Platform: PC, Xbox One, PS4
Publisher: City Interactive
Developer: City Interactive
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 25/04/2017

Η σειρά Sniper: Ghost Warrior ξεκίνησε απευθυνόμενη σε ένα ειδικό κοινό θέλοντας να παρουσιάσει ρεαλιστικούς sniping μηχανισμούς, αν και ποτέ δε κατάφερε να ξεφύγει από τη μετριότητα. Το τρίτο παιχνίδι της σειράς προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα προηγούμενα και από τη γραμμική μορφή γίνεται ένα open world tactical shooter πρώτου προσώπου. Τελικά καταφέρνει να ανταποκριθεί ή θα βρεθεί στο περιθώριο πίσω από το πολύ καλό πρόσφατο Sniper Elite 4; Για να δούμε παρακάτω…

Ξεκινώντας με την ιστορία του παιχνίδια να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει σεναριακά κάποια σύνδεση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Όπως με τα περισσότερα παιχνίδια του είδους τοποθετούμαστε σε μια μεγάλη έκταση που στη προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στη Γεωργία και έχουμε σαν αποστολή την αποσταθεροποίηση των τοπικών αυτονομιστών. Ως αμερικάνος πεζοναύτης με το όνομα Jonathan “Jon” North θα προσπαθήσετε εκτός από το να φτάσετε να εξουδετερώσετε τη κεφαλή των τοπικών Γεωργιανών και να βρείτε τον αδερφό σας Robert, ο οποίος δύο χρόνια πριν είχε εξαφανισθεί σε μια αποστολή στα ρωσο ουκρανικά σύνορα. Με λίγα λόγια η ιστορία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, άλλωστε τα έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές σε παρόμοιες πολεμικές ταινίες και παλιότερα παιχνίδια και φυσικά δε περιμέναμε πολλά πράγματα.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε τέσσερα acts σε τρεις μεγάλους χάρτες και υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός main missions και side ops που δεν είναι υποχρεωτικό να τα τελειώσουμε για να προχωρήσουμε στο campaign. Εκτός από τις αποστολές υπάρχουν στους χάρτες διάφορα πράγματα για να κάνουμε όπως το να απελευθερώνουμε αιχμαλώτους, να καθαρίζουμε πόλεις από τρομοκράτες και να βρίσκουμε διάφορα κρυμμένα αντικείμενα και collectibes. H κίνηση μας γίνεται στα διάφορα σημεία με τα διαθέσιμα αυτοκίνητα, αν και υπάρχει η χρήσιμη δυνατότητα του fast travel, που χρησιμοποίησα κατά κόρον. Η δομή του παιχνιδιού μου θύμισε αρκετά το Far Cry 4 και γενικά οι έμπειροι στα open world παιχνίδια δε θα βρουν πολλές εκπλήξεις.

Όσον αφορά τον οπλισμό οι επιλογές είναι αρκετές εκτός από τα sniper rifles, που όπως καταλαβαίνουμε παίζουνε πρωτεύοντα ρόλο στο παιχνίδι, υπάρχουν και δευτερεύοντα όπλα όπως assault riles, shotguns, machine guns και πιστόλια. Υπάρχει και η δυνατότητα αναβαθμίσεων με μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σφαίρες, σιγαστήρες, δίποδες, φακούς, laser και μπορούμε να τα μαζέψουμε είτε εκπληρώνοντας συγκεκριμένες αποστολές, είτε με loot από πτώματα και με χρήματα που μαζεύουμε μέσα στο παιχνίδι. Ανάλογα λοιπόν με τον τύπο της αποστολής και τη προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να διαλέγουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Φυσικά στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως ελεύθεροι σκοπευτές, αλλά υπάρχουν και σημεία που θα χρειαστούμε και τα υπόλοιπα όπλα για να τα βγάλουμε πέρα.

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και gadgets που θα μας βοηθήσουν στις αποστολές. Πρώτο και καλύτερο το drone που μας δίνει τη δυνατότητα να τσεκάρουμε τη περιοχή και δούμε που βρίσκονται οι αντίπαλοι. Είναι και αυτό αναβαθμίσιμο και με βελτιώσεις στη διάρκεια της μπαταρίας, βελτιωμένο καμουφλάζ για να μη το εντοπίζουν εύκολα οι εχθροί και άλλα. Λειτουργεί περίπου όπως το αντίστοιχο στο Watch Dogs 2 και είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη σειρά. Υπάρχουν και άλλος βοηθητικός εξοπλισμός όπως χειροβομβίδες, C4 εκρηκτικά, μαχαίρια, παγίδες και νάρκες. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα Safe Houses που υπάρχουν στο παιχνίδι και λειτουργούν όπως έχουμε συνηθίσει σε open world τίτλους. Εκεί μπορούμε να ξεκουραστούμε για να αναπληρώσουμε υγεία, να διαλέξουμε αποστολές και να φτιάξουμε τα όπλα μας.

Όπως είπαμε και παραπάνω κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι έχουμε οι sniping μηχανισμοί. Γενικά είναι ρεαλιστικοί με τον άνεμο, την απόσταση και την αναπνοή να παίζουν το ρόλο τους, αν και το Sniper Elite 4 είναι ανώτερο σε αυτόν τον τομέα. Το υπόλοιπο gameplay δε παρουσιάζει κάτι που δεν έχουμε δει στο παρελθόν και θα λέγαμε ότι στέκεται σε αξιοπρεπή επίπεδα. Και αρκετές αποστολές υπάρχουν και ποικιλία και οπλισμός, οπότε θα χρειαστείτε μπόλικο χρόνο για να εξερευνήσετε τα πάντα και να τελειώσετε το campaign. Το θετικό είναι ότι το παιχνίδι μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τις αποστολές με όποιον τρόπο θέλουμε. Είτε αθόρυβα και από απόσταση χρησιμοποιώντας τα sniper rifles, είτε stealth και από κοντά, αλλά φυσικά και κάνοντας έφοδο ένας εναντίον όλων. Το τελευταίο δε προτείνεται εύκολα, καθώς τις περισσότερες φορές δε πρόκειται να τα βγάλουμε πέρα και το game over είναι αναπόφευκτο.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα που θα πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις ειδικά για μια αγορά σε full price. Ξεκινώντας από τον τεχνικό τομέα και γνωρίζοντας εξ αρχής ότι το εγχείρημα open world τις περισσότερες φορές σημαίνει και θυσίες στα γραφικά, εδώ τα πράγματα είναι πολύ μέτρια. Τα πάντα μοιάζουν last gen και είναι χαμηλής ποιότητας, ενώ υπάρχουν και αρκετά frame rate drops. O ήχος και τα εφέ των όπλων είναι σε καλύτερα επίπεδα και αρκετά ρεαλιστικός, αλλά το voice acting δεν είναι και τόσο καλό. Το πλέον βέβαια απαράδεκτο είναι τα loading times, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ χρειάζεται 5 λεπτά για να φορτώσει στην αρχή το παιχνίδι. Μας γύρισε πίσω στα 80s όταν περιμέναμε αρκετά για να φορτώσει η κασέτα στους πρώτους υπολογιστές. Multiplayer προς το παρόν δεν υπάρχει, αν και η CI έχει ανακοινώσει ότι θα προστεθεί με δωρεάν update μέσα στο 2017.

Συνοψίζοντας το Sniper: Ghost Warrior 3 δεν ενθουσιάζει. Πρόκειται για μια μέτρια απόπειρα από την CI Games να εισέλθει στην αγορά των ΑΑΑ τίτλων. Η αγορά ήδη κατακλύζεται από αρκετά ανώτερα FPS και θα μπορούσα να το προτείνω μόνο σε φανατικούς τους είδους που θα ήθελαν να παίξουν ένα παιχνίδι που βασίζεται περισσότερο στους sniping μηχανισμούς. Είχε προοπτικές για κάτι καλύτερο, αλλά δυστυχώς τα τεχνικά του προβλήματα κυρίως το κρατάνε πίσω.