Σε αντίθεση με Movie Night, όπου εκεί μπορείτε να παίξετε μέχρι 5 παίκτες, να διαλέξετε ο καθένας από έναν χαρακτήρα, να “δεθείτε” με αυτόν και να κάνετε τις δικές σας επιλογές. Αυτό φυσικά θα λειτουργήσει με το να δώσετε όταν έρθει η ώρα το controller στον φίλο/η σας όπου έχει επιλέξει τον εν λόγω χαρακτήρα της συγκεκριμένης στιγμής. Εγγυημένη διασκέδαση για παρέες.

Στο τεχνικό κομμάτι του τίτλου, υπάρχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα, καθώς παρότι τα όμορφα γραφικά εκθαμβωτικά, λεπτομερέστατα, αληθοφανή, με εκπληκτικούς φωτισμούς, τα facial animations αν και λεπτομερέστατα, σε κάποια σημεία οι εκφράσεις ήταν ξύλινες όπως και το animation με μεγάλες δόσεις frame drops, textures και κολλημάτων κάτι που χαλάει αρκετά την μαγεία που πάει να φτιάξει ο τίτλος. Φυσικά το παιχνίδι τρέχει στα 1080p με 30fps σε απλό PlayStation (βασίστηκε και η έκδοση του review), ενώ σε PS4 Pro στα 1140 και 30fps και Xbox One X στα 4K και 30fps. Η κάμερα όπως αναφέραμε και πιο πάνω δένει άρτια χωρίς προβλήματα σε όλη τη γκάμα του παιχνιδιού και τα voice overs είναι εξίσου καλά και έχουν τις δόσεις που θα σε κάνουν να τρομάξεις με τον κατάλληλο τρόπο.

Μετά την ολοκλήρωση του Man of Medan, στα μενού του παιχνιδιού ξεκλειδώνουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα Special Features με το πιο εκκεντρικό να είναι  ένα σύντομο αφιέρωμα ντοκιμαντέρ στην ανθολογία τρόμου, από το πως ξεκίνησε και το πως έχει καταλήξει εν έτη 2019.

Συνοψίζοντας, το Man of Medan της Supermassive Games, κινήθηκε στα ίδια γνώριμα μονοπάτια του Until Dawn, με αποτέλεσμα όσοι έχουν παίξει στο παρελθόν τον τίτλο να αισθανθούν σαν το σπίτι τους. Η ομάδα είναι πολύ διαβασμένη πάνω στο είδος και το υλικό που δημιούργησε για το πρώτο μέρος της ανθολογίας Man of Medan, είναι προσεκτικά φτιαγμένο από horror fans για horror fans. Πάρτε θα λέγαμε καλύτερα την παρέα σας, έχετε μαζί σας, ποπ κορν, πίτσες, αναψυκτικά κτλ και χαθείτε στην μαγεία μιας μεγάλης σε διάρκεια ταινίας thriller.

To μόνο σίγουρο είναι ότι θα ουρλιάξετε!