Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One
Publisher: Rebellion
Developer: Rebellion
Διάθεση: IGE S.A.
Κυκλοφορία: 28/08/2018

Η Rebellion Developments, γνωστή για το franchise του Sniper Elite, φέρνει στο προσκήνιο μια παραλλαγή της κλασικής φόρμουλας του Zombie Army Trilogy, και την τροποποιεί με έναν μοναδικό τρόπο σε κάτι το πρωτοποριακό, αρκετά διασκεδαστικό και σταδιακά ανοδικό. Με λίγα λόγια, το Strange Brigade έρχεται στη gaming βιομηχανία να αφήσει τη δικιά του πινελιά, έχοντας διατηρήσει τις ρίζες από παρελθοντικούς τίτλους της Rebellion Developments, αλλά παράλληλα αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας στο gamer που θα έρθει σε επαφή μαζί του.

Σε πρώτο στάδιο το concept του τίτλου περιτριγυρίζεται γύρω από τους επίλεκτους της ομάδας “Strange Brigade”. Στόχος τους είναι να αφανίσουν οποιαδήποτε μεταφυσική παρεμβολή κάνει ορατή την παρουσία της στον πλανήτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ομάδα καταφθάνει στα μοναδικά αξιοθέατα της ερήμου, έχοντας να αντιμετωπίσει τις ορδές από μούμιες, οι οποίες βρίσκονται κάτω από την ηγεσία μιας πανάρχαιας βασίλισσας που ανήλθε στην επιφάνεια (έπειτα από 4000 χρόνια) για να διεκδικήσει ότι και στο παρελθόν. Το σενάριο του τίτλου, σίγουρα δεν είναι το δυνατό του σημείο. Υπάρχουν έκδηλες επιρροές για το παραπάνω concept που εστίασε η Rebellion Developments. Έχουμε έρθει σε επαφή με το σενάριο, τόσο μέσω βιντεοπαιχνιδιών, όσο και ταινιών. Σε γενικές γραμμές, η ιστορία δεν αποτελεί το δυνατό κομμάτι του τίτλου, αλλά περισσότερο λειτουργεί ως το μοχλό έναρξης και τοποθέτησης για τα μετέπειτα που επρόκειτο να συναντήσει ο player στο βιντεοπαιχνίδι.

Ως γνωστόν, το Strange Brigade πρόκειται για ένα coop third-person shooter βιντεοπαιχνίδι που όπως προαναφέρθηκε παίρνει κάποιες προδιαγραφές από το Zombie Army Trilogy. Το παραπάνω δεν αναιρεί όμως το γεγονός ότι ο τίτλος σταδιακά χτίζει κάτι το δικό του, χωρίς να επικεντρώνεται σε διάφορες “κοπιές” από τις απ’ έξω επιρροές που έχει δεχτεί. Συμπερασματικά, αν και έχει δανειστεί από διάφορες φόρμουλες υλοποίησης, καταφέρνει μεθοδικά να χτίσει το δικό του κόσμο (από άποψης gameplay) και να ενσωματώσει τον player μέσα σε αυτόν. Όπως θα δείτε και κατά την επαφή σας με τον τίτλο, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μια σταδιακή ανέλιξη. Το Strange Brigade μπορεί να φανεί ως κάτι το ωμό σε πρώτο στάδιο, αλλά μεθοδικά θα σας αλλάξει την άποψη αυτήν.

Συνεχίζοντας στο gameplay κομμάτι, όπως κάθε 4 player coop, έτσι και αυτό εστιάζει σε 4 διαφορετικούς χαρακτήρες. Στα αρνητικά του τίτλου βρίσκουμε την ελάχιστη εστίαση που έδωσε η developer ομάδα προς την ουσιαστική διαφοροποίηση αυτών. Πέρα κάποιων ειδικών special powers, η μοναδική ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην τετράδα ηρώων βρίσκεται στην εξωτερική εμφάνιση αυτών.

Συνεχίζοντας στα αρνητικά, θα χαρακτηρίζαμε μικρό το σύστημα αναβαθμίσεων του οπλοστασίου, αλλά και του ίδιου του χαρακτήρα. Το μόνο πρωτοποριακό κομμάτι επάνω σε αυτό αποτελεί το γεγονός ότι ο character σας δε δυναμώνει μέσω xp, αλλά μέσω gems που θα συλλέξετε κατά την επαφή σας με το παιχνίδι. Κατά τ’ άλλα, οι επιλογές στα όπλα και στην ανάπτυξη των ηρώων είναι αρκετά ελάχιστες, ειδικά από έναν τίτλο που κάλλιστα θα μπορούσε να προωθήσει χαρακτηριστικά από τις διάφορες ήδη επιρροές που έχει δεχτεί.

Το παραπάνω αν και μέγιστης σημασίας αρνητικό –καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να μειώσει δραματικά το replayability του τίτλου- σώζεται από το μοτίβο που έχει εφαρμοστεί στις πίστες. Το Strange Brigade ακολουθεί το κλασσικό μοτίβο με τις ορδές των εχθρών να έρχονται μεθοδικά, ενώ με κάθε γύρο που περνάει να αυξάνονται και να γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικοί. Η αλήθεια είναι ότι κατά την πρώτη σας επαφή και στα χαμηλά επίπεδα, ο βαθμός δυσκολίας μπορεί να σας φανεί σχετικά μικρός. Εντούτοις, καθώς θα εξελιχθείτε οι συγκρούσεις θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Κάτι που αυτόματα καθιστά το Strange Brigade challenging και διασκεδαστικό.

Κλείνοντας το κομμάτι του gameplay, ορατές είναι και οι προσθήκες διαφόρων puzzles της εταιρίας, τα οποία λειτουργούν ως μια ευχάριστη διακοπή από το ακατάπαυστο πιστολίδι του παιχνιδιού. Τα παραπάνω δένουν αρμονικά με το όλο concept αυτού, ενώ αρκετά διασκεδαστικές είναι και οι παγίδες-puzzles που λειτουργούν ως ελαφρυντικό στις δύσκολες στιγμές που θα βιώσετε.

Φτάνοντας στο κομμάτι των γραφικών, σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με οφθαλμόλουτρο, αλλά η όλη προσαρμογή της γραφικής επένδυσης με το concept λειτουργεί άψογα. Χωρίς μεγάλα στάνταρ και ποικιλία στα χρώματα, τα διάφορα animations και τα λοιπά backgrounds δένουν αρμονικά με την όλη φύση του Strange Brigade. Από την άλλη, η επένδυση στον τομέα του ήχου δίνει ρεσιτάλ, έχοντας έντονες ρίζες από παλαιότερα franchise του είδους και ταινίες του τύπου Indiana Jones, με τρομερό voice acting στο ρόλο του αφηγητή και με εκπληκτικά sound effects.

Εν κατακλείδι, το Strange Brigade είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί παρέα. Το να έρθετε σε επαφή μόνο σας με τις ορδές τεράτων είναι εφικτό, αλλά σύντομα θα καταντήσει ανιαρό και αρκετά μονολιθικό ως πλάνο προσέγγισής σας για τον τίτλο. Αν και το παιχνίδι δεν αποτελεί κάτι το επαναστατικό για τα δεδομένα της gaming αυλαίας του 2018, σίγουρα καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις και για τους σκληροπυρηνικούς του είδους να αποτελεί μια καλή μελλοντική επένδυση –έχοντας σκοπό να ξεφύγετε λίγο από την υπάρχοντα φόρμουλα.