First person shooter και πρωτοτυπία είναι δύο λέξεις αντίθετες από όσο έχουμε καταλάβει τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια που το είδος αναπτύσσεται. Αν μάλιστα είσαι και μικρό indie studio και δεν έχεις τους πόρους καλύτερα να μη το προσπαθήσεις καν. Εκτός και αν είσαι η SUPERHOT Team και έχεις μια πρωτότυπη ιδέα που αρέσει στο κόσμο και βρει χρηματοδότηση μέσω του KickStarter. Κάπως έτσι κυκλοφόρησε πέρσι το SUPERHOT σε PC και Xbox One και φυσικά το PS4 και το PS VR δε θα μπορούσαν να μείνουν απ έξω και έτσι πριν λίγες μέρες έγινε διαθέσιμο και για τα συστήματα της Sony. Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί μαζί του; Για να δούμε παρακάτω….

Ξεκινώντας λοιπόν το SUPERHOT είναι ένα FPS, αλλά ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Παγιδευμένοι σε μια εικονική πραγματικότητα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορα μικρά σενάρια μάχης και ο στόχος μας θα είναι να εξουδετερώσουμε τους κόκκινους τύπους που θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση. Στη διάθεση μας έχουμε αρκετά όπλα από τις γροθιές μας, τα πιστόλια, τα shotgun και machine gun, εώς τα σπαθιά, τα ρόπαλα ακόμα και τα διάσπαρτα μπουκάλια που βρίσκονται στο περιβάλλον διάσπαρτα. Και εντάξει όλα αυτά θα μου πείτε τα έχουμε ξαναδεί εκατομμύρια φορές τι διαφορετικό έχει το SUPERHOT; Και η απάντηση είναι ο χρόνος. Όσο είμαστε ακίνητοι ο χρόνος δε κυλάει που σημαίνει ότι και οι αντίπαλοι είναι ακίνητοι. Όταν κινούμαστε εμείς υπάρχει και κίνηση στο περιβάλλον. Το Slow motion και οι αργές κινήσεις είναι το σημείο κλειδί για την επιτυχία μας στο παιχνίδι.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν θελήσετε να το προσεγγίσετε με τη γνωστή FPS προσέγγιση θα χάσετε πάρα πολλές φορές. Το SUPERHOT χρειάζεται σκέψη, μελετημένες κινήσεις και σε αυτό φυσικά συντελεί και η παύση του χρόνου που μας δίνει περιθώρια να οργανώσουμε τη τακτική μας. Θετικό είναι ότι υπάρχει ελευθερία κινήσεων και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα βγάλουμε πέρα. Με το που συνηθίσετε το ιδιόρρυθμο gameplay θα απολαύσετε τις μάχες ειδικά αυτές με τα όπλα και την αργή ανταλλαγή πυρών που μας επιτρέπει από τη μία σε αργή κίνηση να αποφεύγουμε τις αντίπαλες σφαίρες και από την άλλη να έχουμε το χρόνο για ένα headshot. Όταν δεν έχουμε όπλο στη κατοχή μας υπάρχουν χώροι για να κρυφτούμε και να φέρουμε με τη κίνηση μας κοντά τους αντιπάλους και με δύο τρεις γροθιές να τους πάρουμε και το όπλο. όσο προχωράμε τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα και περισσότεροι εχθροί βρίσκονται τριγύρω μας, ενώ η αποφυγή των πυρών που έρχονται κατά πάνω μας μου θύμισε αρκετά τη κλασική σκηνή του The Matrix και είναι από τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού. Από όλα αυτά που σας περιγράψαμε το συμπέρασμα είναι ότι το SUPERHOT περισσότερο έχει το puzzle στοιχείο στο gameplay και λιγότερο το FPS, αλλά η εκτέλεση αν μη τι άλλο είναι πολύ καλή και πρωτότυπη.

Η αποστολή μας βέβαια μόνο εύκολη δεν είναι και θα χρειαστεί αρκετές απόπειρες για να βρούμε τη λύση. Με μία σφαίρα είμαστε εκτός και φτου και από την αρχή του επιπέδου. Ευτυχώς αυτά είναι μικρής διάρκειας και δε χρειάζεται να παίζουμε ξανά και ξανά τα ίδια. Στο τέλος κάθε επιπέδου υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σε κανονική ταχύτητα το replay και εκεί μπορούμε να δούμε εντυπωσιακές σκηνές μάχης. Το μεγάλο αρνητικό της υπόθεσης είναι η μικρή χρονική διάρκεια του που δε ξεπερνάει τις 2 με 3 ώρες υπολογίζοντας και τις αρκετές προσπάθειες που θα χρειαστεί για να τελειώσουμε αρκετά επίπεδα. Υπάρχουν δύο modes για περαιτέρω ενασχόληση αλλά δε νομίζω ότι είναι αρκετά για να μας κρατήσουν αρκετά. Το Endless mode ξεκλειδώνει μόλις ολοκληρώσουμε το campaign και όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο σκοτώνουμε κόκκινους μέχρι να μας σκοτώσει κάποιος. Το Challenge mode είναι πιο ενδιαφέρον καθώς παίζουμε ξανά το παιχνίδι, αλλά με διάφορες παραμέτρους όπως το να χρησιμοποιήσουμε μόνο σπαθί ή και καθόλου όπλα. Η δυσκολία αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό και θα χρειαστούν ώρες και υπομονή.

Να πούμε και λίγα λόγια για τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, όπου και εδώ οι προγραμματιστές έκαναν κάποιες έξυπνες επιλογές. Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φώτο το λευκό χρώμα και οι αποχρώσεις του κυριαρχούν και η απεικόνιση μιας εικονικής πραγματικότητας ταιριάζει αρκετά. Έτσι μπορούμε εύκολα να εντοπίζουμε τους κόκκινους εχθρούς και τα μαύρα αντικείμενα που υπάρχουν στο περιβάλλον και θα μας βοηθήσουν στην αποστολή και μιλάμε για τα όπλα και τα μπουκάλια. Παρόμοια απλότητα υπάρχει και στην ηχητική επένδυση και η μουσική ακούγεται σε μικρά διαστήματα αφήνοντας μας να προσέχουμε τα εφέ από την κίνηση όπλων και αντιπάλων. Απλά, λιτά και ταιριαστά στο concept.

Συνοψίζοντας, το SUPERHOT είναι ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός puzzle και shoooter και είναι μία από τις πιο πρωτότυπες δημιουργίες των τελευταίων χρόνων. Δυστυχώς η διάρκεια του δεν είναι μεγάλη και τα 25Ε  που κοστίζει είναι αρκετά και ίσως θα ήταν καλύτερα να το δοκιμάσετε σε κάποιο από τα sales του PS Store.