Αρκετό ενδιαφέρον έχει η είδηση που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες με τη Microsoft να ερευνά το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν να μεταπουλήσουν τα ψηφιακά παιχνίδια που απέκτησαν. Και όπως είναι γνωστό αν τελικά η ιδέα υλοποιηθεί στο Xbox είναι σχεδόν βέβαιο ότι και η Sony θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Screenshot_15

Εκ πρώτης όψεως η ιδέα φαίνεται καλή ειδικά αν αναλογιστεί ότι αρκετοί από εμάς έχουμε στο λογαριασμό πολλά παιχνίδια που τα έχουμε παίξει και δε πρόκειται να ξανασχοληθούμε. Αλλά ποιο θα ήταν το σωστό αντίτιμο για αυτήν τη ψηφιακή «μεταπώληση». Σίγουρα πάντως όχι αυτό που προτείνει η Microsoft στην έρευνα της, δηλαδή το να μας επιστρέφει το 10% της αξίας του παιχνιδιού. Για παράδειγμα αν αγοράσαμε το Far Cry Primal στα 70€ και το τερματίσαμε θα πάρουμε πίσω 7€, ενώ αυτός που προτίμησε το φυσικό αντίτυπο σίγουρα θα μπορέσει να το πουλήσει στα 35-40€. Από την άλλη αν π.χ θέλω να δώσω το Watch Dogs που είχα αγοράσει πρόπερσι στα 70€ σίγουρα η μεταπωλητική του αξία έχει πέσει ακόμα και του φυσικού αντιτύπου. Όπως καταλαβαίνετε με τα 2 παιχνίδια παραπάνω ένα γενικό 10% δε είναι δίκαιο  και θα πρέπει να μπούνε και επιπλέον κριτήρια με βάση το πόσο πρόσφατος είναι ένας τίτλος.

Screenshot_16

Παρακάτω θα αναλύσω πως θα μπορούσε να δουλέψει σωστά το μοντέλο. Αν θέλεις να μεταπουλήσεις τίτλο μέσα σε τρεις μήνες θα πάρεις το 50%, στους έξι μήνες το 40%, στο χρόνο το 30%, ενώ σε παλιότερους τίτλους θα πάρεις το 20%.  Θα μου πείτε πολύ αισιόδοξος είσαι και ρεαλιστικά οι εταιρείες δε πρόκειται να δώσουν τόσο μεγάλα ανταλλάγματα για το ψηφιακό μας αντίτυπο, αλλά σίγουρο το 10% είναι πολύ χαμηλό. Επίσης υπάρχει και ο παράγοντας που έχει να κάνει με τη τιμή που αγοράσαμε εμείς το παιχνίδι από το ψηφιακό κατάστημα. Όπως όλοι ξέρετε υπάρχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα προσφορές στο PS Store. Π.χ το Assassin’s Creed IV: Black Flag το αγόρασα σε προσφορά στα 15€ περίπου. Θα μου δώσουν το 10% από τα 70€ που αρχικά κόστιζε ή το 1,5€ που αντιστοιχεί στο 10% της τιμής που το αγόρασα; Γιατί στο πρώτο σενάριο αν πάρω 7€ ενώ έδωσα 15€ είναι πολύ καλά. Φυσικά και οι εταιρείες θα προτιμήσουν τη δεύτερη εκδοχή και το αναφέρει η Microsoft στην ερώτηση της.

Συμπέρασμα είναι από όλα τα παραπάνω ότι για να λειτουργήσει η ιδέα της ψηφιακής μεταπώλησης χρειάζονται πολλά παραπάνω από ένα απλό πάρε 10% και δώσε πίσω το παιχνίδι σου. Εννοείται ότι πριν γίνει κάτι τέτοιο θα έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι, αλλά εν κατακλείδι όλα θα εξαρτηθούν από τα ποσά που θα μας δώσουν πίσω στο ψηφιακό μας πορτοφόλι. Αν είναι ψίχουλα (όπως προτίθετε να δώσει η Microsoft) συγνώμη δε θα πάρω, σε λογικές τιμές και ποσοστά σίγουρα θα είναι μια εξαιρετική πρόταση. Εσείς τι γνώμη έχετε για όλα τα παραπάνω. Θα «πουλούσατε» τα ψηφιακά σας παιχνίδια;

Υ.Γ Θα υπάρχει πρόβλεψη να επιστρέφουμε με αντίτιμο τα παιχνίδι του PS Plus;;;;;;Αυτό θα ήταν πολύ καλή είδηση…