Platform: PC, Xbox One, PS4, Switch
Publisher: SEGA
Developer: Sonic Team, SegaSoft
Διάθεση: Zegetron S.A.
Κυκλοφορία: 07/11/2017

Όσοι διαβάζετε τις παρακάτω γραμμές σίγουρα θα αναρωτιέστε τι επιφυλάσσει η SEGA με το νέο της τίτλο Sonic Forces, αν θα είναι τόσο καλό όσο το τελευταίο αριστούργημα με άρωμα από τα παλιά Sonic Mania κτλ. Το 2011 ήταν μια χρονιά που τελευταία φορά είδαμε την άψογη συγχώνευση του Classic με τον Modern Sonic. Το εν λόγω ‘’πάντρεμα’’ ήρθε και τάραξε τα νερά –με την καλή έννοια- τόσο για τους fans του μπλε σκαντζόχοιρου όσο και για τους πιο normal players με το Sonic Generations. Η εταιρεία, κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της στη νέα εποχή όπου το όνομα Sonic ήρθε ξανά για να προκαλέσει το σοκ που χρειαζόντουσαν όλοι και να ‘’τρέξουν’’ ξανά με τον μπλε σκαντζόχοιρο και την παρέα του. Τι γίνεται όμως με το νέο τίτλο της σειράς; Θα μπορέσει να ακολουθήσει τα βήματα του Sonic Generations και γιατί όχι; Να είναι και καλύτερο από το μεγάλο του αδερφάκι; Πάμε να δούμε και να πάρουμε τα πράγματα πιο αναλυτικά.

H νίκη είναι σίγουρη!

Η ιστορία όπως και στα πιο πολλά Sonic the Hedgehog games είναι γνωστή. Ο ήρωας μας προσπαθεί να σώσει την κάθε κατάσταση που επικρατεί από τον σατανικό Dr. Eggman (Robotnik) ο οποίος βάλλεται να κατακτήσει τον κόσμο. Μόνο που εδώ τα πράγματα διαφοροποιούνται λίγο. Ο Dr. Eggman έχει –σχεδόν- κατακτήσει τον κόσμο αλλά αυτή την φορά έχει την βοήθεια ενός villain ονόματι Infinite. Ο ήρωας μας φυσικά δεν αφήνει έτσι την κατάσταση και φτάνει στο σημείο της μάχης. Κάπου εκεί αλλάζουν ριζικά τα πράγματα καθώς ο Sonic τα βρίσκει σκούρα λόγω ότι ο Infinite είναι πολύ πιο δυνατός από εκείνον. Η βασικές ικανότητες του Infinite είναι δημιουργεί ψευδαισθήσεις και ότι μπορεί να φτιάχνει κλώνους από ήρωες του κόσμου του Sonic όπως Metal Sonic, Chaos, Shadow κτλ οι οποίοι ναι μεν είναι αντιγραφές των κανονικών ηρώων αλλά ταυτόχρονα έχουν τα ίδια abilities όσο και οι αληθινοί. Όπως καταλαβαίνετε τόσοι εχθροί ενάντια σε έναν κάπου θα στραβώσει. Έτσι και γίνεται. Ο Sonic βρίσκεται πλέον εκτός μάχης και οι φίλοι του προσπαθούν να βρουν τρόπο για το πως θα σταματήσουν Eggman και Infinite καθώς θεωρούν τον μπλε σκαντζόχοιρο νεκρό. Η ιστορία ενώ κυλάει ομαλά κάπου αρχίζει και κάνει μια μικρή κοιλιά καθώς τα cut scenes είναι περιορισμένα και αρκετά μικρά. Κάπου εκεί όμως μια νέα προσθήκη της ομάδας ανάπτυξης του Sonic Forces έρχεται για να διαφοροποιήσει τον εν λόγω τίτλο σε σχέση με το Generations.

Η νέα αυτή προσθήκη είναι το character customization ή αλλιώς Avatar. Θα έχετε στην διάθεση σας να δημιουργήσετε έναν χαρακτήρα από 7 είδη ζώων το καθένα με μια δική του ξεχωριστή ικανότητα από τα παρακάτω: Bear, Bird, Cat, Dog, Hedgehog, Rabbit, Wolf. Όταν τελειώσετε με την δημιουργία του χαρακτήρας σας θα τον εξοπλίσετε με ένα gadget που ακούει στο όνομα Wispon. Ο χαρακτήρας σας δυστυχώς δεν έχει την ικανότητα που έχει ο Sonic, δηλαδή με την ταχύτητα να κατατροπώνει εχθρούς αλλά με το συγκεκριμένο όπλο θα μπορεί να εξαπολύει φλόγες, ηλεκτρισμούς και πολλά άλλα. Κάπου εκεί και μέσα σε όλα αυτά, κάνει και την εμφάνιση του ο Classic Sonic για να σας βοηθήσει στην περιπέτειά σας. Το gameplay του τίτλου χωρίζεται σε 4 διαφορετικά στυλ gameplay. Τα 2 απ’ αυτά είναι ότι είχαμε συναντήσει ακριβώς στο Generations με την εναλλαγή Classic και Modern Sonic άλλοτε σε 2D και άλλοτε σε 3D καταστάσεις. To 3ο  στυλ είναι ότι σε μερικά επίπεδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο το Avatar σας καθώς θα πρέπει να φτάσετε μέχρι το γνωστό goal για να το ολοκληρώσετε. Φυσικά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξοντώσετε όσους εχθρούς βρεθούν στον δρόμο σας. Όταν καταφέρετε και ολοκληρώσετε το εκάστοτε επίπεδο με επιτυχία, θα ανταμειφθείτε με διάφορα rewards όπου με αυτά, θα μπορείτε να κάνετε τον ήρωά σας πιο εμφανίσιμο αλλά συνάμα και το Wispon που θα έχετε στην κατοχή σας να γίνει ακόμα πιο δυνατό για εσάς. Τέλος, το 4ο στυλ –και το πιο ενδιαφέρον- είναι η σύμπτυξη του Modern Sonic μαζί με το Avatar σας για την κατατρόπωση όλων των εχθρών. Φυσικά η εναλλαγή ηρώων γίνεται οποιαδήποτε ώρα το επιθυμείτε εσείς κατά την διάρκεια που παίζεται κάτι το οποίο θα σας ενθουσιάσει με τον τρόπο που λειτουργεί. Όμως, το συγκεκριμένο κομμάτι δεν τελειώνει εδώ καθώς σε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο το mashing button κάνει την εμφάνισή του. Όταν το ολοκληρώσετε με επιτυχία οι 2 ήρωες γίνονται ένα. Μια μπλε μπάρα –double booster– κάνει την εμφάνισή της και στόχος σας να εξοντώσετε όσους πιο πολλούς εχθρούς βρείτε στο διάβα σας μέσα από την τρελή ταχύτητα που θα έχετε αναπτύξει.

Όλα αυτά τα γεγονότα εξελίσσονται σε έναν και μοναδικό χάρτη. Καθώς ολοκληρώνεται κάποια αποστολή την εμφάνισή τους κάνουν διάφορα άλλα challenges όπως: Daily, Secret, SOS missions κ.α. Τι είναι αυτά; Μα φυσικά αποστολές στις οποίες πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες ενέργειες για να επιτύχετε τον στόχο σας με κέρδος τα rewards για τον χαρακτήρα σας. Όσοι φυσικά είστε και Trophy Hunters θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γερά νεύρα, τύχη και λεπτομέρεια με σκοπό να πάρετε το εκάστοτε τρόπαιο. Βέβαια, πέρα απ’ τα παραπάνω, δεν υπάρχει δυστυχώς λόγος για να μπείτε ξανά στην διαδικασία του: Άντε πάλι απ’ την αρχή!

Σημαντική επίσης προσθήκη για να κάνει και την ζωή σας πιο εύκολη είναι ότι στα επίπεδα που θα πρέπει να ελέγξετε το Avatar σας με ένα πάτημα του κουμπιού από το controller σας κάνετε για εκείνο το επίπεδο και μόνο rent έναν άλλο χαρακτήρα -ίσως και πιο δυνατό- ανά τον κόσμο για να σας βοηθήσει πιο εύκολα στην αποστολή σας. Φυσικά μπορείτε να έχετε και τους 2 χαρακτήρες και να κάνετε την εναλλαγή όταν εσείς επιθυμείτε ή και καθόλου.

Όλα τα πράγματα μέχρι εδώ βαίνουν ομαλώς αλλά τι γίνεται με τα boss fights; Δυστυχώς εδώ ίσως σε μερικούς να φανούν παιδιαρίστικα και σε άλλους πιο δύσκολα. Η αλήθεια είναι ότι η πρόκληση στα επίπεδα των αρχηγών είναι σε μεγάλο βαθμό εύκολη με ελάχιστες εξαιρέσεις 1-2 απ’ αυτών. Επιπλέον, μην περιμένετε να πολεμήσετε καμιά σειρά από αυτούς που θα ξεπερνάνε τον αριθμό 6. Όσοι βέβαια δεν έχετε παίξει ξανά κάποιο απ’ τα πιο σύγχρονα Sonic games τότε ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο μέχρι να βρείτε και σεις τα πατήματά σας.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα το παιχνίδι δείχνει πανέμορφο καθώς η ομάδα ανάπτυξης χρησιμοποίησε τη νέα μηχανή γραφικών Hedgehog Engine 2. Τα backgrounds, τα χρώματα και γενικά ότι αφορά τους ήρωες μας είναι σε υψηλό επίπεδο με την κάθε λεπτομέρεια να γίνεται ορατή στο ανθρώπινο μάτι όπως π.χ τα γάντια του Sonic ή η υφή της ουράς του Tails. Το παιχνίδι είναι κλειδωμένο στα 60fps χωρίς να υπάρχει λόγος ύπαρξης για πτώση των καρέ –τουλάχιστον δεν το συναντήσαμε εμείς- και φυσικά η ανάλυσή του στα 1080p. Η κάμερα λειτουργεί αρκετά καλά, σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει και χωρίς ο παίκτης να χάνεται για το που βρίσκεται λόγω της ταχύτητας. Η μουσική επένδυση που κοσμεί τον τίτλο είναι μαγευτική σε αρκετά δε σημεία θα λέγαμε και ανατριχιαστική, καθώς κάθε ένα επίπεδο, είναι δομημένο με μουσικά θέματα κατάλληλα των περιστάσεων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αγγίζει λίγο τα επίπεδα των Kingdom Hearts. Εκτός αυτών, οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στους ήρωες στον κόσμο του Sonic είναι εκεί, με την δική τους πινελιά να χαρίζουν απολαυστικές στιγμές καθ όλη την διάρκεια της περιπέτεια σας και χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα μοντέλα χαρακτήρων τα στόματα τους σαν μεξικάνικα σίριαλ.

Classic Green Hill

Εν κατακλείδι, το Sonic Forces έρχεται πολύ πιο φρέσκο από τον προκάτοχό του με καινούργιες αλλαγές που σίγουρα θα αρέσουν στον εκάστοτε παίκτη ξυπνώντας ευχάριστες αναμνήσεις και ωραιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις δυσάρεστες.Τα λάθη στη δομή και τα προβλήματα που έχουν απομείνει στο 3D platforming δεν επιτρέπουν στο τελευταίο δημιούργημα της Sonic Team να προσεγγίσει τα επίπεδα ποιότητας της χρυσής εποχής της σειράς και ουσιαστικά αποτελεί ένα πλούσιο «δώρο» στους φίλους του Sonic και όχι μόνο. Θα λέγαμε με λίγα λόγια ότι ο μπλε σκαντζόχοιρος δείχνει να έχει ξαναβρεί επιτέλους το δρόμο του.