Το side scrolling shooter είναι ένα είδος παιχνιδιού που τείνει να εκλείψει τα τελευταία χρόνια αν και για τους παλιότερους τα R Type και Gradius είχαν να προσφέρουν πολλά και ακόμα και σήμερα τα θυμόμαστε με νοσταλγία. Αυτό λοιπόν το κενό έρχεται να ξανακαλύψει στο PS Vita (θυμηθείτε το εξαιρετικό Sine Mora και τα κάπως διαφορετικά Resogun και Velocity) το Söldner-X 2: Final Prototype της Eastasiasoft και της SideQuest Studios. Πρόκειται για port του ομώνυμου παιχνιδιού που είχε κυκλοφορήσει πριν από 5 χρόνια στο PlayStation 3 και είχε αποσπάσει αρκετά καλές κριτικές και λόγω του είδους του παιχνιδιού το φορητό του πάει καλύτερα και είναι ότι πρέπει για το PS Vita.

Ξεκινώντας με το γνωστό σενάριο περί εξωγήινης απειλής και γαλαξιακού πολέμου θα πάρουμε τη θέση στο cockpit του νέου μοντέλου space-fighter των Soldner X ενάντια στη φυλή των D’aagg. Λίγη σημασία έχει βέβαια η ιστορία καθώς ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η shooting δράση παλαιάς κοπής που μας προσφέρετε σε άφθονο βαθμό.
Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς εύκολα στο Söldner-X 2: Final Prototype είναι ο εκπληκτικός τεχνικός τομέας. Τα καταπληκτικά γραφικά αναδεικνύονται και λάμπουν στην OLED οθόνη του PS Vita το framerate είναι σταθερό στα 60FPS και ο techno ρυθμός του soundtrack κολλάει στην έντονη δράση του gameplay. Κυριολεκτικά πρόκειται για ένα τίτλο που κάνει επίδειξη δυνατοτήτων του φορητού της Sony και δείχνει ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά με την κατάλληλη υποστήριξη…


Πάμε τώρα στο ζουμί του τίτλου που δεν είναι άλλος από το gameplay. Ο σκοπός απλός μετακινούμε το διαστημόπλοιο μας στις πίστες εξολοθρεύοντας ότι κινείται μέχρι να φτάσουμε στο τέλος όπου φυσικά μας περιμένει με κακές διαθέσεις το μεγάλο boss… Το έργο φυσικά και δεν είναι εύκολο καθώς οι ορθές των αντιπάλων εξαπολύουν συνεχώς επιθέσεις και πολλές φορές η οθόνη γεμίζει από τα αντίπαλα πυρά. Ευτυχώς το σύστημα του παιχνιδιού δεν είναι υπερβολικά απαιτητικό και η μπάρα υγείας χρειάζεται αρκετά χτυπήματα για να τελειώσει και με λίγη προσοχή λίγες μανούβρες και το σωστό όπλο δε θα έχετε μεγάλα προβλήματα. Τα power ups που εμφανίζονται όταν καταρρίπτουμε αντιπάλους έχουν ποικιλία από health bonuses και αναβάθμιση των όπλων μας εώς τα shockwaves και τα limit attacks που εξαφανίζουν ότι κινείται στην οθόνη. Επιπλέον υπάρχουν τα ‘secret key’ power-ups που θα πρέπει απαραίτητα να βρούμε για να ξεκλειδώσουμε κάποιες πίστες. Συνολικά υπάρχουν 7 πίστες συν άλλες 3 αν αγοράσετε το DLC The Last Chapter, 3 διαστημόπλοια για να διαλέξουμε με πάνω από 10 διαφορετικά όπλα, leaderboards και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Challenge mode, όπου θα πρέπει να τελειώσετε προκλήσεις για να ξεκλειδώσετε credits, όπλα και φυσικά trophies. Όλα αυτά προσθέτουν διάρκεια και replay value στο παιχνίδι και είναι μια έξυπνη κίνηση από τους κατασκευαστές καθώς θα λέγαμε ότι οι πίστες δεν είναι και πολλές και σίγουρα θα θέλαμε παραπάνω. Όσοι από εσάς το έχετε ήδη στη κατοχή σας στο PlayStation 3 θα μπορέσετε να το κατεβάσετε και στο PS Vita δωρεάν χάρη στη cross buy λειτουργία που υποστηρίζει.

 

Εν κατακλείδι το Söldner-X 2: Final Prototype δε θα φέρει καινοτομίες στο είδος αλλά είναι ένα από τα καλύτερα δείγματά του τα τελευταία χρόνια. Απλό, εθιστικό και must αγορά για τους fans των side scrolling shooter αν και θα μπορούσε να έχει λίγο παραπάνω περιεχόμενο. Οι κυκλοφορίες στο PS Vita ούτως ή άλλως δεν είναι και πολλές οπότε το Söldner-X 2: Final Prototype είναι μια πολύ καλή επιλογή…

 

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Eastasiasoft για τις ανάγκες του review