Platform: PS4 (tested) PS4 Pro, PS Vita, PC
Publisher: Vblank Entertainment Inc.
Developer: Vblank Entertainment Inc.
Διάθεση: Vblank Entertainment Inc.
Κυκλοφορία: 7/05/2019

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τη κυκλοφορία του Retro City Rampage, ενός 8 bit top down open world παιχνιδιού που θύμιζε αρκετά τα πρώτα Grand Theft Auto. Ήταν κάτι το ιδιαίτερο και μια αρκετά έξυπνη indie δημιουργία, που γνώρισε επιτυχία και η VBlank δεν έχασε την ευκαιρία για ένα sequel και το Shakedown: Hawaii μετά από μεγάλη αναμονή είναι εδώ και κυκλοφορεί ως cross buy τίτλος για το PS4 και το PS Vita.

Στο Shakedown: Hawaii αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός ηλικιωμένου CEO που βλέπει τις επιχειρήσεις του να έχουν πάρει τη κάτω βόλτα και τα λεφτά του να τελειώνουν, καθώς δε μπορεί να ακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις όπως το online shopping και το streaming. Κάπου εδώ θα πρέπει να αναλάβουμε δράση και χρησιμοποιώντας ότι μέθοδο υπάρχει, ακόμα και εγκληματική, θα πρέπει να χτίσουμε την αυτοκρατορία μας. Τα προβλήματα δε θα αργήσουν να έρθουν και ο παράγοντας διασκέδαση είναι αυτός που επικρατεί για ακόμα μια φορά.

Στα του gameplay το παιχνίδι βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου και μιλάμε για ένα 2D top down open world action παιχνίδι που αυτή τη φορά έχει μεταφερθεί από τα 8 στα 16bit. Η δομή είναι η ίδια και ο χαρακτήρας μας περιφέρεται στη πόλη μιλάει με κόσμο και αναλαμβάνει διαφόρων ειδών αποστολές για να φέρει σε πέρας και θυμίζει στο στυλ τα πρώτα παιχνίδια Grand Theft Auto. Νέα εισαγωγή σε σχέση με το Retro City Rampage είναι τα city building aspects που μας επιτρέπουν να αναβαθμίζουμε τις επιχειρήσεις που αγοράζουμε με σκοπό πάντα βέβαια τη μεγιστοποίηση των κερδών μας. Στόχος μας μέσα στο παιχνίδι είναι να αυξάνουμε συνεχώς την περιουσία μας και τα χρήματα μας, ενώ συνεχώς θα πρέπει να επενδύουμε σε νέες επιχειρήσεις, κτήρια και αναβαθμίσεις αυτών. Μη φανταστείτε τίποτα ιδιαίτερα πολύπλοκο, ωστόσο έχει το χαβαλέ του και δείχνει την πρόοδο που έχουμε μέσα στο παιχνίδι.

Το κυρίως gameplay του παιχνιδιού δεν έχει να παρουσιάσει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον προκάτοχο και αυτό ήταν μια σωστή επιλογή, καθώς τα περισσότερα δούλευαν πάρα πολύ καλά. Όσοι έχετε παίξει παιχνίδια του είδους ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε ως προς τη δομή του παιχνιδιού. Ο χάρτης της πόλης έχει διάφορα σημεία και καλούμαστε και με βάση την εξέλιξη της ιστορίας να πηγαίνουμε είτε με τα πόδια είτε με διάφορα οχήματα σε προορισμούς και να αναλαμβάνουμε τις αποστολές μας. Ο χειρισμός των οχημάτων δουλεύει απροβλημάτιστα και μπορούμε να κλέψουμε ή καλύτερα να «δανειστούμε» μηχανές, αυτοκίνητα, φορτηγάκια και ταχύπλοα, ενώ φυσικά παντού παραμονεύει η αστυνομία για να μας καταδιώκει μετά από κάθε παρανομία μας. Στις περισσότερες αποστολές υπάρχει πιστολίδι και το σύστημα auto target δουλεύει άψογα, ενώ υπάρχει και αρκετά καλή ποικιλία σε όπλα που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο χαμό. Ο αριθμός των αποστολών ξεπερνάει τις 100, αν και υπάρχουν και σημεία όπου απλά πηγαίνουμε από το σημείο Α στο σημείο Β για να παραλάβουμε κάποιο αντικείμενο μειώνοντας λίγο την ξέφρενη δράση που συναντάμε την περισσότερη ώρα. Τον περισσότερο χρόνο πάντως του παιχνιδιού θα τον περάσουμε οδηγώντας και μέσα στις αποστολές υπάρχουν αρκετά σημεία με top down shooting, που δουλεύουν πολύ καλά, ενώ συναντάμε και κάποια υποτυπώδη boss fights. Υπάρχουν βέβαια και κάποια minigames που περιλαμβάνουν arcade παιχνιδάκια και παιχνίδια ρυθμού που θα πρέπει να πατάμε τα πλήκτρα την κατάλληλη στιγμή κάτι που έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά δε παύουν να είναι μια διαφορετική ευχάριστη νότα ανάμεσα στα γεγονότα.

Ο τεχνικός τομέας είναι εμφανώς βελτιωμένος και όπως είπαμε και παραπάνω από τα 8bit έχουμε ανέβει στα 16bit, αν και μιλάμε για παρόμοιο στυλ με pixelated γραφικά, σήμα κατατεθέν μιας άλλης εποχής. Το Shakedown: Hawaii αναμφίβολα δείχνει όμορφο με έναν δικό του τρόπο, με έντονα χρώματα, καλύτερα animations και όμορφα cutscenes που ξυπνάνε το αίσθημα της νοσταλγίας για όσους έζησαν τη θρυλική εποχή των 16bit. Σε ακόμα καλύτερο επίπεδο είναι το εξαιρετικό soundtrack που συνοδεύει τη δράση και συνδυάζει ηλεκτρονική με δυνατά beats και άλλα είδη, χωρίς βέβαια να ξεφεύγει από τη retro αισθητική. Αναμφίβολα βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία indies σε αυτόν τον τομέα στα επίπεδα ενός Hotline Miami ή ενός Velocity 2X που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.

Στα αρνητικά του τίτλου μπορούμε να αναφέρουμε ότι το επίπεδο του χιούμορ που υπήρχε σε μεγάλο βαθμό στο προηγούμενο με αναφορές σε ταινίες και παιχνίδια των 80s δεν υπάρχει εδώ και περιορίζεται κυρίως στην ανικανότητα του ηλικιωμένου πρωταγωνιστή να ακολουθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας, αν και το παιχνίδι έχει τις στιγμές του με πολλές στιγμές αυτοσαρκασμού και κυνικού χιούμορ. Ίσως θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στις αποστολές, αλλά και πάλι δε μπορούμε να πούμε και πολλά, καθώς μιλάμε για μια μικρή indie παραγωγή.

Όπως προείπαμε και παραπάνω το παιχνίδι είναι cross buy και cross save ανάμεσα σε PS4 και PS Vita, αλλά όπως και ο προκάτοχός του ταιριάζει γάντι στη φορητή έκδοση. Μπορεί στο PS4 ο τεχνικός τομέας να δείχνει όμορφος, αλλά φυσικά δε μπορεί να προκαλέσει εντύπωση, ενώ αντίθετα στο PS Vita τα pixelated 16bit γραφικά δείχνουν εξαιρετικά. Αν είστε κάτοχος του φορητού καλά θα κάνετε να το τιμήσετε μιας και είναι δυστυχώς από τους τελευταίους δυνατούς τίτλους που θα κυκλοφορήσουν…

Εν κατακλείδι, η VBlank κατάφερε να δημιουργήσει ένα sequel που ξεπερνάει τον προκάτοχο του στους περισσότερους τομείς. Το Shakedown: Hawaii είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο open world με άρτιο τεχνικό τομέα, εξαιρετικό soundtrack και διασκεδαστικό, προσεγμένο gameplay. Μπορεί στην εποχή των 16bit να μην υπήρχαν open world παιχνίδια του στυλ του GTA, αλλά έστω και με μια «μικρή» καθυστέρηση περίπου 25 χρόνων το Shakedown: Hawaii αποδεικνύεται ένας πολύ καλός εκπρόσωπος του είδους. Οι κάτοχοι ειδικά του PS Vita δε θα πρέπει να το χάσουν…