Πόσες φορές εμείς οι παλιότεροι gamers της χρυσής εποχής των 8 Bit αναπολήσαμε τα platform τύπου Megaman, Wonderboy, Castlevania, Rygar και τόσων άλλων hits. Ο τεχνικός τομέας δεν έπαιζε και μεγάλο ρόλο τότε παρά μόνο το εθιστικό platform gameplay που ήταν ικανό να σε κολλήσει για ώρες στις κονσόλες και τα arcades. Και αν προσωπικά πολλές φορές κάνω μια ευχάριστη βουτιά στο παρελθόν μέσω emulators υπάρχουν πλέον και τα indies που έρχονται να καλύψουν το αίσθημα της νοσταλγίας και να μας θυμίσουν τη παιδική μας ηλικία. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το Shovel Knight της Yacht Club Games, που αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του 2014 και επιτέλους κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και στο PlayStation.


Πριν τα γεγονότα του παιχνιδιού ο Shovel Knight και η Shield Knight ταξιδεύουν ανά το κόσμο αναζητώντας τη περιπέτεια, αλλά εξερευνώντας τον Tower of Fate οι δυνάμεις του κακού απαγάγουν τη Shield Knight και έτσι ο Shovel Knight πρέπει να τη βρει και να τη σώσει… Κλασικό σενάριο όσο και τα παιχνίδια της εποχής.  Οι αντίπαλοι ιππότες μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι όπως θα διαπιστώσετε στη πορεία του παιχνιδιού και στα κλασικά boss fights που μας περιμένουν στο τέλος κάθε επιπέδου.
Το gameplay του Shovel Knight αποτελεί μια μίξη των καλύτερων platform στοιχείων των 8 bit με μια δόση από RPG. Το όπλο μας είναι το φτυάρι που έχει δύο χρήσεις, καθώς από τη μία κοπανάμε τους εχθρούς από την άλλη σκάβουμε και ξεθάβουμε θησαυρούς που μας βοηθάνε στην εξέλιξη του χαρακτήρα. Όσον αφορά το χειρισμό τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά και θα χρησιμοποιήσουμε δύο πλήκτρα ένα που ελέγχει το φτυάρι και ένα για τα άλματα. Φυσικά ο θησαυρός που συλλέγουμε στη διάρκεια θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανεβάσουμε τη μπάρα ενέργειας και να αγοράσουμε ειδικές επιθέσεις και εξοπλισμό που είναι απαραίτητα όσο προχωράμε και δυσκολεύουν τα πράγματα. Πατώντας πάνω μαζί με το πλήκτρο επίθεσης χρησιμοποιούμε τις εξτρά επιθέσεις που αποκτάμε, αν και ευτυχώς η εταιρεία προνόησε και μπορούμε να ορίσουμε και ξεχωριστό πλήκτρο μέσω αλλαγών στο control layout. Είπαμε retro φάση αλλά και η ευκολία στο χειρισμό πάνω από όλα…


Το σύστημα με τα checkpoint είναι πανέξυπνο, καθώς μπορούμε και να τα καταστρέψουμε και να αρχίζουμε από την αρχή τη πίστα για όσους επιδιώκουν αυθεντική 8 bit εμπειρία. Tόσο το level design όσο και οι εχθροί είναι εξαιρετικά δομημένα και έχουν μεγάλη ποικιλία και με τα απαραίτητα boss fights να μας περιμένουν. Η δυσκολία πάντως αυξάνεται αρκετά όσο προχωράμε και το βέβαιο είναι ότι θα πεθάνετε αρκετές φορές, αν και ευτυχώς για τους νεότερους το gameover στην ουσία δεν υπάρχει καθώς όταν χάνετε πληρώνετε με το θησαυρό σας και όταν επιστρέφετε στο μέρος που χάσατε ξανασυλλέγετε τα χαμένα.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το Shovel Knight είναι ένα retro παιχνίδι και αυτό προσπάθησε να περάσει η Yacht Club Games σε ότι αφορά τον τεχνικό τομέα. Γραφικά και ήχος είναι σαν να είναι βγαλμένα απευθείας από το NES ή το Master System, αν και η κίνηση των χαρακτήρων είναι εξαιρετικά ομαλή. Πάντως χρώματα, pixels και μουσικά εφέ θα σας ταξιδέψουν στις ανέμελες εποχές των 80’s. Η διάρκεια του παιχνιδιού υπολογίζεται σε 10-12 ώρες αριθμός ικανοποιητικός θα έλεγα, αν και μόλις τελειώσει θα εύχεστε να υπήρχε και παραπάνω.

Extra αντίπαλος μας στην έκδοση του PlayStation είναι και ο Kratos σε μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση, ενώ το Shovel Knight υποστηρίζει cross buy και cross save και για τα τρία μηχανήματα της Sony. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο αν και προσωπικά προτίμησα την έκδοση του PS Vita, όπου και το παιχνίδι μοιάζει φτιαγμένο για το φορητό.

Εν κατακλείδι το Shovel Knight είναι εξαιρετικό και μαζί με το Rogue Legacy είναι τα δύο καλύτερα side scrollers indies. Αποτίει φόρο τιμής για τα 8 bit και θα λέγαμε ότι ταιριάζει η φράση για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από τη Yacht Club Games για τις ανάγκες του review