Platform: PS4, Xbox One, Switch, PC
Publisher: THQ Nordic
Developer: Digital Reality, Grasshoper Manufacture
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 08/08/2017

Έχοντας συνηθίσει τίτλους με φανταχτερά χρώματα και αρώματα, με εταιρίες κολοσσούς να κρύβονται από πίσω, με open world χαρακτηριστικά να καλύπτουν τουλάχιστον το 60% του περιεχομένου και με fast paced combat μηχανισμούς… έρχονται στο προσκήνιο και οι εξαιρέσεις. Το Sine Mora EX πρόκειται για έναν πομπό που θα σας μεταφέρει στα παρελθοντικά χρόνια των 2.5D shoot ‘em-up βιντεοπαιχνιδιών, που μας παρείχε άφθονη δράση, σκληρές αναμετρήσεις και, φυσικά, αδρεναλίνη στα ύψη.

Πίσω από την υλοποίηση του παραπάνω τίτλου κρύβονται οι Digital Reality και Grasshopper Manufacture. Η αρχική κυκλοφορία του τίτλου έχει τις ρίζες της, πίσω, στο περασμένο 2012. Εντούτοις, το Sine Mora επέστρεψε δυναμικά στις κονσόλες τωρινής γενιάς σε ένα αναβαθμισμένο πακέτο, με πολλές προοπτικές.

Sine Mora EX_20170821215003

Όσον αφορά την πλοκή του τίτλου, το Sine Mora EX ικανοποιεί για τα δεδομένα του. Αν και αρκετοί θα θεωρήσουν ότι ένας Shoot ’em up τίτλος μπορεί να μη δώσει βάση στο παραπάνω τομέα, τελικά, οι developers μας εκπλήσσουν. Η ιστορία, λοιπόν, εξελίσσεται στον πλανήτη Seol, όπου επικρατεί μια διαμάχη ενάντια στην Layil Empire και στο Atarach Kingdom. Οι παραπάνω ομάδες αγωνίζονται μεταξύ τους με στόχο τη διαφορετική ιδεολογία τους (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο).  Η πρώτη έχοντας απολυταρχικές βλέψεις στοχεύει στον πλήρη αφανισμό της δεύτερης, κάτι που σχεδόν καταφέρνει με πυρηνικές επιθέσεις. Σε αντεπίθεση, η δεύτερη έχοντας χειραγωγήσει το χρόνο, επιδιώκει να αλλάξει το παρελθόν, ώστε να έχει μια δεύτερη ευκαιρία απέναντι στον εχθρό της.

Sine Mora EX_20170821214754

Σε γενικές γραμμές, το όλο concept είναι αρκετά έξυπνο για έναν τέτοιο τίτλο. Το παιχνίδι έχει αρκετούς διαλόγους, οι οποίοι καλύπτουν τα απαραίτητα της ιστορίας, ενώ η ροή κυλάει ομαλά και δεν λείπουν οι κορυφώσεις.

Στα του gameplay το Sine Mora EX ακολουθεί τη γνωστή φόρμουλα των 2.5D shoot ‘em-up βιντεοπαιχνιδιών. Ακατάπαυστη δράση, ατελείωτα πυρομαχικά και συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα σε εσάς και τους εχθρούς σας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και τα περίφημα power-ups, όπου θα σας παρέχουν κάποια υποστήριξη τις κρίσιμες στιγμές. Από την άλλη, ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τίτλου είναι ο μηχανισμός του “life bar”. Όπως προαναφέρθηκε στο συγκεκριμένο τίτλο το κλειδί για όλα είναι ο χρόνος. Έτσι και στο Sine Mora EX ο χρόνος είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση. Αντί, λοιπόν, ενός life bar θα έχετε στη διάθεσή σας το χρόνο, ο οποίος θα λιγοστεύει με κάθε χτύπημα που δέχεστε. Με αυτή την πινελιά, η developer ομάδα στοχεύει σε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο, δίνοντας στους gamers ένα δυσκολότερο challenge.

Στην ουσία, όλη η υπόθεση της επιβίωσής σας μέσα από τις αναμετρήσεις βρίσκεται στην σωστή διαχείριση του χρόνου. Ο τίτλος απαιτεί πρακτική και υπομονή απέναντι στο μοτίβο του εχθρού. Τα αντανακλαστικά σας θα έχουν την πλήρη ευθύνη για την επίτευξη του στόχου σας. Όσες περισσότερες επιθέσεις αποφύγετε, τόσο περισσότερος θα είναι ο διαθέσιμος χρόνος σας.

Sine Mora EX_20170821214640

Συνεχίζοντας, ένα από τα θετικά του τίτλου αποτελούν τα boss fights. Όπως σε κάθε τίτλο της παλιάς σχολής, έτσι και στο Sine Mora EX οι τελικές αναμετρήσεις δε θα διστάσουν να σας φέρουν στα όριά σας. Σε γενικές γραμμές, το επίπεδο δυσκολίας του βιντεοπαιχνιδιού είναι υποσχόμενο, καθώς οι προκλήσεις θα σας τραβήξουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον. Εντούτοις, θα υπάρξουν και κάποια μικρά ζητήματα με τους μηχανισμούς ανταπόκρισης, που ίσως στερήσουν κάποια σημαντική νίκη σας.

Σχετικά με το γραφικό τομέα το Sine Mora EX διαθέτει όμορφα backgrounds, με λεπτομέρεια και ιδιαιτερότητα στις διάφορες πινελιές του και στο σχεδιασμό των animations. Για έναν τίτλο τωρινής γενιάς, το Sine Mora EX, μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσιάζει με τα φανταχτερά του χρώματα και το νοσταλγικό του στοιχείο. Στα του ήχου όλα λειτουργούν άψογα, με τα διάφορα sound effects να κυριαρχούν, ενώ πίσω να παίζει κάποιο soundtrack.

Εν κατακλείδι, το Sine Mora EX αποτελεί μια δυνατή προσθήκη μέσα στον Αύγουστο, έχοντας να προσφέρει κάτι το διαφορετικό με αρκετές προοπτικές για χαλαρό gaming, αλλά και για δυνατή πρόκληση.