Η κατηγορία με τα match 3 games έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία από την εποχή του Puzzle Bobble και στα πιο πρόσφατα Candy Crush Saga, Treasures of Montezuma, Bejeweled, Zuma κτλ. Πρόκειται για άκρως εθιστικά time killer puzzles που ταιριάζουν για ολιγόλεπτη απασχόληση και προσωπικά τα θεωρώ ως το είδος που είναι συνώνυμο με το handheld gaming. Στο PS Vita λοιπόν έχουμε αρκετά (free to play κυρίως) puzzles όπως τα 2 Treasures of Montezuma, το Fat Princess και το Νο More Heroes Allowed, καθώς επίσης και τη σειρά Sparkle της 10Tons που διαφέρει από τα υπόλοιπα καθώς χρησιμοποιεί shooting μηχανισμό στο gameplay.

2015-06-01-110034

Το νέο μέλος της σειράς ονομάζεται Sparkle Unleashed και είναι το τρίτο που κυκλοφορεί στο PlayStation μετά τη περσινή του εμφάνιση σε κινητά και PC. Το concept του παιχνιδιού απλό και γνωστό, καθώς σε κάθε πίστα χρωματιστές σφαίρες κατεβαίνουν το προδιαγεγραμμένο μονοπάτι που οδηγεί σε μια μαύρη τρύπα και ο σκοπός μας φυσικά είναι να το αποτρέψουμε χρησιμοποιώντας τον εκτοξευτή σφαιρών με τον κατάλληλο τρόπο. Κάθε φορά που δημιουργούμε μια τριάδα συνεχόμενων σφαιρών ιδίου χρώματος αυτές εξαφανίζονται και έτσι μόνο πρέπει να εξαφανίσουμε όλες τις σφαίρες για να προχωρήσουμε παρακάτω.

2015-06-01-110106

Το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται σταδιακά καθώς σε προχωρημένα levels πολλές φορές ξεκινάνε ταυτόχρονα δύο σειρές με σφαίρες και η μία μπορεί να καλύπτει την άλλη, ωστόσο πέρα από τα αντανακλαστικά υπάρχουν και 18 power ups που θα μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Αυτά μπορεί να καθυστερούν τις σφαίρες, να τις γυρίζουν προς τα πίσω ή ακόμα και με διάφορα fireball να προκαλούμε μεγάλη ζημιά. Γενικά το gameplay είναι γνώριμο στους περισσότερους και τα 108 επίπεδα, το survival mode και τα νέα επίπεδα δυσκολίας θα σας κρατήσουν κολλημένους για καιρό.

2015-06-01-110506

Έχοντας παίξει μέχρι σκασμού τα προηγούμενα δύο Sparkle εντόπισα κάποιες διαφορές και η μεγαλύτερη είναι ότι πλέον ο εκτοξευτής δεν είναι σε σταθερή θέση και τον περιστρέφουμε, αλλά μετακινείται στο κάτω μέρος της οθόνης δεξιά αριστερά. Το βρήκα πιο πρακτικό και εύκολο σε ότι αφορά τη στόχευση, οπότε είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή. Σε ότι αφορά τις σφαίρες υπάρχουν και κλειδωμένες που χρειάζεται δύο φορές να κάνουμε τριάδα για να εξαφανιστούν. O χειρισμός είναι ακριβέστατος πράγμα σημαντικό για το είδος καθώς το άλφα και το ωμέγα είναι η ακρίβεια στις κινήσεις. Στο τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι ικανοποιητικά τόσο σε γραφικά όσο και σε ήχο και εφέ αν και αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν έχουμε να κάνουμε με puzzle games.

Το Sparkle Unleashed υποστηρίζει τριπλό cross buy, αλλά φυσικά ξεχωρίζει στο PS Vita καθώς ταιριάζει απόλυτα στο φορητό. Η έκδοση του PS Vita υποστηρίζει τόσο touch screen χειρισμό όσο και με τα πλήκτρα και τα δύο δουλεύουν εξαιρετικά, αν και προσωπικά βολεύομαι καλύτερα με τον δεύτερο τρόπο. Στη μεγάλη οθόνη το παιχνίδι είναι αυτούσιο αλλά δε μου προκαλεί το ίδιο ενδιαφέρον να ασχοληθώ με το Sparkle στο PlayStation 4.

Για όσους ψάχνουν ένα απλό και άκρως εθιστικό action puzzle για το PlayStation το Sparkle Unleashed είναι ειδικά φτιαγμένο για εσάς, ενώ όσοι δεν έχουν εμπειρία από match 3 Shooter μπορούν να του ρίξουν μια ματιά καθώς θα υπάρχει και trial διαθέσιμο.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την 10tons για τις ανάγκες του review