Platform: PS4
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Developer: Enhance Games
Διάθεση: Sony PlayStation Greece
Κυκλοφορία: 9/11/2018

Ακούγοντας τη λέξη Tetris στο μυαλό μου έρχονται αυτόματα οι ωραίες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας με το Gameboy ανά χείρας να περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά στη μονόχρωμη οθόνη του φορητού. Το παιχνίδι ήταν φαινόμενο της εποχής των 80s και ακόμα και σήμερα παραμένει ιδιαίτερα εθιστικό και κατά την ταπεινή μου άποψη μιλάμε για τον ορισμό του puzzle. Πλησιάζουμε 30 χρόνια μετά και δε θα μπορούσα να πω όχι σε έναν ακόμα τίτλο της σειράς. Μπορεί όμως το νέο Tetris Effect να κάνει το κλικ και σε νεώτερους παίκτες ή απλά απευθύνεται σε φανατικούς που έχουν μεγαλώσει με το συγκεκριμένο παιχνίδι; Για να δούμε παρακάτω.

Να ξεκινήσουμε με τα βασικά που αφορούν το Tetris για όποιον δεν έχει ασχοληθεί ποτέ τα τελευταία τριάντα χρόνια, αν και αυτό μου φαίνεται λίγο απίθανο. Τουβλάκια διαφορετικού μεγέθους και σχήματος πέφτουν από την κορυφή της οθόνης προς τα κάτω και η αποστολή μας να είναι να φτιάξουμε γραμμές χωρίς κενά. Κάθε φορά που γίνεται αυτό η γραμμή εξαφανίζεται και συνεχίζουμε για όσο δε γεμίσει η οθόνη προς τα πάνω και δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον να τοποθετούμε extra τουβλάκια. Μπορούμε να σβήσουμε ταυτόχρονα και περισσότερες γραμμές με το λεγόμενο Tetris να σβήνει 4, που ήταν και οι περισσότερες γραμμές μέχρι και σήμερα. Όσο περισσότερο παίζουμε τόσο πιο γρήγορα πέφτουν τα τουβλάκια, ενώ προσπαθούμε να σπάσουμε κάποιο από τα high scores μας.

Στο Tetris Effect υπάρχουν κάποιες νέες προσθήκες που διαφοροποιούν λίγο το κλασικό gameplay του παιχνιδιού, αλλά στον πυρήνα του είναι το κλασικό Tetris που αγαπήσαμε. Η δυνατότητα για να κρατάμε κάβα ένα τουβλάκι με το πλήκτρο hold και να το χρησιμοποιήσουμε όταν θέλουμε δεν είναι καινούρια και υπάρχει από το The New Tetris του Ν64 και σε όλα τα παιχνίδια έκτοτε υπάρχει και εδώ και μας βοηθάει αρκετά για να πετύχουμε περισσότερα Tetris. Αυτό που είναι ολοκαίνουριο είναι ο μετρητής Zone στο κάτω αριστερά μέρος της οθόνης, που μας δίνει τη δυνατότητα να παγώνουμε το χρόνο και ταυτόχρονα μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να σβήνουμε γραμμές. Μόλις τελειώσει ο μετρητής επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά όλες οι γραμμές που έχουμε προλάβει να κάνουμε σε αυτόν τον χρόνο υπολογίζονται μαζί με αποτέλεσμα να μπορούμε να κάνουμε Octotris (οχτώ γραμμές), Dodecatris (δώδεκα), Decahexatris (δεκαέξι) και το πολύ δύσκολο Ultimatris με 20 γραμμές!

Για να ρίξουμε και μια ματιά στα modes του παιχνιδιού πολλοί μπορεί να ξενίσουν με αυτό που θα γράψω, αλλά η φιλοσοφία του παιχνιδιού δεν είναι ανταγωνιστική. Όσοι θέλετε να παίξετε παραδοσιακό multiplayer κόντρα σε κάποιον φίλο σας απλά ξεχάστε το, γιατί δεν υπάρχει, ενώ το μόνο που μπορείτε να βρείτε είναι κάποια leaderboards και rankings. To Journey mode, που είναι το βασικό του παιχνιδιού, περιέχει 27 πίστες με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, backgrounds, animations, μουσικά θέματα και εφέ. Θα αναρωτηθείτε τώρα τι ρόλο μπορούν να παίζουν όλα τα παραπάνω σε ένα παιχνίδι Tetris. Και όμως έχουν και μάλιστα μεγάλο ρόλο, καθώς μπορεί να παίζουμε ένα παιχνίδι που έχουμε παίξει εκατομμύρια φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ο ιδιοφυής σχεδιασμός το έχουν μετατρέψει σε μια αξέχαστη εμπειρία. Για παράδειγμα στην πίστα με τα δελφίνια η ταχύτητα που πέφτουν τα τουβλάκια ανεβαίνει με βάση την έξοδο των θηλαστικών από το νερό, ενώ σε άλλες πίστες υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις όπου το περιβάλλον επηρεάζει άμεσα το gameplay. To παράπονο μου από το Journey mode είναι ότι παρά την τεράστια ποικιλία που παρουσιάζει στις εναλλαγές χρωμάτων και backgrounds δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Ένας έμπειρος παίκτης δε θα χρειαστεί παραπάνω από 3 ώρες για να το τελειώσει στο normal και άντε λίγο παραπάνω για να τελειώσει και το expert.

Φυσικά το παιχνίδι δε περιορίζεται στο Joyrney και υπάρχει και το Effect mode που μας δίνει αρκετές ευκαιρίες ενασχόλησης που χωρίζονται σε κατηγορίες. Στο Sprint θα πρέπει να καθαρίσουμε 40 γραμμές σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, στο Master θα παίξουμε σε γρήγορους ρυθμούς, το Chill Marathon μας αφήνει να παίζουμε χαλαρά, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετά ακόμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Mystery που έχει αρκετά εφέ που άλλοτε είναι καλά και άλλοτε κακά. Για παράδειγμα πέφτουν γιγάντια τουβλάκια που καλύπτουν μεγάλο μέρος μέρος της οθόνης, υπάρχει zoom in- zoom out και αλλαγές της προοπτικής, ενώ το χειρότερο όλων είναι το Vertical Flip που στη κυριολεξία φέρνει τα πάνω κάτω και θα πρέπει να παίξετε με την οθόνη ανάποδα. Δε μπόρεσα να αντέξω ούτε λεπτό…Το κλασικό Marathon θυμίζει αρκετά το αρχικό Tetris καθώς αφαιρεί τον μετρητή Zone και θα πρέπει να καθαρίσουμε 150 γραμμές. Όπως μπορείτε να καταλάβετε υπάρχουν αρκετές αφορμές για να επιστρέφουμε και να παίζουμε το Tetris Effect, έστω και για ένα χαλαρωτικό μισάωρο ανάμεσα στα μεγαθήρια που όλοι παίζουμε αυτόν τον καιρό.

Ο τεχνικός τομέας όχι μόνο είναι εντυπωσιακός, αλλά αλληλεπιδρά μοναδικά με το κλασικό gameplay του Tetris. Εδώ να τονίσουμε ότι δημιουργός του Tetris Effect είναι ο Tetsuya Mizuguchi, που έχει δώσει αντίστοιχα δείγματα γραφής με τα Rez και Lumines. Καταφέρνει να παντρέψει άριστα το κλασικό, εθιστικό gameplay και με έναν μοντέρνο τρόπο και να το μετατρέψει σε μια μοναδική εμπειρία όπως αρμόζει στην ευφυή δημιουργία του Alexey Pajitnov. Στα πρότυπα του Lumines κάθε κίνηση μας έχει αντίκτυπο στα εφέ και τον ήχο με αποτέλεσμα ο τρόπος παιχνιδιού μας να αλλάζει και τον ρυθμό της μουσικής.

Μιλώντας για ήχο το soundtrack  είναι φανταστικό και με μεγάλη ποικιλία από χαλαρή μουσική, ηλεκτρονική, jazz εώς και trance κάνοντας το Tetris Effect να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τίτλους της κονσόλας σε αυτόν τον τομέα. Όπως αναφέρεται και στην αρχή του παιχνιδιού καλά θα κάνετε να το παίξετε με το headset σας και η εμπειρία θα απογειωθεί. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα εντυπωσιακά θέματα που το συνοδεύουν. Τα έντονα χρώματα, η ποικιλία σε διαφορετικούς κόσμους από θάλασσες, βουνά, χιόνια και με εντυπωσιακά εφέ που μου έκαναν παρόμοια εντύπωση με αυτά του πρώτου παιχνιδιού που παίξαμε στο PS4 και μιλάω για το Resogun δίνουν extra πόντους στο Tetris Effect. Όλα αυτά είναι τόσο όμορφα δομημένα και πολλές φορές μπορούν να μας αποπλανήσουν και να χάσουμε τη συγκέντρωση μας από αυτό καθαυτό το gameplay, αλλά χαλάλι. Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι το παιχνίδι λειτουργεί καλύτερα στο PS4 Pro με την υποστήριξη 4Κ και HDR, ενώ υπάρχει και υποστήριξη για το PS VR και αν και δε το έχουμε δοκιμάσει ήδη θεωρείται από τους τίτλους που θα πρέπει να δοκιμάσετε όσοι έχετε στη κατοχή σας το περιφερειακό.

Στη τελική το Tetris Effect είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Η αλήθεια είναι ότι μόλις το είδαμε στην Ε3 είπαμε τι καινούριο μπορεί να προσφέρει ένα παιχνίδι Tetris το 2018. Και όμως ο  Tetsuya Mizuguchi καταφέρνει χωρίς να χαλάσει το ήδη καταπληκτικό gameplay να το παντρέψει με έναν καταπληκτικό οπτικοακουστικό τομέα μετατρέποντας το Tetris Effect σε μια απίστευτη εμπειρία. Όσοι έχετε μεγαλώσει παίζοντας Tetris αγοράστε το με κλειστά μάτια, ενώ όσοι θέλετε ένα καλό puzzle για να περνάτε ευχάριστα κάποιες ώρες καλά θα κάνετε να το δοκιμάσετε.