Platform: PC, Xbox One, PS4
Publisher: Rebellion
Developer: Rebellion
Διάθεση: IGE Group
Κυκλοφορία: 14/02/2017

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα για τα FPS (κυρίως στις προηγούμενες γενιές) και η αλήθεια είναι ότι είχαμε πάθει ένα overdose με τα πρώτα Medal of Honor, τα Call of Duty κτλ. Έλα όμως που μας έχει δημιουργηθεί ένα κενό (φάνηκε και από την απήχηση που είχε το Battlefield 1) και η θεματολογία με τους Παγκόσμιους Πολέμους έχει ψωμί ξανά. Το Sniper Elite είναι ένα franchise που δεν έχει συγκεντρώσει αρκετά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και οι πωλήσεις του κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Παρόλα αυτά η Rebellion που είναι ένα από τα πιο παλιά studio και με τεράστια εμπειρία σε shooters κυρίως τρίτου προσώπου, επιμένει στο Sniper Elite με τη κυκλοφορία του νέου μέλους της σειράς. Καταφέρνει να ανταποκριθεί ή θα περάσει απαρατήρητο; Για να δούμε παρακάτω…

sniper-Elite

Η ιστορία μας μεταφέρει από τη Νότια Αφρική του Sniper Elite 3 στην Ιταλία. Αναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά το ρόλο του Karl Fairburne και αυτή τη φορά θα πρέπει να βοηθήσουμε τις δυνάμεις της αντίστασης κόντρα στους Ναζί και να μην τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν ένα νέο όπλο. Το σενάριο δε διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας και είναι αρκετά ρηχό και προβλέψιμο χωρίς να προσφέρει ανατροπές ή κάτι συναρπαστικό και θα λέγαμε ότι είναι συνέχεια των υπολοίπων τίτλων της σειράς. Το campaign αποτελείται από οχτώ τεράστιους χάρτες και κάθε αποστολή χρειάζεται το λιγότερο μία ώρα και ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να φέρουμε εις πέρας τα objectives. Πρωτεύον  στόχος είναι συνήθως να σκοτώσουμε κάποιον αξιωματικό και υπάρχουν και δευτερεύοντες στόχοι όπως το να  καταστρέψουμε τανκς, να σβήσουμε προβολείς ή και να κλέψουμε έγγραφα και είναι στην ευχέρεια μας το πως θα τους πετύχουμε. Ενώ τα προηγούμενα παιχνίδια ήταν πιο γραμμικά, πλέον η Rebellion μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε σε αρκετά μεγαλύτερους χώρους σε μια πιο open world προσέγγιση και το γεγονός αυτό μόνο ως πρόοδος μπορεί να χαρακτηριστεί για τη σειρά.

Sniper Elite 4_20170216085305

Φυσικά αυτό που μετράει είναι το gameplay και ομολογώ ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Το Sniper Elite 4 είναι shooter τρίτου προσώπου με στοιχεία stealth και μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Υπάρχει η δυνατότητα να κινούμαστε κρυφά χωρίς να μας αντιλαμβάνονται οι φρουροί και με melle kills να τους εξουδετερώνουμε ή ακόμα και να προχωρήσουμε χωρίς να σκοτώνουμε κανέναν. Θέλετε όμως να εξασκηθείτε στις μακρινές βολές και να γίνετε sniper; Κανένα πρόβλημα. Ανεβείτε σε ένα ύψωμα έχοντας πανοραμική θέα, βγάλτε τα κιάλια σας τσεκάρετε τους αντιπάλους και καθαρίστε τους έναν έναν. Πραγματικά απολαυστικό και σε αυτό συντελούν και το X-Ray kill cam system, όπου σε αργή κίνηση βλέπουμε τη πορεία της σφαίρας να προσγειώνεται στο σώμα του άτυχου ναζί. Επειδή όμως τα πράγματα δε πηγαίνουν συνέχεια κατ ευχήν και σίγουρα θα μας εντοπίσουν πολλές φορές οι αντίπαλοι, τότε θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τα αυτόματα μας και να τους βγάλουμε από τη μέρη με τον παραδοσιακό τρόπο, ως άλλος Ράμπο δηλαδή. Από ότι μπορείτε να καταλάβετε από τα παραπάνω υπάρχει ποικιλία στο gameplay και ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε να κινηθείτε θα κυμανθεί και η δυσκολία του εγχειρήματος. Το να κάνετε ντου σε πέντε έξι αντιπάλους δεν είναι και το πιο έξυπνο και δύσκολα θα μείνετε ζωντανοί, ενώ από την άλλη αν καταφέρετε να μην γίνεστε αντιληπτοί για όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας.

Sniper Elite 4_20170216104348

Εννοείται ότι στη προσπάθεια μας σημαντικό ρόλο παίζει ο οπλισμός και θα έχουμε στη διάθεση μας ουκ ολίγα καλούδια της εποχής. Πιστόλια με σιγαστήρα, αυτόματα, νάρκες, εκρηκτικοί μηχανισμοί, χειροβομβίδες και εννοείται sniper rifles μας δίνουν διάφορες επιλογές, ενώ υπάρχει και σύστημα loot είτε μαζεύοντας πυρομαχικά και όπλα από τα πτώματα είτε από τα διάφορα κιβώτια που υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στα επίπεδα. Ο ίδιος ο χαρακτήρας μας πάντως μαζεύοντας XP ανάλογα με τις βολές που πετυχαίνουμε, ανεβαίνει σε βαθμούς και αντίστοιχα μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες του. Αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τη καρδιακή συχνότητα, που παίζει σημαντικό ρόλο σε έναν ελεύθερο σκοπευτή, καθώς όσο πιο ήρεμος είναι τόσο πιο εύκολα μπορεί να στοχεύσει. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες όπως extra πυρομαχικά, καλύτερη σε αποτελεσματικότητα επίδεσμοι και λιγότερο χάσιμο υγείας όταν πέφτουμε από ψηλά. Για την ΑΙ των αντιπάλων, που παίζει σημαντικό ρόλο σε παιχνίδια του είδους, υπάρχουν κάποια προβλήματα  καθώς κάποιες φορές οι εχθροί δεν αντιδράνε σωστά σε θορύβους και εξωτερικά ερεθίσματα. Σε κάποια σημεία του παιχνιδιού, ενώ περνούσα σχεδόν δίπλα τους αυτοί δεν έπαιρναν χαμπάρι με αποτέλεσμα να τους εξουδετερώνω εύκολα. Σίγουρα δε χαλάει την εμπειρία, αλλά η Rebellion θα μπορούσε να το δουλέψει λίγο παραπάνω σε αυτόν τον τομέα.

Sniper Elite 4_20170222094308

Εκτός όμως από το single player campaign, που είναι άκρως ικανοποιητικό, υπάρχει και multiplayer τόσο co op, όσο και competitive. Στο co op μπορούμε να παίξουμε τις αποστολές του παιχνιδιού με έναν φίλο μας και έχει ενδιαφέρον και θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε, ενώ υπάρχει και το survival mode, που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ορδές από αντιπάλους και θα πρέπει να επιβιώσετε. Τέλος υπάρχει και το ενδιαφέρον Overwatch, όπου ο ένας παίκτης είναι ο ελεύθερος σκοπευτής και ο άλλος κινείται ανάμεσα στους εχθρούς για να εκπληρώνει τα objectives. Όσον αφορά το competitive multiplayer υπάρχουν τα κλασικά team deathmatch (6 vs 6), deathmatch, τα team distance king και distance king, όπου οι πόντοι καθορίζονται από την απόσταση της βολής. Το No Cross είναι ένα 6 vs 6 mode, όπου η κάθε ομάδα βρίσκεται στη δικιά της περιοχή και δεν μπορεί να περάσει στη περιοχή του αντιπάλου και όπως καταλαβαίνετε είναι ότι πρέπει για snipers. Τέλος στο Control κάθε ομάδα προσπαθεί να προλάβει την άλλη στο να αποκτήσει ένα transmitter και θυμίζει Capture the flag. Κλασικά modes τα περισσότερα, αλλά υπάρχει αρκετή ποικιλία και όπως και να το κάνουμε το multiplayer μπορεί να μας κρατήσει περισσότερο στο παιχνίδι. Δυστυχώς πάντως δε φαίνεται να υπάρχει αρκετός κόσμος ακόμα στο multiplayer και το matchmaking παίρνει χρόνο και πολλές φορές δε βρίσκονται ούτε 12 παίκτες σε κάποιους γύρους.

Sniper Elite 4_20170222100139

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι αρκετά καλά, χωρίς ωστόσο να μπορούν να φτάσουν τα κορυφαία παιχνίδια που έχουμε δει τύπου Uncharted 4. Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες στους χάρτες και το θετικό είναι ότι στο campaign θα περάσουμε από αρκετές περιοχές όπως μοναστήρια, λιμάνια, δάση, αντίπαλα στρατόπεδα με εναλλαγές ανάμεσα σε μέρα και νύκτα που προσφέρουν αρκετή ποικιλία. Σίγουρα η Rebellion το πάλεψε αρκετά για να μη πέσει στη παγίδα το παιχνίδι να γίνει επαναλαμβανόμενο κάτι που συναντάμε σε open world παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι και ειδικά τα X-Ray kills είναι πολύ όμορφα υλοποιημένα, ενώ και στον ηχητικό τομέα δε μπορούμε να έχουμε παράπονο με ρεαλιστικούς ήχους όπλων και δυνατές εκρήξεις. Το soundtrack είναι καλό και μας βάζει στο κλίμα σε ύφος παρόμοιο με παιχνίδια και ταινίες που διαδραματίζονται στην εποχή του B Παγκοσμίου.

Συνοψίζοντας το Sniper Elite 4 χωρίς να έχει να επιδείξει τις μεγάλες καινοτομίες, καταφέρνει να προσφέρει μια άκρως ικανοποιητική και διασκεδαστική εμπειρία. Όσοι ενδιαφέρονται για B Παγκόσμιο, stealth και open world καλά θα κάνουν να το βάλουν στη λίστα με τις επόμενες αγορές τους και δε θα το μετανιώσουν.