Τα top down shooter έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια στο PS4 και αυτό κυρίως λόγω της καταπληκτικής δουλειάς της Housemarque με τα Alienation και Nex Machina να αποτελούν τις τελευταίες δημιουργίες. Δυστυχώς η Housemarque προχώρησε και δε θα δημιουργήσει άλλα παιχνίδια του είδους και το μεγάλο κενό πρέπει να καλυφθεί από άλλες εταιρείες. Μία από αυτές είναι η 10tons, που δεν είναι πρωτάρα στο είδος με τα Crimsonland και Neon Chrome, και μας παρουσιάζει το νέο της παιχνίδι με το περίεργο όνομα Tesla vs Lovecraft. Καταφέρνει άραγε να αποτελέσει έναν άξιο εκπρόσωπο των top down shooter; Για να δούμε παρακάτω…

Το σενάριο, που λίγη σημασία έχει για ένα παιχνίδι του είδους, μας βάζει στη θέση του σημαντικού επιστήμονα Tesla ενάντια στα πλάσματα που προέρχονται από το μυαλό του H.P. Lovecraft, που έχει τον ρόλο του κακού της υπόθεσης. Έχει κλέψει την τεχνολογία σας και απελευθέρωσε τις δαιμονικές ορδές του και εξαρτάται από εσάς να την πάρετε πίσω και να την χρησιμοποιήσετε για να πολεμήσετε τα φρικτά πλάσματα. Όπως καταλαβαίνετε δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά αποτελεί μια καλή αφορμή γι την αντιπαράθεση μας με άπειρους εχθρούς και εκεί θα μιλήσουν τα όπλα!

Το gameplay είναι παρόμοιο με το πολύ καλό Crimsonland και περιέχει αρκετά μικρής έκτασης επίπεδα που είναι γεμάτα με διαφόρους ειδών εχθρών. Η οθόνη πραγματικά γεμίζει και η συνεχής κίνηση στο χώρο σε συνδυασμό με τις εύστοχες βολές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση με αποτέλεσμα η δράση να είναι έντονη και οι στιγμές χαλάρωσης ελάχιστες. Γι αυτό το λόγο η 10tons πολύ έξυπνα έχει δημιουργήσει επίπεδα που δεν έχουν χρονική διάρκεια πάνω από 2 με 3 λεπτά, ενώ η δυσκολία αυξάνεται γεωμετρικά όσο προχωράμε στα επίπεδα. Και αν η φύση του είδους μπορεί να κάνει το gameplay επαναλαμβανόμενο η 10tons έχει προσθέσει ένα γενναιόδωρο progression system με μεγάλη ποικιλία σε όπλα και ικανότητες, που υπάρχουν διάσπαρτα σε κάθε level, ενώ το highlight είναι η δυνατότητα να μαζεύουμε έξι κομμάτια που μας μετατρέπουν για ένα χρονικό διάστημα σε δυνατό mech που μπορεί να καταστρέψει ότι κινείται σε χρόνο dt. Φυσικά υπάρχουν και τα boss fights, ενώ ο χάρτης χωρίζεται σε τρεις περιοχές που περιέχουν μεγάλο αριθμό levels. Η κίνηση του χαρακτήρα, το shooting κομμάτι και όλα τα βασικά στοιχεία του gameplay που χρειάζεται ένα top down shooter είναι πολύ καλά υλοποιημένα, ενώ το βασικότερο είναι ότι το παιχνίδι παρά την αυξανόμενη δυσκολία του καταφέρνει να είναι διασκεδαστικό και ταυτόχρονα μπορεί να μας κρατήσει κολλημένους στην οθόνη.

Πέρα από το campaign υπάρχουν τα daily challenges και το survival mode, αλλά και η δυνατότητα για local co op multiplayer με τη συμμετοχή εώς τεσσάρων παικτών. Δυστυχώς δεν υπάρχει online multiplayer, αλλά σε όσους αρέσει το είδος και ψάχνουν κάτι για να παίζουν με τη παρέα σπίτι το Tesla vs Lovecraft είναι μια καλή επιλογή. Στον τεχνικό τομέα τα πράγματα κυμαίνονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και σε κάποια σημεία έχουν επηρεαστεί από τις δημιουργίες της Housemarque, όπως οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί. Βέβαια σε καμία περίπτωση τα γραφικά δε φτάνουν πχ το Alienation, αλλά κάνουν τη δουλειά τους, ενώ και το soundtrack συμβάλλει στην ατμόσφαιρα ενός top down shooter.

Κλείνοντας το Tesla vs Lovecraft είναι από τις καλύτερες προσπάθειες της 10tons και καταφέρνει να ξεπεράσει τα προηγούμενα παιχνίδια της, δείχνοντας ότι το studio παρουσιάζει βελτίωση με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για έναν άξιο εκπρόσωπο σε μια κατηγορία που υπάρχουν ήδη αρκετές επιλογές και όσοι ψάχνονται για ένα ακόμα παιχνίδι του είδους του top down shooter καλά θα κάνουν να το δοκιμάσουν.