Platform: PC, Xbox One, PS4 (tested), Switch
Publisher: Konami
Developer: Konami
Διάθεση: Zegetron
Κυκλοφορία: 12/07/2018

Με πάνω από 30 χρόνια κυκλοφοριών, η σειρά Bomberman έχει χάσει λίγο την αίγλη της, όμως παρ’όλα αυτά ακόμα διατηρεί το κοινό της. Μετά την κυκλοφορία του στο νέο τότε Switch, ήρθε μετά από λίγους μήνες και στις υπόλοιπες κονσόλες. Η Konami φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει μερικά franchises που δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κοινό και μπορώ να πω ότι το εκτιμώ εκ μέρους της. Ως πρωτάρης στη σειρά, αλλά με ενδιαφέρον στα multiplayer games με παρέα, ήθελα να δω περί τίνος πρόκειται. Τα multiplayer games τελευταία μπορούμε να πούμε ότι αυξήθηκαν προς το τέλος της γενιάς του PS4, αλλά και πάλι δεν παύουν να είναι κάπως περιορισμένα. Οπότε ας δούμε αν το Super Bomberman R αξίζει την προσοχή σας.

Ξεκινώντας με τα λιγότερο σημαντικά για τίτλο τέτοιου είδους, τα γραφικά βρίσκονται σε ένα μέτριο αλλά φυσικά ικανοποιητικό επίπεδο, με animations και character models που δε θα σας συγκλονίσουν, αλλά ούτε θα τα βρείτε άσχημα. Τα menu μου φάνηκαν ευχάριστα και με retro ήχους και μουσική από παλιές εποχές Konami, ενώ προσθήκες χαρακτήρων όπως ο Ratchet, ο Pyramid Head και ο Snake φυσικά ήταν καλοδεχούμενες για το κοινό του PlayStation. Επίσης, το παιχνίδι έχει ένα Story Mode με το οποίο μπορείτε να ασχοληθείτε μερικές ώρες αν δεν έχετε συμπαίκτες. Κατά τη γνώμη μου αξίζει να ασχοληθείτε, αφενός για να μάθετε τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, αφετέρου για τα boss fights και τα διαφορετικά objectives, τα οποία είναι ένα καλό διάλειμμα από το υπόλοιπο παιχνίδι. Επίσης, η σύντομη ιστορία του έχει μερικές στιγμές με καλό χιούμορ, χωρίς βέβαια να έχει να πει το αξιόλογο.

Στα του gameplay τώρα. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να εξολοθρεύσετε όλους τους αντιπάλους. Το βασικό σας όπλο είναι (μαντέψτε τι) οι βόμβες, τις οποίες είτε απλά αφήνετε, είτε στη συνέχεια μπορείτε να τις ωθήσετε προς μια κατεύθυνση. Οι βόμβες έχουν μια ακτίνα δράσης και με βάση αυτή θα πρέπει να παγιδέψετε καταλλήλως τον αντίπαλο, είτε AI είτε άλλος παίκτης και να τον σκοτώσετε. Φυσικά, από την έκρηξη μπορείτε να χάσετε και οι ίδιοι, οπότε το παιχνίδι όπως καταλαβαίνετε απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και τακτική. Επίσης, μία έξυπνη προσθήκη είναι τα Revenge Carts. Όταν ένας παίχτης χάνει, μεταφέρεται εκτός του επιπέδου σε ένα cart, έχοντας την ικανότητα να κάνει το γύρο εκτός και να πετάει βόμβες. Αν σκοτώσει κάποιον παίχτη εντός με τον τρόπο αυτό, επιστρέφει στο παιχνίδι. Αυτό, πρώτον εξασφαλίζει ότι ο παίχτης που χάνει δεν περιμένει με τους υπόλοιπους μέχρι να τελειώσουν, εφόσον έχει κίνητρο να επιστρέψει στο παιχνίδι και δεύτερον δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, αφού μπορεί να »γυρίσει».

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι όπως ανέφερα και παραπάνω οι έξτρα χαρακτήρες από άλλα franchises. Πέρα από το ότι μπορείτε να παίξετε με χαρακτήρες που πιθανό να λατρεύετε, οι χαρακτήρες αυτοί έχουν και διαφορετικές ικανότητες. Για παράδειγμα, ο Ratchet μπορεί με το όπλο του να ακινητοποιήσει για λίγο έναν αντίπαλο. Αυτό συμβάλλει περαιτέρω στο κομμάτι της τακτικής, αφού ανάλογα το χαρακτήρα που ελέγχει ο αντίπαλος θα πρέπει να παίξετε κατάλληλα. Το τελευταίο mode που υπάρχει είναι το Grand Prix, το οποίο είναι ένα ομαδικό multiplayer mode, στο οποίο νικάει η ομάδα με τα περισσότερα kills ή αυτή που μαζεύει τους περισσότερους κρυστάλλους. Αν και ακούγεται υποσχόμενο, η εκτέλεσή του μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη και καταντάει βαρετό εύκολα. Τέλος, το online κομμάτι στις αρχές είχε μεγάλο πρόβλημα, όμως στη συνέχεια βελτιώθηκε σε μικρό βαθμό. Αν και προσωπικά δεν ασχολούμαι πολύ με το online, όποιος θέλει να ασχοληθεί κυρίως με αυτό το κομμάτι θα έχει πρόβλημα.

Συνοψίζοντας, το Super Bomberman R είναι μια από τις καλές προσθήκες στη σειρά. Αν και δε θα σας συναρπάσει, είναι ένας από τους αξιόλογους σχετικά multiplayer τίτλους και κατάλληλο να παιχτεί με παρέα στο σπίτι. Παρά τα θέματά του σε μερικά modes και στο online, θα καταφέρει να σας »φάει» μερικές ώρες ευχάριστα. Αν βελτιωθεί περαιτέρω και το online θα είναι σίγουρα μια καλή επιλογή, αφού είναι και half priced τίτλος. Επίσης, πιστεύω ότι είναι λίγο ελλιπές ως προς τα modes. Μπορούσε να είχε γίνει περαιτέρω δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Παρόλα αυτά, σε παίχτες που θέλουν να παίξουν με την παρέα τους στο σπίτι, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Αλλά και σε διαφορετική περίπτωση, κατά τη γνώμη μου δε χάνεται τίποτα να το δοκιμάσετε.