Στο σύμπαν του Star Wars που δημιούργησε ο George Lucas το 1977, τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από το fandom που το υποστηρίζει. Εκατομμύρια κόσμος αγαπά και γνωρίζει το Star Wars, ακόμα και αν αυτό είναι μόνο ένας «Darth Vader» ή το εμβληματικό φωτόσπαθο, έως superfans που γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια από ταινίες, κομικς και σειρές και παρευρίσκονται σε κάθε Συνέδριο. Αφήνοντας στην άκρη τις ταινίες, τις σειρές και τα σύγχρονα videogames, το Star Wars δημιούργησε ταυτόχρονα μια άκρως σημαντική υποκουλτούρα φανατικών συλλεκτών παιχνιδιών (ελληνιστί toys), τα οποία είδαν μια τεράστια άνθιση στα τέλη του 70 με την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας και συνόδευσαν το booming των παιχνιδιών και των memorabilia που έγινε τις δεκαετίες του 80 και 90, ενώ συνεχίζει να υφίσταται έως και τις μέρες μας, αν και σε μικρότερο και πιο premium τιμολογιακά βαθμό.
Σε όλη αυτή την πορεία του Star Wars σύμπαντος, οι fans βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι των παιχνιδιών που κυκλοφορούν, είτε γιατί τα θέλουν για τη συλλογή τους είτε γιατί ξέρουν πως η μεταπωλητική τους αξία σκαρφαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια. Αν ήσασταν τυχεροί και οι γονείς σαν είχαν λατρεία και παιχνίδια Star Wars στην ντουλάπα τους τότε μπορείτε να εξαργυρώσετε πανάκριβα την τύχη σας, διαφορετικά αν μόνοι σας μαζέψατε τα τελευταία χρόνια παιχνίδια Star War μπορείτε να βγάλετε 1-2 μηνιάτικα με μια μεταπώληση, εκτός αν φυσικά έχετε την υπομονή να δείτε τι θα πιάσουν σε 30-40 χρόνια από τώρα…

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από τα πιο σπάνια και πολύτιμα Star Wars παιχνίδια, από την αρχική συλλογή του 77 έως και POP φιγούρες των ημερών μας.

 

Funko POP! Boba Fett (Droids) SDCC 2013 exclusive – 510$

Η αποκλειστική POP! έκδοση του Boba Fett (Droids) από την Funko, για την San Diego Comic-Con 2013, είναι από τα πιο πρόσφατα Star Wars merchandise που απέκτησαν γρήγορα συλλεκτική και υψηλή χρηματική αξία. Με μόλις 480 κομμάτια να έχουν διατεθεί κατά τη διάρκεια της SDCC, η τιμή τους αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 510$ κατά μέσο όρο, με πωλήσεις να έχουν γίνει έως και 700$ για μια μόνο φιγούρα!

Funko POP! Holographic Darth Maul SDCC 2012 exclusive – 2460$

Άλλη μια Funko POP! Star Wars φιγούρα….φιγουράρει στο αφιέρωμα μας και μιλάμε για την Holographic Darth Maul που διατέθηκε αποκλειστικά στην San Diego Comic-Con 2012 σε 480 τεμάχια. Το καλύτερο; Η μέση τιμή μεταπώλησης αυτή τη στιγμή είναι στα 2460$ με την υψηλότερη που έχει επιτευχθεί στα 2999$!

Star Wars #1 comic, 35 cents έκδοση – 13.600$

Δε γινόταν να λείπουν και τα κόμικς από όλη αυτή τη τρέλα των collectables. Η ενδιαφέρουσα ιστορία μας πάει στο πρώτο κόμικ που κυκλοφόρησε η Marvel με το adaptation της πρώτης ταινίας. Η εταιρεία εκείνη την περίοδο έπαιζε με την ιδέα να αυξήσει τις τιμές στα κόμικ της από 30 cents σε 35 cents και θεώρησαν πως το πρώτο τεύχος του Star Wars ήταν μια καλή ευκαιρία. Τύπωσαν κόμικς με την νέα αυξημένη τιμή τα οποία όμως απέστειλαν μόνο σε 4 πόλεις: Memphis, Toledo, Tuscaloosa και Wilmington. Από τα 1500 τεμάχια των 35cents που διατέθηκαν υπολογίζεται πως σώθηκαν μόλις το 1/3 και η τιμή τους αγγίζουν τα 13.600$!

LEGO Millenium Falcon 2007 1st edition – 16.000$

Φυσικά δεν γινόταν να λείπουν τα LEGO από τον χορό, μάλιστα έχουν βγάλει πολλές εξαιρετικά σπάνιες εκδόσεις σε διαγωνισμούς αλλά εδώ θα επικεντρωθούμε στα LEGO sets και συγκεκριμένα στο LEGO Millenium Falcon του 2007 με τότε τιμή πώλησης στα 500$. Πανάκριβο για τότε (και τώρα) αλλά ήταν το μεγαλύτερο LEGO set που είχε κυκλοφορήσει, ενώ περιείχε και φιγούρες μέσα. Όσοι είχαν αγοράσει την πρώτη έκδοση μέσω του LEGO.com παρέλαβαν μαζί και ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας. Οι ελάχιστοι που κατάφεραν να αντισταθούν και να μην ανοίξουν το set, αν είναι Mint in box μαζί με το πιστοποιητικό μπορεί να φτάσει στην εξωφρενική τιμή των 16.000$ στην αγορά!

Vinyl Cape Jawa του ’77 – 18.000$

Η ακριβότερη φιγούρα Star Wars που αναζητούν οι μεγαλύτεροι συλλέκτες έως και σήμερα έχει τρεις λέξεις, «Vinyl Cape Jawa«. Ως μέρος της αρχικής 12αδας συλλογής παιχνιδιών της Kenner, που είχαν βγει για λογαριασμό της πρώτης ταινίας Star Wars το 77, η Jawa φιγούρα διέθετε κάπα από βινύλιο, όμως ο κατασκευαστής θεώρησε πως ίσως φανεί ακριβή στους καταναλωτές να αγοράζουν στην ίδια τιμή μια φιγούρα στο μισό μέγεθος απότι οι υπόλοιπες (οι Jawa είναι κοντοί άλλωστε) και έτσι μετά το πρώτο κύμα κυκλοφορίας, αντικατέστησε την κάπα βινυλίου με μία υφασμάτινη, έτσι ώστε να ανεβάσει την σχέση ποιότητας/τιμής στα μάτια των καταναλωτών. Όπως καταλαβαίνετε, η παραπάνω φιγούρα σπανίζει εξαιρετικά με μόλις ΕΞΙ κομμάτια να έχουν ανευρεθεί και με τιμές σε mint in box κατάσταση να αγγίζουν τα 18.000$, ήδη βλέπω τρέχει μια αγγελία στο ebay στα 13.500€! Με 10$ (τότε) θα βγάζατε ένα μέσο αυτοκίνητο σήμερα, not bad!

Rocket Firing Boba Fett 1979 – 20.000$

Μετά την αρχική 12αδα που κυκλοφόρησε το 77 από την Kenner, η ζήτηση για περισσότερο Star Wars «ανάγκασε» την κυκλοφορία περισσότερων χαρακτήρων φτάνοντας το αριθμό των φιγούρων στις 21. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει ο Boba Fett ο οποίος αποτελεί αγαπημένο χαρακτήρα ανάμεσα στους fans και μπορεί να φτάσει mint in box τα 2.000$. Δε σταματάμε όμως εδώ, στα 20.000$ (!!) μπορεί να φτάσει ο γνωστός «rocket firing Boba Fett«, η αρχική έκδοση της φιγούρας που κυκλοφόρησε και είχε στην πλάτη του μηχανισμό για να εκτοξεύει την ρουκέτα του. Η εταιρεία γρήγορα διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο για παιδιά και θα έφερνε νομικούς μπελάδες οπότε στην επόμενη έκδοση είχε την ρουκέτα σταθερή με κόλλα. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σπάνιο, που έως και η εταιρεία αρνείται την ύπαρξη του.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για πολύτιμα Star Wars collectibles στις πηγές που χρησιμοποίησα, εδώ και εδώ.

Το άρθρο είναι μια προσφορά σε συνεργασία με το Nerdom.gr:

«Στο Nerdom θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων εμπνευσμένα από το Star Wars και όχι μόνο. Με όραμα να ικανοποιεί τις nerd διαθέσεις σου με τα πιο cool προϊόντα προσφέρει μοναδικά ρούχα, αξεσουάρ, προϊόντα για το σπίτι, collectibles και άλλα πολλά


GIVEAWAY

Μείνετε συντονισμένοι στο Facebook page του PSaddict.gr όπου θα τρέξουμε διαγωνισμό με δώρο τρεις Funko POP! Star Wars φιγούρες, μια προσφορά του Nerdom.gr! Οι φιγούρες που θα κληρωθούν είναι οι:

Funko POP! Star Wars Poe Dameron

Funko POP! Star Wars Rebels Chopper 2017 Galactic Convention Exclusive

Funko POP! Star Wars Rogue One Combat Assault Tank Trooper 2017 Summer Convention Exclusive

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ